Skocz do zawartości

Klub otwarty  ·  271 członków

Paradigm Klub
IGNORED

Klub zwolenników PARADIGM

Rekomendowane odpowiedzi

Nie, firmowy dźwięk Paradigma to podbity dół i góra, przez co otrzymujemy wycofany środek. To określenie dźwięku "wielkiego" i "ciężkiego".

I przeciwieństwem ciężkiego nie jest cienki, a co najwyżej w tym znaczeniu "lekki" lub najlepiej "swobodny".

Jesli sluchales nizszych modeli to moglo tak byc. Nie mozna generalizowac. To tak jakby pisac o MB ze jest autem dla starych prykow.

Ale rozmawialiśmy właśnie o serii Monitor, nie Studio czy wyżej. Więc czuję się w zupełności usprawiedliwiony.

Żeby nie było dalszych nie porozumień powtórzę swoją opinię, że to seria Monitor ma najbardziej odciśniętą pieczęć dźwięku firmowego.

Witam

Mialem serie Monitor V6 i obecnie V7 i szczerze zgodze sie ze srednica jest wycofana w szczegolnosci w V6 ktore swego czasu mialem podpiete w bi-amping do Marantza SR5006 i to byla totalna porazka(nie pomagaly zadne korekty dzwieku). Cieplo grajacy wzmak + te kolumny skutkowalo w miare dobrym basem slaba srednica i ba£aganem sybilantow na gorze.

Obecne V7 podpiete pod Rotela RB1580 calkiem dobrze sie spisuja-bardziej wyrownany dzwiek,lepsza kontrola basu i choc srednich jest nadal wyczuwalnie mniej to daje to radosc z muzyki.

Edytowane przez rydziu81

Z tą serią monitor to taka dziwna sprawa, bo kolumny budżetowe a wszyscy piszą, że wymagają mocnego wzmacniacza. Przeważnie mocny = drogi, a przynajmniej niewspółmiernie drogi do głośników. Przy serii Studio już takich różnic nie ma.

Wcale aż tak mocnego wzmacniacza nie potrzebują, często słyszę te opinie, podważam je ale ze słabym skutkiem.

Wiele wzmacniaczy poniżej 90wat spokojnie sobie poradzi z największymi Monitor v7

Zresztą taki już jest zwyczaj, że każdy woli mieć zapas i "z góry" przekreśla często dobry piecyk.

Dokładnej nie ma co przesadzać że do serii Monitor trzeba nie wiadomo jaki wznak, wiadomo Paradigmy lubi prąd i to nie od dziś to jest wiadome ale też trzeba mieć rozsądek w tym wszystkim... rozumiem już wyższe modele czy też topowe Paradigmy tam już wzmak trzeba lepszy...

"Przyszłość należy do tych, którzy wierzą w piękno swoich marzeń."  Eeleanor Roosvelt

Z Paradigmem było to dobre, że nigdy nawet po wielu latach nie traciły na wartości (drastycznie).

Serie są zmieniane bardzo rzadko.

A dystrybutorzy swoją polityką jeszcze w tym pomagają.

serie są zmieniane rzadko, i dobrze, bo co tu zmieniać tak naprawdę, kształt obudów? rodzaj kołnierzy niskotonowych? w technice głośnikowej nic się nie dzieje ciekawego...

natomiast kuriozalnym dla mnie jest drastyczne podnoszenie cen np. na schyłkową serię studio v5, to trochę tak jakby producenci aut podnosili w grudniu ceny z okazji wyprzedaży rocznika

Paradigm Monitor 7v7 3800zł, 9v7 4700zł, Studio 10v5 4000zł, 20v5 5500zł, 60v5 9000zł.

Prawie 4 tys. za malutkie podłogówki serii Monitor 7v7 albo mikrusy podstawkowe Studio 10v5 to jakiś żart. Rozumiem że cena dolara może skoczyła, ale ciekawe kto im to teraz kupi. Choć z tego co widać Polpak ma Paradigma chyba już w nosie, bardziej skupiają się na tych swoich "prestiżowych" seriach Tagi ;)

studio 20v5 dopiero co można było kupić za 3 tys z dużym hakiem, jak zobaczyłem cenę 5,5 tys przecierałem oczy ze zdumienia

kurs dolara zmienił się w ciągu ostatnich 3 miesięcy o 7,7% (a nie o 40%), poza tym chyba każdy importer wie, że są narzędzia finansowe służące do tego, żeby się przed wahaniami kursu waluty zabezpieczyć...

Kurs w ciągu roku wzrósł o 20%. Zabezpieczać się nie problem tylko jak słabo przewidzimy co się będzie z walutą działo to stracimy a nie zyskamy. Obecnie waluty są dość mało przewidywalne. Niestety ceny na Paradigma obecnie są przegięte bo te kolumny nie były do tej pory okazją w swojej klasie a teraz będą droższe od konkurencji.

Konkurencja też pewnie z czasem podniesie. Nawet firmy europejska bo większość i tak made in china.

Z audio jest jak z chlebem, jeden lubi słodki a drugi kwaśny.

60v5 kosztujące 6000zł nie były specjalną konkurencją. Przy cenie 9tyś to faktycznie może być kiepsko.

Dziwna polityka dystrybutora, bo mogli podnieść ceny dla sprzedawców. Sami przecież widzimy, ze przy tej klasie kolumn rabat 20% nie jest trudny do uzyskania, a czasem i większy.

Natomiast teraz kolumny po prostu przestaną się sprzedawać. Za to pobudzi się rynek second-hand.

studio 20v5 dopiero co można było kupić za 3 tys z dużym hakiem, jak zobaczyłem cenę 5,5 tys przecierałem oczy ze zdumienia

kurs dolara zmienił się w ciągu ostatnich 3 miesięcy o 7,7% (a nie o 40%), poza tym chyba każdy importer wie, że są narzędzia finansowe służące do tego, żeby się przed wahaniami kursu waluty zabezpieczyć...

KOlego ale to nie chodzi o kurs sprzed 3 miesięcy... cena np na studio 60 v5 byla taka sama od 5-6 lat... także wcześniej czy później było to do przewidzenia... najgorzej ma się seria signature S6v3 kosztuje 28 czy 29 tyś a to już jest kawałek kasy i trochę wyboru jest w tej klasie dla kogos kto ma kasę..

Konkurencja też pewnie z czasem podniesie. Nawet firmy europejska bo większość i tak made in china.

Dokładnie na 100%

60v5 kosztujące 6000zł nie były specjalną konkurencją. Przy cenie 9tyś to faktycznie może być kiepsko.

Dziwna polityka dystrybutora, bo mogli podnieść ceny dla sprzedawców. Sami przecież widzimy, ze przy tej klasie kolumn rabat 20% nie jest trudny do uzyskania, a czasem i większy.

Natomiast teraz kolumny po prostu przestaną się sprzedawać. Za to pobudzi się rynek second-hand.

Wiesz kto ma kupić to i tak kupi.... a kogo nie stać na 9 tys to i na 7 tys nie byloby stać i szukałby okazji z drugiej ręki...

"Przyszłość należy do tych, którzy wierzą w piękno swoich marzeń."  Eeleanor Roosvelt

Tyle, że okazji z drugiej ręki praktycznie nie ma, przynajmniej jeśli chodzi o podłogowe Studio 60 i 100.Czekanie pół roku, aż pojawi się sensowna oferta jest ponad siły większości kupujących.

Nie napisałem że to proste, ale przy dobrym szczęściu jest to możliwe.. A chcesz kupić studio 60 v5?

A kusiło mnie coś żeby zastąpić czymś moje studio 40........

Dobrze że tego nie zrobiłem.

DAPHILE, Arcam irDac, Musical Fidelity A3, Paradigm studio 40.4 + REL T5,ibasso DX120,DX100, Iriver H140 eph100 HD650. 

KOlego ale to nie chodzi o kurs sprzed 3 miesięcy... cena np na studio 60 v5 byla taka sama od 5-6 lat...

co za różnica? Skoro 3 miesiące temu kosztowały 3700 a teraz 5500 to jakie to ma znaczenie jaki był kurs 5 lat temu? Inflację masz w Polsce bliską zeru pomimo że waluty idą do góry, sprzęt RTV (masowy) generalnie tanieje...

Kto podnosi ceny na sam koniec żywota danej serii zamiast własnie obniżką zachęcić do zakupu?

co za różnica? Skoro 3 miesiące temu kosztowały 3700 a teraz 5500 to jakie to ma znaczenie jaki był kurs 5 lat temu? Inflację masz w Polsce bliską zeru pomimo że waluty idą do góry, sprzęt RTV (masowy) generalnie tanieje...

Kto podnosi ceny na sam koniec żywota danej serii zamiast własnie obniżką zachęcić do zakupu?

Wiesz każdy ma swoje podejście do tematu - $ faktycznie podrożal powiedzmy o 8% tylko mi nie tylko chodzi o $... w wiekszości dystrybotorow podnosi ceny co roku na przełomie stycznia /lutego a paradigm nie robil tego od X lat, co moim zdaniem jest błędem bo lepiej podnosić ceny powiedzmy po 300 zł niż nagle o 2 tyś ale to ich sprawa. Teraz dolicz koszta utrzymania sklepu , serwisu ( prąd, gaz itp) pracownicy....choć dla pracowników te podwyżki to zapewne im nie bardzo pasują lekko mówiąc..

Odnośnie serii studio to z tego co ja dostalem informację to jeszcze ten rok będą produkowane a będzie jak będzie, ale jeśli tak by było to nikt nie bedzie obniżal cen w lutym tylko jak już będzie koniec produkcji.

Co do inflacji to temat rzeka - jak to jeden z finasistów powiedział niech każdy sobie przypomni ile za 100 zł kupił rok temu w markecie podstawowych zakupów, a ile kupuje teraz za te same 100 zł i to jest ta prawie nie istniejąca inflacja...

To tak jak mówi się o średniej krajowej jest obecnie ona prawie 4 tys brutto - i jak wiele osób teraz zapewne się smieje czytając to zdanie bo wielu takich pieniędzy na oczy przy pensji nie widzialo.... Także dla mnie inflacja ,średnia pensja itp to jeden wielki pic..

Byłem w dwóch fajnych sklepach z elektroniką i również Panowie powiedzili że będą podwyżki..

A jak sobie Paradigm poradzi w Polsce przekonamy sie w końcu to nie my mamy mysleć jak to sprzedać tylko oni - bo my nie musimy nic kupić tylko możemy kupić, a oni muszą sprzedać żeby żyć i tym się róznimy. Pozdrawiam.

Nie będę zmieniał 100 na 60 ;) Czyżbyś planował nowe kolumny?

A tak w ogóle, mam zbędnego Krella KAV 300i gdyby ktoś reflektował.

Nie sprzedaje , tak się zapytalem.. zadowolony jestem, a po 1,5 roku to za duzo w plecy by się było na takiej sprzedaży..

Edytowane przez lolek126

Chcecie powiedziec ze moje Sygnatury kosztuja teraz prawie 30 tys?:) Troche grosza jest ale myslę ze i w tej cenie sie obronią , bo to zwyczajnie bardzo dobra kolumna jest.

Dokladnie tyle kosztują i wg mnie to właśnie ta seria będzie miała najciężej się obronić - pomimo że są to dobre kolumny, ale za taką cenę to juz jest wybór wielu odpowiednich kolumn.... jak kosztowaly 20 tys to mozna mówić że w tej cenie cieżko było coś wyszukać lepszego - choć to kwestia gustu...

Niestety ale Signature się już nie obronią. Nawet w poprzedniej cenie dostawały od tańszych KEF R900 i bez problemu Harpie Marcus też grały na tym poziomie a nowe Marcusy mogą już być lepsze a do tego tańsze(porównywałem te kolumny 1:1 więc wiem co piszę). Teraz Signature się już nie obronią.

Zresztą czas na nową serię. Podobno nowe Prestige są lepsze od Signature. Pierwsze takie opinie słyszałem od znajomych i mniej więcej dorównują już R900 KEF-a więc Signature muszą być szybko zastąpione nową serią.

Edytowane przez Iceman007

malutkie surroundy studio adp-590 za 7000zł. .... dżiiizasss

sub 15 już za 13500 zł

można sobie filozofować i hamletyzować, ale te ceny są po prostu na chorym poziomie

a teraz największy hit - surroundy serii signature: jedyne 20 000 para !!!!

więcej niż dałem za swoje S4 i C5 z serii signature, więc o czym tu jeszcze mówić...

wygląda na to, że będę się musiał za surroundami od innego producenta, albo zostawię swoje stare dobre adp590 z serii monitor

Wystarczy zobaczyć już tańszy produkt, w jak banalnej cenie otrzymujemy LS50. Można je mieć taniej niż proste studio 20v5, a uśmiech na twarzy jaka duża może być różnica. No ale pozostaje jeszcze kwestia upodobań muzycznych, bo różnice w stylu grania są faktycznie duże.

Panowie trochę rozsądku pierwszy z brzegu przykład dla głośników których cena sugerowana w Europie wynosi 1218 Euro za parę czyli Monitor 9 v 7 ; w stanach 1299,99 $ rok wcześniej cena wynosiła 1198 $. Dodajmy VAT ?

Edytowane przez kerikawon

Dokladnie tyle kosztują i wg mnie to właśnie ta seria będzie miała najciężej się obronić - pomimo że są to dobre kolumny, ale za taką cenę to juz jest wybór wielu odpowiednich kolumn.... jak kosztowaly 20 tys to mozna mówić że w tej cenie cieżko było coś wyszukać lepszego - choć to kwestia gustu...

Dokładnie. Lepiej miec za taka kase kolumny z nazwą np Dynaudio lub Thiel itd . Paradigm nie kojarzy się highendowo. To tak jak lepiej wywalic gruba kasę na Levinsona czy Gryphon zamiast na XINDAKA . Tu juz Yamaha lepiej wygląda. Tyle ze to urzedzenia i stereotypy nie mające nic z rzeczywistoscią. Kto słuchał najlepszych urzadzen Xindaka czy Paradigma wie ze warte sa tych pieniedzy.

To , że mozna za te pieniadze lepiej to raczej pewne ale nie swiadczy to ze sygnatury nie są warte takiej kasy. Pewnie mozna znależc duzo droższych kolumn które nie graja nawet tak dobrze jak sygnatury więc moim zdaniem mimo zwyzki cen wydanie na nie takiej kwoty nie bedzie marnotrastwem czy głupotą o ile komuś takie granie przypasuje do reszty układanki i włąsnych preferencji.

Ja od poniedziałku testuje najnowszy plejer WILE ( Sound Art) którego jeszce nie ma w sprzedaży i z tym wybornym zródłem Sygnatury pokazuja się z jak najlepszej strony. Pełna paleta zalet i zrównoważenie , kultura , ale i dynamika , energetycznosc i rozmach. Góra w połaczeniu z tym zródłem mogaby zawstydzic nie jedne kolumny kosztujące dwa razy tyle .

Niestety ale Signature się już nie obronią. Nawet w poprzedniej cenie dostawały od tańszych KEF R900 i bez problemu Harpie Marcus też grały na tym poziomie a nowe Marcusy mogą już być lepsze a do tego tańsze(porównywałem te kolumny 1:1 więc wiem co piszę). Teraz Signature się już nie obronią.

Zresztą czas na nową serię. Podobno nowe Prestige są lepsze od Signature. Pierwsze takie opinie słyszałem od znajomych i mniej więcej dorównują już R900 KEF-a więc Signature muszą być szybko zastąpione nową serią.

Kolego pamiętaj że to jest Twoje zdanie... Piszesz "podobno" nie ma czegos takiego jak podobno trzeba posłuchać i swoją ocenę wystawic a nie że ktoś coś usłyszał czy wg kogoś tak a nie inaczej gra kolumna.. Do tego Signature myslę, że jeszcze ten rok a w przyszłym roku będzie już nowa seria i myślę że dalej będzie z taką ceną jak są obecne, albo bardzo zbliżona.. Do tego pamiętajmy że inni też podniosą ceny to kwestia czasu....

Znam taka osobę która od lat ma juz koeljne Signature i czeka na kolejna wersje bo twierdzi że i za 30 tys to te kolumny są tego warte - ale to nei oznacza że teraz wg mnie te kolumny będa mialy zapewne gorsza sprzedaż - pomimo że lubię ich dźwięk..

Edytowane przez lolek126

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.