Skocz do zawartości

Klub otwarty  ·  271 członków

Paradigm Klub
IGNORED

Klub zwolenników PARADIGM

Rekomendowane odpowiedzi

Słuchajcie, do dziś pamiętam pierwsze podłączenie świeżo wyjętych z pudełka Par studio 20 v.5.

Wszyscy myśleliśmy, że są po prostu zepsute! Trzeba czasu, wszytko się musi ułożyć, przeładować przemagnesować.

Biwiring lub Biamping koniecznie ;)

Panowie, Czy tu aby nie popadacie w przesadę? Na stronie Paradigm w zakładce FAQ jest napisane: "Głośniki Paradigm Reference brzmią świetnie już wyjęte prosto z pudełka"

Jak się ma świetne do zepsutego? Gdzie tu obiektywna gradacja?:)

Jest mowa w postach o rozgrzewce do 100 godzin a producent zaleca kilka....

Panowie, Czy tu aby nie popadacie w przesadę? Na stronie Paradigm w zakładce FAQ jest napisane: "Głośniki Paradigm Reference brzmią świetnie już wyjęte prosto z pudełka"

Jak się ma świetne do zepsutego? Gdzie tu obiektywna gradacja?:)

Jest mowa w postach o rozgrzewce do 100 godzin a producent zaleca kilka....

Piszą też kompatybilny z 8 ohm, a to 4-ohmowe kolumny :D Z tą rozgrzewką 100 h bym nie przesadzał, jeśli nie zagrają po parunastu godzinach to nigdy nie zagrają - nie wierzę w rozgrzewki po kilkaset godzin....

Ja też ale moje studio 40 dochodziły z miesiąc a może nawet i dłużej. Co do S-20 v5 tak było, po 20 minutach grania dopiero coś jakby się odblokowało i potem z tydzień grania non stop i było już w miarę.

Ja też ale moje studio 40 dochodziły z miesiąc a może nawet i dłużej. Co do S-20 v5 tak było, po 20 minutach grania dopiero coś jakby się odblokowało i potem z tydzień grania non stop i było już w miarę.

Witam no wlasnie teraz co oznacza w miare bo mysle ze dla wielu oznacza to ze moze byc wiec nie bardzo to zacheta do kupna studio 20 v5 a szczegolnie gdy maja robic za fronty. A jak to jest ze ludzie ze studio 60 czy 100 v5 nie odczuwali tego co ten kolega ze studio 20 v5 moze poprostu nie wyszla ta seria paradigmowi.... Pozdrawiam

Lolek

"Przyszłość należy do tych, którzy wierzą w piękno swoich marzeń."  Eeleanor Roosvelt

Witam no wlasnie teraz co oznacza w miare bo mysle ze dla wielu oznacza to ze moze byc wiec nie bardzo to zacheta do kupna studio 20 v5 a szczegolnie gdy maja robic za fronty. A jak to jest ze ludzie ze studio 60 czy 100 v5 nie odczuwali tego co ten kolega ze studio 20 v5 moze poprostu nie wyszla ta seria paradigmowi.... Pozdrawiam

Lolek

Wyciagasz powazne wnioski na podstawie jednej negatywnej recenzji na forum? Sluchalem niezliczonych modeli firmy Paradigm, zawsze byl co najmniej b. dobry poziom. Pierwszych kolumn sluchalem bodajze w roku 1991. Obserwowalem rozwoj tej firmy od lat i zawsze docenialem ich starania o wyprodukowanie dobrej jakosci produktu za 'rozsadna' cene. Mysle ze wszyscy powinnysmy podchodzi z duzym sceptysyzmem do takich ocen na forum. Pzry okazji Studio 20 od lat sa oceniane jako jedne z najlepszych w swojej klasie.

Pzdr

Wyciagasz powazne wnioski na podstawie jednej negatywnej recenzji na forum? Sluchalem niezliczonych modeli firmy Paradigm, zawsze byl co najmniej b. dobry poziom. Pierwszych kolumn sluchalem bodajze w roku 1991. Obserwowalem rozwoj tej firmy od lat i zawsze docenialem ich starania o wyprodukowanie dobrej jakosci produktu za 'rozsadna' cene. Mysle ze wszyscy powinnysmy podchodzi z duzym sceptysyzmem do takich ocen na forum. Pzry okazji Studio 20 od lat sa oceniane jako jedne z najlepszych w swojej klasie.

Pzdr

Witam ja nie napisalem ze sa do kitu tylko napisalem ze moze ..... im ta seri ani ewyszla :-) takze spokojnie po jednej opinii ni emozna niczego przesadzac. PO drugie jesli ktos sluchalal Kefow to mysle ze paradigm moge nie podejsc pod wzgledem tego jaki maja dzwiek. Mi si epodobaja ale kazdy ma swoj gust ja obecnie tez mam paradigmy a po dkoniec roku bede zmieial na rowniez paradigmy tylko serie wlasnei studio 60v5 i mi ten wybor pasuje. Pozdrawiam

Lolek

"Przyszłość należy do tych, którzy wierzą w piękno swoich marzeń."  Eeleanor Roosvelt

Proszę się nie przejmować moją opinią. Wynika ona jak mniemam faktycznie z osłuchania z Kefami i przeskok na Paradigma okazał się może zbyt drastycznym zabiegiem. Jest to kompletnie inne podejście i nie mnie osądzać czy gorsze czy lepsze. Byłem zakochany w produktach tej firmy od serii Monitor 3, jednakowoż była to miłość od dawna już platoniczna. Tymczasem nawykłem do czegoś subtelniejszego i Paradigmy wypadły w nowym świetle nieco ...niespodziewanie. Może dane mi będzie posłuchać najwyższej serii wygrzanej uprzednio z tysiąc godzin i napędzanej elektrownią atomową. Wtedy będę mógł powiedzieć coś więcej.

Pozdrawiam.

Kupilem od uzytkownika maxflo glosniki paradigm studio 100 v2. Mam koncowke rb981 i przed wzmacniacz rc972 kable nykiel audio interconectory prolink:) Mam wrazenie ze mam za malo basu... Czy ta koncowka nie jest za slaba do tych glosnikow?

problem sie rozwiazal... jak ostatnie ciele podlaczylem tylko wysokie tony:)

Wczesniej mialem altusy 110 kable ktore mam maja tylko dwa bananki z kazdej strony...

Pytanie co ja teraz mam zrobic majac te kable zeby podlaczyc te glosniki?

A zworek nie masz by połączyć górne zaciski z dolnymi ? :)

Można też dokupić zworki : http://allegro.pl/zworki-do-kolumn-glosnikowych-ultralink-rms-4szt-i1413003126.html lub zrobić b-wirring: http://allegro.pl/kabel-glosn-ww-wire-signature-biwire-2x2-5-okazja-i1412974349.html - tak wyglądają kable bi - wire :)

A zworek nie masz by połączyć górne zaciski z dolnymi ? :)

Można też dokupić zworki : http://allegro.pl/zworki-do-kolumn-glosnikowych-ultralink-rms-4szt-i1413003126.html lub zrobić b-wirring: http://allegro.pl/kabel-glosn-ww-wire-signature-biwire-2x2-5-okazja-i1412974349.html - tak wyglądają kable bi - wire :)

HEJ KOLEGO A TY KORZYSTALES ZE ZWOREK ZAMIAST Z PODWOJEGO DRUTOWANIA :-) warto jest zamienic te oryginalne blachy dawane przez paradigma na wlasnie zworki i co powiesz o zworkach firmy audionova, na innych forach czytalem i wiele osob poleca i mowia ze zdaja egzamin w porownaniu do zwyklych blach. A moze ktos inny tez ma doswiadczenie ze zworkami to prosze wypowiedziec sie w tym temacie jak sie do ma do samych blach czy w porowaniu do bi wiringu. Bo czytalem troche postow na innym forum i tak kilka osob wypowiedzialo sie bardzo pozytywnie zworek w porownaniu do bi -wiringu.Pozdrawiam

Lolek

ps. http://allegro.pl/ekranowane-zworki-do-kolumn-audionova-hi-end-i1403056332.html

Edytowane przez lolek126

lolek126 - owszem, blachy laczace gniazda glosnikowe nalezy, a nawet trzeba wymienic. Jesli nie chcesz niwiringu, to chyba najrozsadniesza droga bedzie zrobienie zworek z kabla glosnikowego ktory stosujesz do podlaczenia kolumn. Audionova ma fajne produkty, jednak wiecej w nich audiovoodoo niz produktu ;) Za ulamek ceny mozesz spiac sam gniazda, dowolnym wybranym przez siebie drutkiem - choc jak pisze, ja zastosowalbym taki sam jak glosnikowy :)

Primodium. Medium. Finis.

pokoj 20m2

1. Mały metraż - będziesz potrzebował mocnego wzmacniacza

2. Będziesz musiał się pobawić zatykaniem basrefleksu. Polecam zatykanie za pomocą słomek do napojów (patent Słomeckiego-Dodrinka)

3. Kolumny są niewrażliwe na bi-wi a do bi-ampingu musisz mieć naaaaprawdę mocny wzmak. Zwrotnica jest świetnie dopracowana tak więc klasyczne podłączenie się sprawdza.

4. Jak będziesz miał wszystko dopracowane to kolumny Ci się odwdzięczą pięknym monitorowym basem który czasami schodzi do dna piekieł.

pozdr

ok a do bi ampingu wystarczy mi druga koncowka RB981? Wtedy mam 330W na kanal.

PO za tym od kiedy zrobilem zworke to juz mi basu nie brakuje:D:D:D ale jesli ma byc

lepiej to why not?

Jakie inteconnectory warto kupic do tego sprzetu? Moge kupic w Polsce lub w USA np na Ebay bez zadnych dodatkowych kosztow

wiec jesli tam jest taniej to wole z USA. Tylko ktore:) mam CD RCD965BX oray jakis tuner onkyo. (taki za 150zl) nawet nie pamietam modelu.

ok a do bi ampingu wystarczy mi druga koncowka RB981? Wtedy mam 330W na kanal.

PO za tym od kiedy zrobilem zworke to juz mi basu nie brakuje:D:D:D ale jesli ma byc

lepiej to why not?

Jakie inteconnectory warto kupic do tego sprzetu? Moge kupic w Polsce lub w USA np na Ebay bez zadnych dodatkowych kosztow

wiec jesli tam jest taniej to wole z USA. Tylko ktore:) mam CD RCD965BX oray jakis tuner onkyo. (taki za 150zl) nawet nie pamietam modelu.

Polskie Albedo Blue czy Sonusoliva Ci w zupełności wystarczą, do bi-ampingu druga końcówka RB981 jak najbardziej.

Jak z USA to Anti IC: http://www.anticables.com/

http://www.anticables.com/anti-ic.html

Edytowane przez zyzio

lolek126 - owszem, blachy laczace gniazda glosnikowe nalezy, a nawet trzeba wymienic. Jesli nie chcesz niwiringu, to chyba najrozsadniesza droga bedzie zrobienie zworek z kabla glosnikowego ktory stosujesz do podlaczenia kolumn. Audionova ma fajne produkty, jednak wiecej w nich audiovoodoo niz produktu ;) Za ulamek ceny mozesz spiac sam gniazda, dowolnym wybranym przez siebie drutkiem - choc jak pisze, ja zastosowalbym taki sam jak glosnikowy :)

Witam czyli wg ciebie zworki audionova to wiecej ta firma ma z marketingiem :-) niz z kabelkami? Moze wiesz cos wiecej na ten temat, bo ja szukajac cos o zworkach w sumie pozytywne rzeczy wyczytalem jesli chodzi o te firme. W kilku sklepach tez dosyc dobrze sie wypowiadali ale moze wiesz cos wiecej niz ja..... A propo swojego kabla glosnikowego podlaczyc zamiast blach to deczko problem jest bo ja mam VDH D 352 i on jest dosyc szeroki i dosyc gruby takze mi specjalnei zarbial do oryginalnych wtykow bananowych gosc ktory specjalizuje sie w zarabianiu kabli i ludzie z calej Polski do niego wysylaja i on im zarabia. Wiec ja raczej bym szukal juz w zworkach ktore sa oferowane przez jakies firmy. Mysle ze inne kabelki tez beda lepsze jak oryginalne blachy. Tylko lekko teraz mam dylemat bo bylem nastawiony wlasnei na zworki audionowa a swoja wypowiedzia spowodowales ze bede musial dalej poczytac o tej firmie i ich produktach. Pozdrawiam i daj znac czemu tak wlasnei sadzisz o tej firmie?

Lolek

Identyczne jak moje, cena znakomita, nawet można powiedzieć, że niższa niż w USA :)

http://allegro.pl/show_user_auctions.php?uid=5939623 - prawdę mówiąc to cały system jest w dobrej cenie, a po dogadaniu sądzę, że wręcz niewiarygodnie niskiej, jak ktoś mieszka w pobliżu niech podjedzie, posłucha i bierze póki czas ! :)

Edytowane przez zyzio

Fornir to chyba nie wiśnia tylko ówczesne "drewno różane" - swojego centrala mam właśnie w tym drewnie i muszę powiedzieć, że wygląda jeszcze lepej od wiśni.

Raczej wiśnia, oświetlone są ciemno - to tak wychodzą, drzewo różane jeszcze trochę inne jest i faktycznie najładniejsze. Niestety już nie produkowane....z powodu cięcia kosztów :(

Edytowane przez zyzio

Fakt, u mnie przy lekko przyciemnionym oświetleniu też nie można było odróżnić. Tak patrzę, że ten rys słojów bardziej wyrazisty, w wiśni jest bardziej jednolicie. Też żałuję że zrezygnowali z tego forniru. Był przecież za dopłatą.

Swoją drogę jak ktoś czyha na S8-emki to lepszej okazji chyba nie znajdzie. Martwi tylko nader lakoniczny "opis".

Uważam, że cały zestaw można wyrwać poza aukcją nawet za 12.000 zł...a same S8 za 8 kzł leciuteńko....wydaje się, że gość szybko potrzebuje gotówki, ale sprawdziłbym wszystko dokładnie, aby się nie naciąć, bo diabeł nie śpi ;)

mam dylemat czy lepije wymienic interconnector laczacy koncowke z przedwzmakiem na jeden z podanych przez kolege wyzej, a reszte zostawic na prolink

czy szukac czegos tanszego tak zeby zamknac sie w 300zl na interconnectory i polaczyc wszystko lepszymi?

co bedzie sensowniejsze?

Napewno nie mam teraz 900zl na kable:)

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.