Skocz do zawartości
IGNORED

High-end odtwarzacze CD

Piotr Ryka

Rekomendowane odpowiedzi

>To takie tylko dywagacje??/

rekin, jasne, podywaguj sobie, ale jak widać najwiekszy Twój problem to to, że zdajesz sobie sprawę z tego, że masz wiedzę ograniczoną w przeciwieństwie do tych co mają ją 'objawioną' ;-)

>jar1

No niestety mało ostatnio piję i objawień nie miewam ;)

Co do wiedzy, to pojawia się ona jeśli jest mi do czegoś potrzebna i staram się ją wtedy przyswoić.

Ładowanie do głowy nikomu niepotrzebnej wiedzy było domeną minionej (???) epoki - teraz nie mam na to czasu i wybieram sobie. Niestety żeby się czegoś nauczyć trzeba mieć kawałek mózga i trochę oleju coby go przesmarować.

Kawałek został, ale z wiekiem olej trochę wysycha ;)

REKIN>>

jednak mimo wszystko radzilbym Ci podchodzić z rezerwą do dużego wzmocnienia sygnału audio na wyjsciu z CD lub DAC-a, dlaczego? dam przyklad z moim Denonem DCD3300, podnioslem napiecie na przetworniku I/V o 100% i niedało sie tego słuchać (ciemny nieprzyjemny dźwiek) dopiero wywazenie na poziomie 30% (3V) dalo efekt dobrego dźwieku (na wyjściu regulowanym i symetrii 6V) i robiłem to na zamówienie moich potencjalnych klientów, bo u nich system zdecydowanie lepiej grał na duzym poziomie sygnału 6V (potencjometr regulujacy wzmocnienie został odciety, bo byly zbyt duże straty na jakości dźwięku), niemniej u mnie najlepiej gralo na niskim poziomie sygnału (tylko 3V), obecnie gram na starym Technics'ie SA-E5 po pełnym upgrade, gdzie na wejściu jest poczciwa róznicowa para fetów i wydaje mi się, że taki stary układ zachowuje dobrą liniowość, po długich perypetich sprzedałem go do szwecji znajomemu audiofilowi, ktory słucha na vintage Quad II (lampa) i u niego również zdecydowanie lepiej gra na niskim poziomie sygnału i to tak, że przyznał mi ze nic tak dobrego nie słuchał (a miał mozliwosci przerzucić wiele CD-ów i DAC-ów)

Peter Daniel>>

odnośnie Levinsona 25MK2, to oczywiscie to najlepszy transport z jakim miałem do czynienia, sama waga coś koła 20kg no i to wypieszczenie szczegółu, to podniesienie i zamykanie klapki i laser philipsa, (sądzę że model 31.5 niewiele sie różni)ale zobacz na załaczone foto jak mój kolega Tadek poradził sobie z montazem transportu DIY w oparciu o ten sam laser, nie jest on jeszcze finalnie skonczony,(co prawda juz działa) ale jak pomysłowo rozwiazał zamykanie lasera, widoczna nasuwana przykrywa z plexi jest sterowana silnikiem z starej drukarki

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Nie ma takiego modelu Levinsona jak No 25 II - tzn. był, ale przedwzmacniacz, a nie transport.

Jedyne robione transporty/odtwarzacze to: No 31, 31.5, 37, 39, 390, 390S i 51 (DVD).

"Don't trust opinion on forums.... every time I bought something based on online opinion and without listening in advance, it ended up being a big disappointment."

Eleborth, Peter,

sorki, faktycznie nie jestem zbyt mocny w Lewvinsonach jest to 31.5MK2 (nigdy nie miałem urzadzenia o tej klasie ani niebędę miał, wię szczególnie modelem i jego nr sie nie interesowałewm) 25 to była jego cena w tys. DM i dlatego mi to utkwilo w pamięci

jak widać na załaczonej foto, jest to konstrukcja DIY

jar1

>>Piotrze

>Ja poleciłbym Ci zegar kolegi DeToma - u mnie sprawdził sie znakomicie.

A ile taki zegareczek kosztuje i jak się ma technologicznie do LC?

>Piotr

Tu jest wszystko:

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

jar1

Nie wiem jak Tobie, ale mnie od jakiegoś czasu nie chcą się otwierać archiwalne wątki i widzę tylko carte blanche. W tym wypadku jest tak samo. Co na to Lukar?

Recenzje Ayre są niemiarodajne - Charlie Chansen co 2 tygodnie wprowadza do sprzętu kolejną modyfikację :-) Nigdy nie wiadomo jaki sie ma model - czy V3.1 czy już V4.76 ... taki to już gość. Jak pracował w Avalonie w końcu lat 80-tych, było to samo. 10 par kolumn - i zmiana w zwrotnicy.

"Don't trust opinion on forums.... every time I bought something based on online opinion and without listening in advance, it ended up being a big disappointment."

Sluchalem Ayre Acoustics C-5xe i nie moge powiedziec by bylo w tym dzwieku cos z klinicznoeci w negatywnym tego rozumieniu oczywiscie. Zestaw skladal sie z klockow Ayre and kolumn Audio Artistry Beethoven . Dzwiek byl detaliczny, ale bardzo organiczny, zrelaksowany i cieply. Brakowalo mi w nim jednak "kopa". Scena byla troche rozmyta, ale to wina kolumn (dipolar).

Wydaje mi sie, ze gdybym mial wybierac to zamias nowego C-5xe, kupilbym uzywany Mbl 1531.

Zauważyłem ,że częste modyfikacje odtwarczaczy są ostanio b.modne. AA również zrobiło serię MKII , Reference , Signiture, są też różne wersje softu. Parsec: MBL 1531 odpada - nie jest gęstoformatowy :(

A porównywałeś Ayre SACD vs Ayre CD? Jest jakaś różnica?

MBL z warstwy CD zagra lepiej niż większość odtwarzaczy SACD z gęstej warstwy. A poza tym - SACD i DVD-A sa już i tak na równi pochyłej ...

Wojtek -> Porownywalem obie warstwy SACD i CD. Roznica jest spora na korzysc SACD. Ogolnie to na SACD i CD bardziej od Ayre podobal mi sie Lindemann D680. Teraz maja nowy model, pewnie lepszy. Gral o wiele potezniejszym dzwiekiem z niesamowicie realistyczna scena.

Elberoth, ale ja mam już kilkadziesiąt płyt SACD (wiele jednowarstwowych) i co - mam to teraz wyrzucić? Jeżeli MBL-CD-only jest taki thebeściak to może poczkać na MBL SACD/DVD-A , dźwięk będzie zawsze kilka punktów lepszy. Poza tym uważam ,że gęste formaty nie "powiedziały" jeszcze ostatniego słowa :))

Nie powiedziały, bo już nawet mówić nie mogą :-)

Ach bym zapomniał - dla amatorów DSD jest jeszcze przecież Audio Aero SACD Prestige.

No i jest jeszcze Accuphase DP-500 :-)

Piotr - ostatecznie kupiłem MBLa. Co mam jeszcze dodać ?

No ... dobry jest :-)

Elberoth - kupiłeś CD only więc nie jesteś obiektywny:) Ja na prawie każdym nagraniu słyszę lepszy dźwiek z SACD . AA Prestige to "falsyfikat" - zamienia podczas odtwarzania SACD na PCM po to aby obrobić wszystko na tej samej kości Anagramu, która siedzi w jego wszystkich odtwarzaczach. Zastosowali starą technologię do nowego formatu i stroszą piórka. Ja szukam "pure DSD" :)

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Gość
    Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.