Skocz do zawartości
IGNORED

Czar lampy 6SN7

Rekomendowane odpowiedzi

Panowie mam pytanie jestem kapletnie zielony w temacie lamp a sprawa sie tyczy własnie 6sn7, jedna lampa zaczyna strzelać przy rozruchu wzmacniacza wiec poszukuje nowych, kupić takie jak w oryginale były czy lepiej zainwestować w cos lepszego? i ogólnie co myslicie o tych co tam siedzą fabrycznie (6sn7) wzmacniacz:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Według opisu mam 6SN7GT są od Sovteka...Szukać takich samych czy czegos innego? co radzicie?

Ukryta Zawartość

[...] jedna lampa zaczyna strzelać przy rozruchu wzmacniacza [...]

Co znaczy "strzelać" ??? Czy tylko słychać trzaski podczas rozgrzewania, czy są widoczne jakieś wyładowania wewnątrz lampy, czy ew. jeszcze jakieś inne objawy ?

W tej chwili IMO trudno stwierdzić, co się dzieje w układzie.

Spróbuj na początek porządnie wyczyścić cokół tej trzeszczącej lampy (alkoholem, potem porządnie wysuszyć) - jeśli się tam nazbierało brudu/kurzu, mogą się pojawiać przebicia na powierzchni.

Znam człowieka , na imię ma Piotr i jest jak najbardziej poważny.

Bez ściemniania ;)

A lampy takowe też mam i to co pisze o nich to poniekąd również prawda.

Dobra lampa, choć jak wiadomo to rzecz gustu.

jaka maja charakterystyke brzmieniowa?

thx za info

Welly, welly, welly, welly, welly, welly, well. To what do I owe the extreme pleasure of this surprising visit?

Gość jarek&ania

(Konto usunięte)

jaka maja charakterystyke brzmieniowa?

thx za info

Ciężko wyrazić to słowami bo każdy słyszy inaczej.

Ale uważam ,że lampy są w miarę neutralne , z b.dobrą dynamiką , nie tną wysokich tonów więc można powiedzieć , że grają w miarę liniowo w całym paśmie.

Nie są też w jakiś szczególny sposób przebasowane.

Ja mam obecnie 6 szt. z "O" - getter a jedzie do mnie kolejne 6 szt. z "D" - getter.

Porównam i te , które lepiej wpasują się w system zostawię a pozostałe sprzedam.

pozdr.

Mam obecnie 6sn7GT Gray T plate sylvanii i zstanawiam sie czy warto dalej eksperymentowac

Czy kupujesz od tego pana z allegro?

pozd

Edytowane przez bubusia

Welly, welly, welly, welly, welly, welly, well. To what do I owe the extreme pleasure of this surprising visit?

tak tylko w trakcie rozgrzewania z jednego kanału, podmieniłem lampy stronami i sie przeniosło na przeciwną kolumne

Jeśli nie pomoże to co proponuje Kolega argus , to przeczyść nózki tej ,, strzelającej " lampy delikatnie drobnoziarnistym papierem ściernym . Też tak kiedyś miałem z lampą sterującą - u mnie pomogło .

Gość jarek&ania

(Konto usunięte)

Mam obecnie 6sn7GT Gray T plate sylvanii i zstanawiam sie czy warto dalej eksperymentowac

Czy kupujesz od tego pana z allegro?

pozd

Kupowałem kilka razy ale teraz kupuję u sprawdzonych sprzedawców w USA ;)

Jest większy wybór.

• 2 tygodnie później...

Znacie może tę wersję 6SN7GT?

Brak logo producenta, choć budową przypomina wersję Golden Dragon od Chińczyków. Czy ktoś to potwierdzi?

---

to chińszczyzna, moje o dokładnie takim samym wyglądzie ale z firmowymi napisami były dołączone do chińskiego wzmacniacza

szajs jakich mało

Poniżej poziomu ruskiej 6H8C ?

---

Witam,

obok czwórki radzieckich metal baseów zakupiłem własnie 4-kę 6SN7WGTA. Poniżej opis:

"6SN7W / WGT / WGTA:

This type indicates a military spec tube that was not made for consumer use. These usually have extra support posts on the plate structure, heavy mica spacers, and brown micanol bases. These also have the famous triangular shaped black plates. They have been ruggedized to withstand shock, the brown low loss micanol base resists mold, mildew, and fungus growth, and they can withstand heat even if used upside down. The early Sylvania 6SN7W types from the 1940s had a metal collar around the base, then later a black base. These look internally alot like the early Sylvania GTA types listed above. Sylvania made these for other brands as well, including RCA. Easy to spot as they have the triangular blackplates facing each other in a short bottle, with a very heavy chrome top flashing extending down the sides of the tube. These are RARE and worth seeking out! The WGT and WGTA types all had brown bases. Only the WGTA types made in the late 70s and 80s reverted back to black bases then coin or wafer bases. These are all wonderful tubes, are long lived, and sound fantastic. No wonder they are fast disappearing from the vintage market."

Ja zakupiłem te z czarnymi podstawami markowane Philipsem czyli z przełomu lat 70-ych i 80-ych.

Miał ktoś takie i napisze jak grają?

BTW jak grają lampy 6SN7 ze zwykłymi szarymi anodami ale "tall boy'e", produkowane w Japonii?

Pozdro

Muszę przewietrzyć mój system…

lepsze od ruskich,ale zalezy ile daleś za nie.jak tanio to warto,osobiście bym nie kupił mimo wszystko-kiedys na pewno tak-teraz już nie)

najlepsze w/g mnie 6sn7 mam oryginalnie jeszcze zapakowane ,nie rozpieczetowane z 1941 i 1942 roku-lampy wojenne..te graja po 10000 godzin.

Do dobrych lamp musza byc dobre urządzenia -to podstawa i zasada kupowania dobrych lamp-taka moja ocena.

Na proby ,oraz przejściowo możesz dla sprawdzenia kupić sobie co chcesz-będziesz wiedział jak lampa chodzi i co po niej możesz sie spodziewać.

Te radzieckie metal base nie są złe, wiem bo słuchałem.

Co do tych 6SN7WGTA to też są lampy militarne z żywotnością 10 tys h. Dałem tanio więc posłucham. W necie piszą o nich dobre komentarze.

Pozdro

Z drugiej strony jest coś takiego łudząco podobnego do moich egzemplarzy ale z nadrukiem:

Ukryta Zawartość

Oszustwo?

Ukryta Zawartość

---

mam mozliwosc kupienia tych oto szarakow, pytanie dotyczy napisow, dlaczego na jednej z lamp ich nie ma?

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Metal Base ma mieć pięć otworów

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Tranzystor to ciemna strona mocy... strzeżcie się jej... I nie dajcie się zwieść, jakoby mocniejsza była... bo jest tylko szybsza... łatwiejsza... a przez to pociągająca tak bardzo... Podczas gdy jasna, lampowa strona trudna jest... cięższa... wyrzeczeń licznych wymaga... ale bać się jej nie musicie... by Twonk

To nie do końa prawda, była też taka wersja:

Ukryta Zawartość

Internet donosi, że sonicznie są bardzo podobne, z lekka przewagą dziurawych anod.

Pozdro

BTW popatrzcie sobie tutaj, moja ulubiona marka lamp:

Ukryta Zawartość

Cena powala.

Pozdro

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Mam jedne i drugie i nie jest to lekka przewaga :)

Tranzystor to ciemna strona mocy... strzeżcie się jej... I nie dajcie się zwieść, jakoby mocniejsza była... bo jest tylko szybsza... łatwiejsza... a przez to pociągająca tak bardzo... Podczas gdy jasna, lampowa strona trudna jest... cięższa... wyrzeczeń licznych wymaga... ale bać się jej nie musicie... by Twonk

ken-rad VT231 na Ebayu 5 lat temu mogłem kupić za 35 $ szt.

żadne akcje czy to obligacje nie dadzą takiego przebicia może założymy bank lampowy

w końcu we Włoszech jest bank serowy ( parmigiono regiano )

Mam jedne i drugie i nie jest to lekka przewaga :)

Nie przeczę, tych dziurawych nie sluchalem.

Prostowalem jedynie, ze w CCCP robiono dwa rodzaje metal baseów 6SN7.

Pozdro

• 2 tygodnie później...

wiem że to wątek o 6SN7... nie mniej jednak podepnę się bezczelnie i zapytam o 6SL7

kupować? bać się czegoś? zwrócić na coś uwagę?

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Słuchając rozumu....

• 1 miesiąc później...

Witam.

Czy ktoś z szanownych forumowiczów wie jaka jest różnica w dźwięku miedzy tymi dwoma lampami.Jest to,

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

151269176922_1.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

• 3 tygodnie później...

Witam. Mam prośbę , szukam lamp które ocieplą trochę i dadzą głębie. Używam lamp 6sl7, 6sn7 i kt90. Uzywałem szaraków 6sl7 rca z sylvanią 6sn7 z zielonym napisem i kicha. Bardzo fajnie gra tungsol gtb 6sn7 z tymi sylvaniami bo pojawia sie średnica ale niestety spada myzykalność, ubywa jakby dzwięków. Tung-sol 6sn7gtb z tung-solem 6sl7 z nowej produkcji gra bardzo muzykalnie ale niestety nie ma ciepła i jakby orkiestra jest ciut głośniejsza niz wokal przez co wieczorem cieżko sluchać bo robi sie za głośno. Możecie coś doradzić? Chce usłyszeć ciepły wokal i potem orkiestrę.

ktoś może powiedzieć jak grają te philipsy?

Ukryta Zawartość

pozdrawiam

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Edytowane przez Tomek Koko
  • Pokaż nowe odpowiedzi