Skocz do zawartości
IGNORED

Audio Physic Virgo 2 - KLON

kubedes

Rekomendowane odpowiedzi

• 2 miesiące później...

dzieki uprzejmości arturap moje klony doczekały się pomiarów.

wyszło na to że szkoda że tak późno.

jakkolwiek grały te kolumny, odsłuchy nie wskazywały na taki krater przy 4,2k jaki wyszedł w pomiarach (wyk.1)

po zmiane polaryzacji tweetera wykres się wyrównał (wyk.2)

o dźwięku się nie będę wypowiadał, bo mi się podoba.

teraz może nawet bardziej ;-P

>arturp

jeszcze raz dzięki za odwiedziny i pomiary.

PZDR

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

post-4291-100009215 1170310598_thumb.JPG

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

aktualna zwrotka:

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

jeszcze dla ciekawości wykres składowy.

czarna linia - całość po zmianie polaryzacji tweetera.

niebieska - tweeter (przed zmianą polaryzacji tweetera) - tu wkradły się też woofery ;-)

czerwona - midbas.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ten dołek to pewnie ogranuczenia pomiarówki. Artur kiedys mi mówił, ze tak od 700Hz w dół pomiarów nie można poważnie traktować. Bynajniej tym sprzętem którym wtedy dysponował, oraz u mnie w pokoju.

Kube

No to zapowiada się ciekawie:)

kube, fajne.

Ta "dziura" przy 700Hz to może byc też odpowedź pomieszczenia. Wczoraj mierzylem swoje kolumny i Clio też pokazało coś takiego, tyle, ze niżej. Facet z którym to robilem mówił, ze to normalka i nie przejmować się za bardzo.

Można pomarudzic z 1 rzeczą ?:)

Sprobuj zmniejszyc konda dla wysokotonowki z 4,7 na 3,9uF.

Pozdrawiam

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Matthew, 25 Sty 2007, 07:09

>co to za dołek między 500hz a 1 khz?

powodów może być kilka:

- midbas się nie wtrabia choć z wykresu SPL wygląda że powinien.

- zwrotka wycina.

- technologia pomiaru - mikrofon ustawiony był na wysokości głośników wysoko~ i średniotonowego, woofery są z boku.

próbowaliśmy niżej ciąć midbas (daliśmy do 100uF i 2,2uF dodatkowe 22uF a nawet 100uF) i nic to nie dało.

SPL ani drgnął.

jeśli midbas się w warunkach domowych nie wyrabia, to wskazywałoby to na fakt że Gerhar jednak modyfikował głośniki.

jeśli wykres tak wygląda ze względu na technologię pomiaru, to jedyna modyfikacja przetworników jakiej można się domyślić, to zmiana oznaczeń polaryzacji na tweeterze ;-D

poniżej

SPL midbasa i jego parametry

PZDR

Ukryta Zawartość

post-4291-100009196 1170310630_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

a gdyby się ktoś zastanawiał czy je klonować to co prawda M11WH już nie jest dostępny, ale jest jeszcze PL11MH-09-08.

Ukryta Zawartość

Parametry cewki i magnesu

Efektywność 87.0 dB/W/m

Impedancja znamionowa Ze 8 ohm

Rezystancja cewki Re 5.90 ohm

Średnica cewki 25.0 mm

Wysokość cewki 7.5 mm

Indukcyjność cewki Le 0.38 mH

Parametry Thiele-Small'a

Częstotliwość rezonansowa fs 73.0 Hz

Objętość ekwiwalentna Vas 4.2 dm3

Dobroć wypadkowa Qts 0.33

Dobroć elektryczna Qes 0.41

Dobroć mechaniczna Qms 1.65

Czynna powierzchnia membrany Sd 58.0 cm2

Współcz. sprzężenia el.-magn. Bl 5.9 N/A

SPL wygląda podobnie.

post-4291-100009194 1170310633_thumb.gif

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Jak wiecie ( ;p ) woofery są z boku więc pomiary mikrofonem ustawionym od frontu nie pokazuja ich faktycznej charakterystyki przenoszenia - stąd dołek koło 500Hz gdzie jest cz. podziału między sredniotonowym a wooferami. Gdyby woofery były z przodu mielibyśmy równa linie do 200Hz a potem wyraźny wzrost ponizej 200Hz ze względu na dwa głosniki niskotonowe . No ale są dwa , każdy po innej stronie obudowy i jednym mikrofonem się tego nie pomierzy.

Ja pierwszy raz słuchałem tych głośników . Przed pomiarami wydały mi sie bardzo grzeczne i ocieplone . Góra była eteryczna ale zbyt lekka i mało dynamiczna a skrzypcom brakowało blasku . Wokale były zawsze łagodne ale trochę zaokrąglone . Jednak faktycznie nie było słychać ,że głośniki są niezgodne fazowo .

Po odwróceniu fazy tweetera muzyka brzmiała inaczej . Instrumenty strunowe nabrały soczystości , detali i konturów . Wokale żeńskie to absolutny popis gładkości , jedwabistej barwy ... no tego trzeba posłuchać . Powiem tylko ,że po powrocie do domu włączyłem Eminence , które dopiero sa w fazie strojenia ale juz wiem ,że takiej barwy nie osiągnę . Nie znaczy ,że gorszą w sumie ale w tym zakresie nie uda się .

Kubedes słucha cicho , ja - na granicy bólu . Więc płyta testowa Linna , volume na pozycję ,, Sąsiadka wali do drzwi " i takie mam odczucia :

- wspaniałe wokale żeńskie

- wokale męskie piekne ale nieco za lekkie

- detale - tyle ile trzeba , słychać echo sali , skrzypienie krzeseł , oddechy wokalistów, wybrzmienia instrumentów

- instr. strunowe ( gitary, skrzypce ) bajeczne ale kontrabas i lewa ręka fortepianu momentami zbyt lekkie

- góra kulturalna , gładka , bez ziarnistości i brak syczenia sybilantów ( ! ) , idealnie zszyta ze średnicą - dawno nie słyszałem takiej precyzji i zgrania tych podzakresów, absolutna jedność

- przestrzeń i lokalizacja bardzo wysokiej jakości - dźwięk oderwany od głośników , widać muzyków

- bas - no dobra , tu słychac ,że AP stosuje nieco inne Vify na bas . Jest duży , mięsisty i nie przeciąga ale trochę bułowaty i nieco za wolny do tej wspaniałej reszty pasma .

W sumie - świetnie , wynik wart każdej zainwestowanej złotówki . Tego sie słucha z prawdziwą przyjemnością .

PS

Przyszło mi do głowy ,że bas mozna poprawić przez zastosowanie DNM Reson jako oddzielnego kabla do zasilania basu i okablowania wewnetrznego do basu . Mozna mówic wiele złego o tym drucie ale nie to ,że nie skraca i kontroluje basu

Kubedes,wymień okablowanie wewnętrzne , to za dobre głosniki do cordiala . Kable między terminalem a zwrotnicą są również bardzo ważne mimo ,że to tylko 10cm.

...there is no spoon...

Artur, ta "dziura" jest przy 700Hz, nie przy częstotliwości podziału(350), ani wokól niej.

700Hz sam mid gra już "normalnie" - pelnym ciśnieniem.

Poza tym z Twojego opisu brzmienia wynika, ze grają bardzo podobnie do oryginałow :)

Pozdrawiam

Kubedes. sorki, jeżeli góra jest idealnie zszyta ze średnica, to nie ruszaj nic przy zwrotce. Chromolić, ze na pomiarze jest trochę wiecej ciśnienia w tym zakresie niż z oryginalów.

Pozdrawiam

lancaster ,

masz racje , tego nie zauwazyłem, cz podziału jes niższa niz 700Hz . No cóż , do dodatkowy dowód na to ,że pomiary w takim układzie są , delikatnie mówiąc , trudne ;p albo ,że woofery oryginalnie stosowane w AP daja inna ch-kę.

...there is no spoon...

OK, w tajemnicy dodam,że chcieliśmy być lepsi od Gerhard'a i dodac troche masy w niższej średnicy przez zwiekszenie kondensatora filtrującego głosnik średniotonowy od dołu . Tam sa dwa- 100uF zbocznikowany 2,2uF . Dodaliśmy więc 22uF , pomiary i...nic . No to 100uF pomiary i ... nic . Wniosek prosty - z Vify 13M nie mozna już zejść niżej - ten głosnik ma taki naturalny spadek na ściance o tej szerokości i koniec . Moze zwiększenie szerokości ścianki dałoby mniejsze baffle step a co za tym idzie niższe zejście średniotonowca ale to już nie byłby klon AP Virgo2 .

...there is no spoon...

Artur, z wooferami też moze byc racja...chociaż niby standardowe...

A mam pytanko co do stereofonii:

W oryginalach byla bardzo fajna, ale tylko w jednym konkretnym miejscu (przynajmniej w porównaniu do Triangle Cellius). Każde nawet niewielkie odchylenie sie z osi odsłuchu powodowało, ze dźwiek momentalnie przyklejal się do jednej z kolumn(to też trochę pomieszczenie u kumpla - wiele zestawow tak tam gra - ale te wyjątkowo słabo pod tym względem wypadly) Kolmny grały ze wzmakiem lampowym na KT88.

Pozdrawiam

>kubedes

No właśnie, juz kiedyś się dziwiłem że te klony są okablowane cordialem.Cordial to dużo misiowatego basu i uproszczone wysokie tony.Ogólnie taki misio :)Wg mnie ten kabel nadaje się do odstrzału.Dla sprawdzenia tylko można spróbować okablować całymi żyłami CAT5 , najlepiej Beldena.Powinna pojawić się twardość i ponktowość.A jeśli zajda zmiany ew wybrać jakiś markowy kabel ;P.

Pozdrawiam, gratuluję efektu i z zainteresowaniem będę sledził rozwój wypadków w tym wątku.

Panowie, jak klony, to klony :)

Oryginalne AP są okablowane kablem, przy którym Cordial nie wygląda najgorzej(delikatnie mowiąc:)).

Rezta elementów w zwrotce też nie kosi jakoscią... ;)

Pozdrawiam

...poza tym słuchalem oryginałów i brzmiały tak jak napisal Artur - wiec bas lekko misiowaty ;)

Ale i tak mogą sie bardzo podobać, a kolumn idealnych obiektywnie chyba nie ma ?

Pozdrawiam

Oczywiście się zgadzam ale tez wiem jaki jest charakter cordiala bo kiedys tez się nim bawiłem.Dlatego aby nie iść w koszta , czyli nie kupowac "markowych" kabli zaproponowałem spróbowanie CAT5.Powinien tego misia poklepac po głowce:)

w temacie basu.

podejmując decyzję o zakupie głośników zastanawialem się nad Peerlesami HDS.

koszt było podobny, a nawet preerlesy tańsze. parametry bardzo zbliżone.

te HDS mogy by być szybsze.

czasem się zastanawiam co by było "gdyby"

no ale jak klon to klon.

kable zostaną wymienione, ale u mnie to wszystko musi potrwać ;-)

ja nie lubię, tak pójść do sklepu i szybko kupić.

gotowe kable mają różne opinie.

skończy się zapewne na jakimś wynalazku ;-D

poza tym jak widać trzeba do temetu podchodzić metodycznie.

w pogoni za uzyskaniem "dźwięczniejszej" górnej średnicy mogłem przewalić 7 ton kabli w cenie małego samochodu i tak byłaby lipa bo się okazało ze polaryzacja w dokumentacji była zamieniona.

wszystko z czasem. zabawa w DIY polega na ciągłych zmianach, prawda?

magazynier, 25 Sty 2007, 10:32

>A słuchaliście z Symkiem?

tak.

Tor wyglądał następująco:

Onkyo DX7711 (wymieniony zegar na Jocko zasilany z aku) >> IC a'la Reson na "witawie" >> pre to AVT kit nr 2729 na 6N6P >> IC srebro + "witawka" od Matthew >> Symasym (monobloki) >> głośnikowy DIY >> Virgoklon

;-)

głośnikowiec na bazie wieloparowego przewodu Bose do instalacji multiroom.

AcoustiC miał ten kabel na próbę może coś napisze.

Leszek B, 25 Sty 2007, 10:33

>nie kupowac "markowych" kabli zaproponowałem

>spróbowanie CAT5.Powinien tego misia poklepac po głowce:)

mam chyba coś lepszego.

Bose link (ten o którym napisałem wyżej) - pięcioparowy przewód, każda para izolowana oddzielnie.

dokładny i szybki skurczybyk ;-)

magazynier, nie, Symka jeszcze wtedy nie mielismy, ale Feder na KT88 nie jest wzmakiem słabszym pod żadnym względem(chyba, ze mu lampy padają:)) - zapewniam ;)

Pozdrawiam

kubedes

>mam chyba coś lepszego.

>Bose link (ten o którym napisałem wyżej) - pięcioparowy przewód, każda para izolowana oddzielnie.

>dokładny i szybki skurczybyk ;-)

Nie znam tego kabla więc się nie wypowiadam.Ale chetnie przeczytam co dało zastosowanie tego kabla :)

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.