Skocz do zawartości
IGNORED

High-end odtwarzacze CD

Piotr Ryka

Rekomendowane odpowiedzi

audiofil123, 16 Lut 2007, 00:11

>Wojtek, 16 Lut 2007, 00:00

> Lektor IV to z

>pewnością high-end, który dla mnie jest wyznaczany przez zrównoważenie wszystkich pasm, otwarty

>dzwięk, a przede wszystkim brak poobcinanych zakresów.

Bardzo ciekawa jest Twoja definicja hi-endu.

Pozdrawiam

Lektor IV jest bardzo dobry i może już zaspokoić aspiracje Hi-Endowe słuchacza:) Do tego gra fajnym dźwiękiem w przeciwieństwie do np. Meridiana G08, który też może zaspokoić aspiracje ale nie jest fajny:)

Oczywiście AA Capitole jest lepszy od obu CD ale to nie jest już przepaść.

Nie będę obiektywny ale mnie się podoba 20 letni Studer z serii 739 i 740 w podobnej cenie ok 6000zł i nawet coś można wypalić 1:1

No ale te CD zasłużyły sobie na dobrą opinie i są do dziś w większości radiowych studiów na świecie,jedynie zapis na dysku trochę je odciążył .Czy ktoś z was przeszedł w domu całkowicie na na ten zapis,raczej poza komputerem nie

Duże osiągnięcia pojawiają się wyłącznie wtedy gdy oczekiwania są duże

Arek-> jeżeli mnie pamięć nie myli , miałeś kiedyś Gamuta CD-1. Czy LektorIV jest od niego wyrażnie lepszy?

Porównywałem kiedyś na Waliców CD-1 z Capitole i to BYŁA przepaść. Ciekawi mnie więc , jak na tle obu tych CD umiejscowiłbyś Lektora IV.

Dla ułatwienia, poniżej moja własna "wartościująca" tabelka dla ostatnio słuchanych odtwarzaczy w porównywalnych warunkach:

MIN :----------------1-------------------2-------------------3-------4------------5-------? MAX

MIN = plastik CD z MM (np.Panasonic DVD S-47 - mam w domu) ( do ok.1kzł)

1. budzetowy CD ( Sony 940 SACD -mam w domu) do ok.2-3kzł)

2.Gamut-CD1 ( 10kzł)

3.SONY 555ES/mod Vacumstate - mój aktulany "main" CD grający w trybie RBCD (10kzł)

4.CARRY303/300 (15kzł)

5.Capitole (27kzł)

MAX = ???

Pytanie: gdzie wstawiłbyś Lektora IV - zaraz obok 5 czy bliżej 2 ?

Możesz dopisać

6. Capitole Reference

7. Capitole Mk II Signature

7. Capitole Reference Signature

8. EMM DCC2/CDSD (non Signature)

9. MBL 1531

Lektora IV nie słuchałem. Moje spostrzeżenia dot. porównania Lektora Grand i AA Capitole mk II Signature zamieściłem w wątku o Ancient Audio.

"Don't trust opinion on forums.... every time I bought something based on online opinion and without listening in advance, it ended up being a big disappointment."

10.Metronome T2i Signature

11.MBL 16xx seria

12.Zanden 2000 seria

13.Metronome Kalista* & C2A

14.Jadis JD-1 MKII / JS-1MKIII

15.Metronome Kalista* & Kondo KSL-DAC

Ja daje 10 wiec jestem Tromba :-)

Pozdr.

*Kalista (nie Kalista REFERENCE)

“I drink a great deal. I sleep little and I smoke cigar after cigar. That is why I am in the two-hundred percent form” Winston Churchill

No tak, ale oprócz kolejności ważna jest też odległość na tej skali :)

Dla mnie osobiście- z odtwarzaczy, które podałem - stosunek cena/ jakość jest najbardziej korzystny dla Capitole (MKII) więc skala powinna wyglądać w zasadzie tak

( tutaj więcej przestrzeni )

MIN :----------------1-------------------2-------------------3-------------4----------------------------------5-------? MAX

(odległość pomiędzy numerkami ma znaczenie ponieważ dokładniej oddaje w skali bezwzględnej różnice w dźwięku)

Pozostaje wstawić teraz nowe typy i powstaje pytanie z jakimi odstępami.

Tak?

(tutaj mamy hi-end)

MIN :--------------1-----------------2----------------3- ------4--------------------------5-6-7-8 -9-10-11-12-13-14---MAX

MAX = Metronome Kalista* & Kondo KSL-DAC

czy może tak (podaję lewy konieć skali bo zaczyna brakować miejsca )

(daję większy odstęp dla 8 bo lubię Meitnera:))

---------5--6--7------------8----9----10----11----12------13-------14-----------------------------------------------------MAX

Pierwsza wersja oznacza ,że w zasadzie nie ma porażających różnic pomiędzy poz. 5 a MAX - wybór to tylko kwestia gustu/upodobań i dopasowania do rodzaju muzyki , której chcemy słuchać.

Druga wersja skali oznacza natomiast ,że są duże różnice, również w hi-endzie, w kategoriach bezwzględnych takich jak: dynamika , przestrzeń, barwa itp.

Elberoth, Lacrimosa : Która skala waszym zdaniem jest bliższa prawdy (jak zwykle diabeł tkwi w szczegółach)

No i gdzie wstawić te cholerne Lektory.

Wklejam jeszcze raz bo się poprzesuwało.

No tak, ale oprócz kolejności ważna jest też odległość na tej skali :)

Dla mnie osobiście- z odtwarzaczy, które podałem - stosunek cena/ jakość jest najbardziej korzystny dla Capitole (MKII) więc skala powinna wyglądać w zasadzie tak

---------------------------------------------------------------------------------( tutaj więcej przestrzeni )

MIN :----------------1-------------------2-------------------3-------------4----------------------------------5-------? MAX

(odległość pomiędzy numerkami ma znaczenie ponieważ dokładniej oddaje w skali bezwzględnej różnice w dźwięku)

Pozostaje wstawić teraz nowe typy i powstaje pytanie z jakimi odstępami.

Tak?

----------------------------------------------------------------------------------------------(tutaj mamy hi-end)

MIN :--------------1-----------------2----------------3- ------4--------------------------5-6-7-8 -9-10-11-12-13-14---MAX

Czy może tak (podaję lewy konieć skali bo zaczyna brakować miejsca ):

(daję większy odstęp dla 8 bo lubię Meitnera:))

---------5--6--7------------8----9----10----11----12------13-------14-----------------------------------------------------MAX

Pierwsza wersja oznacza ,że w zasadzie nie ma porażających różnic pomiędzy poz. 5 a MAX - wybór to tylko kwestia gustu/upodobań i dopasowania do rodzaju muzyki , której chcemy słuchać.

Druga wersja skali oznacza natomiast ,że są duże różnice, również w hi-endzie, w kategoriach bezwzględnych takich jak: dynamika , przestrzeń, barwa itp.

Elberoth, Lacrimosa : Która skala waszym zdaniem jest bliższa prawdy (jak zwykle diabeł tkwi w szczegółach)

No i gdzie wstawić te cholerne Lektory.

9-----10------11------------12-----13------------14------------15

Co ciekawe i naprawde "scary" to ze od 12* digital zaczyna grac tak blisko super analog rig GOOSBUMPS.

Jeden z moich klientow co wziol moj Zanden cyfrowy system, przestal kompletenie sluchac analog twierdzi ze cyfra lepsza, pierw myslalem ze nie jest serio ale nie dawno wstawil na Audiogon cyly swoja analog rig, w prawdzie jego analog to nie bylo "ostatanie slowo" (VPI TNT HOT ROD/DYNAVECTOR )

Lektora nigdy nie slyszalem ale chetnie bym przetestowal :-)

Na koniec dnia jak wszystko jest powiedziane i zrobione to numer 14 daje chyba najwiecej satysfakcji ze sluchania srebrnych dyskow, ale nie ma cienia watpliwosci ze Franscusko-Japonski tandem jest lepszy lecz przy 50% wyzszym koszscie. (mowimy tutaj juz E-klassie Mercedesa i to bez cyfrowego kabla SZALENSTWO)

Pozdr.

“I drink a great deal. I sleep little and I smoke cigar after cigar. That is why I am in the two-hundred percent form” Winston Churchill

Lacrimosa , dziekuję za konkretny "wkład" w dyskusję - swoją drogą wydawało mi się ,że już bardziej analogowo niż Capitole to nie można..

No i niestety jest to trochę dołujące :(

W zasadzie to nie wiem po co zacząłem tą wylicznkę, teraz pójdę spać zdołowany ...

Kolega ,też audiofil, powiedził mi kiedyś : lepiej nie porównywać - i on cholera miał rację.

I pomyśleć, że DAC Jadis JS-1, tyle że w wersji MKII, poszedł tydzień temu na ebay.de za 1100 EUR ... nawet się zastanawiałem czy sobie w celach poznawczych nie kupić.

"Don't trust opinion on forums.... every time I bought something based on online opinion and without listening in advance, it ended up being a big disappointment."

Najlepszy bang for the buck to aktualnie używany Audio Aero Capitole mk II - można kupić w niemczech za 12-13k zł. Podłączamy toto bezpośrednio do końcówki mocy, wymieniamy kondensatory na wyjściu na V-Capy (czyli tak jak w wersji Signature) i mamy prawdziwy hi-end za rozsądne jeszcze pieniądze.

Aby uzyskać więcej, trzeba zostawić w sklepie niestety już duzo, duzo więcej.

I to jest optymistyczny element tej dyskusji :-)

Elberoth, 17 Lut 2007, 01:17

>

>I to jest optymistyczny element tej dyskusji :-)

O to, to!!! :)

Teraz możemy iść spać. Dobranoc!

p.s.

Pozostają jeszcze dwie sprawy do omówienia w przyszłości:

1. czy jest na dzien dzisiejszy jakiś MAX

2. skala dla SACD i DVD-A

Marantz wypuścił topowy model : SA7

Tutaj recenzja z audioasylum:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ma min. nowy napęd, nowy DAC itd.

Facet pisze ,że gra lepiej niż np. Linn CD12

Wykonanie bez zarzutu i cena jeszcze do wytrzymania : 6500USD.

Czy ktoś miał okazję go słuchać?

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Mam u siebie nie jedna, ale nawet dwie sztuki SA-7S1. Jezeli kumpel sie nie zdecyduje odesle albo jedna, albo obydwie sztuki do Marantza. Dotychczas sluchalem kilka plyt (brak czasu) w konfiguracji SA7S1+M902+S702 oraz Capri+102+805 i jest to bajka w obydwu przypadkach. Chce wziac ze soba odtwarzacz do znajomego, z I-7 i tez para 802, wiec podobny system do mojego i zweryfikowac sens jego isoteric za podwojne cene marantza. 805 nie jest oczywiscie najlepsza metoda wykorzystania potencjalu tak odtwarzacza jak i przedzwmacniacza, ale jak sie pozbede codziennych zajec podepne pod 802 i bardziej fundamentalnej koncowki mocy. Z innej strony moge w ogole klamac co do osiagow Marantza z tego wzgledu, ze mam do nich jakas dziwna slabosc.

Nie wiem co to sa piekne samochody. Zbyt czesto sugeruje sie oferowana wartoscia danego auta i zapominam o ich pieknie. 335 juz mi sie po kilku miesiacach jakby znudzilo. Dzisiaj obejrzalem nowa wersje Targa, ale rozsadnie za $100K mozna miec dwa 335, cabrio+coupe, wiec jaki jest w tym sens a poza tym porsche jest jakies brzydkie i ...ciasne. Obok w sieci Rusnaka wsiadlem, jak mnie poinformowano do jedynego egzemplarza (w USA) wersji EWB, czyli Phantom'a + 10 cali i zaczalem zastanawiac sie nad sensem innych samochodow. Wspaniale sa prasowane, elektryczne zaslony i 11-sto (?) calowe monitory dla kazdego z pasazerow z tylu oraz maly, ledwo widoczny przycisk "door", ktory trzeba nacisnac i przytrzymac co zamyka potezne "samobojcze" drzwi z tylu. Atmosfera wewnatrz jest wspaniala i gabaryty zapraszaja do aktywnych podrozy. Czy to nie jest piekne za jedyne pol melona? Nigdy nie mogloby to miec takiego sensu i piekna jak w LA, gdzie pokojowki poruszaja sie Porsche, kiedy w Polsce na widok pospolitej i taniej Toyoty ludzie potrafia cie....za***ac na smierc.

..pewnie ze jest, obok wysiadl 30 kilku letni murzyn z phantoma i powiedzial, "my bitch likes it a lot, so I'll be back around 7Pm to pick it up, make sure it's ready to go", w miedzyczasie w Polsce zyje sie nastepna jakas lustracja, ale a propos fajnych odtwarzaczy, szkoda ze nie ma nikogo z SACD do samochodu (?)

Jazz :-)

"w miedzyczasie w Polsce zyje sie nastepna jakas lustracja"

nie wszyscy, mnie to g. polityczne nie interesuje, zresztą podobnie jak inne g. o którym napisałeś tj. nazywanie kobiet "bitch". USA to kraj ogromny w różnorodny, możesz żyć jak w raju albo zrobić sobie własne piekło, jak wszędzie. Widziałem jedno i drugie.

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Gość
    Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.