Skocz do zawartości

Klub otwarty  ·  271 członków

Paradigm Klub
IGNORED

Klub zwolenników PARADIGM

Rekomendowane odpowiedzi

Powiem krótko, nie wierzę za bardzo by tak krótkie odcinki kabelków wewnątrz kolumn miały znaczenie....tym bardziej w głośniku centralnym, gdzie odległości są subminimalne....mam centralny CC v.2 - nigdy nie grał sucho czy pudełkowato....napędźcie te kolumny porządnie, pokombinujcie na zewnątrz ich, ale nie grzebcie w środku - to nie ma sensu, wystarczajaco dobre podzespoły są wewnątrz....potem ciezko sprzedać takie otwierane i "poprawiane" kolumny....takie jest moje zdanie :)

Witam czy jest ktos w stanie napisać mi o głośnikach surrandowych ADP 390, ADP 590, ADP millenium które byście z tych głośników polecili do nowych kolumn studio 60 v 5 elektronika ONKYO 906 Pozdrawiam i prosze o pomoc. I prosze równiez napisać czy głośniki surrandowe sa lepszym rozwiązaniem pod względem efektów niz bym kupił np. jakis glosnik studio 10 v5 czy studio 20 v5. Słyszałem że glosniki surrandowe dadza lepszy efekt. Pozdrawiam.

Lolek

"Przyszłość należy do tych, którzy wierzą w piękno swoich marzeń."  Eeleanor Roosvelt

lolek126, 3 Kwi 2009, 18:11

>Pozdrawiam i prosze o pomoc. I prosze równiez napisać czy głośniki surrandowe sa lepszym

>rozwiązaniem pod względem efektów niz bym kupił np. jakis glosnik studio 10 v5 czy studio 20 v5.

>Słyszałem że glosniki surrandowe dadza lepszy efekt. Pozdrawiam.

>Lolek

Zalezy. Generealnie dipole są lepsze gdy masz mało miejsca za głową i głównie oglądasz filmy. Jak masz trochę miejsca i możesz rozstawić głośniki zgodnie ze sztuką to surrondy z normalnych głośników bedą dużo lepsze.

pozdr

Witaj WOLF dzięki za odpowiedź i powiem tak właśnei z tyłu za głową mam mało miejsca tzn. za kanapą jakieś 20 -30 cm na maxa juz jest właśnie ściana tylna i na tej ścianie chciałem powieśić te głośniki surrandowe raz że mneij one miejsca zajmują a dwa w sklepach mówią że jesli chodzi o efekty w filmie to te wszytskei glośniki ADP są lepsze pod względem efektów jakbym położył głośnik np studio 10 v5 czy studio 20v5 gdyz sa to głośniki kierunkowe i nawet mocy jakie one mają to sie z nich nie wykorzysta . A do muzyki to i tak slucha sie generalnie w stereo a myśle ze jak jakis koncert jest nagrany w DTS-ie czy w 5.1 to przez te głośniki tez musi byc efekt niezły biorąc pdo uwage że jeszcze one jednak kosztuja i były skonstruowane typowo do efektów w kinei domowym- taki byl zamiar prodecenta wymyslając te głośniki. A może miałeś do czynienia z któryś tych głośników właśnie adp 390 czy adp 590 czy adp millenia? A może ktoś inny miał możliwośc ich przesłuchania to bardzo proszę o pomoc , z góry dziekuję i pozdrawiam.

lolek

"Przyszłość należy do tych, którzy wierzą w piękno swoich marzeń."  Eeleanor Roosvelt

do filmów i tradycyjnych koncertów możesz brać spokojnie ADP zamiast standardowych monitorów - efekt będzie po prostu lepszy, a konkretnie wrażenie lepszego "wypełnienia sceny" za słuchaczem (mowię to na podstawie odsłuchów z ADP i zwykłych podstawkowców z niższej serii Paradigma - Monitor)

chyba że słuchasz muzyki wielokanałowej, tu może i jest potrzebna lepsza, wyraźniejsza lokalizacja źródeł dźwięku ale przy filmach i koncertach zdecydowanie efektowniej wypadną ADP

DON 111 słuchałeś ADP 390 z serii monitor rozumiem tak?( Tobie efekty filmowe i koncerty na dvd lepsze na Tobie zrobiły wrażenie głośniki ADP niz głośniki kierunkowe?) Ja właśnie byłem w sobotę w polpaku i oglądałem adp 390 i adp millenia i powiem tak, jeśli chodzi o wygląd to adp millenia są o niebo ładniejsze i o niebo lepiej się prezentują i pomimo mniejszych rozmiarów od adp 390 są znacznie cięższe więc na pewno środek jest o niebo lepszy niż w adp 390. A może słuchałeś też adp millenia albo adp 590 aczkwoliek te ostatnie też wyglądem będą podobne do adp 390 , a myslę że aż tak dużej różnicy to nie będzie na filmach czy koncertach pomiędzy adp 590 a ADP millenia a Wy jak myślicie ? dzięki za pomoc jak do tej pory i czekam na dalsze Wasze wypowiedzi na temat głośników ADP.

Pozdrawiam wszystkich.

lolek

nie, ja mam ADP 190 (bez tego środkowego basowca, który w praktyce trochę jest tu na wyrost bo niski bas w efektowych przy filmach i koncertach pojawia się może parę razy w roku, 95% to efekty średnio-wysokotonowe, ewentualnie delikatny wyższy bas), także w moim przypadku dopłata do ADP 390 zupełnie mijała się z celem

wcześniej na tyłach miałem Mini Monitory i różnica w pełniejszym wypełnieniu sceny z boku i za słuchaczem jest naprawdę wyrazna na korzyść ADP (np wszelkie pogłosy, odgłosy otoczenia, czy np publiczność na koncercie)

z tą wagą chyba ciut przesadzasz, wg polpaku te ADP 390 ważą 5,8kg a te Millenia 6kg :)

z tego co widzę jednak do reszty zestawu opartego na Studio v5 nie masz wyboru i musisz brać albo podstawkowce z serii Studio albo te ADP 590, Millenia odpadają bo jest inny wysokotonowy głośnik (przynajmniej tak pisze na stronce polpaku)... ceny za efektowe z serii Studio niestety trochę szalone, w praktyce nie uśmiechałoby mi się płacić aż tyle kasy za surroundy

chciał bym się dołączyć do rozmowy,mam salon w kształcie litery L,jakie głośniki były by lepsze do tyłu studio 10 V 5 czy ADP 390,jak widać na obrazku z jednej strony pokój jest otwarty ?

post-23217-100008330 1239056126_thumb.jpg

tak to wygląda,nie wiem jaki głośnik byłby lepszy z tej otwartej strony bo dźwięk nie ma się od czego odbijać,z przodu będzie STUDIO 60 a z tyłu myślałem o STUDIO 10 ale może to zły pomysł,część przeznaczona na kino to około 18 m2,4,5 x 4 m

post-23217-100008237 1239134017_thumb.jpg

Kanapa przysunięta do tylnej ściany nie daje dużo możliwości z ustawieniem głośników. Studio 10 są tutaj chyba najsensowniejszym wyborem.

ADP to na pewno fajna seria, z tym, ze potrzebują one więcej przestrzeni, aby działać w sposób jak zostały skonstruowane.

Pomocne informacje możesz znaleźć tutaj:

http://www.audiostereo.pl/forum_wpisy.html?temat=47626

http://www.audiostereo.pl/forum_wpisy.html?temat=47584

http://www.audiostereo.pl/forum_wpisy.html?temat=31245

Witaj Don słuchaj, a powiedz mi taką rzecz bo mi zawsze mówiono że to przód musi się zgadzać co do rodzajów głośnika, a jakie ma znaczenie dla odsłuchu jeśli głośniki ADP millenia kupiłbym do zestawu studio 60 v 5. Faktycznie wysokotonowy głośnik w adp 590 jest innego typu niż w adp millenia ale to aż takie ma znaczenie dla odsłuchu? ( a nowe głośniki w studio 60 v5 są inne niż te w studio 60 v4, a ADP 590 pozostały głośniki te same więc teoretycznie też nie powinny pasować do nowej serii studio v5 ) W sklepach ze sprzętem porządnym RTV, czy na forach też czytałem że to przód ma być z tego samego kompletu żeby jednakowo grał, a w końcu ADP to są głośniki surrandowe/ Ponadto jak tak czytam to wszytsko to dochodzę do wniosku że każdy ma na te ADP swoje zdanie i w wogóle zaczynam wątpić że to czy tamto jest lepsze od tego drugiego itp. i co i gdzie ma być powieszone bo każdy pisze niemalże po swojemu. Don a powiedz Ty głośniki ADP masz na tylnej ścianie i kanapa stoi tuż przsed ścianą, i i jaką masz odległość od bocznych ścian- czy jakoś masz inaczej to posutawiane. Bo ja naprawde tracę rachubę bo mówili wszyscy że jak ma się mało miejsca to powinny być właśnie głośniki ADP , a jeśli ma się dużo miejsca to można dać zwykłe głośniki chyba że ma się kasy to dipolowe też nie za szkodzą. A teraz na jednym z linków na 27 stronie na tym forum wyczytałem że jak się ma mało miejsca to głośniki zwykłe powinno sie dać - kompletnie już nic nie rozumiem każdy na swoj strój pisze podobnie do sposobu ustawienia tych głośników jdni piszą z tyłu na ścianie, drudzy na boku ściany co dla mnie jest chorym pomysłem.... naprawdę nie ma jakiegoś jednego sposobu ustawienia tych głośników i ich zastosowania? Weź mi napisz co Ty o tym wszystkim sądzisz i wszyscy inni którzy mają podobny problem z z zastosowaneim i ułożeniem :-) ich na ścianie lub Ci co maja juz te głośniki proszę o wypowiedź.

Don a jeśli chodzi o wagę to głupoty piszą na stronie polpaka odnośnie wagi ADP 390 czy adp millenia, adp millenia jest o niebo cięższy i to nie kilka gram tylko naprawdę dużo dużo więcej

( trzymałem oba w ręku i naprawdę różnica jest kolosalna więc środek musi być zupełnie inna klasa jak adp 390 podobnie zresztą będzie z adp 590 ) Pozdrawiam i czekam na wypowiedzi.

u mnie wiszą właśnie z tyłu za kanapą (przy samej ścianie), czyli ze 30cm za słuchaczem, ok 1,2m na lewo i prawo od środka kanapy i jest ok, a najlepiej byłoby je postawić w rogach kanapy tak aby dźwięk odbijał się od bocznej i od tylnej ściany ale tak nie mogłem zrobić

ja ekspertem żadnym nie jestem ale nie wiem kto pisze takie rzeczy że jak mało miejsca to się daje zwykłe a nie ADP... podejrzewam że ten ktoś w ogóle nie miał styczności z ADP tylko teoretyzuje...

to właśnie podstawkowe trudniej ustawić czy powiesić bo są większe i głębsze, no i trzeba je przecież jakoś ustawić w odpowiednim kierunku do słuchacza, ADP grają dźwiękiem rozproszonym i nie musisz być taki dokładny, one i tak tworzą dźwięk bardziej dookólny z tyłu niż punktowy

tyły niekoniecznie muszą być takie same jak przody (w odróżnieniu do centralnego, ten musi być identyczny), ale lepiej nie kombinować... z tego co widzę na stronie polpaku masz nowe ADP 590 v5, różnica w wyglądzie między nimi a Millenia jak dla mnie niewielka, a będziesz miał identyczny charakter brzmienia... no chyba że tak bardzo podobają Ci się te Millenia :)

prawdopodobnie ta różnica w brzmieniu byłaby ledwo słyszalna chociaż mnie osobiście by drażnił sam fakt nie ma 100% zgodności :)

Witaj DON dzięki raz jeszcze że masz ochotę odpisywać na moje dywagacje ale po to jest właśnie forum żeby każdy mógł sie wypowiedzieć na dany temat. Widzisz Ty też jesteś zdania że jak mało miejsca jest to lepiej jest ustwić ADP niż zwykłe głośniki bo te potrzebują więcej miejsca gdyż z reguły są to głośniki większych rozmiarów. Teraz mam mimi monitory tyle że to jest w innym mieszkaniu więc zupelnie jest to inaczej niż w tym drugim mieszkaniu jak kupię studio 60 v5 i teraz na tych mini monitorach to dzwięk jest kierunkowy i powiem że szału nie ma - słychac to i tamto jak się ogląda film czy słucha się muzyki ale to nie jest taki efekt jak w kinie. A słuchałem troszkę na głośnikach typowo surandowych i tam było zupełnie inaczej nie mówiąc o tym że nie było tam żadnych odbić itp a grało to fajnie. Więc niech nie piszą że głośniki kierunkowe sa lepsze od typowo surrandowych bo jednak co by nie mówić to efekt w czasie oglądania filmów na ADP są lepsze niż to ma miejsce na zwykłych głośnikach. Za jakiś czas pojadę do polapku to sobie to posłucham tyle że czekam na nowe głośniki centralne tak żeby ustawić cały system i pooglądać kawalki filmów czy koncertów. A odnośnie wyglądu to faktycznie millenia podoba mi się znacznie lepiej bo są zgrabniejsze i mniej miejsca zajmują, a myślę zresztą Ty też że różnica na dzwięku to będzie znikoma jeśli w wogóle ją wychwyce. Jakby bylo więcej miejsca to co innego ale jest tyle ile jest i musi to też jakoś wyglądać a wielkością ADP 590 są niemalże tak same jak ADP 390 więc są dosyć duże.A millenia sa zgrabniejsze więc i prościej będzie to ustawić na ścianie. A skoro tyle samo kosztują co i ADP 590 to myslę że dużo gorsze nie są .....

A na koniec powiedz mi Ty uważasz że te ADP najlepiej by było ustawić w narożniku ściany ? bo ja tak zrozumiałem. Co prawda u mnie nie ma takiej możliwości bo mogę tak zrobić tylko z jednej strony ,a drugi by musiał wisieć z tyłu więc myslę że lepiej jak obydwa wiszą na tylnej ścianie :-)tak jak i u Ciebie. ( w sklepie mówili że najlepiej właśnie na tylnej ścianie powieśic tak jak Ty masz)A może napisz do mnie na adres priv [email protected] podaj np swoj numer gg to kiedyś się zgadamy to pogadamy sobie na gg czy skypie o wrażeniach z odsłuchu głośników itp. :-)

A i słuchaj a powiedz jeśli powiesi się ADP na tylenje ścianie i z jednej strony do ściany będzie np 40 cm, a z drugiej strony pwoiedzmy 1,30 to można głośniki tak ustwić żeby ta róznica została wyeliminowana np podczas kalibracji głośników z amplitunerem , bo amplituner ma taki specjalny głośnik do kalibracji który sam sobie poustwia odległości itp sprawy dobrze myslę że to załatwi sprawę tych odleglości do ściany ? Pozdrawiam gorąco i czekam na Twoje zdanie w tych tematachco napisałem wyżej.

lolek

dla każdego kanału surround możesz ręcznie ustawić indywidualne wzmocnienie (w razie różnych odległości od słuchacza), tak samo opóżnienie dla każdego kanału (ale raczej bym tego nie ruszał)

wydaje mi się że od powieszenia na ścianie lepsza byłaby opcja nr 1 (odbicie od tylne i bocznej ściany) albo nr 2 (z tyłu na na półkach, odbicie od tylnej ściany), ale to tylko jak masz ochotę kombinować :) podejrzewam że powieszenie na ścianie i tak da wystarczająco fajne efekty

z góry sorry za rysunek, ładnie to mi zdecydowanie nie wyszło ale ważne jest tylko aby zrozumieć założenie :)

post-10757-100008022 1239321134_thumb.jpg

Witaj DON dzięki za odpowiedź, rys. są ok ważne że widać o co chodzi. Z tego wychodzi że Ty uważasz że ustawienie na narożnikach jest najlepszym rozwiązaniem. U mnie tylko z jednej strony tak się da zrobić, a z drugiej strony bym musiał powiesic na ścianie więc chyba lepiej jednak jest jak obydwa głośniki powieszę na ścianie co na to powiesz? dobrze myslę? A propo ustawień opóźnień i glosności głosników to tę sprawę załatwi ustawienie ampltunera i glośników poprzez głośnik który jest dawany do kompletu jak się kupuje ampltuner kina domowego, a w ONKYO dają niezły głośnik podobno ustawia perfekcyjnie głośniki nawet jak są w pokoju skosy :-) Na szczęście u mnie nie ma skosów .... A z tego wychodzi że jeśli z jednej strony głośnika do ściany jest inna odległość niż odd tego drugiego głośnika do ściany to specjalnie jakiegoś problemu to nie ma bo przecież to się da ustawić. Ale tak rasumując to tak jak napisałeś myslę, że jak sie powiesi na ścianie to wystarczy i efekt powinien i tak być lepszy niż bym ustawił tam zwykłe głośniki zgodzisz się ze mną? A powiedz co myślisz o klasie głosników adp 590 a adp millenia ja myslę że dużej różnicy to nie ma aż takiej żeby to człowiek zauwazył, a Ty co myślisz o tym? Zresztą jeśli cena tych glośników jest taka sama to też świadczy że klasowo adp 590 nie jest az tak duzo lepszy. Napisz co Ty o tym myślisz. Pozdrawiam Cię i życzę Wesołych i spokojnych Swiąt Wielkanocnych.

lolek

lepiej raczej jeśli kolumny będą tak samo ustawione... tak jak pisałem wcześniej nierównomierne rozstawienie można skorygować wzmocnieniem i opóźnieniem danego kanału

Millenia i te Studio to chyba podobna klasa tylko te pierwsze mają celowo wyższy współczynnik WAF :)

ale fakt faktem że wysokotonowiec jest inny, chociaż pewnie i on w 90% ma typowo "paradigmowskie" brzmienie i przypuszczam że niewiele się różni od tego z serii Studio

może Kerikawon powie Ci coś więcej, bo ja niestety tylko teoretyzuję w tym przypadku...

• 3 tygodnie później...

Witam a może teraz tak z innej beczki czy ktoś może używał kabla głosnikowego firmy Van den hul D-352 np do serii studio lub innej serii głośników paradigme ? I jakie są wrażenia z odsłuchu tego kabla? i jeśli ktoś by miał tego typu doświadczenie to napiszcie z jamim amplitunerem było to odsłuchiwane. Pozdrawiam i czekam na wypowiedzi Wasze.

lolek

• 3 tygodnie później...
  • 2 tygodnie później...

witam przymierzam soe zakupic do stereo paradigmy pokoj ma 25m2

zastanawiam sie czy kupic 11v5 ,9v5 ale ostatnio mnie naszlo na 9v6 chociaz nie powiem najchetniej bym kupil 11 :) ale czy aby pokoj nie za mały??

a konkretnei do fanatykow paradigma czym sie roznia v6??? od v5? budowa ta sama a czy ktos slyszal jakies roznice w brzmieniu?? nie wiem czy juz kupic v6 czy starsza v5 i cieszyc sie jak glupi bateryjka :-))

sorki na studio mnie nie stac ! 4 klocki to maks wiec tylko monitor no chyba ze bym sie grubo zmobilizowal i jeszcze troche poczkeal to wtedy studio 60 ale czy jest az taka roznica miedzy monitorem?

---> Jorkers

Poszukaj używanych Studio 60, najlepiej w wersji 2, która jest dużo lepsza od następnych co nie raz było opisywane na forum. Kasy jeszcze Ci zostanie na płyty...

Jorkers

na 25m to raczej 9tki, właściwie od takiego metrażu w górę one dopiero dobrze grają, chyba że masz jakiś bardzo wysoki pokój to można by pomyśleć o 11stkach

v5 - v6, wszystko to samo za wyjątkiem śróbek mocujących oraz wewnątrz podobno są jakieś zmiany w zwrotnicy, także różnica w cenie chyba mocno przesadzona

ja na Twoim miejscu z serii Monitor (na taki metraż) brałbym tylko 9v5 bo kupisz je za ok 2,5k i to jest cena dobra, adekwatna do ich jakości

natomiast jak masz do wydania ok 4k to możesz kupić już lepsze (np gdzieś trafić Studio 60v3 albo niewiele drożej 60v4) lub po prostu coś z innej firmy

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.