Skocz do zawartości
IGNORED

Czar lampy 6SN7

Rekomendowane odpowiedzi

to nie lampa zmienia dźwięk, utrata parametrów powoduje zmianę punktu pracy, rośnie napięcie na anodzie i spada prąd, stąd większy jazgot

Czyli lampa w tym samym układzie zagra inaczej :)

Co to są szaraki ? Kupiłem pierwszą lampę i chętnie włożyłbym nowe sterująe. Te stare (GE - ale nie mam pojęcia jakie dokładnie) wyglądają jakby były po przejściach.

Co to są szaraki ? Kupiłem pierwszą lampę i chętnie włożyłbym nowe sterująe. Te stare (GE - ale nie mam pojęcia jakie dokładnie) wyglądają jakby były po przejściach.

Wszystko masz w tym wątku.

Szaraki - patrz strona 5

Najprostrzym żródłem jest ebay, ale zdarzają sie przekręty i lampy mają zawyżone parametry albo duży rozrzut.lepiej kupić gorszą lampę ale o pewnych i sprawdzonych parametrach niż topową lampę z niepewnego źródła.Weź tez pod uwagę że przy przesyłkach o zadeklarowanej wartości powyżej jak dobrze pamiętam 45 Euro spoza Unii a lampy najczęściej kupuje sie w Stanach nasi celnicy mogą ci dowalić cło i 22 % Vat.

Jest jeszcze jeden problem .

Miałem trzy pary szaraków ( pominę pseudo NOSY )- prawdziwe NOSy ! Pomierzone i pewne.

Dwie z tych par rozszczelniły się po kilku godzinach grania i w oczach padały.

Trzecia para którą mam to taki rodzynek który chcą wydębić znajomi :)

Jak chcesz to pisz na PW

Prawdopodobnie będę sprzedawał parę PEWNYCH Ken Radów z przeźroczystego szkła grane jakieś 400- 500h

Chyba ze potrzebujesz na sztuki to mam do oddania fajnego Philips 6SN7 GT

Taipan3 ma rację.

Na kilkanaście par lamp z topowych serii które kupiłem tylko cztery pary były lampami wartościowymi.

I dlatego też ustawiam system pod tańsze , też dobre lampy.

Ale kurna , nie ma co ukrywać. Co topowe lampy to i topowe brzmienie :/

Edytowane przez muda44

jeżeli nie parowane to przynajmniej zblizone parametrami, żeby dobrze sparować lampę potrzeba przynajmniej kilkadziesiąt sztuk a żadko kto tyle posiada. Prawdziwy NOS powinien byc nie używany i mieć pudełko. Wszystko inne to lampy z demontażu najczęściej z różnych urządzeń wojskowych. Jak mierzyłem swoje lampy a mam ich trochę to były duże rozrzuty między połówkami, Sylvani np 10.5 9,5, z wyjątkiem RCA jak jedna połowa 11 to druga tyle samo.Nie wiem czy to reguła ale miałęm chyba z 8 szt. RCA i miały tylko minimalne różnice między obiema połówkami.

A najwredniejsze są GE GTB.

10.5 9,5 to normalka.

Chociaż próbowałem i jakoś nie słychać nawet 11 i 8

I ciekawi mnie jak to się zmienia w takcie używania po powiedzmy 50 godzinach.

Czy będzie lepiej ?

Co do pudełek to narobię Wam smaku...

GE GTB O getter

Fajnie jak są pudełka jak nowe ( choć nie widać tego bo fotka robiona przed chwilą na szybkiego )...

I pudełko zbiorcze :)

Co do pudełek to narobię Wam smaku...

GE GTB O getter

Fajnie jak są pudełka jak nowe ( choć nie widać tego bo fotka robiona przed chwilą na szybkiego )...

I pudełko zbiorcze :)

Te pudełka nie są jak nowe - one są nowe ;).

To tylko papier, a lampy są mocno średnie, jak dla mnie.

Dla jednych to tylko pudełka a dla innych AŻ pudełka :)

Mając pudełka można mieć większe prawdopodobieństwo ze lampy nie były wyciągnięte ze śmietnika.

No i tak jak z kobietą...

Fajnie mieć świadomość że jesteś pierwszy który do tego pudełka zagląda ;)

Co do lamp...

Miałem ich wiele.

Tungsol GT - nic specjalnego tak jak ta Sylvania.

Dalej rodzynki:

Szaraki - świetne tło , powietrze , mikro wybrzmienia. Wyrównane , ale słaba dynamika i bas

Ken Rady - basior co się zowie. Ale tylko ilościowo ( z czarnym szkłem jeszcze maja go większy ). Ciepła i lekko wycofana średnica. Wyraźna ale łagodna góra .

Melz metal base - najlepsza , najbardziej selektywna góra pasma jaką słyszałem z tych lamp. Przez co równowaga jest nieco zaburzona i reszta gra płasko bez wykopu.

I jeszcze raz z bliska GE GTB.

A jest ich wersji pełno.

Białe , czerwone i zielone napisy. Z D i O getter.

Oraz z różnymi symbolami wycinanymi w mice.

Dla mnie nie ma lampy z lepszym basem i makro dynamiką .

Jest też dobra mikro dynamika i fajna barwa .

Ale są najbardziej rozjechanymi lampami jakie miałem - trudno o przyzwoite pary.

Z tych zielonych miałem karton z którego szło dobrać 3 pary .

Chociaż też wielu nie słuchałem. Ale nie dam 2000zł za parę tych lamp.

• 3 miesiące później...

Jesli ktokolwiek posiada i gotow bylby sie znimi rozstac - chetnie zakupie KEN-RADy 6SN7GT VT-231 - czarne glowki. jedna lub nawet dwie quadry lub inne lampy ktore uwypuklaja wokal..

Witam,

W moim SET 845 w stopniu sterującym pracują lampy 6N8P. Układ pracy to wtórnik katodowy,obie triody połączone równolegle, Ua=427V, Uk=230V, Rk=100k, Ia=2,3mA. Czy można ten typ lampy zastąpić bezpopśrednio wkładając 6SN7? Czy ktoś z Kolegów ćwiczył już taką operację?

Jakiego typu i producenta lampa 6SN7 zagra najlepiej pod kątem uzyskania dobrej przestrzenii i detaliczności źródeł dźwięku. Z

Z muzyki najczęściej słucham kobiecego wokalu i instrumentów akustycznych.

Pozdrawiam,

Jarek

• 1 miesiąc później...
Gość GratefullDe

(Konto usunięte)

No właśnie, wątek powoli umiera... nic się nie dzieje w temacie 6sn7?

a teraz coś dla oszczędnych czyli np mnie

jak ktoś używał lamp 7n7, a ja ich używam od blisko lat 3 to najlepsza sztuka jaka mi się udało upolowac

http://cgi.ebay.pl/7N7-CV898-TUBE-ROHRE-VALVULA-NOS-NIB-/130531604601?pt=LH_DefaultDomain_186&hash=item1e644a3879

Także mam te Rayteony i u mnie grają wybornie, pełnym pasmem i z wykopem, łagodząc nieco gorę, w porównaniu do 7N7 Sylvani czy RCA, które czasem potrafią rozjaśnić za bardzo.

z 7n7 które mam a jest tego kilkanaście szt. ta gra najlepiej jedyna lampa z tej serii która śmiało może konkurować z szarakami RCA

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) polecam ci regulację głośności sekcji wysokotonowej, taki jak ten Visatona

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) czy po wymianie okablowania, czy to lamp, czy elementów zwrotnicy możesz dopasować dźwięk pod swoje preferencje

post-6249-0-23344200-1341160437_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Gość GratefullDe

(Konto usunięte)

GratefullDe polecam ci regulację głośności sekcji wysokotonowej,

Mój wzmacniacz to konstrukcja Andrzeja Analogowego. Zdaję sie tutaj na jego wiedzę i doświadczenie a także na bezkompromisowe jego podejście w temacie wykonania sprzętu.

U mnie słychać bardzo wyraźnie każdą zmianę lamp i są to nie małe różnice w brzmieniu. Sylvanie 7N7 otwierają u mnie mocno górę, jest ona bardzo dźwięczna ale jest jej dużo. Trochę to też pewnie za sprawą Focali, które potrafią górę wyeksponować. Natomiast Raytheon wpasował się znakomicie. Nie mam wielu lamp, bo wzmacniacz mam od niedawna. Jestem raczej na początku drogi, na której Wy eksperymentujecie od dawna. . Niemniej kilka już się uzbierało, trochę ruskich 6H8C a w zamierzeniach również mam zamiar dokupić kilka chwalonych tutaj i ogólnie uznanych. Taipan3 dzięki za podpowiedź, pozdrawiam.

ja gram na tym samym, nie chwaląc to ja podsunąłem pomysł 7n7 Andrzejowi, jakbyś był z Warszawy to mam wiele fajnych lampek 7N7 możemy się umówić i ich posłuchać

i to jest ciekawe mamy te same wzmacniacze, a przynajmniej u mnie 7n7 RCA wpasowały się bardzo dobrze, ciekawy jestem czy wynika to z właściwości reszty toru czy raczej z osobistych preferencji

Pozdrawiam

P.

Edytowane przez taipan3
Gość GratefullDe

(Konto usunięte)

Bardzo dziękuję za zaproszenie, jestem z okolic Kalisza to trochę problem by był się spotkać, niemniej lubię jeździć jak by co :). Właśnie zobaczyłem w Twoim o mnie, że masz monobloki... słyszałem je u Andrzeja, są super. I wyglądają obłędnie.

Może na razie skorzystał bym z Twojego doświadczenia i cos być polecił. Na ebay cos tam jest z 7N7 i w cenach czasem, powiem szczerze, nie zachęcających niestety...

to jest problem ja kupowałem jakieś 2-3 lata temu i ceny były mniej więcej 10 $ za lampkę

te Sylvanii na zdjęciu powyżej zapłaciłem z przesyłką z Hiszpanii 180 PLN i było to warte każdej złotówki

wydaje mi się ze lampki z długą banką są bardziej muzykalne i ładniej i naturalniej budują scenę muzyczną

Gość GratefullDe

(Konto usunięte)

Ceny obecne odbiegają od rzeczywistości... dlatego warto oprzeć się na opiniach innych, nie na wszystko człeka stać niestety. Jak na razie mam wszystkie z krótką bańką ale rozejrzę się za tymi z dłuższą.

no niestety ceny zbliżają się do cen 6SN7, popatrz na ceny chińczyków ze współczesnej produkcji, dochodzą do cen dobrych NOS-ów

trudno teraz znaleźć okazję, ostatni mój dobry zakup to 2c22 zamiast 6j5.

Gość GratefullDe

(Konto usunięte)

Tak, obserwuje czasem chinczyki, czesto rozumiem zachwyt osób, które je kupiły, jednak wydaje mi się, że nie porównywały one brzmienia tych lamp do żadnych z tych "klasycznych", z lat '40, '50, '60 -tych... tak sobie myślę, że w porównaniu do nich te nowe musiały by przegrać. I rozumiem, że takie porównania są kosztowne ale chyba właściwe, bo jak porównywać to do czegoś z wyższej półki....

Na ebay czasem zdarza się cos zdobyć w normalnych cenach. Z tego co zauważyłem, niekiedy dobre ceny mają sprzedawcy z Ukrainy czy Litwy. Lampy różne...Obecnie mam aukcje z Gruzji, szaraki RCA, zobaczymy co z tego wyjdzie :)

jak możesz to kupuj 3 szt., ja miałem przygodę i unikatowe lampy z lat 40, z dwóch jedna po 3 włączeniu przestała działać, a były to NOSy, w oryginalnych pudełkach, parametry nowych lamp, bez śladów użycia.

• 1 miesiąc później...

Znacie te lampy:

SYLVANIA ''JAN-CHS-6SN7GT VT-231'' -zielone napisy. ''BAD BOY''

Jak znacie to piszcie, czy lampy są wyczynowe;)..bo inaczej nie będę sobie nimi głowy zawracał. Czy w ogóle takie istnieją w rodzinie lamp 6sn7 i ich wszelkich zamiennikach. Lampy które nie degradują brzmienia, grają bardzo szerokim równym wpęłni wysterowanym pasmem, czyli z wszystkimi detalami, pełną dynamiką i uniwersalnością, neutralnie, bez zaokrąglania/zamulania, ale równieź bez jednobarwności...technicznie z odstępstwem od neutralności. Po prostu jak najbardziej prawdziwe.

msg-28079-0-93816600-1532880966_thumb.png

A czy ktoś słyszał, jak grają 6sn7 Marconi? :))

taki jeden gość miał mi je podesłać i skpńczyło się tylko na obietnicach))

Znacie te lampy:

SYLVANIA ''JAN-CHS-6SN7GT VT-231'' -zielone napisy. ''BAD BOY''

Jak znacie to piszcie, czy lampy są wyczynowe;)..bo inaczej nie będę sobie nimi głowy zawracał. Czy w ogóle takie istnieją w rodzinie lamp 6sn7 i ich wszelkich zamiennikach. Lampy które nie degradują brzmienia, grają bardzo szerokim równym wpęłni wysterowanym pasmem, czyli z wszystkimi detalami, pełną dynamiką i uniwersalnością, neutralnie, bez zaokrąglania/zamulania, ale równieź bez jednobarwności...technicznie z odstępstwem od neutralności. Po prostu jak najbardziej prawdziwe.

Ja znam te lampy

• Pokaż nowe odpowiedzi