Skocz do zawartości
IGNORED

kolumny do 10 tys - relacje z odsluchow

stempur

Rekomendowane odpowiedzi

W srode forum odetchnie z ulga!!!

Stempur oglosi swiatu o swoim wyborze!

No chyba, ze cos go jeszcze "ruszy" :-)

Ja za to na ostatnich juz odsluchach porownawczych u niego w domu slyszalem najwolniejsze i najnudniejsze kolumny swiata. A wszyscy je tak chwalili ;-)

Ale kiedys sprawdze je w swoim systemie.

Panowie!

Cierpliwosci!

larson3, 15 Sty 2007, 23:34

>W srode forum odetchnie z ulga!!!

>Stempur oglosi swiatu o swoim wyborze!

To pewnie jutro zbierze sie konklawe i beda ciagnac z urny typy kolumn, np. B&W XXII ;")

Zbig, 15 Sty 2007, 22:44

>>soso

>

>Nawet nieźle, niestety mój osobisty sampler testowy zostawiłem w radiu a nie wziąłem z domu panela,

>zatem z płyt miałem tylko Lizz Wright i jakieś inne pitupitu co się walało w schowku.

>

>Pomieszczenie w HiFi Studio (?) w Galerii Mokotów jest dość silnie wytłumione, więc można tam ostro

>dać czadu bez obawy o odbicia.

>

>Grało z mięskiem, dynamicznie, bas raczej szybki i rytmiczny niż nisko schodzący. Nawet ładne

>barwy, pewne oznaki ostrości, ogólnie dość analitycznie, chyba za sprawą kolumn, słabości nagrań

>zostaną bezlitośnie wywleczone na wierzch. Stereo trochę schematyczne lewa-środek-prawa, co mogło

>jednak wynikać z ustawienia, wrażenie głębi niezłe. Wrażenia ogólnie dobre, również te

>organoleptyczne.

>

>Nie chcę się wypowiadać jednoznacznie, bo odsłuch w niecałą godzinę, nie miałem odpowiedniego

>zestawu utworów no i warunki trudne bo pomieszczenie słabo odizolowane od zewnętrznych hałasów i

>trzeba grać znacznie głośniej niż normalnie żeby coś usłyszeć.

>

>Aha, mam nadzieję że cały efekt nie powstał dzięki temu, że za stolik robiła opasła końcówka mocy

>Marka Levinsona ;-)

Dzieki wielkie za tak wiele slow i to sensownych. Co do wrazen 3D to z pewnoscia kwestia ustawienia bo juz ten temat przerabialem. Dali Helicon lubia byc wyciagniete na srodek pokoju i starannie doginane (nie za mocno) do srodka. Przy takcih manipulacjach trafi sie dosc latwo punkt, kiedy to obrazek sceny jest idealnie ostry i wyrysowany rysikiem - no problem.

Z Twoich slow ciekawe jest dla mnie szczegolnie owa 'analitycznosc' i 'ostrosc' oraz slowa o basie. Wnioskuje, ze kolumny inaczej graja z inna niz moja elektornika (co jest w jakims sensie oczywiste ale i wazne na przyszlosc)

pzdrw

soso

larson, pisz koniecznie co to byly za muly :-)

lancaster, napisalbys cos jeszcze o tych Intradach. czy to prawda, ze ze wzgledu na pochylona scianke powinny stac dalej od sluchacza niz standardowe kolumny? co najmniej ponad 3 metry?

Nienapisze!

Umawialem sie ze Stempurem, ze on pierwszy opisze caly przebieg odsluchow.

Powiem tylko, ze sporo osob uwarza te kolumny za 8 cud swiata :-)

Fakt piekna skala dzwieku jak na takie konstrukcje ale...

...juz wkrotce!

:-)

MIK, o tych Intradach napisze tylko tyle, ze sie z robotą nie mogą wyrobić:)))

Chyba pójdę do nich po honorarium;)

A tak serio, są to jedne z niewielu głośników jakie ostatnio slyszałem, ktore nie grają "sceną", "powietrzem", lub "precyzją", tylko pokazują instrumenty. Pod względem namacalności wypadły jak dla mnie nie gorzej od ogromniastych revelation9. Chociaż w dziedzinie bezpośredniości(dobitności) i wszystkich aspektów audiofilskich(jakośc pasma) byly oczywiście słabsze...tylko czy 16 razy ?;)

Nie miałem okazji postawić ich jednych obok drugich, ale wydaje sie, ze z np. AP Spark5 mogłyby spokojnie powalczyć.

Zawartosć muzyki na korzysc ESA, skraje pasma na korzyść SPARK. Przynajmniej z tego co słyszalem w krzywdzących obie konstrukcje warunkach.

Co do odległosci słuchacza od ESA nie mam zdania, słuchałem z ok 5m....ale z rozmów wynika, ze są dedykowane do mniejszych pomieszczeń niż Tritony.

Przed kupnem nalezy odsłuchać osobiście nie kierując sie niczyim poza własnym zdaniem!:)

larson, może chociaż napisz, czy to o ten skrót chodzi: DGC ?:)

Pozdrawiam

No i co teraz będzie? hmm..?

Może teraz stempur zaloży wątek o tym jak to dobiera sieciówkę do nowego systemu ;)

To byłby kontrowersyjny wątek :)

pozdrawiam,

zdezi

ps. stawiam na Vienna Acoustic :)

larson, nie bądź wieprz;)

Jak już zacząleś to dokoncz, zrob jakąś ładną zapowiedx tego "powolniaka" i ...

Moze wzmak stemputa nie dawał rady ?

Pozdrawiam

chrum chrum :-)

Obiecalem Stempurowi ze nic nie powiem.

On za***rdala jakos wsciekle w robocie i jak juz sie obrobi to napisze.

Obiecal, ze jutro.

Wzmacniacz to raczej nie byl. Podczas testow radzil sobie z gorszymi obciazeniami. Moze to konfiguracja zawiodla. Ale to byly ewidentnie jedyne konstrukcje ktore u niego dzialaly na mocno zwolnionych obrotach. Mimo to byl bardzo bliski ich kupienia. Bo pozat tym mialy sporo plusow. Ale rocka sie na tym nie dalo sluchac. Nawet Diana Krall spiewala jakby byla przed poranna kawa.

Dobra dosyc juz. wiecej nie powiem. Moze Stempur znajdzie dzis chwile :-)

Pozdrawiam i zegnam narazie

Na razie krótko, bo czasu brak a coś napisać trzeba, bo się jeszcze jakieś rozruchy zaczną :-)

Wiecie jak się nazywają idealne dla mnie kolumny w przedziale do 10 tys. zł? B&W Model 1 Signatur czy Totem 805s, jakoś tak:-) Ale jak wiadomo ideałów w rzeczywistości nie ma to trzeba było wybrać. Zadecydowały tylko i wyłącznie względy finansowe, bo brzmieniowo był właściwie remis.

A więc wybrałem i jestem właścicielem .... Model Totem 1 Signature!

A Bowersy 805 s kupię sobie za dwa latka, jak mi się Totemy osłuchają:-)

To na razie tyle, tak jak obiecałem relacje ze wszystkich odsłuchów domowych i nie tylko umieszczę w tym wątku, ale to za parę dni, bo teraz - jak to mówią - jestem w mocnym niedoczasie.

Pozdrawiam Stempur

• Redaktorzy

stempur - no to tylko popraw wpis w "O mnie" , napełnij szkalneczkę jakimś single maltem i miłego słuchania.

Fr@ntz

---------------------------------

"I am an audiophile"

Niestety nie bylo midane sluchac tych kolumienek - ale oczywiscie gratuluj i tradycyjnie co by bylo wiadomo czym STEMPUR bedzie meczyl sasiadów fotka

Pozdrawiam kaszanka7

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Wszyscy myślą tylko o sobie. Tylko ja myślę o mnie.

Witam

Gratulacje Hehe ale chyba mozna bylo wybrac Dynaudio 42 i po lekkim upgrade moze by lepiej zagraly od Totema. I jeszcze by troche kasy zostalo. Ale magia nazwy firmy dziala hehe.

Pozdrawiam

faberon

Ukryta Zawartość

Gratuluję zakończenia poszukiwań ;) U mnie jeszcze 2 pary do odsłuchu, no z tymi to ew. 3 :)

Ad. tego co pisze red. P. w linku wyżej, ciekaw jestem jak wypadłyby w konfrontacji z tymi:

Ukryta Zawartość

* * *

Ukryta Zawartość

Pozdrawiam.

PS. Zawieruszyłem gdzieś własną fotkę z któregoś AS. Grały tam pewne standowce z oferty BEST Audio, a napis na nich głosił, że grają bez subwoofera ! ...

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Gratulacje Stempur!

Ale swoją drogą, nieźle namieszałeś z tymi kolumnami :o)

Kris

Star trekkin' across the universe; Boldly goin' forward, still can't find reverse...

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.