Skocz do zawartości

Klub otwarty  ·  271 członków

Paradigm Klub
IGNORED

Klub zwolenników PARADIGM

Rekomendowane odpowiedzi

Osobiście nie słuchałem Tribute ale wizualnie prezentują się zacnie.

Ciekawe czy gdy słuchałeś obu modeli oba były wygrzane?. Jesli któres z kolumn zostały niedawno wypakowane z pudełek , mogą grać byle jak.

Gość Kriss 73

(Konto usunięte)

Witam.

Mam pytanie. Po starym sprzęcie pozostała mi tylko Yamaha cd-S700. Jako, że słucham muzyki głownie cięższej typu hardrock trash rock progresywny ale nie tylko pop także, myślałem nad zakupem Paradigm Reference Studio 10v.5 Jako że mój pokój ma 12m kw dość umeblowany potrzebuję monitorów dynamicznych z BR z przodu. Jaki wzmacniacz z wykopem polecalibyście do tych kolumienek? Zależy mi na szybkości i dobrze kontrolowanym basie jak np. w Rotelu. może być i Rotel tylko żeby się zgrywał z tymi monitorami. Budżet to około 2,5 tys.

Witam wszystkich po dłuższej przerwie.

Co do wyboru wzmacniacza do Paradigm Studio 60 v5 , wybór padł na Musical Fidelity M6 500i. Z kilku względów, wraz z uwzględnieniem i doradą kolegów na tym forum. Ten model wzmacniacza odpowiada mi, dlatego że :

Po pierwsze. Moc. (dobrze to wpłynie na kolumny Paradigm)

Po drugie. Cyfrowa regulacja głośnośći.

Po trzecie. Możliwość podłączenia kolumn w Bi-Wire.

Wiem że to nie jest wyznacznik, ale odpowiadają mi takie walory wzmacniacza.

Dziękuję wszystkim za pomoc.

Dystrybotorem dla Denona w Polsce jest Horn

Rzeczywiscie , ale POLPAK od lat ma tą markę u siebie w ofercie.

Witam wszystkich po dłuższej przerwie.

Co do wyboru wzmacniacza do Paradigm Studio 60 v5 , wybór padł na Musical Fidelity M6 500i. Z kilku względów, wraz z uwzględnieniem i doradą kolegów na tym forum. Ten model wzmacniacza odpowiada mi, dlatego że :

Po pierwsze. Moc. (dobrze to wpłynie na kolumny Paradigm)

Po drugie. Cyfrowa regulacja głośnośći.

Po trzecie. Możliwość podłączenia kolumn w Bi-Wire.

Wiem że to nie jest wyznacznik, ale odpowiadają mi takie walory wzmacniacza.

Dziękuję wszystkim za pomoc.

Po cholerę chcesz stoswać bi wire? Strata kasy!
Po cholerę chcesz stoswać bi wire? Strata kasy!

Nie wiem jak jest z Paradigm, ale w moich kolumnach nawet porządne zworki glośnikowe robią różnicę. Okablowania w wersji bi-wire jeszcze nie testowałem.

Witam

dyzman69 nie chodzi o kasę, tylko o zabawę i testy (lepiej gorzej) Czy sugerujesz, że bi-wire nie będzie się miało lepiej dla Studio 60 v5 ? Nie kombinować z tym bi-wire ?

Nie wiem jak jest z Paradigm, ale w moich kolumnach nawet porządne zworki glośnikowe robią różnicę. Okablowania w wersji bi-wire jeszcze nie testowałem.

Tylko ze bi wire to nie zworki. Chcesz powiedzieć ze zrobisz sobie 2 metrową zworkę w zamian fabrycznej?:)

Nie neguję tego ze są kolumny które pozytywnie reagują na likwidację fabrycznych zwor i zastosowanie dodatkowego przewodu. Myslę ze nawet wiekszosć konstrukcji pozytywnie na to zareaguje , tyle , ze to nie jest zasługa dodatkowego kabelka a faktu eliminacji zworek. Proszę zamienic fabryczne blachy na choćby kawałki jekiegos sensowanego przewodu głosnikowego w ich miejsce. Gwarantuję , że efekt bedzie zblizony a cenowo nieporównywalnie przystepniejszy dla naszego portfela. Jeszcze bardziej sugerują pozbycie sie dodatkowej pary zacisków w kolumnach poprzez przelutowanie kabelków w zwrotnicy. W tym wypadku efekt może byc jeszcze lepszy niż oba wspomniane wyzej zabiegi. Sam ostatnio w moich Sygnaturach taki zabieg przeprowadziłem i efekty są bardzo pozytywne i spore. Dodatkowo nic to nie kosztuje i w razie czego bez problemu mozna powrócic do orginalnego stanu.

Poza tym sugeruje Ci bys sobie zadał pytanie czy mając np 1000, 2000 czy 10 tys zł ( kwota jest dowolna a w moim mniemaniu im wyżej tym bardzie bezzasadnym wydaje sie fakt sosowania biwire)lepiej za nią kupić 2 kabelki do biwire po 500,( odpowiednio 1000 i 5 tys) czy pojednycze okablowanie ? Uważam ze lepiej miec jeden lepszy kabelek za 1000 niż dwa za 500. Oczywiscie nikt nie twierdzi ze w kazdym przypadku bedzie tak ja to przedstawiłem i może się zdarzyć ,że rzeczywiscie zastosowanie biwire przyniesie więcej pozytywnych skutków nic to co napisałęm wyżej . Myslę jednak , że bedą to sporadyczne przypadki. Biwire w moim mniemaniu ma sens tylko w przypadku bi ampingu no ale akurat tutaj jedno wynika z drugiego.

Witam

dyzman69 nie chodzi o kasę, tylko o zabawę i testy (lepiej gorzej) Czy sugerujesz, że bi-wire nie będzie się miało lepiej dla Studio 60 v5 ? Nie kombinować z tym bi-wire ?

Moim zdaniem szkoda czasu a przede wszystkim pieniędzy. Zrób to co ja zrobiłem i sie zdziwisz skalą zmian. Bez potrzeby wywalania kasy na dodatkowe kable.

Używka - Anthem 225

To jest o wiele za 'mocny' wzmacniacz do takich kolumn.

Witam

Twoja kasa i jak chcesz sie bawic nic nam do tego. Ale bi-wire to nic innego jak kolejny audiofilski pic na wode.

Tylko ze bi wire to nie zworki. Chcesz powiedzieć ze zrobisz sobie 2 metrową zworkę w zamian fabrycznej?:)

Nie neguję tego ze są kolumny które pozytywnie reagują na likwidację fabrycznych zwor i zastosowanie dodatkowego przewodu. Myslę ze nawet wiekszosć konstrukcji pozytywnie na to zareaguje , tyle , ze to nie jest zasługa dodatkowego kabelka a faktu eliminacji zworek. Proszę zamienic fabryczne blachy na choćby kawałki jekiegos sensowanego przewodu głosnikowego w ich miejsce.

Ale ja właśnie o tym piszę. Wywaliłem fabryczne blaszki i w ich miejsce wsadziłem porządne zworki głośnikowe Cardasa. Zmiana jest wyraźnie słyszalna. Pytanie, czy gdybym zamiast tych zworek podłączył kable bi-wire to byłby kolejny krok do przodu czy nie? Kiedyś spróbuję.

Ale ja właśnie o tym piszę. Wywaliłem fabryczne blaszki i w ich miejsce wsadziłem porządne zworki głośnikowe

Cardasa. Zmiana jest wyraźnie słyszalna. Pytanie, czy gdybym zamiast tych zworek podłączył kable bi-wire to byłby kolejny krok do przodu czy nie? Kiedyś spróbuję.

Tak jasne. Zrob sobie lepiej slepy test wtedy zobaczymy.

Jak "ślepy" to raczej nie "zobaczymy" panie mądraliński. Najlepiej Ty zrób i opowiedz.

ja nie widze takiej potrzeby aby marnowac moj czas. Ale ty mozesz. Kto wie moze bedziesz pierwszym ktoremu taki test wyjdzie?
ja nie widze takiej potrzeby aby marnowac moj czas. Ale ty mozesz. Kto wie moze bedziesz pierwszym ktoremu taki test wyjdzie?

Szkoda Ci czasu, żeby robić testy, ale od razu znasz ich wynik? Normalnie geniusz.

Witam

Może inaczej przedstawię sprawę.

Pytam o połączenie bi-wire, ponieważ wcześniej kupiłem już (może nie potrzebnie, ale do innego zestawienia) kabel głośnikowy WireWorld Solstice 6, który mam spięty w single-wire i tak go używałem z AE Neo 3 v2 z pojedynczymi terminalami. Teraz kupując inne kolumny Paradigm Studio 60 v5 z podwójnymi terminalami, chciałbym rozpiąć ten kabel głośnikowy Solstice 6 i podpiąć go do Studio 60 v5 w bi-wire. Dlatego pytam Was kolegów po fachu, czy dobrze zrobię wykorzystując w ten sposób ten kabel, czy może lepiej zostawić tak jak jest. Obecne połączenie Studio 60 v5 jest w single-wire, po przekątnej.

Moje zapytanie, co zrobić ?

Dodam jeszcze, że kabel głośnikowy WireWorld Solstice 6 jest 4-ro żyłowy. Sprzedawany jako (połączony) single-wire i (rozłączony) bi-wire, w zależności od upodobań klienta.

A wzmacniacz AMC XIA 100 będzie pasował do Paradigm Reference Studio 10v.5 w muzyce Rock i cięższej? ktoś słuchał?

Tego nie słyszałem.

Do paradigmów generalnie potrzebny jest muzykalny, lekko łagodzący ostrości wzmacniacz. Wg mnie nie nadaje się suchy, techniczny, precyzyjny wzmacniacz.

U mnie w tej roli z powodzeniem występuje MF A3.

A5, A300 jeszcze lepiej. Moc mile widziana.

Edytowane przez maxglow

DAPHILE, Arcam irDac, Musical Fidelity A3, Paradigm studio 40.4 + REL T5,ibasso DX120,DX100, Iriver H140 eph100 HD650. 

Witam

Może inaczej przedstawię sprawę.

Pytam o połączenie bi-wire, ponieważ wcześniej kupiłem już (może nie potrzebnie, ale do innego zestawienia) kabel głośnikowy WireWorld Solstice 6, który mam spięty w single-wire i tak go używałem z AE Neo 3 v2 z pojedynczymi terminalami. Teraz kupując inne kolumny Paradigm Studio 60 v5 z podwójnymi terminalami, chciałbym rozpiąć ten kabel głośnikowy Solstice 6 i podpiąć go do Studio 60 v5 w bi-wire. Dlatego pytam Was kolegów po fachu, czy dobrze zrobię wykorzystując w ten sposób ten kabel, czy może lepiej zostawić tak jak jest. Obecne połączenie Studio 60 v5 jest w single-wire, po przekątnej.

Moje zapytanie, co zrobić ?

Dodam jeszcze, że kabel głośnikowy WireWorld Solstice 6 jest 4-ro żyłowy. Sprzedawany jako (połączony) single-wire i (rozłączony) bi-wire, w zależności od upodobań klienta.

Wystarczy samemu to sprawdzic i posłuchac. Jesli masz juz dodatkowy kabelek to nic nie szkodzi to sprawdzicwszak kase na niego juz wywaliłęś. Będzie brawdopodobnie lepiej bo takim połaczeniem eliminujesz zwory które są zawsze wąskim gardłem kolumn.

Ale ja właśnie o tym piszę. Wywaliłem fabryczne blaszki i w ich miejsce wsadziłem porządne zworki głośnikowe Cardasa. Zmiana jest wyraźnie słyszalna. Pytanie, czy gdybym zamiast tych zworek podłączył kable bi-wire to byłby kolejny krok do przodu czy nie? Kiedyś spróbuję.

Spróbuj . Może byc lepiej jesli kabelek bedzie lepszej jakosci niz zworki. Jednak czy lepiej wywalic dodatkowe fundusze na drugi kabel , czy może dołozyc ta kwote do lepszego pojedynczego kabelka , to dam sobie rekę uciąć ze ta ostatnia opcja bedzie w przewazającej wiekszosći zwyczajnie lepsza

Szkoda Ci czasu, żeby robić testy, ale od razu znasz ich wynik? Normalnie geniusz.

Lepiej nie wdawać się w dyskusje tego typu. Z góry wiadomy wynik. Nic nie poradzisz na głupotę. Sorki, miało byc głuchotę:)
  • Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.