Skocz do zawartości
IGNORED

wybor glosnikow czesc 2

ciubas

Rekomendowane odpowiedzi

witam,

a wiec tak posiadam wzmacniacz technics su-v45a

pokoik malutki 2,5m x 2,5m

chce zakupic glosniki, zastanawiam sie nad:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

dysponuje dosc mala kwota, tak 150 - 200zl z przesylka

a co do tych glosnikow co podalem, te technicsy ze wcisnietymi membranami, beda zle graly czy beda ladnie graly?

prosze o pomoc w wyborze.

pozdrawiam i dziekuje z gory za pomoc!

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

https://www.audiostereo.pl/topic/28719-wybor-glosnikow-czesc-2/

Ciubas.. do pokoju o takiej powierzchni (nie całe 7m!!) powinieneś zakupić jakieś MAŁE monitorki inaczej zamiast basu będziesz słyszał nieznośne dudnienie. Dla uzmysłowienia powiem ci, że kiedyś w swojej sypialni porównałem poprzednie Tonsile Samba (2x16cm midwoofer) z monitorkami Duala (1x13cm midwoofer) i te małe gówienka zabiły jakością basu te spore Tonsile... zeszły bez porównania niżej i zabrzmiały o niebo potężniej.

Luxmany i winyle 

wiec jakie polecasz?

bardzo prosze o ocene, bo nareszcie ktos gada normalnie, mnie caly czas polecali altony 75 altus 110 wiec rozumiesz teraz moje zdziwienie.

acha pokoj jest otwarty, posiada 3 drzwi (do 2 pokojow i przedpokoju) z tego co rozumiem to wiele zmienia.

pozdrawiam

Mam w gabinecie przy komputerze dokladnie taki sam wzmacniacz, napedza kolumny ALR Jordan (tez w opisie) i sprawuje sie idealnie. Szukalbym wiec czegos takiego na Twoim miejscu. Ewentualnie jakies monitorki AE (moze znajdziesz uzywane, szukaj na Allegro).

w tym momencie rzeczywiście akurat nic ciekawego nie ma... może się wstrzymaj... niedawno były fajne revoxy za ok 200... idealne by było do twojego pomieszczenia, z refleksem z przodu i chyba kevlarowymi membranami. Trzeba wyczekać na coś. Teraz akurat wyjątkowo mało starszych monitorów. napewno nie kupuj tych techniksów:)

Zobacz te aukcje...:

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) (te mogą być już za duże)

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Luxmany i winyle 

-->ciubas, a ja bym Tobie polecał te tutaj:

Ukryta Zawartość

Porównywałem w dość małych pokojach (ok. 12m2 i 9m2, trzeci z pkojów też niewielki był) minimalnie mniejszy model (AR18S) z polecanymi powyżej KEF C20, ARki zagrały lepiej (basu nie brakowało, a przy okazji nie był dudniący).

Warto byłoby spytać sprzedawcę o stan zawieszeń górnych, a dokładnie o to kto je wymieniał (wyglądają inaczej niż oryginały, z drugiej strony te egzempalrze są z angielskiego oddziału AR --> więc niby mogą mieć inaczej wyglądające komponenty).

Ukryta Zawartość

MOże niepopularnie,ale poleciłbym jednak te Bowersy (

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) ) choć trochę przekroczą budżet.Słuchałem,za te pieniądze uważam super.

Ukryta Zawartość

raczej nieco to 2x:/

ja rozumiem piekny jest dzwiek, dzis slyszalem u kumpla jbl niesamowite brzmienie.

ale czy z tym techniscem su-v45a to w ogole ma sens, nie lepiej te techniscy??

pozdrawiam

albo powiem tak

one maja grac ladnie tak srednio glosno, ale czasem jak pusto w domu to lubie glosniej posluchac, tymbardziej ze mam su-v45a przy 8ohm to ma 45W na kanal wiec zrozumcie ze te malenstwa do tego wzmacniacza jakos mi nie pasuja:)

Ciubas... popełniasz jeden z wielu błędów. Wzmacniacz powinien być mocniejszy od mocy kolumn. Wtedy unikniesz przesterowania, a o wiele groźniejsze dla kolumn jest przesterowanie wzmacniacza niż jego duża moc. A do twojej powierzchni naprawdę wystarczą małe monitorki i rzeczywiście te małe Missiony z linku powyżej byłyby bardzo dobre. Słuchałem ich z jakimś amlitunerem i przyznam, że zadziwiły mnie. Zresztą wrzuć w wyszukiwarkę to sam się przekonasz jak oceniają je ci którzy je słyszeli.

Ps. Odnoszę wrażenie, że jesteś mocno napalony na te Technicsy i szukasz potwierdzenie podjętego już w gruncie rzeczy wyboru. Jeśli się mylę to sory.

Pozdrawiam

Luxmany i winyle 

nie, nie chce tych technicsow bo sa brzydkie, duze i wlasnie blisko sa chyba tylko dlatego...

skoro mowicie ze te monitorki sa dobra, to moze ktos mi powiedziec gdzie moge je odsluchac w k-ce?

a przy okazji po co mi nowe:p

te male monitorki to chodzi mi tylko o to ze ten pokoj jest zawsze otwarty, dlatego chce wieksze glosniki, czy to zle?

pozdrawiam

do ciubas

sorry, nie bylo mnie, nie wiem czy Micro Lady lepiej grają niż Technicsy, nie słyszałem tych technicsów, ale sądzę, że tak, po drugie to są po prostu dobre monitry, na głośnikach Peerlessa, pożądnie wykonane i naprawdę pięknie grające.

Co do podłogówek, na które się upierasz . . . policz tak . . . masz mały budżet, za tę samą cenę masz do wyboru kupić lepsze mniejsze niż gorsze większe (prosta kalkulacja kosztów na zorbienie takiej kolumny), dodatkowo, to nic nie szkodzi, że pokój jest otwarty, jak do takeigo małego pokoju nawet "otwartego" wstawisz zbyt duże kolumny to możesz uzyskać buczenie (nieprzyjemne podbicie basu),

to tyle

ha, w sumie wszystko wiem....

poszukam takich uzywanych, ale jedno pytanko:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) to jest okazja czy jakies badziewie (za 130zl koles chce to sprzedac)

pozdrawiam

Ukryta Zawartość

daj se z nimi spokoj (schneiderami) . . .

o co wogóle chodzi, ludziska wypisują, podpowiadają, a Ty jakby do Ciebie nie docierało, pytasz o Schneidery, pomyśl, to stare, taniusieńkie już z punktu wyjścia głośniki, naprawdę chłopaki proponowali powyżej bardzo przytomnie dobre moniotry, po prostu lepsze,

Znam te technicsy ktore podales, niestety z autopsji. Masakryczny szmelc :)

Sluchalem tez wymienonych Kefow C20. Bardzo kulturalny, nieco wyslodzony dzwiek. Bardzo dobre wysokie, bas nieco lekki, ale dobrze kontrolowany. Sa w zamknietych obudowach. Do 7.5m beda idealne. Polecam

pytalem z ciekawosci jak zaznaczylem o te schneidery...

a co do tamtych glosnikow, one sa strasznie malutkie, slyszalem jak one graja u kumpla, wszystko super, tylko lekko podciagnie (podglosi) dzwiek i bas staje sie wtedy bardzo slaby:/

zreszta moj brat nie kupi glosnikow za 200zl i juz (on wyklada kase) bedzie szukal okazji i kupi cos za 100 max 150, pozdrawiam i dziekuje za pomoc!

-->gLiNa, C20 faktycznie sympatyczne są (sam przez parę tygodni ich słuchałem), ale dość kapryśne jeśli idzie o ustawienie ->szczególnie w małym pokoju (tzn. ściana zaraz za kolumienką, często postawione/wstawione na/w półce etc.), w takich warunkach lepiej sprawdzają się Acoustic Research-e (podejrzewam że te AR25 równie dobrze zagrały by w 7m2, jak AR18s w gęsto umeblowanej "klitce" kumpla - w której na co dzień "męczy"się z C20 KEFa...).

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.