Skocz do zawartości
IGNORED

modyfikacja sony CDP-x222ES

sylwiusz

Rekomendowane odpowiedzi

Na standard gra całkiem przyzwoicie. Miałem okazję posłuchać go u bubble_corp'a i prezentował się nie najgorzej. Tak w ogóle co tam za DAC siedzi i w jakiej ilości? Znalazłem tylko model SONY CDP-X229ES CXD2562Q NKS240A

Specjalista od twojego CD nie jestem, ale jakis cza stemu kupilem 559ES i zalozylem watek o jego ulepszaniu.

Mozesz zerknac poprostu z ciekawosci, moze jakies rozwiazania skopiowac sie da. Szcegolnie opinie o rodzajach wzmacniaczy operacyjnych. Proponuje tez poszukac schematu. Nie bedzie to latwe, ja w necie nie znalazlem, ale na gieldzie facet mi zalatwil ksero serwisowki. Niestety chlopa juz od roku nie ma, wiec nie moge Ci pomoc :(

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Witam CDP-X222Es

2 18 bitowe dace CXD2552Q po jednym na kanał....najlepszy na świecie filtr cyfrowy CXD1244..laser KSS240A...dsp CXD2500AQ....Kwarce 16,9344Mhz dla Filtru cyfrowego i DSP i 45Mhz dla sekcji DAC

Filtr dolonoprzepustowy na Ne5532 z Texasa....gówniany transformator z chin..wartało by wymienic go na toroidka 40W ....lub przy wiekszym wysiłku intelektualnym na dwa 20 watowe dla sekcji audio i digital...w czym jeszcze mogę szanownym panom pomóc???

to tak jakby ten klocek..piękny bardzo piękny teraz juz nie umią tak porządnie klocków robić.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

• Redaktorzy

Hi, a co sądzicie o takiej wymianie opów jak w tym sprzedanym ostatnio na allegro (Burr Brown OPA 2134PA (2 sztuki) i OPA 2132PA (1 sztuka) ):

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Fr@ntz

---------------------------------

"I am an audiophile"

Widać, że zastosowano w tym cd bardzo porządne komponenty. Poza tym dobierać op ampy trzeba pod swój system.

Ps. toroidy nie są najlepszym rozwiązaniem w cd - brak dobrej separacji uzwojeń .

"Jakkolwiek będzie - będzie inaczej, aniżeli sobie wyobrażamy - ponieważ między Dobrem a Złem znajdujemy się w życiu i w świecie

wielowymiarowym,w którym dokumentnie pomieszane jest Przypadkowe z Nieuchronnym."(S. Lem 1999)

Piotrek608, 8 Wrz 2006, 22:24

>Witam CDP-X222Es

>

> 2 18 bitowe dace CXD2552Q po jednym na kanał....najlepszy na świecie filtr cyfrowy CXD1244..laser

>KSS240A...dsp CXD2500AQ....Kwarce 16,9344Mhz dla Filtru cyfrowego i DSP i 45Mhz dla sekcji DAC

>Filtr dolonoprzepustowy na Ne5532 z Texasa....gówniany transformator z chin..wartało by wymienic go

>na toroidka 40W ....lub przy wiekszym wysiłku intelektualnym na dwa 20 watowe dla sekcji audio i

>digital...w czym jeszcze mogę szanownym panom pomóc???

Piotrku , serio tam są dwa zegary 16 i 45 MHz ?Bo z tego co się orientuję to zegar główny był na 45MHz a 16MHz to był filtr do poprzednich stopni .Tak przy okazji , chciałbym dorwać układ gdzie byłyby dwa zegary , jeden na 45 a drugi na 16 tylko aby były zsynchronizowane.

Pozdrawiam

>>Leszek B

pisałem o takim rozwiązaniu w temacie

Ukryta Zawartość

Tylko kurcze nie jestem do końca pewien czy to było w Sony 303ES

Ukryta Zawartość

• 4 miesiące później...

Witam

Zeby nie tworzyć dodatkowych wątków posłużę się tym. Mianowiecie kupiłem niedawno tani CD Sony HE700. Sprzęcik nie najgorszy ale czegoś mi jeszcze brakuje w kontekście wcześniej posiadanego XA3Es. Z racji innych potrzeb gotówkowych na razie nię mogę pozwolić sobie na jakiś HI-END z serii ES. Czy wg Was lepiej lekko zmodyfikować 700-tkę czy kupić np. niski model Sony X229ES? Obecny zestaw to wzmak Sony TA-F570ES i kolumny AA PHOEBE. Dzięki z góry za radę.

Muszę stwierdzić że, ten CD bardzo pozytywnie mnie zaskoczył. Nie podejrzewałem, że tak może zagrać naprawdę przyzwoicie. Jest bardzo szczegółowy, ładna przestrzeń, dobry bas - szybki i punktowy. Góra jest trochę szorstka, ale to może wina nie orginalnych płyt (których niestety mam najwięcej). Ponadto wokal mógłby być trochę bardziej wyeksponowany. Ale i tak jest ok w tej cenie. Mój niedawny Sony 3ES, za którego dałem 5 razy więcej specjalnie się niczym nie wyróżniał (no może góra przyejmniejsza), ale powiedziałbym, że nawet 700-tka jest bardziej szczegółowa.

to akurat prawda widzisz przestarzały technicznie CDP-XA3ES mial jeszcze dace starej generacjii 18 bitowe z sztucznie podrasowane do 20 bitów a twój ma realne 24bity w dacu w koncu to dac z dekoderami SACD!!

Podejrzewam ze niby szorskosc to niestety prawda której #ES nie był w stanie pokazac bo był celowo zmulony.

witam, pozwolę się dołączyć do tematu, właśnie kupiłem CDP-338 esd, zakup niestety okazał sie troszkę pechowy gdyż niestety czasem cd-ek skacze na pierwszej lub pierwszych scieżkach, troszkę mnie nie stać na wyrzucenie jakże wymażonego sprzętu więc chyba lepiej się zabrać za naprawę i może przy okazji mały update ;) , badzo proszę znawców tematu o zdanie w tej kwesii - chętnie również powierzę go naprawie.

możesz spróbować podkręcić trochę moc lasera, tylko bez przesady, tylko tyle żeby wszystko było OK. Wcześniej tylko przeczyść dobrze optykę i upewnij się że problem nie zniknął

Niech ktoś powię, ile tak naprawdę można dać za X222ES - oczywiście nie przepłacając. Czy bez opisywanych modyfikacji ten CD jest odpowiedni dla kogoś kto lubi piękno damskich wokali?

IMHO w oryginale to dość przeciętny odtwarzacz. Za nieduże pieniądze można z łatwością kupić coś lepiej grającego. Jednak ze względu na stosunkową solidność konstrukcji, wygodę obsługi i mnogość funkcji być może warto go zakupić. Ja byłbym skłonny dać max 200zł za egzemplarz niezmęczony życiem.

Dzięki za info. Na ebay-u ceny ES-ów są czasami irracjonalne - nie uważacie?

np.

Ukryta Zawartość

a to jeszcze nie koniec aukcji.

Ukryta Zawartość

Akurat 339 to dość dobry ES. Mając serwisówkę można się pokusić o zrobienie z niego 559ES, bo chassis, napęd i płytki są identyczne, brakuje tylko drugiego trafa i analog jest mniej rozbudowany (ale są miejsca na wlutowanie elementów brakujących w stosunku do559ES).

Natomiast CDP-X229ES to już-jak na serię ES-badziewie. Chyba najgorszy ES wszech czasów.

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.