Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

6 minut temu, xajas napisał:

Mialem takie, niezle

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

bardzo podobny plecak (ma z ~10 lat) mam w domu do trzymania gratów (których już praktycznie nie mam), chodziło mi o połączenie sakwy ze zwykłym plecakiem turystycznym.

czytaj góry

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Edytowane przez fetek
ciekawe rozwiązanie, a jak w połączeniu z plecakiem ?
Plecak i torba naraz?. Mam plecak Tenby typu rolltop i nosiłem z nim dodatkowo kaburę, żeby mieć aparat przy biodrze ale to średnio udane rozwiązanie. Dlatego kupiłen ten pasek Peaka. Albo noszę torbę albo plecak - i wtedy aparat na pasku przez plecy. Muszę przyznać, że te paski Pekaa są bardzo wygodne.
5 minut temu, dzarro napisał:

Plecak i torba naraz?

tak , A7 mały ale z 50 baterii w zapasie trzeba mieć ? a tak na poważnie to zwykły plecak turystyczny ~50litrów

Ukryta Zawartość

5 minut temu, dzarro napisał:

Muszę przyznać, że te paski Pekaa są bardzo wygodne.

mam pasek i opaskę, trochę drogie ale szybie i wygodne. Torby zdecydowanie nie mój typ.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Edytowane przez fetek
bardzo podobny plecak (ma z ~10 lat) mam w domu do trzymania gratów (których już praktycznie nie mam), chodziło mi o połączenie sakwy ze zwykłym plecakiem turystycznym.
czytaj góry
Jest firma MindShift która robi plecaki, w których komora na sprzęt jest na pasie biodrowym, którym można obracać i uzyskać dostęp do aparatu bez zdejmowania plecaka.
nie zawsze biorę plecak, mam ich kilka zależnie od sytuacji.
Ja lubię po górach chodzić ale zdjęć w górach w ogóle nie robię - więc mam problem z głowy. ;-)
4 godziny temu, boomaga napisał:

ale jak chodzi o torbę, to sorki już wymiękam

Ale gdzie problem, bo nie pojmuję jaka jest przyczyna tego bólu dupy?

2 godziny temu, dzarro napisał:

Ja lubię po górach chodzić ale zdjęć w górach w ogóle nie robię

To błąd! ? Gdzie robić zdjęcia jak nie w górach? ?

"Bits are bits, right? Wrong! 

If you can't hear the difference between cables, DACs, etc. - count yourself lucky. Your audio life is much simpler."

Taką mam rozkminę... Skoro mamy już filtry ND w puszce, dzięki czemu nie musimy przyciemniać obiektywu szkłem aby robić na pełnej dziurze w słoneczny dzień, to dlaczego żaden producent nie oferuje symulowanych filtrów połówkowych? Przecież to aż się prosi...

If you can't hear the difference between cables, DACs, etc. - count yourself lucky. Your audio life is much simpler."

5 godzin temu, xajas napisał:

fuji

A link?

Heh... już znalazłem! Że komuś się chciało... ?

Edytowane przez il Dottore

Ale co racja, to racja - takich symulacji analogowych błon prosto z puchy nie oferuje nikt poza Fuji. Dodatkowo (nie wiem jak w starszych modelach ale ja mam w X100V najnowszy soft) można sobie podbijać lub obniżać saturację ogólną i w poszczególnych kanałach, oraz clarity i ostrość. Jest też interesująca funkcja podbijania tylko koloru niebieskiego, dzięki czemu Twoi znajomi myślą, że nad Tobą zawsze superbłękitne niebo! ?

Mamy też desaturację z pozostawieniem tylko jednego koloru - dobre do londyńskich autobusów czy budek telefonicznych, jeśli zachowujesz kolor czerwony. Dawniej z czymś takim trzeba się było w sofcie mozolić a dzisiaj masz efekt prosto z puchy.

1 hour ago, il Dottore said:

Ale co racja, to racja - takich symulacji analogowych błon prosto z puchy nie oferuje nikt poza Fuji. Dodatkowo (nie wiem jak w starszych modelach ale ja mam w X100V najnowszy soft) można sobie podbijać lub obniżać saturację ogólną i w poszczególnych kanałach, oraz clarity i ostrość. Jest też interesująca funkcja podbijania tylko koloru niebieskiego, dzięki czemu Twoi znajomi myślą, że nad Tobą zawsze superbłękitne niebo! ?

Mamy też desaturację z pozostawieniem tylko jednego koloru - dobre do londyńskich autobusów czy budek telefonicznych, jeśli zachowujesz kolor czerwony. Dawniej z czymś takim trzeba się było w sofcie mozolić a dzisiaj masz efekt prosto z puchy.

Te symulacje to jest pic na wodę i fotomontaż. 

2 godziny temu, jackk napisał:

Te symulacje to jest pic na wodę i fotomontaż. 

Jasne, że tak. Jest to prostu propozycja firmy dla ludzi, którzy nie lubią/nie chcą/nie potrafią grzebać się w sofcie.

Przecież plik RAW można sobie obrobić dowolnie.

Pozostaje jednak faktem, że nikt poza Fuji nie oferuje takiej jakości jotpegów z puchy i takiej różnorodności plików wynikowych.

Tutaj przykład desaturacji z zachowaniem kanału czerwonego. Pozwala to uzyskiwać prosto z puszki Fuji efekty, które dotychczas były dostępne tylko po komputerowej obróbce pliku RAW.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Edytowane przez il Dottore

W dniu 22.08.2020 o 02:26, il Dottore napisał:

Tutaj przykład desaturacji z zachowaniem kanału czerwonego.

sony też to ma i chyba wychodzi mu to lepiej.

Edytowane przez fetek
4 godziny temu, fetek napisał:

sony też to ma i chyba wychodzi mu to lepiej.

Soniemu wszystko wychodzi lepiej. Technologicznie Sony to jest dzisiaj lider na rynku.

A jednak - widzę aparat Sony, wiem, że to najlepsze bezlustro FF na planecie (póki Canon R5 nie wszedł do gry) i... wcale mnie to jakoś nie rusza.

A sprzęt Fuji jest inny - patrzysz i chcesz go mieć! Coś jak Alfa Romeo, którą kupuje się oczami. Technologia z duszą.

Porozmawiajmy o kompozycji. Tutaj wzorcowe wykorzystanie mocnych punktów. Dzielisz obraz na 3 części. Miejsca przecięcia  linii podziału to mocne punkty, na których odruchowo spoczywa wzrok widza. Tam powinny znajdować się elementy zdjęcia, na które chcemy zwrócić uwagę odbiorcy.

Ukryta Zawartość

zep.PNG

Tutaj przykład podziału kadru pionowego. Ikoniczne zdjęcie, ale też i idealne kompozycyjnie. Stara dobra szkoła.

zep.PNG

Henri Cartier - Bresson. Jak się uczyć, to od najlepszych. Przykład zastosowania Złotego Podziału. Ciąg Fibonacciego użyty do bezbłędnej kompozycji. Jedni teoretyzują, inni mają to w oku. ?

Ukryta Zawartość

zep.PNG

Jeszcze raz Cartier - Bresson: sprytna sztuczka kompozycyjna. Perspektywa prowadzi nas do miejsca, na które mamy zwrócić uwagę. W tym przypadku - do głowy dżentelmena.

zep.PNG

Złoty Podział raz jeszcze - Robert Doisneau.

zep.PNG

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Złoty Podział: Margaret Bourke - White.

Ukryta Zawartość

Anne Leibovitz - interesujący zabieg kompozycyjny: podział szerokiego kadru na 3 kadry pionowe i osobna kompozycja w każdym z nich.

zep.PNG

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

53 minuty temu, fetek napisał:

ceny i tak są z kosmosu

Cena z kosmosu to jest za plecak Vanguarda. A akurat potrzebuję czegoś w tym typie do landszaftów, bo stary plecak po prostu się podarł. Trudno. Musze tak zamówić, by małżonka nie skumała, ile to kosztowało.  ?

Kompozycja cd.

Tutaj polski klasyk Tadeusz Rolke. Użyty  trick kompozycyjny Cartier-Bressona, gdy perspektywa prowadzi nas do głowy bohatera. Nie zdziwko, bo Rolke otwarcie przyznaje się do fascynacji Cartier-Bressonem.

tadeusz-rolke-4.jpg

4000 zdjęć Tadeusza Rolke prezentuje online Muzeum Sztuki Nowoczesnej. Warto zerknąć, bo to uznany nasz klasyk.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

plecaki mają oczy

Ukryta Zawartość

16 godzin temu, fetek napisał:

coś podobnego do Lowepro  Passport Sling ?

nie da się tego w cywilizowany sposób kupić a ceny i tak są z kosmosu.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Edytowane przez dzarro

apropos torby
dwie najlepsze „torby“, jakie dotyczas mialem. Jedna na brzuch a jedna na glowe Lekkie i „pojemne“ (miesci wszystkie sloiki, ktore potrzebuje

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) IMG_6821.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.