Skocz do zawartości
IGNORED

Wzm.HEXFET - Giesbertsa (elektor 950077)

msfalcon

Rekomendowane odpowiedzi

Tak, można też imbusy, ale nie trzeba. Bez problemu można podejść śrubokrętem pod lekkim skosem z lewej czy prawej strony kondensatorów - nie ma z tym większego problemu.

No to jak juz sie udalo troche osob namowic na hexfeta to czas na cos jeszcze lepszego, msfalcon kiedy robimy kompaktowego elektora ?

iAMP, iPSU, iSMPS i kto tam wie co jeszcze :D

Hej, nie za szybko, ja jeszcze nawet wszystkich rezystorów nie mam skomletowanych a Wy już nad następnym myślicie Ja mam nadzieję, że ten (o ile mi nie eksploduje podczas odpalania) będzie grał tak dobrze, że następnego nie będzie.

heh borysgo2 spokojnie:), jeszcze nie odpaliłem tego. A poważnie, to pewnie przez jakiś bliżej nieokreślony czas nie będę się zabierał za inną końcówkę, jeśli tylko potwierdzą się te pochlebne słowa czytane to tu, to tam, no i przede wszystkim jeśli mi się spodoba:). A właśnie, jakbyś miał te toshiby, tylko oryginalne, to też bym reflektował parkę czy dwie - mógłbym sobie "własnousznie" porównać z IRFP, choć nie jestem przekonany, czy wystąpią jakieś znaczące różnice, jednak dopóki sam nie spróbuję to się nie przekonam.

ciekawe jak brzmi ten elektor? Ja zrobiłem kompaktowego elektora na toshibach, jakieś rok temu skończyłem i jestem zadowolony. Mam nadzieję że ten tez dobry będzie, Może jakieś porównanie kiedyś?

dik

Kompaktowy jest ponoc troche lepszy (opinie internetowe), sam mam na niego chrape i to bedzie wlasnie moj nastepny wzmacniacz na 100%. Wzmacniacz ma taka topologie jak jeden z bardzo wysokich modeli accuphase (na diyaudio ktos podawal link do dokumentacji).

msfalcon

Toshiby moge miec dopiero kolo swiat poniewaz wystapilo troche komplikacji (tranzystory pochodza z Chin od dystrybutora i sa na 100% oryginalne). Troche ciezko sie z chinczykami dogadac, szczegolnie jak maja jakies swieto i wszystko maja w dupie. Do swiat pewnie uda sie cos zalatwic (mam taka nadzieje).

Odnosnie hexfeta to jest rzeczywiscie bardzo dobry, ostatnio bezposrednio porownuje z symasymem no i biorac pod uwage caloksztalt oraz moje preferencje wole symasyma (szczegolnie na FJL4315/4215).

Budujcie panowie budujcie, ciekawy jestem waszych opinii.

Jeśli piszecie o Toshibah 2sk1530/2sj201 to ja je mogę mieć w przeciągu dwóch, trzech tygodni w orginalnych opakowaniach. Już raz sprowadzałem ale muszę wziąść 25 par więc musiałoby być więcej zainteresowanych. Mogę je poparować choć beznadziejnie się je paruje ale zostało mi jeszcze trochę z poprzedniej serii więc byłoby co nieco łatwiej.

Co do wzmacniacza kompaktowego o którym piszecie to naprawde ciekawa propozycja. Zupełnie inna topologia, obiecujące choć kłopotliwe rozwiązania. Brak pary różnicowej, niskie wzmocnienie w otwartej pętli umożliwia zastosowanie płytkiego sprzężenia zwrotnego (szansa na małe TIM), ta topologia faworyzuje drugą harmoniczną (przy niskich wszystkich oczywiście) co daje subiektywnie w powiązaniu z małym TIM tzw. lampowe brzmienie. Bardzo ciekawe rozwiązanie (bardzo podobne) proponuje bodo_z i SILVER SOUND w wątku

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) . Sam od dawna myślę o podobnej topologi ale z wykorzystaniem mosfetów(BUZ90.). borysgo mogę Ci przy okazji zakupów kupić parkę lub dwie ;-))

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Sprawdzał ktoś może tranztstory BUZ9... z tego sklepu:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) wydaję się że mają dobrą cenę.

Sam jestem również zainteresowany bardziej "kompaktowym" z Elektora niż tym z tego wątku i w przyszłości chciałem go zrobić właśnie na tych tranzystorach.

Ukryta Zawartość

2sk1530/2sj201 mogę mieć po 40zł za parę. Co do BUZ90... interesują mnie w obudowie TO247 a te niestety są dość drogie, w TO3 to najlepsza oferta w TME no chyba żeby wziąść wiekszą ilość to pewnie można by trochę taniej. Na próby mógłbym wziąść z TME a gdyby ktoś się dołączył to mogłoby być parę złoty taniej...

Namor nie kombinowałbym z tego linku, podejrzanie tanio a cudów na świecie nie ma za to podróbek sporo.

Dzieki DeTom za odpowiedz. Chyba poczekam do swiat na te z chin (kolo 32pln para). Buzy faktycznie fajne ale trzeba zrodlo pewne znalesc. Mozna by kupic jedna parke na probe z interchipa (zaryzykowac) jak padnie to rozlupac i sprawdzic co jest w srodku. Powinno byc cos jak ponizej:

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

>borysgo2

Płytki jeszcze nie dotarły :)

„W co motłoch bez dowodów uwierzył, jakże byśmy to mogli dowodami obalić?” - Friedrich Nietzsche
Achievement unlocked!

płytek jeszcze nie ma... ale swoją drogą jakie są wymagania pod radiatory? Oryginalni esiedzą tam Fishery ale to przesada cenowa. Potrzebne są jakieś monstra?

Moje radiatory to profil 6023 o wysokosci 5cm, u mnie akurat jest polaczony z plyta 12mm (spod wzmacniacza) wazaca pare kg wiec radiatory sa tylko delikatnie cieple. Mysle ze same takie profile wystarcza do takiej koncowki.

Jedna uwaga to nie szalec z biasem na zimnych radiatorach !!! Przy wzroscie temperatury bias rosnie blisko 2x (wszystko zalezy od termicznych warunkow pracy), na wstepie proponowal bym ustawienie 100-150mA i obserwacje co sie stanie np po 1h. Wzmacniacz u mnie gral na biasie 0,5A na obciazeniu 4r i spisywal sie wrecz swietnie!! (tylko ze chlodzenie to mam potezne jak bedzie z mniejsza pojemnoscia cieplna sie zachowywal to nie wiem).

Witam !

Dziwne... znienacka ogromne zainteresowanie wzmacniaczem Pana Giesberta na tranzystorach dziwnych, drogich....

Wykonałem swego czasu kilka egzemplarzy wzmacniacza w/g projektu P. G. ale na tranzystorach IRF 540/9540.

Płytka drukowana prawie taka sama, sam malowałem, dałem mnóstwo kond. gra 1 minutę po wyłączeniu, minimalistyczny, z przodu tylko wyłącznik, dwa trafa, dual mono.

Nie budowałem nowego wariantu (tak był opisany w EE), bo, proszę Mamy , może jestem głupi, ale nie wariat, żeby tyle kasy wydawać na jakieś IGBT, aby zyskać 20 W mocy ???

Obecnie stoi na szafie, przepadł w konkurencji z lampą: trioda SE, nawet nie 300B, tylko diabły.

Mimo tego, że sam Pan Konstruktor napisał, że ma lampowy dźwięk, to nieprawda, porównywałem z innymi, nawet GC (mój) jest w/g mnie bardziej "lampowy" niż Giesbert.

W bardzo starym EE był też projekt Pana Giesberta p.t. wzmacniacz Hi-END, lub coś podobnego. Był bardzo rozbudowany i nie mieścił się w jednej standardowej obudowie 430x130x300.

Ciekawe, czy ktoś w Polsce zbudował to cudo ???

Jeśli tak, to proszę wykonawcę o założenie nowego wątku i podzielenie się doświadczeniami. Może, gdyby zastosować nowocześniejsze tranzystory w końcówce mocy, byłby naprawdę Hi-end dzisiejszych czasów ?

apasio, 3 Paź 2006, 23:58

Jest taki rodzynek z elektora faktycznie (a nawet z 2), jednakze wykonanie bedzie dosc klopotliwe, byl taki wzmak highend 100W. Moim zdaniem bardzo fajny jest kompaktowy wzmacniacz mocy z elektora, stopien wejsciowy bez pary roznicowej, z sprzezeniem pradowym (tez na igbt) ale tr koncowe oczywiscie pasowalo by dac inne.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

heh borysgo2, cóż tak pośpieszasz:) - co nagle to po diable:) - a serio, to płytki zainteresowanym wysłałem w poniedziałek, więc jeszcze pewnie nie do wszystkich dotarły nie wspominając o montażu czy nawet zgromadzeniu potrzebnych części:). Natomiast ja mam już w zasadzie całość zmontowaną, ale jak to bywa, brakuje mi kilku pierdołek (takich jak np. podkładki izolacyjne) bez których uruchomić się nie da, nie wspominając już o takich rzeczach jak obudowa (najbardziej nielubiana przeze mnie część tego całego DIY) - ale na to przyjdzie czas już po uruchomieniu.

>DeTom, 1 Paź 2006, 12:17

>Namor nie kombinowałbym z tego linku, podejrzanie tanio a cudów na świecie nie ma za to podróbek

>sporo.

Podróbki owszem, ale czasem jak patrzę na ceny u naszych dystrybutorów i u producentów to

stwierdzam, że dystrubucja elektroniki to złoty interes. A oni w kółko, że bieda aż piszczy itp.

Przeciez wiadomo, że producent na swoich stronach podaje ceny sporo na wyrost, żeby nikogo

z "kanału" nie zdenerwować. Ale dla większych odbiorców musza być dobre ceny, bo na tym rynku

aż roi sie od producentów, i z pewnością mamy do czynienia z wściekłą konkurencją spowodowaną

nadprodukcją. Może być tak, że segment audio jest jednym z niewielu gdzie jeszcze mają spory

margines zysku i zazdrośnie tego pilnują. Jakimś wyjściem byłoby znalezienie pewnego tzw.

"szarego kanału". Najczęściej jest to broker który odsprzedaje nadwyżki towaru kupionego u

od "dużych" odbiorców. Podejrzewam, że spora część sprzedawców na allegro działa w ten własnie sposób.

No to Panowie do dzieła, szukamy brokera elektroniki.

Jestem Europejczykiem.

msfalcon

Pospieszam bo w piatek juz lece a chcial bym jeszcze co nieco od was uslyszec o tym wzmacniaczu. Ja rozkminiam kompaktowego narazie.

>>msfalcon

ach, dech zaparło w piersi ;) ..tylko szkoda że te miejsca na kondy 4700uF są takie małe - moje niestety się nie mieszczą ;-( mają aż 30mm średnicy i w dodatku chyba będę musiał powiększyć śednicę otworków na wyprowadzenia z kondów... ale reszta cud malinka :D

pzdr

>>pawelb, 5 Paź 2006, 16:29

jakie 1000u i 3300u? Mówisz o C12 i C11 i tych równolełych do nich? Tam powinno siedzieć 2x4700u albo coś koło tego by łącznie dać 10 000uF

Musi być właśnie 10000?? Chciałem dać w tym miejscu małe szybkie 2xFA 1000 lub philips 3300 + BC 1000??

W zasilaczu będę miał większe pojemności - 4x4700 na każdy kanał (oddzielny zasilacza na dwóch mostkach dla każdego kanału)??

w oryginale jest 10 000uF i wydaje mi się że zmiejszenie tej wielkości ponad 2 razy tylko zaszkodzi, ale mogę się mylić - specem nie jestem. Mnie natomiast martwi to że nie mogę znaleźć odpowiedniego trafa... chyba zdecyduję się na 300VA na oba kanały - mam nadzieję że za bardzo na tym wzmacniacz nie ucierpi :)

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.