Skocz do zawartości

Klub otwarty  ·  271 członków

Paradigm Klub
IGNORED

Klub zwolenników PARADIGM

Rekomendowane odpowiedzi

in-100 słuchałem (w poznaniu) - in-200- niestety nie,

nie miałem i nie słuchałem przed nim rb990bx - którego to w ciemno kupiłem (i nie żałuje - bo ma lepszą wydajność prądową niż atoll in100/in200)

in200 i in100 mają zasilacze 2x330=660w (niby) , a rb990bx ma minimum 1x850w - inni mówią że 1x1000w - w co nie wątpie bo transformator toroidalny o średnicy 155mm i wysokośći 85mm może tyle mieć.....

ponadto atoll ma tylko po dwa a in200 po cztery tranzystory na kanał a rb990bx ma po 12 na kanał - pewno nie bez powodu....

wracając do transformatora- bo to dużo znaczy w przypadku wzmacniaczy to zasilacz z rb990bx najbardziej można przyrównać do atoll in400 w którym to ma dokładnie 154mm średnicy (ale i tak nie jest w pełni ekranowany -brak ekranu zewnętrznego) i po 8 tranzystorów na kanał

in-400 ma 2x169w przy 8 ohm i 2x261w przy 4ohm , rb990bx ma 2x 225w przy 8 i 2x305w przy 4 ohm

w przypadku in400 atolla producent pisze ,że ma dokładnie 1015w - czyli w rb990bx może być coś podobnie.

Jedyne co mi sie w atollu in-200/ in-400 podoba to rozdzielenie pojemnośći filtrującej na kilkanaśćie mniejszych kondensatorów - ponoć to wpływa na "szybkość" dźwięku - czas narastania sygnału która to w szybkiej muzyce ma znaczenie.

no i wykonanie obudowy w in-400 - ekstra !

no ale ta cena....- :(:(:(

wg mnie atoll in-200/in-400 nie są warte nawet połowy tej ceny co sugeruje producent w sklepach (biorąc pod uwage wykonanie wnętrza jak i brzmienie- sugeruje się brzmieniem in-100 - który to wg mnie.... grał ekstra!!! - ale do mocniejszych głośników obawiam sie że te jego 2x100w mogło by być mało :).... - ale niskie tony też miał równie żwawe co rb990 - wg mnie nie warto przepłacać - ale to już nie moja decyzja - ja tam prawdziwy audiofil nie jestem :)

?

Jeżeli 100wat dla Studio 10 to mało to co proponujesz do studio 20, 60 albo 100?

Nie pitolcie znowu głupot.

A ty kolego masz małą recenzję tutaj: http://stereoikolorowo.blogspot.com/2012/04/monitory-paradigm-reference-studio-10.html

Cytuję:

"Monitory łatwe do wysterowania. Nawet wzmacniacz lampowy w triodowym trybie pracy (2 x 18 W) nie miał z tym najmniejszych problemów. Poza tym łatwe do ustawienia – wylot bass-refleksu znajduje się z przodu."

Do Studio 100 proponujemy uczciwe 500W na kanał ;)

Studio 10 nie są znowu tak strasznie wymagające mocowo, ale też jestem zdania, że mocny wzmacniacz nie zaszkodzi. Mocny wzmacniacz pokazuje prawdziwe możliwości każdych kolumn, nawet małych monitorków. Jak pisał kolega Szymek, jeśli Rotel Ci się nie spodoba, sprzedasz go najwyżej z niewielką stratą, a naprawdę warto spróbować, chociaż ze Studio 10 poradzi sobie każdy przyzwoity wzmacniacz, więc pole manewru jest naprawdę szerokie.

Jeśli się rozchodzi o moc wzmacniacza to nie potrzebuję olbrzyma ponieważ nie zanosi się abym w najbliższej przyszłości lub kiedykolwiek zmieniał kolumny na większe niż studio 10 jak już to na lepsze ale w przybliżonej mocy. Możliwe że studio 20 były by już zbyt potężne w moim małym pokoju. Poprzednie paradigmy dawały mi mnóstwo radości a przy przesiadce na studio 10 jestem bardzo zadowolony i już wiem że te kolumny zostaną u mnie na dłużej i w ogóle z paradigm chyba zostanę na długo pomimo "drobnych" komplikacji z nowymi egzemplarzami (awaria na dzień dobry). Jednak od razu zakładałem że wymienię ten stary nad c326bee na coś znacznie lepszego i wiem że brzmienie może być jeszcze lepsze na tych głośnikach bo już przesiadka ze starych paradigmów na lepsze była bardzo wyraźna. Nie planuję szybkiej sprzedaży ani wzmacniacza ani kolumn. Nie potrzebuję także super wydajnej jednostki pod przyszłe zakupy. Chcę po prostu słuchać moich ulubionych kapel metalowych oraz rockowych na tych kolumnach z jeszcze większą przyjemnością właśnie po wymianie wzmacniacza na lepszy. Już tak całkiem na marginesie ta seria studio Paradigm nieziemsko podoba mi się wizualnie i wiem że muzyki się słucha a nie ogląda ale to też trzyma mnie przy tych głośnikach. Wasze propozycje i odpowiedzi bardzo mi pomogły. Ostatecznie będzie więc rotel lub atoll in 100 se ale najpierw muszę posłuchać.

Już tak całkiem na marginesie ta seria studio Paradigm nieziemsko podoba mi się wizualnie i wiem że muzyki się słucha a nie ogląda ale to też trzyma mnie przy tych głośnikach.

Dokładnie to samo moge powiedzieć ! :)

a co do atolla in-100se to podejrzewam ,że do studio 10v5 starczył by fajnie - widać ,że ma moc taką samą jak mój były sony ta-f770es - a ten do studio 10v5 starczał elegancko :) - tylko do metalu i do żwawszych zespołów jak np. running wild, wasp, judas priest, ensiferum, dragonforce, xandria, nightwish, katatonia, candlemass, helloween, gamma ray itp to ten sony nie nadawał się (mocno "zamulał" te paradigmy) - kombinowałem ile sie dało (np. przeróbka na wersje usa - która ma więcej wysokich tonów i gra nieco żwawiej,i wymiana kondensatorków) ale to nie wiele pomogło i z żalem wielkim musiałem go sprzedać

także jako nowy to in100se nadał by się - gra żwawo - naprawdę , i jest deczko mocniejszy niż rotel ra-12 , ale słabszy niż ra-1570 (ale ten mocno przekracza twój budżet - sam bym go za tyle nie kupił)

?

warm33

Słuchałem Atolla in-100se z moimi studio 20 i rzeczywiście moc ma bardzo wysoką, przy pokrętle na 1 już było głośno. Jeśli chodzi o charakter brzmienia to raczej po jaśniejszej stronie, ale z fajnym kopiącym basem. Co do wad to słaba regulacja głośności (nierównomierna gra kanałów przy głośności poniżej 1), zresztą tak ma wiele wzmaków które testowałem (Cambridge Audio, NAD). Środek pasma też mógłby być lepszy.

Dragon

troszkę mnie podłamałeś związku z Atollem in 100se a konkretnie "nierównomierna gra kanałów przy głośności poniżej 1". Właśnie to miałem na myśli pisząc o moim nadzie i nie do końca komfortowym odsłuchu przy bardzo małej głośności pomijając już tragiczną regulację głośności za pomocą pilota. Jednak w przypadku nad c326bee problem ten był słyszalny przy naprawdę małej głośności i mógłbym to już przeboleć bo raczej rzadko słucham aż tak cicho muzyki. Mam więc przed sobą zdjęcie tego atolla i poziom głośności 1 to wcale nie tak mało a Ty piszesz że nierównomierna gra kanałów jest już słyszalna poniżej jedynki. Prosiłbym Ciebie o szersze opisanie tego problemu. Tak jak mówię przy naprawdę bardzo cichym odsłuchu co prawie wcale mi się nie zdarza mogę to przeboleć ale bez przesady, trzeba też chyba wziąć pod uwagę że Ty posiadasz większe studio 20.

szymek20

Wymieniłeś sporo dobrych kapel a przede wszystkim candlemass. Ja też mógłbym tak wymieniać bez końca ale to nie miejsce do tego przeznaczone :).

Mimo wszystko nie odpuszczę i będę się starał posłuchać przed zakupem zarówno rotela jak i atolla.

"słaba regulacja głośności nierównomierna gra kanałów" - ano tak teraz robią sprzęty i każą sobie płacić za nie pare tysięcy !!!!

ale z drugiej strony klasyczna analogowa regulacja głośnośći - potencjometrem nigdy nie zapewni tak równo grających kanałów jak wzmocnienie realizowane pasywnie poprzez zespół mikro styczników i drabinki rezystorów.

więc jak chcesz mieć sprzęt nowy i chcesz mieć żwawo grający wzmacniacz i z równomierną regulacją głośnośći to proponuje wypożyczyć pierw na odsłuch:

http://www.4hifi.pl/audio-gd-precision-2_5184.html

ewentualnie tańszy:

http://www.4hifi.pl/audio-gd-precision-1_4698.html

dodatkowo zyskasz dobry i mocny wzmacniacz słuchawkowy :)

co do produkcji "made in china" - to nie ma co się martwić - jest lepiej wykonany niż większość "europejskich" wzmacniaczy - które też są z chin :)

Ja mam:

http://www.4hifi.pl/audio-gd-nfb-10es3_4784.html

i używam tego z moim rotelem rb990bx jako przedwzmacniacza.

cena niby wysoka ale.... - żeby kupić coś tak wykonanego i grającego jakiejś ze znanych firm europejskich to trza by położyć raz tyle :)

ponadto takie "coś" spełnia trzy funkcjie:

-służy jako przedwzmacniacz

-służy jako wzmacniacz słuchawkowy dla moich bayerdynamic dt150

-służy jako "karta muzyczna/dac" do komputera :)

także nie jest żle :)

a posiada 160 stopni regulacji głośnośći (dwie skale po 80 stopni) - te ich wzmacniacze mają tak samo - i na każdym gra idealnie równo mój rotel !

o- tak to wygląda:

2014-02-2_wpphpqx.jpg

2014-03-0_wpphpqq.jpg

2014-03-0_wpphhpe.jpg

2014-03-0_wpphhhn.jpg

2014-02-2_wpphhrp.jpg

Edytowane przez szymek20

?

Warm33, jeśli chodzi o regulację głośności, to problem występował przy cichym wieczornym słuchaniu, ale strasznie mnie to zirytowalo, zwłaszcza że w prasie specjalistycznej nikt o tym problemie nie wspomina. To samo było z Nadem i po części z Cambridgem. Może są egzemplarze pozbawione tej wady.

Zastanów się też, czy napewno chcesz wzmacniacz bez regulacji tonów. I nie kupuj w ciemno, bo można się nieźle pomylić. Pozdrawiam

@up - to fakt co do regulacji tonów to ja tam nigdy tego nie używałem (w moich poprzednich wzmacniaczach) bo po prostu przy dobrych głośnikach jest to nie potrzebne, co do kupowania w ciemno (nowych czy używanych) - to na pewno używany w ciemno lepiej kupić bo mniejsze straty i łatwiej ewentualnie odsprzedać (ale nie każdemu sie chce później w to "bawić") , bo nowy sprzęt za pare tysięcy/kilka tysięcy to w ciemno już tak bym nie zaryzykował....

czyli racja jest.... :)

?

Szymek 20 a wytłumacz mi jak możesz oceniać wzmak Atolla in 200 jak go nie słuchałeś i nie porównywaleś do swojego wzmaka przy tych samych kolumnach... To tak jakbyś otworzyl maskę samochodu i po silniku stwierdził że ten samochód to jest na pewno lepszy od drugiego i tamten nie jest wart swojej ceny... troszkę bez sensu ocenianie czegoś co sie nie słuchało...

Ps rozumiem że Ty swój wzmak to używany kupiłeś...

Edytowane przez lolek126

"Przyszłość należy do tych, którzy wierzą w piękno swoich marzeń."  Eeleanor Roosvelt

"szkoła grania" atoll in100 i in200 - i pewno in400 pewno jest podobna.... - podzespoły (transformatory o średnicy 105mm każdy i wysokośći 60mm każdy i tranzystory (oprucz kondensatorów - w in 200 zwiększyli tylko pojemność) są identyczne - czyli można to stwierdzić - NIE mówie ,że to są złe wzmacniacze!!! ,ale po prostu nie warte jako nowe tej ceny. !!!

co do mojego wzmacniacza (końcówki mocy) -tak kupiłem używany(ą) - rok produkcji 1994 - trzymie parametry okej :), ale nie dlatego ,że na nowego odpowiednika - rb1582 mnie nie stać - stać, ale dlatego iż jest on gorzej zbudowany niż rb990/991/1080, np. ma gorszy i nieekranowany zasilacz, czy gorsze kondensatory w torze sygnałowym - tu już nie znajdziemy kondensatorów "rubycon black gate" które w rb990 są a w nowych rb1582 itp wsadzają już jakieś masowe gówna w stylu "nichicon for audio" (w atollu in200 - też one są - bo to współczesna masówka)

także - ja jestem i będe za używanym sprzętem gdzie mimo ryzyka ,że po kupnie coś będzie nie tak (co sie rzadko zdarza - jak sie wie gdzie kupować - i od kogo/przez kogo) to dostaje sie sprzęt lepszej jakośći niż obecnie produkowany - po prostu "made in japan :)" , tamtejsze sprzęty mimo iż mają po 15, 20 a niektóre nawet więcej lat wciąż grają bardzo ciekawie , a cenowo też są atrakcyjne. Wiadomo ,że lata robią swoje , kondensatory tracą pojemnośći, trza czasem coś wyregulować , ale i tak stwierdzam ,że pograją i przeżyją niejeden nowy sprzęt !

p.s a za cene nowego atolla in100 wolał bym używanego rotela rhb-10 michi - nawet by 5 stówek zostało :)

Edytowane przez szymek20

?

"szkoła grania" atoll in100 i in200 - i pewno in400 pewno jest podobna.... - podzespoły (transformatory o średnicy 105mm każdy i wysokośći 60mm każdy i tranzystory (oprucz kondensatorów - w in 200 zwiększyli tylko pojemność) są identyczne - czyli można to stwierdzić - NIE mówie ,że to są złe wzmacniacze!!! ,ale po prostu nie warte jako nowe tej ceny. !!!

co do mojego wzmacniacza (końcówki mocy) -tak kupiłem używany(ą) - rok produkcji 1994 - trzymie parametry okej :), ale nie dlatego ,że na nowego odpowiednika - rb1582 mnie nie stać - stać, ale dlatego iż jest on gorzej zbudowany niż rb990/991/1080, np. ma gorszy i nieekranowany zasilacz, czy gorsze kondensatory w torze sygnałowym - tu już nie znajdziemy kondensatorów "rubycon black gate" które w rb990 są a w nowych rb1582 itp wsadzają już jakieś masowe gówna w stylu "nichicon for audio" (w atollu in200 - też one są - bo to współczesna masówka)

także - ja jestem i będe za używanym sprzętem gdzie mimo ryzyka ,że po kupnie coś będzie nie tak (co sie rzadko zdarza - jak sie wie gdzie kupować - i od kogo/przez kogo) to dostaje sie sprzęt lepszej jakośći niż obecnie produkowany - po prostu "made in japan :)" , tamtejsze sprzęty mimo iż mają po 15, 20 a niektóre nawet więcej lat wciąż grają bardzo ciekawie , a cenowo też są atrakcyjne. Wiadomo ,że lata robią swoje , kondensatory tracą pojemnośći, trza czasem coś wyregulować , ale i tak stwierdzam ,że pograją i przeżyją niejeden nowy sprzęt !

p.s a za cene nowego atolla in100 wolał bym używanego rotela rhb-10 michi - nawet by 5 stówek zostało :)

Wiadomo każdy może mieć swoje zdanie ja tylko bym, nie oceniał czegoś jeśli tego nie sluchałem. Mi tylko o to chodzi. Co do cen to np odsłuchiwałem Rotela RA -1570 i powiem Ci szczerze że wolabym dołozyc 500 zl i kupić atolla in 200 ale patrząc że na atolla to tak od ceny wyjściowej można utargować około 1000 zł to po obniżce Rotela wyszłaby pewnie bardzo podobna cena. A wg mnie Atol jest fajniejszy od tego modelu Rotela.

"Przyszłość należy do tych, którzy wierzą w piękno swoich marzeń."  Eeleanor Roosvelt

Ano - zgadzam się dokładnie - z atolla in-200 idzie utargować tysiaka - nie mówie że nie....

z tym ,że in-200 jest lepszy od ra-1570 ....- też sie zgodze (ani jednego ani drugiego nie słuchałem)

ale oglądając tego ra-1570 od środka to wydaje mi sie iż jest to odpowiednik dawnego ra-980bx - ta sama moc , taka sama (teoretycznie moc zasilacza) i tyle samo tranzystorów (po 3 pary na kanał)

ra-1570 wygrywa z atollem in200 tylko tym iż ma port usb - ciekawe czy pliki flac idzie z niego odtwarzać ?.....

ale to tylko moje zdanie....

p.s. - a co tak z tym aollem in200 nasówasz.... - czyżbyś był zainteresowany jego kupnem?

te twoje Onkyo TX-NR5010 - też widze niezły sprzęt :) - pewno drogie było..... - nie na moją kieszeń :( :)

ale do muzyki -stereo to jednak najlepsza jest końcówka mocy/wzmacniacz - ma jako taki charakter grania i wydajność prądową - nie wiem nawet czy taki rotel rb990bx nie miał by w stereo większej mocy niż Onkyo TX-NR5010 ...? - bo wiadomo iż mocowo (nie funkcjonalnośćią :)) wygrywa z takimi amplitunerami jak np. denon AVR-4520 , denon AVC-A1HD czy yamaha DSP-Z11 - ale wiadomo - tylko w mocy w trybie stereo przy 2/4/8 ohm w trybie wielokanałowym czy możliwośćiamch połączeń - wiadomo moooocno rotel przegrywa - ale to przykład że nawet starszy sprzęt potrafi w czymś "skopać dupsko" nowszym i spoooooro droższym konstrukcją.

?

Rotel RA1570 jak i reszta wzmacniaczy typu "integra" slabo wypadaja w stosunku do zestawow dzielonych... Moje Paradigmy graja z koncowka mocy Rotela RB1582 i szczerze mowiac jestem usatysfakcjonowany dynamika i jakoscia dzwieku. Wczesniej mialem te same glosniki podlaczone do ampli Marantza 6004 i szczerze mowiac wzmak mocno zamulal i podbijal skraje pasma-w kinie jako tako ale do muzy totalna klapa. Wszystkie modele Paradigma potrzebuja mocnych wzmacniaczy wiec proponowal bym nie pchac sie w polsrodki inwestujac w ampli bo z tego polaczenia nie uslyszysz potencjalu tych glosnikow

Ano - zgadzam się dokładnie - z atolla in-200 idzie utargować tysiaka - nie mówie że nie....

z tym ,że in-200 jest lepszy od ra-1570 ....- też sie zgodze (ani jednego ani drugiego nie słuchałem)

ale oglądając tego ra-1570 od środka to wydaje mi sie iż jest to odpowiednik dawnego ra-980bx - ta sama moc , taka sama (teoretycznie moc zasilacza) i tyle samo tranzystorów (po 3 pary na kanał)

ra-1570 wygrywa z atollem in200 tylko tym iż ma port usb - ciekawe czy pliki flac idzie z niego odtwarzać ?.....

ale to tylko moje zdanie....

p.s. - a co tak z tym aollem in200 nasówasz.... - czyżbyś był zainteresowany jego kupnem?

te twoje Onkyo TX-NR5010 - też widze niezły sprzęt :) - pewno drogie było..... - nie na moją kieszeń :( :)

ale do muzyki -stereo to jednak najlepsza jest końcówka mocy/wzmacniacz - ma jako taki charakter grania i wydajność prądową - nie wiem nawet czy taki rotel rb990bx nie miał by w stereo większej mocy niż Onkyo TX-NR5010 ...? - bo wiadomo iż mocowo (nie funkcjonalnośćią :)) wygrywa z takimi amplitunerami jak np. denon AVR-4520 , denon AVC-A1HD czy yamaha DSP-Z11 - ale wiadomo - tylko w mocy w trybie stereo przy 2/4/8 ohm w trybie wielokanałowym czy możliwośćiamch połączeń - wiadomo moooocno rotel przegrywa - ale to przykład że nawet starszy sprzęt potrafi w czymś "skopać dupsko" nowszym i spoooooro droższym konstrukcją.

Nie na razie nie planuje nic kupować , mialem kupić rok temu jak zmieniałem od nowa całe kino domowe i miałem kupić marantza wzmak Ki peral lite ale gościu wprowadzil mnie w błąd i okazało sie że jest wyższy od cd i niestety nie mieści mi się w półkę Tacy to sprzedawcy niestety, a sam nie sprawdziłem - stolik już byl zrobiony za duzo kasy poszło na niego i tak zostalem bez wzmaka. Kupilem mocny amplituner i n aarzie mi starczy jak kiedyś będę zmienial kolumny to juz zapewne kupie wzmak pod nowe kolumny. Amplituner w kinie sprawdza się świetnie w stereo tez nie jest źle co prawda nie jest to samo co bybylo ze wzmakiem ale... Także to że chwalę atolla nie ma nic wspólnego że np mam zamiar kupić :-) tylko spodobał mi się jak odsłuchiwałem, podobnie lubię nawet bardziej Musical Fidelity M6i - też polecam. Ale każdy ma swój gust. Tez swojego czasu zadziwil mnei mocą wzmak denona 2020 w życiu bym nie powiedzial że ma tyle mocy i że tak sobie będzie radził a kolumny były odpowiednie do niego podłączone i dał rady :-)

Ma moc Kolego i naprawdę to słychać teraz jest promocja można z wystawy kupić bo wchodzi nowsza wersja tego modelu więc jest troszkę taniej.

Witam, mam pytanie - czy i gdzie można kupić "tanio" głośnik wysokotonowy do paradigm studio 40 v.4 ?

NIe wiem czy tanio ale na pewno można kupić w Polpaku...

• 3 tygodnie później...

Czy ktoś używa elektroniki naim z paradigm?

"...Wolność albo jest pełna albo jej w ogóle nie ma, bez wolności nie ma rozumu, nie ma sprawiedliwości, nie ma dobrobytu, nie ma człowieczeństwa..."Michał Bakunin

Kolego jak tam z tymi nowymi kolumnami Prestige ? Kiedy się spodziewacie i ceny już znacie? Gwarancja 5 lat?

• 2 tygodnie później...
  • Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.