Skocz do zawartości
IGNORED

Audio Physic Virgo 2 - KLON

kubedes

Rekomendowane odpowiedzi

magazynier, 25 Sty 2007, 13:38

>Lancaster

>zgadam się z Tobą w całej rozciągłości, lampy zawsze lepsze od tranzystora :D

>kwestia głośników (w przypadku lamp) to problem

w tym konkretnym przypadku, czyli Virgo jest opinia że lubią się z lampkami.

"legendarna" recenzja w Stereophile to zestawienie Virgo z lampą Conrada Johnsona na KT88.

z ostatnich poszukiwań wzmaka do Virgo2 (bodajże Gustaw szukał) padło na Maca 275 (też na KT88 !!)

coś tych bańkach jest...

,,W tych bańkach" jest lepsze nasycenie barw niz w tranzystorach i może plastyczność przekazu , no i jeszcze przestrzeń i lokalizacja ale RESZTA jest zdecydowanie ciekawsza z tranzystora . Szkoda ,że został tylko bas i góra .

...there is no spoon...

marko3T, 25 Sty 2007, 14:47

No to moja jest niewydarzona. Takiego basu jak z Tresholda lub Alepha nie słyszałem z lamp. Pełna swoboda i kontrola a jednocześnie umiar i kultura. Nie wiem dlaczego ale tranzystor w klasie A ma coś wyjątkowaego w basie - taki ,,w moim typie " . No a góry jak z mojego Ś.P. Meridiana 551 będę jeszcze długo szukał ;/ .

...there is no spoon...

Do pełnej swobody i kontroli basu potrzebna jest duża sprawność/moc wzmacniacza , duża to nie musi znaczyć 100W czy więcej.

W lampie , która daje powiedzmy 50W w klasie A , pewnie tez nie będzie problemu z okiełznaniem basu , nawet w trudnych głosnikach. Drugą stroną medalu jest to ,że taka lampa musi kosztować i tym sposobem łatwiej jest kupić dobrze grający tranzystor. Tylko juz nie będzie w pokoju lampowej poświaty:-(

Pzdr.

• 1 miesiąc później...

Ja z zupełnie innej beczki..

Byliśmy wczoraj na małym odsłuchu u Kubedesa, słuchaliśmy klona Virgo po ich pomiarze przez ArturaP.

Nie wiem czy pomiar na to wpłynął, czy może jakieś inne modyfikacje, ale system Piotra zagrał wczoraj zdecydowanie lepiej, z werwą i żywiołowością. Szczególnie wtedy, gdy źródłem był gramofon.

Pozdrawiam

• 10 miesięcy później...

by nie zakładać nowego wątku, odgrzeję ten jako rozszerzenie myśli.

chciałbym uzupełnić zestaw virgo 2 o centralny do KD.

przetworniki

1. Seas 19TAF/D - pewniak

2. 2 x Vifa/Peerless PL14WJ09-08 lub P13MH-00-08 lub M11WH-09-08 lub ...

doświadczenie w diy mam mizerne, więc przyda się pomoc w doborze zwrotki i skrzyni.

chciałby się wzorować na

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

... żeby był jakiś porządek i sens tego wszystkiego nieznanego i tajemniczego, stworzył człowiek bogów, osadził ich w miejscach niedostępnych i ich mocom oddał swój los ...

a tu prostsza skrzynka

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

... żeby był jakiś porządek i sens tego wszystkiego nieznanego i tajemniczego, stworzył człowiek bogów, osadził ich w miejscach niedostępnych i ich mocom oddał swój los ...

• 6 miesięcy później...
  • Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.