Skocz do zawartości
IGNORED

Zoller Solution Metropolis

barni

Rekomendowane odpowiedzi

Witam

Ktokolwiek cos o nich wie prosba o napisanie czego sie mozna po nich spodziewac. Czy warty swieczki jest przeskok z Dynusiow Contourow 2 na te Zollery ?

Repertuar:

- sporo ciezkiego rocka, dobry pop lat 80/90, Chris Rea, Floydzi, Dire Straits i takie tam rozne przynudzania rowniez,

- zestaw w jakim mialoby pracowac w o mnie,

- pokoj poki co maly rzedy 24m2 z planami upgreadu ;)

- co lubie: przede wszystkim naturalna barwe, nieco dogrzany charakter prezentacji, wypelniajacy pokoj rowniez wewnatrz a nie tylko rysujacy scene za linia zestawow. Dodatkowo konturowy szybki bas bez sztucznych miesistych dodatkow.

- sluzylyby glownie do stereo, ew. do kina jako przednie rowniez.

Rafał

https://www.audiostereo.pl/topic/27459-zoller-solution-metropolis/

Barni,

Ja posiadam w tej chwili model Evolution, o oczko niżej i żałuje że je kupiłem ... bo od razu i bez wachania

wziąłbym teraz te Solution z allegro :).

Solution nie sluchałem, ale podobno mają ten sam typ brzmienia co Evolution tylko wszystkiego więcej . Przede wszysktkim nie zbliżaj się do nich jeśli nie masz absolutnie czysto grającej elektroniki, moge się założyć że po kupnie będziesz zmuszony calkowicie wymienić reszrte systemu , są to kolumny do lampy albo najwyższej jakości tranzystora, za to jeśli uda Ci sie sparować elektronikę.

Jest to dżwiek monitorowy w extremalnym wydaniu , bezpośredni, niesłychanie przejrzysty i detaliczny,

faktura instrumentów , dynamika , bas - wzorcowe, w zasadzie kolumny nie mają wlasnego brzmienia i

dają na wyjściu to co przychodzi z elektroniki, może za wyjątkiem lekkeigo ochłodzenia za sprawą focali.

Chyba 24m to dla nich za mało, ja gram mniejszymi Evolution na 35m i jest w sam raz.

barni, chodzi o te ?

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Zwarzywszy na to co tam jest w środku to ja bym je brał nawet na rozbiórkę :-)

Jedź, słuchaj i bierz - warto.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

tiaaa stosunek cena/dzwiek w tym wypadku zdaje sie naprawde niezly - chociaz sluchalem tylko Piterowe Evo. warto to kupic, jesli zapewni sie odpowiednia reszte klockow i pomieszczenie. inaczej to troche jakby wodowac jacht pelnomorski na swojej sadzawce w koziej wolce.

Jako członek założyciel klubu Zoller'a (co prawda Imagination) polecam focalowe konstrukcje każdemu. Jednakowoż Solution to już naprawdę kobyły i wymagają nie tylko dużej kubatury ale i porządnego pieca(zresztą Imagination w tym 2gim aspekcie również). Z linii Dynaudio słuchałem tylko Contour 1.3 Mk coś tutaj i Audience coś tam. Jeśli inne modele podają tę samą szkołę dżwięku,to Focal based Zoller jest czymś omal zupełnie innym. Nie brałbym w ciemno.

Wlasnie nad nimi sie mocno zastanawiam. Mysle ze 300 watowe koncowki Denona powinny dac rade, dopiero na nich te Dynaudio pokazaly tak naprawde co sa warte. Reszta toru mi sie poki co podoba, gdyz ma wlasnie wiekszosc cech jakie wymienilem. Tylko Dynusie sa na ciezkim rocku takie sa za aksamitne troche. Chociaz z drugiej strony jak slucham Chrisa Rea wlasnie z Road to Hell to wokal po prostu wgniata mnie w fotel swoja autentycznoscia.

Zastanawiam sie jak zrobic z ich przesluchaniem, wiezc ten caly majdanaz do Kielc ??? Gdzie ja pozniej z powrotem ew. te Zollery zapakuje.Ciezarowke ne te okazji chyba trzeba bedzie wynajac.

Wokal smutasa Rea może i na Dynusiach wgniatać - grają raczej środkiem. A reszta ? I to na ciężkim rocku ? Warto zainwestować parę stówek w transport,aby mieć potencjalnie brzmienie-marzenie. I ch.. !

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.