Skocz do zawartości
IGNORED

ulubione tranzystory??

senicz

Rekomendowane odpowiedzi

tak bd139/140 sa super ale dobrego produc. i to takie co to maja bete powyzej 100. NAD i znowu nad?? zastosowal je na wyjsciu swoich flagowych cd 500 i preampa 100. Co ciekawe kable na tych klockach nie robily zadnego wrazenia. Identycznie graly na super drogich i dobrych jak i super drogich i kiepskich. Ale tam do op dodano wlasnie takie bd. Co do tych malych bc to nie uzywalem ale chyba trzeba bedzie zazyc bo cacka bardzo fajne. A swoja droga kiedys byly bardzo modne takie systemy zasilania plywajacego w wzm. Np. nad he he nad stosowal taki patent z dwoma zasilaczami przyczym ten drugi o duzo wyzszym napieciu wlaczal sie gdy temu nizszemu zaczynalo brakowac napiecia. Dawalo to duza oszcednosc na mocy wydalanej od pradu spoczynkowe. Nie byly to wzm w klasie a z duzym spoczynkowym np. 2A i z dynamicznym podzasilaniem a zwykle wzm o spoczynkowym na poziomie 50-100mA. Mialy jednak zalete polegajaca na dobrym wysterowaniu 8om jak i 4om z malego trafa. Pewnie wystepowal w nich lekie zachwianie przebiegu od wlaczajacego sie wyzszego zasilacza ale co tam i tak tego penie nie bylo slychac.

Moje ulubione to BC109 - matalowe kapelusze mają klse ;) MOSFET-y też wchodzą w gre? Jak tak to mój numer jeden to IRFP250(duży tran w obudowie TO-247) stosuje go we wzmaku pracującym w klasie A SE.

z mosfetow najbardziej lubie irf541 moze male napiecie zasilania ale jaki kop. I co ciekawe to220 bardzo ladnie sie spisuje tylko trza dac odpowiednia podkladke. Stosowalem jakies dziwolagi w obudowach smd do ktorych dolutowywalem plutke z miedzi np. ze spalonego 2sa1302 he posmiertny dawca organow - ale te 541 sa nie do pobicia choc ich kompelement jest juz duzo gorszy. Niestety maja duza pojemnosc wejsciowa i przejsciowa. No i ta cena 1.40zl tez robi wrazenie.

IRF541 jeszcze nigdy nie spotkałem co innego IRF540. Ja nie bawie się technologią SMD wydaje się mi że w audio nie ma ona zastosowania. IRFP250 mile mnie zaskoczyły i kopa też one mają :) pierwsza wersja wzmacniacza chodziła na parze IRF530(produkcji dawnego Thompsona) teraz kiedy zmieniłem je na w/w IRFP wzmacniacz zaczoł grać dużo lepiej. Dźwięk jest żywszy bardziej dynamiczny. Nie mam pojęcia jakiej są firmy mają tylko kwadracik z literką "H" dostałem jed tydzień temu od kumpla z Niemiec.

>tak bd139/140 sa super ale dobrego produc. i to takie co to maja bete powyzej 100. NAD i znowu nad?? zastosowal >je na wyjsciu swoich flagowych cd 500 i preampa 100. Co ciekawe kable na tych klockach nie robily zadnego >wrazenia. Identycznie graly na super drogich i dobrych jak i super drogich i kiepskich. Ale tam do op dodano wlasnie >takie bd. Co do tych malych bc to nie uzywalem ale chyba trzeba bedzie zazyc bo cacka bardzo fajne. A swoja droga >kiedys byly bardzo modne takie systemy zasilania plywajacego w wzm. Np. nad he he nad stosowal taki patent z >dwoma zasilaczami przyczym ten drugi o duzo wyzszym napieciu wlaczal sie gdy temu nizszemu zaczynalo brakowac >napiecia. Dawalo to duza oszcednosc na mocy wydalanej od pradu spoczynkowe. Nie byly to wzm w klasie a z duzym >spoczynkowym np. 2A i z dynamicznym podzasilaniem a zwykle wzm o spoczynkowym na poziomie 50-100mA. Mialy >jednak zalete polegajaca na dobrym wysterowaniu 8om jak i 4om z malego trafa. Pewnie wystepowal w nich lekie >zachwianie przebiegu od wlaczajacego sie wyzszego zasilacza ale co tam i tak tego penie nie bylo slychac.

->Senicz

Taki patent stosuje sie często we wzmakach estradowych dużych mocy, w zasilaniu są klucze ktore przy wyzszym wysterowaniu przełączają napięcia na odpowiednio wyższe. Taka konstrukcja ma zalety w postaci zmniejszenia mocy strat, czy jakosc sie pogarsza to ne wiem bo nie sluchalem takich wzmakow, na estradze to nie ma wiekszego znaczenia. Końcówka może być zasilana dwoma lub trzema różnymi napięciami, ta klasa marketingowo nazwana jest klasą H , jednak to nic innego jak klasa AB ze specyficznym sposobem zasilania.

KD503 jak i 2n3055 to zabytki. Teraz najbardziej wypasione tranzystory robi Sanken 2sa1295/2sc3264 oryginały trudno dostępne i b.drogie, 2sa1302-toshiba już nie produkuje większość w sklepach to podróbki, aktualnie można kupić rewelacyjne 2sa1943/2sc5200, ON-Semi ma wypasione MJL4281A/MJL4302A których poki co nie wiedzieć czemu nie ma w polskich sklepach, pewnie z 10lat minie zanim jakas firma pomyśli i wprowadzi je do swojej oferty.

Przy prawidłowo zaprojektowanym stopniu poprzedzającym wybór rodzaju tranzystorów mocy (byle tylko nie zchodzić poniżej pewnego minimum, np. wartości ft dla bipolarnych) jest kompletnie bez znaczenia.

Przykalodowe porownanie:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

post-12524-100006870 1170299306_thumb.JPG

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

tak naprawde to uzywam innych ale jakich to nie napisze bo byscie sie smieli he he jednak warto zgromadzic kilkadziesiat rodzajow tranow i podmieniac juz w istniejacym ukladzie i badac thd. ja tak robie i wierzcie mi czasami zupelnie nie pasujacy do tego miejsca tran zaczyna super pracowac!! po pomiarach czasami ogladajac karte katalogowa mozna sie domyslec dlaczego tak jest ale czesto nie. Napewno wazne jest aby beta w funkcji pradu byla liniowa.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.