Skocz do zawartości
IGNORED

Czar lampy 6SN7

Rekomendowane odpowiedzi

Cze! Najlepsze to lekka przesada. Każdy odbiera to inaczej. Tradycyjna polska zaśpiewka naj ,naj naj i naj!!!Jest to pierwsza liga ale czy 1 miejsce???? Masz w tej lidze stare Tung Sole ( lata 40 ) , przywołane szaraki RCA, są też ruskie 6N8S uważane za najlepsze!!

Posłuchaj

Nie ma trudnych głośników - tylko prądu czasem brak

Ja

• 3 tygodnie później...
  • 1 miesiąc później...

witam, czy ktoś tu miał może styczność z 6SN7 Tung-Sol Round Plate lub Sophia Electric? To drogie lampy. Pierwsza, wg wielu opinii jest najlepiej grającą lampą 6SN7 starej generacji. I pewnie właśnie to spowodowało, że za parę trzeba wyłożyć 350-400 USD :/ Sophia, ciut tańsza, też ma świetne opinie ale na stronie producenta.

ciekawy jestem czy ktoś słuchał tych lamp , do tego należy jeszcze dodać metal base i będzie ten najwyższy hiend

ja mając swoim systemie wiekszość lamp 6sn7 tych nie słyszałem , uważam ze cena za te lampy jest chora , może inaczej nie zarabiam na tyle żeby wydać lekką rekę te pieniądze

Miełem jedynie szaraki rca i wojskowe ken-rad i nie wiem które lepsze

U mnie szaraki wogóle się nie sprawdziły, za duża średnica, zbyt wielkie wokale, miękki bas i przestrzeń mniejsza niż w sylvani GTB, domyslam się że te lampy RCA grają dobrze z wysokosktutecznymi konstrukcjami plującymi rytmicznym dołem pasma.

Inna sprawa to teoria: Dynaudio C3 wogóle nie powinny chodzić z SET :/

życie jest pełne niepodzianek , zdązyłem poczynić wpis który jest powyżej a już dostaję priv że można przetestowac w moim systemie Sophia Electric? , zycie jest piekne otacza nas masa życzliwych osób albo trzeba wierzyć w spiskowe teorie , pozdrawiam wszystkich

dziwny jest ten świat ...

tatrzanski, 10 Lut 2010, 09:49

>U mnie szaraki wogóle się nie sprawdziły, za duża średnica, zbyt wielkie wokale, miękki bas i

>przestrzeń mniejsza niż w sylvani GTB

U mnie rzecz wygląda podobnie. Szaraki wymienione na Sylvanie GTB

Witam ,

mam pytanie do szanownego grona Forumowiczow , a mianowicie , jakie sa objawy starzenia sie lamp 6SN7 oraz 5U4G ? Probowalem wykorzstac do tego celu wyszukiwarke , ale nic mi nie pomogla .

Nie wiem , czy mam juz szukac lap na wymiane , czy sie jeszcze za bardzo nie stresowac ?

Z gory dziekuje za podpowiedzi :-)

jeżeli kupiłeś nowe lampy to ich zywotnosć jest bardzo duża , myslę że nawet wieksza niż noty katalogowe , ja swoje uzywam od 2 lat , słucham duzo 3 godziny dziennie to minimum , niedawno mierzyłem żadnego spadku emisji .

gorzej jak kupujesz lampy uzywane , jak najczęściej jest w przypadku niby Nosów z ebaya , nigdy nie wiesz jak długo te lampy były zuwane

czasmi lampy się przepalają i wtedy sprawa jest prosta , trudno to wychwycić , bo zmiany sa powolne , pogarssza się dynamika . Najlepiej co jakiś czas albo wtedy gdy ci coś zaczyna w dzwięku przeszkadzać lampy pomierzyć , łatwe jak dysponujesz miernikiem lamp .

Bardzo prostym ale grubym testem jest sprawdzenie czy lampy się rownomiernie grzeją , jak jest duży spadek emisji to można to wychwycić

Taipan3 , dziekuje za info . Tak sobie myslalem , ze moze kanaly beda nierownomiernie graly , albo zacznie "kaszlec, prychac , trzeszczec , brumic " ?? Ale widze , ze nie bedzie to takie proste :-((

ja mam małe doświadczenia w padaniu lamp sterujacych , na razie dotyczy to 2 szt. lampy mocy raz w roku musze wymienić

kupiłem kiedyś na ebayu 6sn7 kenrad , już w momencie kupna emisja była nienajlepsza ale i tak wytrzymały koło roku , pojawiła sie gorsza dynamika w jednym kanale , co ciekawe padła tylko jedna sekcja , jak potem pomierzyłem było ponizej 5 mA , druga sekcja zachowała parametry z momentu kupna

, druga lampa podobnie się zepsuła

• 2 tygodnie później...

coś dla miłośników obrazków

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

niezła kolekcja

Ukryta Zawartość

hej, kilka postów wyżej ktoś pytał o ken-rad vt-231 black glass z allegro. kupiłem je i musiałem zwrócic, na szczęscie była taka możliwosc. u mnie buczało, mikrofonowało i ogolnie ciężko było mi coś znalesc w tym dzwieku z pod zakłuceniowego koca, słychac było potencjał ale nie mogłem ich zatrzymac. po oględzinach i konsultacji z jt211 jednogłosnie ustalilismy że nie są ''nos'' tylko ''used'', i to bardzo. było poprostu widac slady zużycia typowe dla tej lampy. to tak gwoli moich 5-ciu groszy w temacie...trzeba uważac i tyle.

• 1 miesiąc później...

Witam

Gorąca prośba do znawców, gdyż o parametrach lamp nie mam zielonego pojęcia.

Czy wklejone poniżej parametry lampy CV181Z wskazują, że może ona bez przeróbek wzmaka (MingDa z autobiasem) stanowić zamiennik lampy 6SN7, której parametry wklejam jeszcze poniżej?

Lektura netu wskazuje że tak, ale chciałbym się upewnić ...

z góry dziękuję

Ukryta Zawartość

post-1141-100006623 1271961930_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

• 5 tygodni później...

odgrzeję trochę kotleta, jaki wg. kolegow jest optymalny punkt pracy dla 6sn7. moze ktos bawił się napieciami i pradem anody. z tego co widziałem w kilku opracowaniach to raczej niższe są preferowane. rzędu do 250volt i 7-8ma.

blomin

optymalny punkt pracy dla 6sn7-bardzo ciekawe,bardzo-tylko znam inny prostszy sposob,jesli pytasz

o walory soniczne.Powinienes miec ze trzy lub cztery kompletow lamp 6sn7 i po prostu probowac,

ktorych brzmienie CI podpasuje-zakladajac ze bias masz ok.-to wszystko -proste??

A kolego lampki 6sn7 oj maja wplyw na roznorodne brzmienie-i to wieksze niz jakies przecietne kable.

,,właśnie tak twórczo-enigmatycznej wypowiedzi się spodziewałem"

Nie może być inna, to wymaga prób jak słusznie napisał Kolega wyżej. Ja dodatkowo żarzę jeszcze lampę wejściową prądem stałym-dla mnie wyrażnie wzrasta dynamika, choć nie w przypadku wszystkich lamp.

Panowie, znam doskonale rozbieżności 6sn7 przy roznych modelach, sam mam z 6 czy 7 roznych marek. ja pytalem jakie napiecie i prad sa optymalne bo, ponoć katalogowe srednie 250v i 9ma nie najlepiej sie sprawdza.preferowane sa 2 opcje ok200-220v i 7-8ma oraz ok300v i 6-7ma. ponizej 200v i 6ma, lampa zaczyna spać. jakie Wy stosujecie punkty pracy, wot proste pytanie, probowałem nap ok 260v i 10ma lecz wydawalo mnie sie że robi się zbyt nerwowo a miekkosc ucieka. gdzie wg. Was przebiega granica miedzy dynamiką a miekością bez popadania w skajności. spodziewałem sie odpowiedzi typu - wg. mnie przy napieciu takim a takim oraz prądzie takim a takim lampka pracuje optymalnie, nie jest przeciążona ale i nie zmulona - i tyle, nie pytalem o teorie lecz praktyke - doswiadczenie .

Czy moze ktos mi doradzic padla mi jenda z lamp 6SN7 RCA.Lampy byly parowane, teraz po wyciagnieciu ze wzmacniacza nie potrafie okreslic jak byly sparowane do tego musze dokupic jeszcze jedna. Jak to najlepiej rozwiazac. Mam obecnie zamontowane sowieckie NOSy ale nie ma tej glebi i brak mi tego. Czy np. wlozenie byle jak lamp RCA i pozostawienie jednej sowieckiej moze cos zmienic na chwile.

Tranzystor to ciemna strona mocy... strzeżcie się jej... I nie dajcie się zwieść, jakoby mocniejsza była... bo jest tylko szybsza... łatwiejsza... a przez to pociągająca tak bardzo... Podczas gdy jasna, lampowa strona trudna jest... cięższa... wyrzeczeń licznych wymaga... ale bać się jej nie musicie... by Twonk

• Pokaż nowe odpowiedzi