Skocz do zawartości
IGNORED

Modyfikacja Marantz CD 42 MKII

tomek93

Rekomendowane odpowiedzi

Zwracam się z prośbą o pomoc, sugestię czy też jakąś radę. Posiadam Marantza CD 42 MKII i chciałbym poddać go modyfikacjom. Rzecz w tym, że nie bardzo znam się na tego typu rzeczach, ale mam kolegę, który jeśli wiedziałby co i jak to pomógłby mi tam pogrzebać. W związku z tym mam pytanie, co można by poprawić w tym CD-ku, co wymienić, przerobić itp. Będę wdzięczny za wszelką pomoc doświadczonych w tym temacie Forumowiczów.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

https://www.audiostereo.pl/topic/27853-modyfikacja-marantz-cd-42-mkii/

Według opisu masz tam CDM4 - dobry napęd. DACa nie znalazłem - sam musisz sprawdzić.

Z prostych przeróbek:

-wymiana opampów na np ne5532 (wstaw podstawki pod dip8, będzie można wymieniać do woli)

-dorobienie osobnego zasilania tychże (tak to sie pisze??) na lm317/337 (duża poprawa, warto)

-oddzielenie zasilania DACa (?) i stabilizacja też na lm317/337 - mniejsza poprawa ale też jest

-dorobienie filtru sieciowego

-wymiana kondensatorów w torze audio na MKP lub dobre elektrolity i zbocznikowanie ich "małymi" MKP

-wymiana diód na szybsze

-dociążenie obudowy i napędu

-usunięcie tranzystorów mutujących (niektórzy twierdzą, że nie warto)

plus cały szereg innych...

Polecam "wyszukiwarkę". Materiału tam od groma. Szczególnie polecam opisy przeróbek zasilania, bo póki co właśnie tą drogą osiągnąłem najlepsze wyniki.

Najlepiej by było, jakbyś zdobył schemat/serwisówkę do tego modelu (też polecam wyszukiwarkę) - wtedy łatwiej o konkretne rady.

Dzieki za sugestie. Wczesniej skorzystalem z wyszukiwarki i przejrzalem forum. Niemniej znalazlem moze dwa lub trzy wpisy na temat tego CD. Jeszcze raz dzieki. Postaram sie poszukac owa serwisowke. Czekam na kolejne sugestie.

Pozdrawiam

Wygląda podobnie jak CD 52.

Zobacz na stronę GregAudio - jeżeli środek masz taki sam poszukaj w google w grafice marantz cd 52.

Tam znajdziesz CD mods - jest schemacik , jak przerobić stopień wyjściowy audio.

• 4 tygodnie później...

Temacik troszkę zaginął.

Zastanawiam się czy wpłynęło by korzystnie wypełnienie szpar i wolnych miejsc w otoczeniu napędu (CDM4/19 Marantz CD42) - te zaznaczone błękitnymi kropkami - jakąś masą którą można by te szpary zalać. Powinno to trochę tłumić drgania i wzmocnić, dociążyć CDM z mocowaniem.

Czym najlepiej było by to zalać?

W samym CDM w punktach zaznaczonych na różowo, czyli wokół silniczka wykleić matą bitumiczną, powinno to wytłumić w pewnym stopniu drgania silniczka.

Niepodobna mi się samo mocowanie napędu na jakiś sprężynkach, można coś z tym konkretnego zrobić bo według mnie jest to zbyt czułe mocowanie.

W swoim CD42 obecnie wymieniłem opampy wyjściowe na AD797 (narazie), w wzmacniaczu słuchawkowym dałem OPA552 i wymiana rezystorów na metalizowane.

W zasilaczu tylko stabilizatory na napięcie ujemne na LM2937 (-15V, -5V), czekają do wymiany kondensatory i diody prostownicze i reszta stabilizatorów.

Kondensatory 2615 (DAC), 2611 (filtr) na sanyo oscon 47uF/20V SP.

Planuję nowy tor wyjściowy zbalansowany, poprawa zasilacza nowe trafa, dociążenie obudowy odtwarzacza, ekrany i co do głowy przyjdzie.

pozdrawiam

panterka

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Moze pojsc ¨na calosc¨i dorobic stopien wyjsciowy na lampach Moze taki ?

Ukryta Zawartość

Co prawda tej jest dedykowany do dac-a AD 1856 ale moze....

Ukryta Zawartość

• 2 tygodnie później...

Cześć

W niedalekiej przyszłości będę chciał oddać do zakładu (na razie myślę o tej firmie

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) ale wolałbym coś lepszego )płytkę zasilacza do upgrade CD, o 4 napięciach wyjściowych (może być 5 jak potrzeba), jednym do zegara (np. 12-13V) i trzema pozostałem 5V (DAC, Filter, Decoder+digital out). Każde napięcia są oddzielone od siebie i posiadają podwójną stabilizację. Płytkę projektuje oryginalnie pod stabilizatory w większości LT takie jak LT1963, LT1763 oraz jeden NS LM2937-15. Ale będę chciał żeby płytka była uniwersalna i można było użyć normalnych LM2937 LT1086 itp. w miejsce LT1963, LT1763. na rysunkach przedstawiona jest pierwsza wersja płytki w przypadku zainteresowania przerobię ją na uniwersalność. Każdy może płytkę wykorzystać na swój sposób nie trzymając się ściśle schematu.

Mam nadzieje, że autor wątku nie będzie krzyczał, ale projektuję to płytkę z myślą o tym CD.

W razie zainteresowania proszę o kontakt na e-maila (w omnie).

Dokumentacja:

Ukryta Zawartość

post-40-100005141 1170302031_thumb.jpg

post-40-100005142 1170302030_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Fasjny pomysł.

Ja bym potrzebował zasilacza z pięcioma gałęziami, trzy dodatnie i dwie ujemne (na przemian) z możliwością zastosowania LM2940 (LM2937) i LM2990. Jeżeli robiłbyś coś takiego to byłbym zainteresowany. Aczkolwiek dla mnie w zasadzie lepsze byłyby płytki modułowe, jedna dla zasilacza z napięciami symetrycznymi, i jedna dla pojedyńczego napięcia dodatniego.

świetny pomysł, chociaż chyba lepiej było by zrobić do Clocka coś zupełnie innego, coś specjalnie dedykowanego np projekt wg LC Audio - właśnie powoli zaczynam myśleć o tym...

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

>>saczek_XTRM

Chyba Veteran pisal, że ma do tego plytkę zaprojektowaną -więc jeżeeli znalazło by się parę chętnych to pewnie by uruchomil produkcję- miało to miejce w wątku " Shunt regulator".

Rev. 2 płytki.

Ukryta Zawartość

Postanowiłem zrobić jako jednostronną (dwustronna bez metalizacji może być kłopotliwa), z 5 wyjściami - w tym jedno dodatnie a 4 pozostałe mogą być jako dodatnie lub ujemne, jak kto potrzebuje. Od czego to zależy głownie od wlutowania stabilizatorów w odpowiednie piny (wiąże się to z pewnymi trudnościami, należy wygnąć nóżki w odpowiednie strony) i wlutowania odpowiednio kondensatorów oraz diod prostowniczych.

Ukryta Zawartość

Niestety nie mogę pewnych rzeczy zmienić, bo dopasowuję to do Marantza CD42, a plastikowe "rusztowanie" na dużo nie pozwala.

Jeśli ktoś ma jakieś propozycje do ulepszenia to proszę na PW żeby nie zaśmiecać tego tematu.

Co do postu trochę wyżej to okazuje się, ze dobra powinna być żywica poliestrowa do wypełnienia wszelkich pustych komór w plastikowej obudowie, jak takowa znajdę, to zaleje co się da, efekty pokażę na forum.

W międzyczasie do zasilania analogu poszły Elna Cerafine 220uF/25V, przy opampach Elna Slimic 100uF/25V - na podstawkach (z opisów wnioskuję, że takie dobrze się sprawują w tym CD).

Stabilizator dla +5V poszedł LT1963A, kondensator za nim Elna Starget 220uF/16V.

Kondensatory przy pamięci i procesorze, +5V +-10V - Panasonic FC 100uF/35V.

Po wymianie transformatora o napięciach przynajmniej ~2x9V dla cyfrówki można wstawić stabilizatory dla linii +-10V - planuję LM2941 i LM2991. Są oryginalne miejsca pod takie zwykłe stabilizatory (7810, 7910).

>saczek_XTRM

Na razie nie planuję takich regulatorów regulatorów* - LT mają szumy na poziomie 20uV.

pozdrawiam panterka

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.