Skocz do zawartości
IGNORED

Wasze typy najlepszych kolumn do 4kzł.

andrea29

Rekomendowane odpowiedzi

nookie736, 25 Wrz 2006, 18:18

No wiesz, jakby Ci to powiedzić.., gdybym był sam..., a tak żona może mnie z domu z nimi wygonić, dzieci mogą zacząć się jąkać, kot wyemigrować, itd.

(Trochę za grobowe i za duże, ale wyglądają bardzo bojowo. Nie słuchałem (bo i skąd ?). Chyba rzeczywiście mogą zagrać.

Ale dzięki za propozycje.

Fr@ntz, 25 Wrz 2006, 20:46

Ładne ! Za tę cenę to może i warto się skusić. /Nie przysięgałem, że pożegnam ProAc'a./

Opinie ma dobre ale sam nie słuchałem, bo cena nowych - za wysoka jak dla mnie i uciekam od szkoły P.

Minus taki, że nie słuchałem :(( A mogłem... wczoraj. Ale skąd mogłem wiedzieć o licytacji ? -Dzięki za info.

Dobra ta cena, choć arytmetyka taka sobie (te 50% wartości nowych... ;))

Popatrzę na parametry.

* * *

Na resztę wpisów odpowiem chyba dopiero jutro.

Polecanych DALI ICON 6 czy 7 nie znam - zupełnie nie wiem czego się spodziewać (może to i dobrze).

M.A. RS6 - też nie wiem, nie znam zupełnie M. A. Pamiętam, że brzmią specyficznie (zupałnie nie jestem do takiej szkoły przekonany) tylko do jakiej ceny ? Ale - widzę - jednak polecacie odsłuch...

Dobranoc.

Andrea -> no to w takim razie dołączam do propozycji Rekina B&W 705. Pomimo, iż pisałeś, że to nie Twój typ brzmienia daj im może jeszcze jedną szanse:) Czasem odsłuch "na świeżo" po jakimś czasie moża zupełnie rmienić Twój punkt widzenia:). 705 są wybitnie kapryśne, jeśli chodzi o KAŻDY element toru i trzeba z nimi na prawdę dzielnie powalczyć -> ale wierz mi warto:)

Pozdrawiam

ps. Nie zawracałbym Ci głowy tymi 705kami, gdyż normalnie kupienie ich z drugiej ręki graniczy z cudem, ale ktoś w ogłoszeniach ostatnio je zamieścił:) (i bynajmniej to nie ja:P)

znając preferencje muzyczne Andre'a - wpisy w dziale Muzyka ( całkiem zbliżone do moich :) )

uważam , iż polecanie mu wyrobów marki B&W nie jest dobrym pomysłem.

Problem polega jednak na tym , iż w cenie 4k trudno znaleźć dobre konstrukcje na rynku.

Zdaje się , że Sonnic Argenta jest tutaj rzeczywiście dobrym pomysłem ( choć przyznam się , że słuchałem tylko przelotnie i w dużym pomieszczeniu 50m2 )

Andrea - a co sądzisz o szkole dźwięku Vienna Acoustic - może nowe Hydn-y

jak ma być docelowo lampa i wysoka efektywność to może Triangle Altea ES

No to ja tez wrzuce swoj kamyczek do ogrodka.

Jako, ze jestem wielkim fanem brzmienia jaki daje linia transmisyjna polecam Ci cos z taka konstrukcja.

Sam posiadam SL Centurion, z ktorych jestem baaardzo zadowolony.

Porownywalem brzmienie z EPOSami, Harbethami i VA i zdecydowalem sie na Centuriony.

Cena nowych przekracza troche Twoj budzet, ale trafiaja sie (co prawda rzadko) w ogloszeniach uzywki.

Warto poszukac.

Impedancja 6 Ohm, skutecznosc 88 dB, pasmo przenoszenia 33Hz-25kHz, na gorze jest Seas na dole Focal.

cloudior, 26 Wrz 2006, 07:22

Trzymam się jak najdalej od brzmienia słynnych B&W. I ani myślę dawać im (i sobie) kolejną szansę.

I niech tak zostanie.

Kupić i się potem męczyć z dobieraniem od nowa pozostalych elementów toru ? To nie dla mnie.

Z "reszty" toru jestem zadowlony. Chcę zmienić jedynie najsłabszy element - kolumny, a nie gonić w piętkę.

(Kolumny zmienię pewnie za 3 lata.)

Pozdrawiam i dzięki za propozycję. Wierzę, że "705" mogą zagrać prawidlowo. Ale to stanowczo to nie mój typ brzmienia.

rekin, 26 Wrz 2006, 01:32

Jak nie masz tego charakterystycznego nalotu - gratuluję. Jeśli został choć jego cień - nie spodobałoby mi się.

Tak już ze mną jest.

Z dwojga wybrałbym szybciej T2k (za całość) niż Studio 100 (choć górę mają o niebo lepszą, to prawda).

W "100" raziło mnie papierowe brzmienie średnioniskotonowca - zupełnie z innej epoki :))

>Fr@ntz

>Reaper - 4kzł oznacza 4000zł a nie 400zł, więc Eltaxy raczej odpadają ;)

W temacie jest do 4000, więc Eltaxy za 1000 złoty też się liczą.

A przy dobrym ustawieniu to zagrają lepiej niz inne nawet za 2000.

>andrea29

To w końcu mają byc monitorki czy podłogówki? Do 4kzł można upolować używane w dobrym stanie SF Minima Amator ew. Signum, albo Totem Model One, choć te chyba trudniej ze względu na przerwę w dystrybucji.

Jakieś nie za duże podłogówki też bym rozważył, Castle Harlech, VA Mozart albo AP Spark III.

dodo, 26 Wrz 2006, 08:54

Mam wrażenie, że b. dobrze mnie wyczuwasz.

Ad. ceny 4kzł to coś powiem ale dopiero za jakiś czas.

S.A. to jest to - nie będę powtarzał zachwytów nad barwą, precyzją, itd.

Szkoła brzmienia VA - interesująca, ich własna, mnie pasuje. Alternatywa dla ProAca ale lepsze było (i chyba nadal jest) wykonanie. Świetny, klasyczny i perfekcyjny design. Eleganckie i solidne skrzynki. ProAc tylko klasyczny ale obecnie też niczego sobie (ciemne wersje obudów, poprawiona jakość stolarki, nieco lepsze "górne" przetworniki).

Wygląd VA ma to coś.

Obecnie impedancja 4 ohmy to krok wstecz w porównaniu z poprzednikami, uważam. (Dla moich celów to nie dobrze :(

Ceny nowych Beethovenów Baby Grand czy Mozartów Grand są zimnym prysznicem na marzenia. Choć za takie wykonanie, na tle innych marek, dziwić raczej nie powinny. Na Polskę 2x za drogie. Pozostaje polować na 35-45%promocje.

Nie słuchałem.

Stare Haydny doceniłem ale oczekuję więcej.

Nowych nie słuchałem. W AV napisali o nich ciepło.

* * *

Triangle - grały kiedyś tylko wyższe (drogie) modele. (Potrafiły wypaść wspaniale.)

Altee ES powiadasz ? -Ok., zapomnialem o Trianglach ;) Mogę je brać pod uwagę, jednak odsłuch byłby możliwy chyba dopiero w Cieszynie ?

91dB nie w kij dmuchał ale start od 50Hz to trochę za wysoko jak na moje oczekiwania. Jako propozycja - mieszczą się w założeniach. Dzięki za przypomnienie o T.

rekin, 26 Wrz 2006, 01:42

Furioso są świetne, ale 84dB do lampki to trochę za mało ;)

AE Aelite 2 sam kiedyś polecałem kumplowi. Nie poszeł, nie sposłuchał, a i ja sam o nich zapomniałem. Jakaś cisza o nich choć w Hi-Fi i M ocenili je b. db. -O co tu chodzi ?

* * *

Zachwycony maluchami pal'a55, uparłem się posłuchać innych modeli: 2 par niezbyt drogich podłogówek. No cóż, brzmienie mnie rozczarowało (barwa, za mały i dość charakterystyczny, trochę śmieszny barwowo bas ;) Ale - jak mówię - nie były to drogie modele i starsze.

AE Aelite - wezmę pd rozwagę. Dzięki.

->andrea29

>Triangle - grały kiedyś tylko wyższe (drogie) modele. (Potrafiły wypaść wspaniale.)

>Altee ES powiadasz ? -Ok., zapomnialem o Trianglach ;) Mogę je brać pod uwagę, jednak odsłuch byłby

>możliwy chyba dopiero w Cieszynie ?

Mają być troche bliżej niz w Cieszynie:))

Popytaj tu:

Audiofil-A s.c.

ul. Burdzińskiego 5

03-480 Warszawa

tel./fax: +48 (0-22) 618 09 11

mieli miec juz Triangle, moze juz je mają

pozdrawiam

SL Centuriony - udana konstrukcja, uczciwy, "bliski prawdy" dźwięk. Słuchałem kiedyś z zestawem MF 3.2, (również z analogiem).

Swego czasu sprzedawano je w ogłoszeniach, chyba ze 3 pary. No ale to było już dość dawno temu.

Wybraleś Centuriony, bo są uczciwe. O wyrafinowanie ich nie posądzam ale o uczciwe, rzetelne granie jak najb.

Okołotopowe kolumny w swojej klasie (cenie). Parametrów nie podawano do publicznej wiadomości.

AE Aelite 2 grają faktycznie b. dobrze. ma je mój kumpel razem z Roksan Caspian. Warto posłuchać również VA Mozart - używki mogą być już w dobrej cenie, ale trudno takowe trafić.

>andrea29

jezeli masz pokoj 25m2 to powinienes szukac za kolumnami podlogowymi, inaczej stracisz pelnie brzmienia, chociaz plusy tez beda kuszace, ale to na krotka mete. Jak gralbys do 18m2 to polecalbym tobie proac response 1sc, monitorki magiczne i genialne, podobnie jak AE najwyzszy model ten stary, jak masz 25m2 to musi byc glosnik przynajmniej 18-20cm albo podlogowki.

Andrea

Rzeczywiście dziek jest uczciwy i bardzo bliski prawdy.

Centuriony sa idelanym uzupelnieniem dla Baltlaba, ktory tez jest uczciwy i bliski prawdy.

Rzeczywiscie nie ma tu mowy o kreowaniu jakiegos specyficznego klimatu.

Po prostu tak jak plyta zostala zrealizowana, tak zostaje odtworzona.

Zbig, 26 Wrz 2006, 21:53

Dobre pytanie. -Patrz tytuł wątku. Ale: najprędzej standowce.

SF - raczej nie. Totem - za mały. Nie do końca pasuje mi ich koncepcja brzmienia (ale doceniam klasę maluchów). (Na razie to S. A. mają się u mnie lepiej ;)

Totem powinien się sprawdzić w pomieszczeniu ok. 15m2 (byle nie za mocno wygłuszonym).

AP Spark III nie kojarzę. VA Mozart - tylko stary model - w sumie dobra propozycja. Byłaby odmiana w szkole brzmienia. Zarzuciłem im kiedyś brak spójności między przetwornikami (w S.A. tego problemu nie ma - jest wzorowo). Nie wiem tylko jak długo bym z nimi wytrzymał - 3 m-ce ?

Harlechy są trochę za drogie. Musiałbym sprawdzić jak zgrałyby się(?) z moją elektroniką. Dobra propozycja na pewno. Mam dla nich dużo szacunku. Niedocenaine u nas. A to przecież godny rywal VA i ProAc'a.

Pozdrawiam.

Muszę kończyć, bo b. chce mi się spać. Ta wymiana zdań pozwala mi niczego nie pominąć, a ułożyć krótką listę.

Na razie S.A. bronią się - jak grają - genialnie ;)

* * *

Przypadkiem widziałem dziś Ushery 719 za jedyne 3,7kzł ze standami(!) na cokołach z jasnego konglomeratu (chyba).

Niestety nie miałem ochoty ich słuchać - nie podoba mi się ich wygląd.

Posłuchałem za to podłogowych Usherów (modelu, co grał na AS'05 jak twierdził sprzedawca) z CD-1 Ushera (wygląda z zewnątrz solidnie) i wzmakiem Prima Luna One. No i zagrało. Nawet całkiem fajnie. Tylko, że w brzmieniu (muzyka leciała symfoniczna) zabrakło mi autorytetu. Takiej jakby stanowczości i pewności siebie.

Poza tym ładnie. PLO. stoi coś ok. 4,2kzł. Design sporej wielkości podłogowych Usherów również nie przypadł mi do gustu.

Oczy mi się zamykają.

Do jutra.

Do 25 m, jeśli monitory, to takie z 18-ką, typu Xavian XN185 albo RLS Nereida.

Ja w 20 m przerobiłem 4 pary monitorów aż w końcu znalazłem właściwe - podłogowe :-)

zauwazyłem ze ogólnie klocki produkowane w chinach cechuje "brak autorytetu" cos na co klocki "made in japan" pracowały wiele lat..widac ze chinskie hi-fi czeka jeszcze długa droga.

>andrea29

Jeśli poważnie myślisz o kolumnach do lampy, to spróbuj BC Acoustic.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Są w promocji za 3800zł.

Ukryta Zawartość

Traingle? Nie słyszałem dobrze grających Traingli...

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Papamek, 27 Wrz 2006, 07:53

>Traingle? Nie słyszałem dobrze grających Traingli...

Widzisz, to zalezy od oczekiwan. Zauwazylem, ze zmeczeni naturalnym dzwiekiem sa sklonni do zmiany kolumn na Triangle wlasnie. Inna sprawa, ze ta potrzeba po jakims czasie obcowania z Trianglami wygasa. ;-)

pzdrw

soso

Andrea no to może zastanów się jeszcze nad ofertą:

1. Quad: model 12l

2. Sonus Faber: model Concertino

Zarówno S.F. i Q. to bardzo muzykalne szkoły brzmienia - mogą Ci się spodobać:)

Pozdrawiam

Tak z tym Trianglami to dość rozbieżne opinie są

Postanowiłem więc wczoraj odwiedzić kolegę aby nausznie przekonać się jak i dlaczego.

Konkluzja jest jedna - Triangle wspaniale grają z lampą złwaszcza na EL34

jest to chyba spowodowane tym , iż z natury rzeczy większość wzmacniaczy lampowych "gra" piękną średnicą , a ten właśnie zakres mają Triangle wycofany jednym słowem Triangle +lampa = dopełnienie

Jeśli do tego dodać stonowaną prezentację wysokich z dopełniającym ten fakt podkeślonym zakresem wysokich w Trianglach - mamy co miodzio :)

A teraz podłączmy pod to takiego primare czy rotel i mamy koszmar

Słowem tranzystor się nie nadaje

Inna sprawa , że wysoka efektywności określana przez producenta - zawsze 90-92dB jakoś nie przekłada się na głośność - wydaje mi się , iż w zakresie średnicy jest to standartowe 86-87 dB

Andrea :

Pisałeś , że zakładasz 3 letni okres użytkowania kolumn -

W tym przypadku S.A. mają jedną zasadniczą wadę - są to bardzo mało znane i popularne kolumny (nawet w Niemczech ) tak więc ich przyszła wartość rynkowa przy sprzedaży może okazać się bardzo mała.

W tym kontekście V.A. jest o wiele lepszym wyborem.

W najbliższym czasie wybieram się na odsłuch Mozart Grand zobaczymy też Hydna

Moja opina o usherach dwudrożnych za 7tys jest taka średnica i góra ok ale dół rozmyty poprzez fakt za niskiego strojenia EBS i dużej objętości , słowem liczyło się zejście a nie impuls.

Zbig, 27 Wrz 2006, 00:38

Faktycznie, chyba godne rozważenia propozycje, tylko że w cenach wyjściowych, "lekko" przekraczają mój budżet ;)

(Dopisałem do krótkiej listy: do odsłuchania.)

Dzięki za podpowiedź. Xawian nie jest u nas popularny. Chyba była recenzja w AV - poszukam, coś tam w niej nawet zaznaczyłem - sprawdzę co.

J.R. (RLS) nigdy się nachalnie nie reklamował. Robi facet swoje.

Xawian i Nereida to w Audiopunkcie, tak ?

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.