Skocz do zawartości
IGNORED

Kolumny - jakość za te same pieniądze

stempur

Rekomendowane odpowiedzi

Witam ?Od pół roku jestem w fazie zmiany systemu. Elektronikę i interkonekt już wymieniłem. Jesienią przyjdzie czas na kolumny. Po wakacjach chcę zrobić rajd odsłuchowy po sklepach i wybrać jakieś fajnie, nieduże podłogowe kolumny. Wybór jest obłędny, więc chcę zrobić sobie teoretyczną listę powiedzmy 6-8 głośników, z których wybiorę 2-3 pary do finału w domu. Na razie nie oczekuję konkretnych typów, o to w swoim czasie też zapytam:-). ??Teraz nurtuje mnie inny problem. Powiedzmy, że mam do wydania kwotę X. Za te pieniądze oferta głośników wolnostojących jednych firm dopiero się zaczyna, innych - kończy, a jeszcze inni producenci oferują za te pieniądze kolumny ze środka swoejgo katalogu, czyli takie "średnie".?Mam więc pytanie do bardziej doświadczonych audiofilów: czy lepiej uwagę zwrócić na najtańsze głośniki zacnej firmy za daną kwotę czy może raczej TE SAME pieniądze lepiej zainwestować w najdroższe zestawy innej firmy? Czy jest tu jakaś zależność czy też szukam sztucznego problemu??Dzięki za rady?Pozdrawiam, Stempur

Zdezi, bez odsłuchu w domu nie kupię i tyle. Są dystrybutorzy, którzy wypożyczają, mnie lub bardziej chętnie, ale można się dogadać. Oczywiście z Decibela na pewno niczego nie kupię :-)

JarlBjorn

To na razie nie ma znaczenia. Nie wiem ile będę miał pieniędzy, ile wydam na wakacje, może od razu zechcę kupić kable głośnikowe.... Chodzi o zasadę. Zobacz w "o mnie" co mam za sprzęt, to mniej więcej bądzie wiadomo, jaki przedział cenowy mnie interesuje.

Pozdrawiam Stempur

stempur -->

... w takim razie możesz zdradzić gdzie prócz Audio Forte można wypożyczyć sprzęt do domu?

Decibel, Audio System, Audio Klan odpadają .... Szemis w zasadzie nic nie ma - bo wszystko u niego na zamówienie... to w takim razie gdzie?

Media Markt ? .... tam też nie pożyczają ;)

zdezintegrowany_3PO

ps. niestety Decibel ma najlepszą ofertę :(

No dobra dobra.

Sa jeszcze audiofile ktorzy zeby pozbyc sie swoich kolumn z checia podjada z nimi do potencjalnego klienta. Lub posiadacze kolumn ktorzy pomoga koledze i przyjada do kolegi na prezentacje swoich ukochanych glosniczkow.

Co ty! :-)

Nikt mnie nie zmusi, nawet Stempur, zebym co kolwiek teraz wypial i przeniosl ze swojego systemu. Ja juz sie na nosilem. Poza tym Stempur mysli tylko i wylacznie o podlogowcach.

Wiec H. i T. odpadaja :-)

Na początku dzięki za porady których udzieliłeś w moim wątku "urlopowym". Gdańsk bardzo mi się spodobał, myslę że jeszcze nie raz spedzę tam urlop.

Zajrzałem w Twoje "o mnie". Mamy podobne preferencje muzyczne, co nie jest dla mnie zaskoczeniem, jako ze jesteśmy niemal równolatkami.

Sądzę że szukasz sztucznego problemu. IMHO jeżeli przeznaczyć hipotetyczną kwotę X na kolumny, to do wyboru jest kilka opcji pod hasłem "jakość za te same pieniądze":

1. Nowe w sklepie (najłatwiejsza droga, ale i chyba najgorsza pod względem uzyskanej jakości dźwięku)

2. Używane( można trafić świetne kolumny za okazyjną cenę, ale trzeba mieć niejakie rozeznanie w rynku wtórnym, trzeba także umieć ocenić stan techniczny oferowanych do sprzedaży kolumn)

3. DIY. Tu możliwości są nieograniczone, a możliwy do uzyskania stosunek cena/jakość może być wręcz znakomity (wymaga umiejętności manualnych i doświadczenia, choć można też skopiować jakiś dobrze udokumentowany projekt, można też zamówić tzw. KIT w Akkusie, Akustyku, Visatonie czy też w innej firmie)

4. Zamówienie kolumn handmade u jednego ze sprawdzonych konstruktorów (w większości wypadków masz duży wybór konfiguracji przetworników w kolumnach, tudzież ich wykończenia zewnętrznego, a ryzyko, że coś nie wyjdzie możesz pominąć. Odpada też w wiekszości wypadków wykonywanie kolumn "w ciemno", bez wcześniejszych odsłuchów, jak to miałoby miejsce w przypadku samodzielnego robienia konstrukcji DIY, na przykład według projektu ściągniętego z sieci. W większości wypadków gotowych kolumn handmade można posłuchać.)

Jeżeli będziesz szukał nowych kolumn w sklepie, to nie ma żadnych jednoznacznych odpowiedzi na stawiane przez Ciebie na wstępie pytania. Z jakością kolumn bywa bardzo różnie, często za tą samą kwotę możesz nabyć całkiem porządne kolumny jednej firmy, lub też kompletnego knota innej firmy. Bywa też tak, że dany producent w tym samym zakresie cenowym oferuje kilka modeli zdecydowanie rózniących się od siebie, i adresowanych do różnych odbiorców (czynią tak zwykle duże firmy, najczęściej niemieckie. Np. w ofercie Quadrala jest pełno sporych podłogówek, ale za podobną kwotę można też zwykle nabyć nieduże monitory oparte na lepszych przetwornikach i zdecydowanie lepiej wykonane i wykończone).

Generalnie, konieczny jest odsłuch przed zakupem. Nie sposób niczego ocenić tylko na podstawie renomy producenta czy też na podstawie użytych komponentów.

Dziękuję za wpisy, ale panowie, spokojnie. Nie polecajcie mi swoich Zollerów ani Herbethów, bo to już zaczyna przypominać kolegę Uraram Turaram, który na każde pytanie, nawet o piwo, odpowiada Quad :-) Ja wiem, że każda pliszka swój ogonek chwali, ale bez przesady... Dorosły jestem, przed wyborem posłucham i wezmę to, co MI będzie się podobać.??Chodzi mi o pewną filozofię podejścia do kupowania. Posługując się analogią motoryzacyjną: czy lepiej kupić wypasionego Opla Vectrę czy za te same pieniądze startowy model Mercedesa? ??Zdezi?Z audioklanem i audiosystemem można się dogadać, podobnie z audiofastem i Hi Fi Clubem. Natomisat z Panem Czaruniem nigdy nie będzie się można dogadać. A ofertę ma jak każdy inny. Ups, przepraszam, ma Naima i Herbetha, hi, hi, hi. Ale może już niedługo, właśnie podobno stracił Arcama :-)??McGyver?Cieszę się że moje rady się przydały i że Trójmiasto Ci się spodobało. ?Co do głośników, to nie mam uprzedzenia do kolumn używanych i biorę je pod uwagę. Natomiast konstrukcje DIY oraz modyfikacje egzemplarzy fabrycznych chyba odpadają. I to nie ze względów sonicznych, ale ja po prostu raczej tak mam - jakaś taka mentalna blokada. Ale może mi kiedyś przejdzie.....?Pozdrawiam Stempur

-> Stempur

Na tak postawione pytanie nie ma w zasadzie trafnej odpowiedzi. Moze byc i tak i tak. W zasadzie w pelni sie zgadzam z McGyverem, dodalbym tylko, ze konstrukcje DIY rzeczywiscie moga za te same pieniadze zabrzmiec lepiej (co oznacza, ze konstruktor moze zarobic na nich sporo mniej niz skumulowana marza w przypadku produktow komercyjnych), podczas gdy minusem jest mozliwosc pozniejszej odsprzedazy za rozsadne pieniadze.

W Wawie na pewno da sie wypozyczyc sprzet od AudioForte, HiFi Clubu i Studio Pro / AudioSystemu. W tym ostatnim tylko za kaucja i na poczatku z tekstem, ze jak juz pozyczasz to cos musisz kupic ale i tu da sie dogadac. Audio Klan za kaucja rowniez pozycza, tyle ze pozostaje koniecznosc pozostawienia pelnej kwoty w gotowce, trudno sie zreszta dziwic.

Wracajac do Twojego pytania. Wezmy np. oferte Audio Physic i Avalon. W Polsce Avanti III to cenowy odpowiednik Ascendant (?). Avanti III to prawie koniec oferty AP (oczywiscie jest Caldera i Kronos, ale malo kto traktuje je chyba powaznie) podczas, gdy Ascendant to sam poczatek oferty Avalon'a. Dla mnie Avanti wygrywaja ten pojedynek w cuglach, ba chyba majac do wyboru Avanti i Opus tez wybralbym te pierwsze. Jednak gdy spojrzymy na ceny w USA to sytuacja sie odwraca i Avanti sa nieco drozsze od Opus'ow...

Generalnie, zakladajac, ze Twoj budzet to powiedzmy 5-10 kzl, Twoj problem znika, poniewaz dla wiekszosci renomowanych firm to nizsze lub srednie stany srodka oferty (pokretnie zabrzmialo). Kupujac z 2-giej reki wejdziesz w konstrukcje z gory stanow srednich lub poczatek topowych serii. Generalnie, musisz zaufac sluchowi i odrzucic caly marketingowy belkot na temat super-duper-hiper-audiosyfilitycznych systemow zamieniajacych kolumny w pomniki techniki XXIII wieku. Tak jakos czesto wracam do zestawow, ktore bardzo mi sie podobaly - ProAc Response 3.8. Nowe D38 sa na pewno dynamiczniejsze, sa w gorze oferty, tylko sa jakos 'spieprzone' tzn. strojone tak, zeby byly charakterystyczne a nie neutralne. Jesli wrocimy do 3.5, to znow maja moze mniej uroku niz Response 3.8 ale sa chyba prawdziwsze. Jak widzisz, regul niet. W zwiazku z tym:

1. Odsluch jak najwiekszej ilosci gratow (najlepiej zaczynac w sklepie ze swoim piecem, bo jesli tam nie zagra przyzwoicie, to mozesz kolumny wykreslic z listy).

2. Odsluch wybranych sztuk w domu.

3. Nie ograniczanie sie do nowych zestawow - ciekawe ile moglyby kosztowac takie Response 3.8 czy 3.5 z 2-giej reki, chociaz nikt przy zdrowych zmyslach tego nie sprzeda (a zdarzaly sie Taylerowi i knoty...).

Powodzenia w poszukiwaniach

qb1

Oczywiście wszystkie Twoje wnioski zawarte w końcowych punktach 1, 2 i 3 zamierzam zastosować, o czym zresztą pisałem. Ale chodzi mi o to, aby na początku zrobić sobie teoretyczną, bardzo wstępną weryfikacje, czego wogóle posłuchać. I zastanawiam się, jakimi kierować się wytycznymi. Czy celować w topowe modele za X pln, czy może za tą samą kwtę za startowe. No dobrze, konkretnie: czy NA PRZYKLAD bardziej interesować się najtańszymi podłogowymi Thielami czy Totemami (wiem, wiem, to zupełnie inna szkoła dźwięku, chodzi mi tylko o przykład) kosztującymi ok. 10 tys czy też te same pieniądze wydać na powiedzmy "średnie" AP czy BW.

Pozdrawiam Stempur

Stempur.

Kilka razy zmieniałem system i z mojego punktu widzenia wygląda to niestety tak , że

kolumny determinuja brzmienie.

Jeżeli masz już wzmaka i żródło to możesz dobrac tylko takie kolumny ,które nie zepsują

Ci brzmienia.

Nie mogę Ci niestety nic doradzić bo bywa czesto tak że całkiem niedoceniane budzetowe

kolumny mogą w Twoim sytemie zabrzmieć całkiem dobrze i nie ma sensu wydawać wiekszej

kasy na bardziej renomowane głosniki.

Kolega ma niezły system w którym słabo wypadły Sonus Faber oraz Audio Physic a całkiem

nieżle Cabasse, Monitor Audio,Usher,Magnat Monitor i nasze rewelacyjne krajowe Amstafy

/rewelacja/ niemała kasa ale wszystko zależy od punktu odniesienia.

-> Stempur

Ok. Ja chyba zaczalbym od CS 1.6. Thiel ma na tyle dobra relacje jakosci do ceny, ze nawet w PL pozostaje konkurencyjny w stosunku do polskich produktow. Totem za 10kzl to tez juz nie poczatek oferty - tutaj masz do wyboru Hawk (nie slyszalem) oraz jestes blisko Forest'a (to bardzo ciekawy zestaw). Jak zauwazyles, Thiel i Totem to na tyle rozny dzwiek, ze jesli pokochasz jedne, to drugich pewnie juz nie.

Do srednich B&W przekonania nie mam w ogole i jesli juz, to zaczynalbym od Nautilus 804. Audio Physic Tempo sa natomiast co najmnie godne Twojego zainteresowania, odlsuch serii 700 B&W zostawiajac na koniec.

Jak widzisz na prawde nie ma reguly, poza tym tutaj wypowiedzialem sie z punktu widzenia moich gust brzmieniowych.

Zalozmy jeszcze, ze pozostajemy na chwile wsrod tych producentow. Warto sie rozejrzec i byc moze do 10 kzl uda sie wyszukac Virgo III czy B&W N804 czy moze Thiel CS 2.3 lub 2.4 z drugiej reki (2.3 sa bardzo trudne do wysterowania). Zazwyczaj z osoba sprzedajaca takie kolumny bedziesz mogl porozumiec sie co do odsluchu/ wypozyczenia za kaucja.

Moze jednak warto przesluchac jakichs gotowych DIY nawet nie po to, zeby kupic, tylko zorientowac sie jak moga wygladac na tle podobnych cenowo nowych konstrukcji.

Uff...wiecej nie jestem w stanie poradzic.

Pozdr.

qb_1, 5 Lip 2006, 18:30

'Thiel ma na tyle dobra relacje jakosci do ceny, ze nawet w PL

>pozostaje konkurencyjny w stosunku do polskich produktow.'

Mialo byc 'europejskich produktow'

stempur

Od razu skojarzyło mi się to z rozmową z panem sprzedawcą z AudioColor, który kategorycznie twierdził, że lepiej kupić topowy produkt Twojego ulubionego producenta (Cambridge Audio) niż jakiś "entry level" bardziej prestiżowej manufaktury, bo ten CA będzie BEZKOMPROMISOWY. Uśmiałem się wtedy do łez, wyobrażając sobie bezkompromisową topową Kambodżę kontra pełen kompromisów i generalnie beznadziejny podstawowy wzmacniacz np. Krella, Accuphase czy innego tuza ;)))

A na poważnie - ja na pewno nie zaliczam się do bardziej doświadczonych, ale z moich obserwacji wynika, że nie ma reguły. O wszystkim decyduje brzmienie konkretnego modelu w konkretnym systemie i narzucanie sobie takich ograniczeń jak Ty próbujesz może spowodować, że ominiesz coś, co zagrałoby u Ciebie perfekcyjnie.

PS. Wpadnij kiedyś, właśnie kończę instalację KD w sypialni (bez podtekstów) ;)))

Pozdrawiam,

Olo

Olo78, 5 Lip 2006, 18:35

>twierdził, że lepiej kupić topowy produkt Twojego ulubionego producenta (Cambridge Audio) niż jakiś

>"entry level" bardziej prestiżowej manufaktury, bo ten CA będzie BEZKOMPROMISOWY.

Dobe :-)

>PS. Wpadnij kiedyś, właśnie kończę instalację KD w sypialni (bez podtekstów) ;)))

To jeszcze lepsze ;-)

Poza tym w 100% sie zgadzam, mozna w ten sposob pominac jakis na prawde dobry, a przede wszystkim pasujacy do Twojego systemu produkt, o ktorym ja czy Wy nie mamy np. pojecia, albo skazalismy go na niebyt za nazwe...

stempur -->

przeczytaj uważnie moje wpisy raz jeszcze ... gdzie ja Ci polecałem jakiekolwiek Harbethy/Zollery etc. ?

... może i masz uraz do Czarka K. ... mnie tam się nawet przyjemnie z nim rozmawiało :)

zdezintegrowany_3PO

ps. Decibel nie ma w dystrybucji Harbetha ... a Arcama chyba z chęcią się pozbył bo na naszym rynku się nie sprzedaje :)

McGyver, 6 Lip 2006, 09:39

>Parsec, DIY (handmade) spokojnie pobije używki.

McGiver, jestes zalosny. Naprawde. DIY to jest hobby a nie business. Tak jak DIY samolociki, ktore wprawdzie lataja ale nie daj Boze robic na nich jakies ewolucje - amatorszczyzna ma swoje limity i Twoje szerzenie czarnoksiestwa by uciulac jakis grosz dla siebie mnie oslabia.

pzdrw

soso

Soso, przecież wiem że Stempur nie chce kolumn handmade, nawet o tym wspomniałem w swoim poście, więc nie upatruj tutaj znowu czegoś czego nie ma. Odniosłem się do wypowiedzi Parseca. Tylko tyle. A z tobą wchodzić w dyskusje nie chcę. Należysz do grona czepiaczy. Nie znasz prawdziwych możliwości sprzętu handmade, ale się wymądrzasz. Twoje porównanie lotnicze w pełni funkcjonalnych urządzeń fabrycznych do amatorskich MODELI ma się tutaj jak pięść do nosa. Zatem udzielam ignora, bez zalu, bo twoje wypowiedzi nic merytorycznego nie wnoszą.

McGyver

....3. DIY. Tu możliwości są nieograniczone, a możliwy do uzyskania stosunek cena/jakość może być wręcz znakomity...

...4. Zamówienie kolumn handmade u jednego ze sprawdzonych konstruktorów (w większości wypadków masz duży wybór konfiguracji przetworników w kolumnach, tudzież ich wykończenia zewnętrznego, a ryzyko, że coś nie wyjdzie możesz pominąć. Odpada też w wiekszości wypadków wykonywanie kolumn "w ciemno", bez wcześniejszych odsłuchów, jak to miałoby miejsce w przypadku samodzielnego robienia konstrukcji DIY, na przykład według projektu ściągniętego z sieci. W większości wypadków gotowych kolumn handmade można posłuchać.)

....Parsec, DIY (handmade) spokojnie pobije używki.

Rzeczywiscie , wcale nie wspominales....

McGyver,

Nie zrozumiales - czlowiek nie chce handmade i dobrze - ja go przynajmniej rozumiem. Chodzi mi o cos innego - niemal kazda Twoja wypowiedz to rodzaj autoreklamy: DIY ponad wszystko, fabryki robia gnoj, handemade lepsze od kazdego uzywanego itp. No to JEST nudne a na dodatek nieprawdziwe.

IMHO oczywiscie ale mam prawo powiedziec to co mysle i ostrzec skolowanych przed emocjonalnymi decyzjami.

pzdrw

soso

PS

Na marginesie ale i nie bez znaczenia. Kazdemu watpiacemu w mozliwosci fabryki mocno rekomenduje wizyte w fabryce kolumn, takiej z prawdziwego zdarzenia. Tam dobrze jest zajrzec do dzialu projektowego, zobaczyc jak powstaje projekt, ile warintow glosnikow, membran, ich zawieszenia, nasaczenia, kasztaltu itd. sie bada. Ile roznych warintow otworow tweetera wstegowego jest wykonanych by dobrac ten jedyny itp., jak wygladaja testowane skrzynie obudowy z otworami basrefleksu na roznych wysokosciach i o roznej srednicy, jak wygladaja polki zastawione setkami roznej wielkosci kominow basrefleksow, jak mierzy sie to co slychac i jak sie projektuje zwrotnice. Jak wyglada pozniej produkcja, jak sie skleja obudowy pod prasami o nacisku wielu ton, jak sie frezuje otwory, jak sie testuje gotowy produkt czy czasami nie posiada jakiejs wady, itd. Po takie wizycie i obejrzeniu dla porownania (umownej teraz) lutownicy McGyvera, jego kleju do drewna i pilnikow, lakieru do drewna i miernika za 20 zl mozna juz z pewna doza odpowiedzialnosci zdecydowac sie na second hand czy handmade czy tez cos nowego.

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.