Skocz do zawartości
IGNORED

wzm. klasy AB/B - projekty godne uwagi

saczek_XTRM

Rekomendowane odpowiedzi

saczek_XTRM, 19 Lip 2006, 16:19

Krell KSA 50 na diyaudio.com

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

chyba tylko passy są bardziej popularne...

Ukryta Zawartość

senicz strasznie się wstydzę, really ... ale na pomysł wzmaka tak dobrego jak na szklane kopułki nigdy nie miałem. Poza tym wiesz.. zawsze to coś sprawdzonego, no nie?!

a tak niewiele potrzeba. Z tego wynika, ze Wy tylko w gebie mocni jestescie a sami to nic nie wymyslicie?

nawet taki kargul cos tam kombinuje od innych udajac ze jego a wy chyba troche madrzejsi od kargula jestescie?

jest oczywiscie czesc firm jak pass co udostepniaja schematy aby klake sobie zrobic ale krell to chyba nie jest zainteresowany kopiowaniem??? i tak to sie zaczyna od rzemyczka do koniczka ...................

saczek_XTRM, 19 Lip 2006, 16:19

>już to ktoś kiedyś gdzieś klonował? może jakiś link?

spis treści po wątku:

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

>Jaro_747

Poproszę schemacik.

Senicz

Początkującym majsterkowiczą ciężko jest od razu zaprojektować dobrze działający i grający układ. Jak się czegoś uczysz, zaczynasz od sprawdzonych rzeczy.

Zresztą nie wiem, i tak wiesz lepiej :)

-> senicz

nie przyszło Ci do głowy, że kopiowanie Krella rozsławia markę.

Jest to jedna z pierwszych konstrukcji tej firmy, z której nie czerpie ona już profitów od bardzo dawna,

więc wielkiej krzywdy nikomu nie wyrządzamy.

Zamiast zasypywać różne wątki na forum krytyką - niekoniecznie oczekiwaną - wnieś coś konstruktywnego.

Zniechęcasz ludzi do brania udziału w dyskusji i niestety do siebie.

ano żeby znależć pytanie jaki wzmak jest godny uwagi ? proponuje lekture wątku

Ukryta Zawartość

od końcówki trzeciej strony , jaki to wzmak DIY stawał w szranki i dawał rade i to jakiemu zestawowi a trzeba dodać że to zestaw gospadarza był dobrany pod względem kolumn kabli etc a zestaw DIY był tylko gościem w tym zestawie który mimo to potrafił nieżle zamieszać :) kto wie jak mógłby zagrać w komplecie z dobranym do siebie towarzystwie :)

Ukryta Zawartość

>>jacm

chodzi o ten wzmak?

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Zacytuje slowa p Irka (niektorzy znaja): "Uklad ktorego parametry zaleza w znacznym stopniu od uzytych elementow to kiepski uklad" ja sie pod tym podpisuje obiema rekami (nawet ta lewa).

Polecam wzmaka z EE jeszcze raz. W ugodzie sa inne zrodla pradowe (ledy zostaly wywalone), zmieniony zostal stopien pradowy na bipolarne, oraz kilka innych zmian. Topologia ta sama. Zostawcie w koncu te scalaki do zabawy.

iAMP, iPSU, iSMPS i kto tam wie co jeszcze :D

Jeśli ten z EE to ten o którym myślę [autor Giesberts, stopień wyjściowy ze wzmocnieniem] to znam kogoś kto go robił i miał problemy ze stabilnością. Radzę zakupić większą ilość tranzystorów na wyjście.

Ja ze swojej strony polecam końcówkę push-pull follower Pavla Macury. Do tego jakiś stopień sterujący [do woli] i śmiga. Można nawet bez sprzężenia.

Nigdy go nie słyszałem, ale może Leach ? Też jest dość sławny.

pozdrawiam

L.

>> Szczek

Poaza MCintoshami tam grała nieco zmienina Drakula Detoma na tranzystorach ze stabilizacją prądu monobloki z pre pod nazwą CUBE oraz zwykła Drakula Rekina na IRFach ( na pojedyńczych płytkach ) i kilku ludziom bardziej na średnicy i góre podobała się własnie ta zwykła wesrsja na IRFach jedyne co było na minus w stounku do detoma to mniej potężny i kontrolowany bas co jest zrozumiałe przy zastosowaniu zwykłej wersjji i pojedyńcenczego trafa 300V . Miałem okzaje słychać takiej podstawowej wersji z pojedyńczymi płytkami ale z dwoma trafami po 250V i było poprawnie jesli chodzi o bas ale po dodaniu 2 płytek i zrobieniu wersji zbalansowanej to co ten wzmak potrafi zrobic z kontrolą na basie to prawdziwa potęga .

Słowem wyjaśnienia. Duży wpływ na brzmienie zestawu mojego i rekina miały pre. Rekin miał lampowe a ja na opa1632. Więc jeśli ktoś chce uzyskać zbliżone brzmienia musi brać pod uwagę konieczność zbudowania pre. Pojedyńcza Drakula ma problemy z kontrolą basu w trudnych kolumnach ale przy łatwych zestawach powinna sobie poradzić. Osobiście polecam łączenie modułów równolegle.

ludzie o bolszewickich sercach kradna bez cienia skruchy. Tyle jest wzm opublikowanych w pismach w necie a wy musicie zaraz krella kopiowac. Za ropowszechnianie foto czy publikacji autora sa kary i nikt nie kopiuje no chyba ze kompletny glupek a tu bach schemat kopiujemy. Podobnie jest z tym buforem bez zgody wlasciciela projektu .. Tfu.

Prawo autorskie jest niestety bardzo kiepskie. Kilka slow skleconych traktowane jest jak dzielo literackie a genialny lub mniej projekt elektroniczny kazdy rznie jak swoje. Tfu.

Co ciekawe taki proceder kwitnie na diyaudio.com

Miałem Giesbertsa ale w wersji na IGBT (z płyty "EE audiocollection" plik 950077.pdf). Gra(ł) bardzo ładnie - przestrzeń, tylne plany, średnica, kontrola basu - wszystko lepsze niż CA A500 którego mam teraz. Wysiadł 1 kanał - niestabilny prąd spoczynkowy, spalił 2 pary IGBT. Wymieniłem wszystko w układzie regulacji prądu + wszystkie el. aktywne + większość pasywnych - jak mi spalił trzecią parę IGBT dałem sobie spokój.

A że grał ładnie to mam ochotę na zrobienie innego projektu Giesbertsa - też na IGBT, parametry lepsze niż poprzedni - plik 970043.pdf - ale z braku czasu termin nieokreślony.

Mam pytanie - czy ktoś może robił już ten z 970043.pdf - warto byłoby się dowiedzieć jak to gra - powinien spełnić oczekiwania autora wątku.

Jeszcze jedno - ten IGBT to sama końcówka bez pre - i żadnego pre nie potrzeba, wystarczy potencjometr 47k i przełącznik wejść (mechaniczny oczywiście) - mój tak właśnie zrobiłem.

magazynier oczywiście że można spróbować ale pre na OPA1632 sprawuje się naprawde dobrze. Oceny brzmienia CUBE oraz Drakuli rekina zostały ogłoszone na podstawie odsłuchania trzech utworów na tej ostatniej. Czy można było obiektywnie ocenić całość nie wiem. Co do góry i środka pasma to po prostu były inne nie oceniał bym ich w kategori lepsze gorsze. Już nie raz miałem okazje porównywać lampe i tranzystor. One mają po prostu różny charakter i jeśli wzmacniacze prezentują podobny poziom to zostaje tylko kwestia gustu a te jak wiadomo bywają różne.

Do moich wyjątkowo jasnych kolumn pre na lampie po prostu bardziej pasowało charakterem brzmienia. Do wszystkich kolumienek o bardziej stonowanej górze proponowałbym zestawienie DeToma - jest to po prostu dźwięk dokładniejszy. Na cieplejszych kolumnach z lampą w dużych składach może być już wrażenie sklejania się dźwięków. Na Cube takie rzeczy po prostu nie mają miejsca bez względu na rodzaj kolumn i jest to między innymi dzięki temu bardziej uniwersalna końcówka (i pre).

Jak już pisałem wcześniej do moich monitorków taki gigant nie byłby potrzebny, więc nawet nie kombinowałem nawet z drugą parą fetów. Mnie interesowały w zasadzie tylko różnice w zakresie góry i środka pasma pomiędzy obiema konstrukcjami. Niestety przy różnych pre do teraz trudno jest mi coś w tym temacie powiedzieć z całą pewnością. Byłem jedynie miło zaskoczony, bo góra na IRF-ach nie odstawała w sposób zauważalny od Toshib. Jednak na kolumnach, na których słuchaliśmy nie mogłem obserwować w sposób do którego jestem przyzwyczajony wszystkich niuansów góry pasma - taki urok, za to kolumienki grały muzykę :)

Porównanie miało zresztą charakter ciekawoski, bo żeby porównywać trzeba mieć swój znany system i podmieniać jedynie ten jeden element.

Drakule jest niewątpliwie ciekawym wzmacniaczem. Jest wyjątkowo prosta i jak na taką prostotę gra naprawdę nieźle. Mam zamiar za jakiś czas porównywać ją z Symasym. Zobaczymy ile w drakuli wnosi scalak i jak to się ma do klasycznego dyskretnego stopnia różnicowego i wzmacniacza nap. w Symasym??/

A robił ktoś może Titana 2000? Projekt z płyty "EE audiocollection" plik 990001-1.pdf. Przymierzam się do tego potworka. Może ktoś ma jakieś doświadczenia odsłuchowe ????

Ukryta Zawartość

Tu jest fajny projekt.To tak apropo tego wątku na poczatku.

Ukryta Zawartość

Od dluzszego czasu szukam jakiegos ciekawego projektu wzmacniacza i na nic nie moge sie zdecydowac. Jaki projekt mozecie zaproponowac do kwoty 400zł? Jesli nic nie znajde bede musial zdecydowac sie na cos z gotowego z allegro. np.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

znalazłem kilka projektów dość skromnie opisanych pana Giesbertsa, w tym jeden na bipolarach 175W. A o jkaich plikach *.pdf mówicie? Niegdzie ich nie mogłem znaleźć..

Ukryta Zawartość

spis treści jest w pliku "sontent.pdf"

Ukryta Zawartość

>>Andrzej

ogromne dzięki!! czy ten projekt 970043.pdf 50W@8R to nie za mało żeby napędzić takie np SS? Ten który miałeś poprzednio wygląda interesująco i bardzo ciekawie, tylko szkoda że pojawiają się przy nim trudności. Rozumiem że nie udało się rozwiązać problemu tego wzmaka?

Mam co prawda tylko Eltaxy Liberty 3+ ale w moim IGBT zrobiłem sobie wskaźnik mocy (na LM3915) - jak trzeba było prawie krzyczeć żeby inni usłyszeli co ktoś mówi to było 5W.....

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.