Skocz do zawartości
IGNORED

High-end interkonekty, jak grają

Piotr Ryka

Rekomendowane odpowiedzi

• 1 miesiąc później...

Pojawił się konkurent dla Nordosta Valhalla - wg Sterophile'a ze stycznia tego roku najnowszy Stereovox SEI-600 II to naprawdę wybitny interkonekt. Cena trochę bardziej przystępna niż w przypadku Valhalli. Jedyne 1,500 USD za nową sztukę:-)

Można czasem upolować na audiogonie z drugiej ręki w granicach USD 800.

Więcej na:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Wygląda niepozornie za to wpięcie go w system ma niestety poważne konsekwencje finansowe:-))) Trudno się z nim rozstać.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )
Gość BlueMax

(Konto usunięte)

A ja właśnie nabyłem AQ Sky i jestem wybitnie zadowolony. Porównywałem z kilkoma interkonektami w podobnej cenie i Sky zagrał u mnie wybitnie. Cała masa powietrza, o to mi chodziło. Przy tym dźwięk spójny, BARDZO czysty, jak górskie powietrze. Krystaliczna przejrzystość. Znakomity bas. Cóż można więcej napisać - bardzo duży postęp w moim systemie. AQ świetnie dobiera kolory kabli - ten kabel rzeczywiście gra "niebiesko" ;)

Na tym tle Cardas Golden - ciężki dźwięk z mocnym basem, zaokrąglona góra, trochę brakuje finezji

Neutral - jeszcze bardziej zaokrąglona góra, miękka średnica, gumowaty bas, dźwięk "rozklapciały"

MIT MAgnum - doskonale, ale chyba jednak wbrew temu co uważa Brisson, jeden MIT w systemie to akurat (mam Shotguna MA między pre i końcówką )

Red Dawn - zamiast powietrza - piasek, rozjaśniony dźwięk

Stereovox HDSE czyli mój dotychczasowy kabelek - teraz dopiero odkryłem, że ten kabelek gra ciepło, perliście i przyjemnie. Inaczej niż piszą w recenzjach i na forach. Niestety, nie słychać nawet połowy tego co ze Sky. Stłamszona przestrzeń.

XLO Signature 2 - kabelek gra dość podobnie do HDSE, czyli dźwiękiem przyjemnym, leciutko ocieplonym, ale w granicach neutralności. Niestety, powietrza za dużo nie ma, kontury instrumentów lekko pozaokrąglane. Ale jest nieźle... Tylko czy lepiej niż z HDSE ?

Osławionej Tary Air 1 nie udało mi się posłuchać, a tu widzę że pół forum się w nią zaopatrzyło na Allegro bez słuchania LOL.

Jerzyk23->>>

Konkurent do Nordosta Valhalli obawiam sie ze to troche przesadzone. Jedyny aspekt ktore je laczy to podobna barwa i kolor dzwieku nie mniej jednak to nie ta klasa.

Chetnie podziele sie kilkoma uwagami odnosnie tego kabla bo sa teraz na "tapecie" pod drugiej stronie Atlantyku. Zacznijmy od ceny ktora wymieniles to zaden problem z czekaniem na okazje na Audiogonie bo nowy mozesz miec za $950.00, i tutaj zaczynaja sie juz schody, w bezposrednich porownaniach SEI-600ii przegrywa z Siltech SQ-88 MK2 ($750) i to raczej drastycznie, u Siltech'a nie wieje tak chlodem, i "obojetnoscia" Stereovox jest moim zdaniem bez charakteru, mimo to jego neutralnosc sie bardzo sprawdza w systemach z elektronika lampowa szczegolnie. Siltech ma bardziej elastyczna barwe i jest bardziej organiczny, sugeroje porownanie dwoch. Siltech moim zadniem bardziej uniwersalny jesli tak to mozna okreslic.

Stereovox uzywa eleganckie i orginalne wtyczki z firmy Xhadow, RCA sa pieknie wykonczone i latwe w uzyciu natomiast nie mozna tego powiedziec juz o XLR raczej sa nie wygodne i czesto lock-up w klocku.

Ponad wszystko przyznam ze bardziej mi sie podoba i wiecej daje Stereovox kabel glosnikowy LSP-600c ktore natobene wyglada skromnie.

Perelka w lini Stereovox jest SEI-600s ktory kosztuje $ 750 w detalu i ten oferuje naprawde bardzo duzo jezeli chodzi cena versa dzwiek.

Pozdr.

“I drink a great deal. I sleep little and I smoke cigar after cigar. That is why I am in the two-hundred percent form” Winston Churchill

Piotr Ryka->>>

Jak najbardziej KS byly HOT w zeszlym roku graja bardzo podobnie do PAD. Czyli raczej cieplo, z tlustym basem i sa malo liniowe (nacisk na bass) Hmmm, Cardas z turbo doladowaniem, pod neutralny tranzystor owszem.

Pozdr.

“I drink a great deal. I sleep little and I smoke cigar after cigar. That is why I am in the two-hundred percent form” Winston Churchill

>Lacrimosa

jak ma sie ten Siltech88mk2 z basem, jego zejsciem i fundamentem, czy jest to kabel, ktory gra lekko, jak z wypelnieniem srednicy? Czy jestes w stanie porownac go do starego sq80? i moze napisz jakis swoj kometarz w sprawie tak zachwalanego Audioquesta Sky?

>>>>Lacrimosa

Perelka w lini Stereovox jest SEI-600s ktory kosztuje $ 750

Właśnie po odsłuchu chciałem nabyć ten kabel ale jest jedno ale.Man zamiar kupić dwie końcówki mocy a Stereovox jest spleciony w jeden kabel.A co innego?

Piotr Ryka->>>

Do $2000 Hmmm duzo dobrych kabli jest w tym przedziale np. Siltech SQ-110 MK2 ($1450) tylko musial bys odsluchac, w nie ktorych systemach bass wypada nie realistycznie i w takim systemie mozesz zaoszczedzic duzo poprzez zakup SQ-88 MK2 za polowe.

Nastepny super kable to bym polecil Tobie to Audio Note-KONDO KSL-LP.

ABs->>>

SQ-88MK2 ma bardzo wypelniona srednice powiedzmy to jest jego zaleta, do poki nie uslyszysz meski czy zenskich wokali to nie bedziesz wiedzial co SIltech potrafi i nie docenisz kabelka. Moim zdaniem bass i kontrola na SQ-88MK2 i jest SUPER, (rzeczywista) Audioquesta nie slyszalem sorry :-(

Pozdr.

miałem przez moment pożyczonego Siltecha SQ60B Gold XLR.... do Cardasa Neutrala nie ma porównania ;D no i lepszy też od Goldena ale to chyba wiadomo, zrobił mi niezłe przedstawienie, poroztwierało się, nie muli, ma bas i szczegółowość, w sumie najlepszy kabelek jaki u siebie wpinałem i tez najepiej zagrał.. i chyba jak Lacromosa powiedział ma"organiczność"... ostrości nie zaobserwowałem... natomiast SKY ponoć jeszcze klasa wyżej do Siltecha...

napiszcie coś o Nordoście Vallhalla ;D

ABs->>>

W niektorych zestawieniach SQ-110 Mk2 podaje za duzo ilosc niskich czestotliwosci, kabel staje sie bass heavy i malo liniowy wedlug mnie. I nie jest to pojedynczy izolowany wypadek lecz jego mankament 9w danym systemie) kilka SQ-110 zostalo zwroconych przez moim klientow z tym samy problemem bassu. Zamienili na SQ-88 MK2 i sa zadowoleni. Narazie nie moge ustalic przyczyny, pracuje nad tym. Podobne dziwne zjawisko wystepuje z Nordosta Valhalla XLR ktora jest paskudny w porownaniu z RCA .W bez posrednich porownaniach starszy SPM XLR lepiej zagral niz Valhalla XLR, Valhalla byl przyduszona i z bardzo ograniczona, waska scena. Kilka par bylo mi zwroconych na wymiane potem przyszly nowe, wygrzalem i ten sam CRAP probowalismy w roznych konfiguracjach nic nie pomoglo.

Artur mowie Tobie prawdziwe Voodoo i czarna magia LOL :-)

XLO nowe generacji kabli nie znam, w US maja bardzo maly rynek.

Pozdr.

zdezintegrowany_3PO, 26 Paź 2006, 13:52

>Panowie,

>Słyszałem gdzieś również że Tara Labs swoje kable dłubie właśnie w Chinach !

Bardzo dobrze słyszałeś. W ameryce dłubie się bomby, zbrojenie itd. Cała gama towarów przemysłowych jest produkowana w Azji. W USA co najwyżej może odbywać sie konfekcja i to też mało jest pewne, bo siła robocza zbyt droga. Podobnie zaczyna to samo dotyczyć firm europejskich. Mozna więc wyłącznie zakładać że dany kabel pochodzi ze źródła legalnego i legalnie został wprowadzony na rynek polski lub nie, ale udowodnić że jest nieoryginalny... ???

Tara Labs w Chinach robi najtańsze interkonekty, (do ~300 zł ) oraz tańsze

kable kolumnowe ze szpuli . Już modele średniej klasy są wkonywane w USA. I

cała konfekcja modeli od ~300 zł wzwyż odbywa się już w Stanach. Natomiast

na dalekim wschodzie produkują dla nich , według ich ścisłych pecyfikacji

same przewodniki ( druty). Robi tak cały świat, ponieważ tylko tam istnieją

fabryki ( raptem 2 lub 3) o potencjale zdolnym podołać praktycznie każdemu

zamówieniu...

Są właściwie dwa wyjścia : zlecić produkcję Azjatom, lub dłubać samemu w

"garażu"!

Ale tyczy się to głównie przewodniów. I w przypadku Tary Labs - są one

jednak potem w USA odpowiednio przygotowywane, polerowane, uszlachetniane

etc... Czyli zamawiaja wstępny surowiec, a resztę robią sami.

Pozdrawiam

Matthew->>>

Zle slowo na najwyzsze Siltechy? Moim zdaniem NIE. Sam uzywam Compass Lake z SATT RCA i z tranzystorem Snow Lake XLR z SATT moim zdaniem OVERALL najlepsze interkonekty jakie mozna kupic szczegolnie do zrodla. Wyjatek- Nie wypadaja na 100% w polaczeniach pomiedzy amp i pre. To samo sie tyczy ich kabli sieciowych moj absolutny faworty na odtwarzacz CD, transport, DAC czy pre to Ruby Hill z SATT.

Niestety bardzo drogie to w takim razie mozna wziasc za wade :-(

Pozdr.

PS. Jest pare bardzo duzych firm produkujace sam "drut" w USA i wiele znanych marek tam sie zaopatrza np. MIT i Transparent Audio.

akism, 17 Lut 2007, 23:36

>Tara Labs w Chinach robi najtańsze interkonekty, (do ~300 zł ) oraz tańsze

>kable kolumnowe ze szpuli . Już modele średniej klasy są wkonywane w USA. I

>cała konfekcja modeli od ~300 zł wzwyż odbywa się już w Stanach. Natomiast

>na dalekim wschodzie produkują dla nich , według ich ścisłych pecyfikacji

>same przewodniki ( druty). Robi tak cały świat, ponieważ tylko tam istnieją

>fabryki ( raptem 2 lub 3) o potencjale zdolnym podołać praktycznie każdemu

WRIAT CZY IDIOTA????

k**wa mać chłopie- pleciesz bzdury!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

Czytać się nauczy osoba:):)

Pisałem że drut do wszelkich kabli pochodzi z Azji:) a co najwyzej kofekcja dla dłupo milionera z USA. Poniała osoba? Jesli nie to niech czyta jeszcze raz!!!

Lacrimosa,

Dzięki za bardzo interesujący wpis. U mnie w tej chwili jest na próbę przez tydzień rzeczony Stereovox i jestem powiem szczerze urzeczony - podłączony do monobloków Wavaca na lampie 805C wyczynia niesamowite rzeczy.

Zdecydowanie spróbuję Siltecha o którym piszesz.

Możesz napisać na priva gdzie i w jaki sposób można zdobyć tego Stereovoxa za USD 950? Sprawdzałem i wydawało mi się, że cena katalogowa to 1499?

Pozdr

Stereovox 600- to świetna łączówka. Dziwne tylko że jej cena tak szybko spada. Przed paroma tygodniami 2 z kawałkiem tysiąca a dziś... ?

Całe szczęscie że kupiłem jedna parę i już ją sprzedałem..?!

No bo faktycznie!!! Czy w kablu może być coś za tyśiące dolarów???? Nie!!!

Lacrimosa,

Mam jeszcze pytanie: miałeś okazję używać kabli Zu? Głośnikowe Ibis i Libtec oraz interkonektu Varial?

Jeśli chodzi o produkcję kabli to nie wiem skąd ta historia o produkcji w Azji? Chyba, że chodzi o Japonię.

Nawet Chińczycy do swoich Xindak czy Audio Plus używają drutów robionych w Japonii.

Gość BlueMax

(Konto usunięte)

ABs, 17 Lut 2007, 18:49

>>Lacrimosa

>moze napisz

>jakis swoj kometarz w sprawie tak zachwalanego Audioquesta Sky?

ABs, trzeba samemu posłuchać. Ja wiem co słyszę i wcale go nie zachwalam, tylko zgodnie z tematem wątku, opisałem brzmienie kilku kableków, które znam. Ale nawet jakby Lacri napisał, że Sky to... to nie załamałbym się, bo wierzę własnym uszom :)

>Czytać się nauczy osoba:):)

>Pisałem że drut do wszelkich kabli pochodzi z Azji:) a co najwyzej kofekcja dla dłupo milionera z

>USA. Poniała osoba? Jesli nie to niech czyta jeszcze raz!!!<

----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------- Skąd masz takie informacje?Żonę też masz z Azji?,obejrzyj czy nie ma napisu "made in china".Nie wszystko czego używamy pochodzi z Chin,jesteś przewrażliwiony , a wariatem ani idiotą nie jestem nie życze sobie takich określeń gamoniu.

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.