Skocz do zawartości
IGNORED

kolumny do 10 tys - relacje z odsluchow

stempur

Rekomendowane odpowiedzi

> Stempur, nic nie sugerowalem uchowaj Bowe, po prostu przypominam sobie ze jak pare tygodni temu odsluchiwalem tam B&W 603, a potem 704 to kazdorazowo taktownie polecano mi VA, skadinad fajne skrzynki:)

A Elac 209.2 nie planujesz odsluchac?

stempur, 2 Lis 2006, 11:37

>Soso

>No... może? Jak będę miał chwilę, to Dali posłucham, bo jest sklep.

Takze 'rockowe' a cieplejsze od B&W 704. Z drugiej reki 7-8 tys. zl.

pzdrw

soso

>>>

2. B&W 704

MINUSY

- bas nie schodzi nisko, jest gdzieś ucięty. Poza tym suchu, baz wypełnienia

Przyznam ze opinia ta sklania do zastanowienia. Podczas dwukrotnego odsluchu 704 zaserwowalem im sporo raczej ubasowionej muzy rock & hard (w stylu np. bg B. Rutkiewicza, CD "Bzzzz…" o.n.a., "For Unlawful…." Van Halen, "Angel Dust" Faith No More, etc.) i jakosc reprodukcji basu wywarla duze wrazenia, a mozliwosci eksploracji w kierunku "deep bass" okazaly sie godne uznania. A wzmak byl zupelnie niewysilony – M 7001.

Z pewnoscia kol. Kaszank7, ktory uzytkuje te kolumny na co dzien ma lepsze rozeznanie ale osobiscie odebralem bas 704, zarowno w kwestii "autorytetu", zroznicowania barwowego i niskiego zejscia jako jeden z ich najmocniejszych punktow.

> stempur

mając taką kwotę do dyspozycji nie zastanawiałeś się na kolumny DIY (wykonanie przez McGyvera np.), z 10 tys. można by chyba zrobić kolumny kosztujące jako fabryczne 30 tys.

pozdro

stempur, 1 Lis 2006, 23:41

>MINUSY

Słuchałem parę razy 704'ek, więc się wypowiem. A co. :)

>- bas nie schodzi nisko, jest gdzieś ucięty. Poza tym suchu, baz wypełnienia

To mi wskazuje na jakiś słabowity wzmak, albo po prostu posiadający zupełnie inny charakter, niż PMA 2000 AE. Ja miałem wręcz przeciwne wrażenia dotyczące basu. Dużo i nisko. A jak dla mnie to nawet za dużo i za nisko. ;)

>- srednica tak sam: bez masy, mięska, ciepła, same kontury

Tu się zgadzam, ale czy to minus? Co kto lubi.

>- ogólna dynamika i skala dżwięku bardzo taka sobie

To nie do końca rozumiem, więc odpowiem ostrożnie. Braki w dynamice to znów mi się widzi wina wzmaka. 704'ki to nie są może mistrzowie dynamiki, ale na pewno nie można im zarzucić jakichś braków. Chyba, że próbuje je popchnąć za słaby wzmak. One potrzebują muskułów, inaczej nie błyszczą.

A sformułowania "skala dźwięku" już w ogóle nie qmam, więc nic nie powiem. ;)

Będę nudny, ale stawiam (bez argumentów), że po dłuższym odsłuchu VA znów zyskają Model 1 :-) Przy tej okazji kieruję prośbę o opis po odsłuchu WLM. Będąc tak blisko kwoty, za którą można kupić WLM-y niewybaczalnym grzechem byłoby ich nie sprawdzić. Czekam niecierpliwie.

głaz

Stempur>

Gwiazdka sie zbliża....

"Measurements can provide a measure of insight, but are no substitute for human judgment. Why are we looking to reduce a subjective experience to objective criteria anyway? The subtleties of music and audio reproduction are for those who appreciate it. Differentiation by numbers is for those who do not".--Nelson Pass

Panowie ... nie rozumiem tego zachwytu nad najtańszymi WLM :(

W WLM najważniejszy jest wysokotonowy PAC który wręcz tworzy magię :)

Wątpię znając stempura by chciał kupić to WLM tylko ze względu na ładną stolarkę!

zdezintegrowany_3PO

Zdezi w WLMach (jak i w kazdych innych glosnikach) najwazniejsza jest muzyka. I to jak to wszystko jest prezentowane.

PAC, tuby, siatka elektrostyczna, wstegi itp to tylko srodki zeby to osiagnac.

larson3 -->

A TY wogóle słuchałes tych WLM bez PAC'a?

Bo ja ich słuchałem i dla mnie są one porażką !!!! A muzyki to się teraz z mp3 słucha ;)

zdezi

larson3 -->

Tyle że te VA Beethoveny podobno są dużo gorsze niż poprzednia wersja.

Piszę podobno bo słuchałem tych starych a słyszałem już z kilku ust że te nowe to już nie to samo :(

Mało znam stempura ale nie sądzę by poleciał na stolarke ;)

zdezi

Nie ale tez nikt sie tymi WLMami zbytnio nie zachwyca. Ot kolejne kolumny do testow o ktorych dobrze sie pisalo. Sluchalismy juz kilku glosnikow ktore brzmialy jak porazka tylko, ze w systemie i pokoju ktorego nieznalismy. Stad moja opinia ze Prozaki to tez porazka. Ale tylko w zestawianiu ktrogo sluchalismy w top Hifi. Dynki podobno byly najwieksza porazka a to przeciaz zacne glosniki sa.

Ja stempura namawiam w ogole na szukanie (chodzby w celach empirycznych) jeszcze w wyzszym przedziale cenowym zeby sprawdzic czego tak naprawde szuka.

Moze WLM w innej konfiguracji zagraja. No chyba Zdezi, ze sluchales ich w dobrze znanym zestawieniu w znanym pomieszczeniu albo w domu.

Poza tym: de gustibus non est disputandum :-)

Zdezi ja sluchalem tych B Babyze Stempurem. Starych sluchalem tylko na AS. Inne warunki inny czas inne osluchanie wiec trudno porownywac. Ale powiem Ci ze zrobily na mnie chyba jeszcze lepsze wrazenie niz na Stempurze. Gdybm mial duzy pokoj to dlugo bym sie niezastanawial. A na AS z elektronika Sound Artu stara wersja niezbyt mi sie podobala. Dlatego tez bylem do nich dlugo uprzedzony. Az do wtorku :-)

Sluchac trza glosnikow a nie opinii o nich :-)

Zmiatam do pracy. Nara :-)

Witam

Panowe, z góry przepraszam posiadaczy takich czy inny ch kolumn, miłosników tekiego czy innego brzmienia, ale to JA wybieram kolumny dla SIEBIE. To nie sa żadne testy ani dyskusja o wyższości jednych nad drugimi, nie mam zamiaru wdawać sie w dyskusje, jak i gdzie i z jakim sprzętem bas schodzi nisko czy nie nisko, itd. Tak samo nie interesuje mnie, czy gra wstęga, tuba, PAC, bi wiring, obudowa zamknieta czy tam inne pierdoły - jak to kolega larson ujął - ma grać muzyka, bo do tego te głośniki mają służyć.

Po prostu opisuje to, co słyszałem - zawsze podaje gdzie, w jakich warunkach i w jakim systemie. A że ktoś słyszał co innego - trudno, ja dyskutował nie będe.

Głaz - tak jesteś nudny:-) Nawet bardziej niż larson, nic tylko te Totem 1 i Totem 1. A masz takie fajne Monitor Audio! Ale nie martw się, to forum zna już takie przywiązanie do marki. Byli i są tacy, którz na każde pytanie odpowiadają albo Quad, albo Herbeth, albo Zoller... Ale cholera wie, może i ja za miesiąc będę powtarzał: Beethoven, Beethoven :-)

Pozdrowienia Stempur

Forrest, forrest...

Jeżeli Model 1 rozmachem, dynamiką i basem pobił kilka zacnych podłogówek, to grzechem będzie pominąć podłogowe Forresty, pomyśl jak one mogą zagrać, zamknij oczy i wyobraź sobie muzykę na żywo w Twoim pokoju...itd...itp ;-)

W każdym razie będziesz miał wyrzuty sumienia jeśli ich nie posłuchasz aż po ostatnie dni twoich nowych VA ;-))

jak dla mnie - kwintesencja piękna w zakresie kolumn, warto dołożyć do rosewoodu.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

nie udało mi się znaleźć straussów w wersji grand, (może nie ma?) a okleina rosewood w nowej serii jakby jeszcze piękniejsza

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Stempur,

zazdroszczę Ci cierpliwości, ja tak nie potrafię. Na zmianę kolumn zdecydowałem się dwa tygodnie temu, wczoraj ok 18:00 moje VA Bach spotkały nowego właściciela a dziś o 14:00 przytargałem do domu nowiutkie Cabasse Java. Cóż poradzę, że rzuciły mnie na kolana grając z moim wzmakiem, nawet nie wygrzane (podobno są nowiutkie z magazynu i grały w swoim "życiu" raptem 5 godzin). Ale znając Twoje upodobania i mając niejakie pojęcie o tym jak może brzmieć wzmiacniacz, nie będę Ci ich polecał ;) Za to z lampą brzmią tak, że nie można się od słuchania oderwać :)))

Pozdrawiam,

Olo

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.