Skocz do zawartości
IGNORED

YAMAHA RX 497 - Amplituner stereo

mdavis

Rekomendowane odpowiedzi

Witam. Zastanawiam się nad kupnem amplitunera stereo Yamaha rx 497, jest to nowy produkt, który zastąpił model 496. Mam pytanie, czy ktoś z Państwa już słuchał tego modelu, jakie ma odczucia. Chciałbym się dowiedzieć czy warto kupić ten model. Wiem, że na polskim rynku jest od niedawna w sprzedaży.

https://www.audiostereo.pl/topic/27535-yamaha-rx-497-amplituner-stereo/

Chyba jeszcze nikt nie miał do czynienia z tym amplitunerem, w sumie jest to nowość w Polsce. Jest do kupienia w sklepie www.audiostrefa.pl

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Będę czekał na opinie i wątki

post-12718-100007784 1170298127_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

modele 397/497 wyglądają na klony 396/496 po małym liftingu . Polecam 797 - wygląda na zupełnie nową konstrukcje . Od czasu Nakamichi RE-10 to moze byc najlepszy amlituner stereo.

I jest jeszcze jeden argument za kupowaniem audio-systemów: w przypadku ewentualnego rozwodu rzadko się go traci na rzecz partnera: jacht przepadnie, dom przepadnie, dzieło sztuki przepadnie, prawa rodzicielskie przepadną - ale sprzęt na pewno będzie ci towarzyszył na nowej drodze życia. Nawet lichwiarz powinien to docenić.

Też słyszałem, że nowe amplitunery stereo są po małym liftingu, lecz coś w środku systemu musieli zmienić. We wrześniowym lub październikowym numerze HI-FI i Muzyka ma być test amplitunerów stereo, z tego co wiem od redaktora Jacka Kłosa, Yamaha też ma tam być.

• 1 miesiąc później...
  • 3 tygodnie później...

W listopadowym najpóźniej grudniowym wydaniu magazynu HI-FI i Muzyka, będzie recenzja YAMAHA RX 497. Jest to informacja od redaktora Kłosa. Więc coś więcej będzie można powiedzieć na temat tego amplitunera stereo.

• 1 miesiąc później...

Ponawiam prośbę na temat tego amplitunera. Czy ktoś już go słuchał. W listopadowym numerze HI FI i Muzyka, recenzję miał dobrą. Proszę o opinie. Wiem że lepszy jest YAMAHA RX 797.

• 1 miesiąc później...

Z tego co słyszałem i czytałem w prasie muzycznej to Amplitunery stereo Harman Kardon posiadają mniej bassu w porównaniu do ampitunerów stereo YAMAHA. Są też mniej dynamiczne.

Ja bezpośrednio oba amplitunery będę porównywał za 3-4 tygodnie.

• 1 rok później...

witam. Zastanawiam sie nad kupnem amplitunera stereo. Jak myślicie czy yamaha rx497 jest dobrym amplitunerem. Moje kolumny to mordaunt-short 914. teraz używam wzmacniacza sony TA FE 700R. Proszę o rade. A może jednak jakiś inny ten amplituner. Nie chce też wydawać fortuny na amplitunera.

Co do ampli Yamahy to te modele sa tak jak wspominali wczesniej koledzy, modele wczesniejsze po malym liftingu;) Natomiast seria 7XX jest godna uwagi:) Co do pokretel to tylko w Piano i w referencyjnej serii, sa one nie wykonane z plastiku, mam na mysli pokretlo glosnosci i wyboru sekcji. Natomist sa one i tak lepszej jakosci, niz w niektorych zestawach audio(dobry jakosciowo plastik).

'Muzyka używana jest do kształtowania ludzkiego umysłu; może być mocna jak narkotyk, lecz o wiele niebezpieczniejsza, gdyż nikt nie traktuje poważnie manipulowania poprzez muzykę."

-Rx 397 para tranzystorow Sanken A1695/C4468 na wyjściu.

-Rx 497 ta sama para tranzystorow Sanken A1695/C4468 na wyjściu + większe trafo od poprzednika.

-Rx 797 dwie pary tranzystorow Sanken A1695/C4468 na wyjściu + większe trafo od poprzednika.

Wraz ze wzrostem modelu-wzrost mocy+dodatkowe funkcje jak tape monitor, sub out, obsługa drugiej strefy itd itp...

Teoretycznie brzmienie powinno być jednakowe tylko moc zwiększona i więcej udogodnień.

skunk2, 12 Kwi 2008, 12:25

>czyli nie opłaca sie kupowac amplitunera yamaha rx497??a wiec jaki kupić do 1000 zł

za 1300zł kupisz juz wersje 7** jak sie dobrze rozjerzysz. Co do wersji 4**, czy warto czy nie warto, to juz trzeba posluchac, bo kupuje sie to na co Nas stac i to co Nam sie podoba(indywidualnie). Nie masz zbyt duzego pokoju to nie ma sensu kupowania poteznego Pieca plus dodatkowo pradozernych glosnikow;) itd.

'Muzyka używana jest do kształtowania ludzkiego umysłu; może być mocna jak narkotyk, lecz o wiele niebezpieczniejsza, gdyż nikt nie traktuje poważnie manipulowania poprzez muzykę."

Chodzi ci o to czy stanieja w sklepach ,a to joz loteria,ale napewno beda sprzedawane w ktoryms z wiekszych sklepow MM,lub Saturn bez watu raz na jakis czas sa te promocje a wtedy dasz z 250 pln mniej tylko czy wytrzymasz,ja kupilem tak wzmacniacz Yamahy ax 397 pomyslalem ze poslucham i sprzedam bez straty za jakis miesiac,nic z tego wzmacniacz bardzo mi sie spodobal i nie sprzedam go za chiny ,pozbylem sie Denona a tego zostawilem ,mysle ze ten amp to to samo tylko z tunerem tak wioec z czystym sumieniem go polecam.

>DavidM

>Nie masz zbyt duzego pokoju to nie ma sensu kupowania poteznego Pieca plus

>dodatkowo pradozernych glosnikow;) itd.

W wielu przypadkach może to być ewidentna nieprawda. Sporo monitorów (a więc stosunkowo nieduże skrzyneczki z przeznaczeniem do mniejszych pomieszczeń) ma znacznie większe wymagania co do wzmacniacza aniżeli duże skrzynie. Zauważ, że monitory w większości mają mniejszą skuteczność od kolumn podłogowych. Kolejna rzecz to wydaje mi się, że w wielu przypadkach (zależy od konstrukcji głośników) wzmacniaczowi trudniej poruszać małą membraną zawieszoną na twardej gumie gdzie dla wytworzenia odpowiedniego ciśnienia potrzeba w dodatku większego wychylenia membrany. W przypadku większych głośników z racji większej powierzchni membrany ów wychył nie musi być aż tak duży.

Kolejna rzecz, to sprawa przebiegu impedancji. Jeśli kolumny mają trudny przebieg a wzmacniacz będzie miał słabowite zasilanie (pomimo sporej ilości "watów")to często, mimo iż "w papierach" jest niby przeznaczony do ciągnięcia kolumn od 4 om, to na trudniejszych głośnikach będzie dostawał "czkawki". Może być przy tym też tak, że objawów "czkawki" przy niezbyt wysokich poziomach głośności nie będzie, ale za to wzmacniacz dzięki swojej małej wydajności prądowej może nie pozwolić głośnikom na pokazanie ich zalet w pełni. Głośniki mogą sobie wówczas grać "na pół gwizdka".

David, potraktowanie tego co napisałeś jako zasady może sprawić osobie której radzisz sporo kłopotów. Zależy jak jej się przypadkiem uda pożenić poszczególne elementy. Jak traf zechce, że wszystko się zegra dobrze to będzie ok. Ale jak kupi słabowity piecyk i potem np "trudne" monitory to będzie klapa.

>>DavidM

>>Nie masz zbyt duzego pokoju to nie ma sensu kupowania poteznego Pieca plus

>>dodatkowo pradozernych glosnikow;) itd.

Reasumując powyższe, to że pokój jest nieduży nie znaczy wcale, że "nie ma sensu kupowania potężnego pieca".

Odpowiedni piec (wydajny prądowo) da potem pełną swobodę w doborze odpowiednich głośników. Będzie można dobrać kierując się wyłącznie "spasowaniem dźwiękowym" zestawu i nie będzie trzeba za każdym razem zachodzić w głowę, czy wzmacniacz się z danymi głośnikami nie zadusi.

Oczywiście jest wiele świetnych urządzeń które nie są wydajne prądowo na tyle, aby bez problemu ciągnąć każde kolumny. Ale w przypadku tych urządzeń więcej dodatkowej uwgi trzeba poświęcać dobierając głośniki i dochodzi dodatkowy "filtr" przy wyborze głośników w postaci właśnie niewystarczającej wydajności wzmaka.

Ćwiczyłem ten temat na swoim wzmacniaczu z monitorami Elaca, ktoś inny pisał tu na forum że zmaga się z tym samym problemem mając monitory Dynaudio.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.