Skocz do zawartości

Klub otwarty  ·  271 członków

Paradigm Klub
IGNORED

Klub zwolenników PARADIGM

Rekomendowane odpowiedzi

Ja też nie wyobrażam sobie kupić elektronikę bez wcześniejszego odsłuchu..

"Przyszłość należy do tych, którzy wierzą w piękno swoich marzeń."  Eeleanor Roosvelt

Lepiej nie wdawać się w dyskusje tego typu. Z góry wiadomy wynik. Nic nie poradzisz na głupotę. Sorki, miało byc głuchotę:)

Jasne ze nie poradze bo dla niektorych za pozno niestety. Staralem sie zasugerowac koledze aby nie dal sie zrobic w 'balona' jak niektorzy tutaj. Jego pieniadze i zrobi jak zechce. Ostatecznie biznes sie musi krecic?

dyzman69

Dziękuję za odpowiedź. Spróbuję podłączyć w bi-wire sam ocenię czy jest różnica i czy było warto. To będzie znowu walka z tym kablem. To potężny kabel. Gruby, sztywny, ciężki, niewygodny do konfekcjonowania w ogóle, ale korci mnie spróbować.

Mam przy nim wtyki bananowe CMC http://www.ebay.co.uk/itm/Set-of-4-Quality-CMC-Gold-Plated-Copper-Banana-Male-Plug-Connector-CMC-0668-CU-G-/251169226816?hash=item3a7ada4040 ale są trochę za (lużne) do terminali w Studio 60 v5, nie ma efektu sprężynowania lipa. Myslę o zmianie na banany tego typu http://www.ebay.co.uk/itm/DH-Labs-Silversonic-Locking-Banana-Plugs-thick-style-6-8-AWG-1pair-/151122343938?pt=LH_DefaultDomain_3&hash=item232f97f802

Będę musiał zrobić to raz a porządnie.

Witam.

Ostatnio miałem okazję słuchać Paradigmów signature z końcówkami anthemem. Dla mnie brzmienie idealne w gatunkach muzyki, którą lubię (rock, metal, elektronika, filmowa, całą resztę też zagrał świetnie). Niestety budżet nie ten.

Moje pytanie. Jaki wzmacniacz zintegrowany odpowiednio napędzi i zagra z taką sygnaturą i jakością dźwięku jak powyższe połączenie, przynajmniej coś zbliżonego. I miałoby to grać docelowo z Paradigm studio 60. Chodzi mi o ten charakter brzmienia ale w niższej kasie. Na pewno wezmę pod uwagę integrę od anthema, i prosiłbym o zaproponowanie co jeszcze warto przesłuchać ze wzmacniaczy zintegrowanych do 7k w cenie detalicznej.

Jestem laikiem i się nie orientuję w różnicach między wzmakami, dlatego chcę każdy z zaproponowanych dokładnie odsłuchać zanim dokonam wyboru. Jedna ważna rzecz, wzmak musi mieć możliwość pracy w trybie końcówki mocy podłączonej do amplitunera ponieważ, zestaw będzie rozbudowany do 5.1. Nie chcę przepinania kabli.

Z góry dzięki za pomoc.

Tego nie słyszałem.

Do paradigmów generalnie potrzebny jest muzykalny, lekko łagodzący ostrości wzmacniacz. Wg mnie nie nadaje się suchy, techniczny, precyzyjny wzmacniacz.

U mnie w tej roli z powodzeniem występuje MF A3.

A5, A300 jeszcze lepiej. Moc mile widziana.

Studio nie słuchałem ale moje P. Sygnature grają z 400xi Krella i grają fantastycznie. Wiele rzeczy mozna tez skorygowac kabelkami.
  • 2 tygodnie później...
Gość Kriss 73

(Konto usunięte)

Mam pytanie do Szanownego grona profesjonalistów od Paradigm

1.Ile trwa wygrzewanie kolumn Paradigm Studio 10V.5?

2.Czy po dłuższym graniu wysokie tony trochę złagodnieją?

3.Grają z Nad C 326 Bee

4.Czy jest w ogóle możliwe by z Nad zagrały troszkę łagodniej po wygrzaniu?

Będę wdzięczny za odpowiedź. Pozdrawiam.

1. 200 godzin głośnik wysokotonowy

2. Wysokie złagodnieją, po wygrzaniu to inny głośnik.

Seria Studio v5 nie gra ostro, jeśli krew leci z uszu, to wina pozostałych elementów toru.

Gość Kriss 73

(Konto usunięte)

Mordercza kombinacja. Nad to kiepski klocek. Naprawdę nie zaszalałeś...

Własne ucho cię oszukało przy zakupie? Czy polegałeś na opiniach z forum?

Powiem tak, własne ucho mnie oszukało przy zakupie. A swoją drogą za te pieniądze zbytnio zaszaleć nie było można, przy zakupie wzmaka. Kolumny dostałem nowe od braciszka. Natomiast na pewno wolę dźwięk Nad'a czy Rotela niż Japończyka Denona. Nie widzę w Denonie nic ciekawego tak samo jak w kolumnach Wharfedale(bo taki zestaw kiedyś miałem)do słuchania metalu. Ale każdy ma inny gust. Mi nie chodzi o wychwalanie marek, czy ich negowanie tylko o odpowiedź na moje pytania, za co dziękuję i pozdrawiam kolegę Roge.

Napiszę jeszcze, że fabrycznie nowe, wyciągnięte z pudła Studio 10 v5 nie grały u mnie ostro. W porównaniu do wygrzanych Studio 100, wysokie były metaliczne, natomiast nie było ich mniej, były mniej wyrafinowane. Wszyscy, którzy słuchali tych kolumienek, zarówno u mnie, jak i kumpel, dla którego je zamówiłem, wyrażają się o nich w samych superlatywach.

Wejś kolego uzbieraj sobie na jakiegoś Xindaka, najlepiej PA-M. Może zgrać się całkiem dobrze z paradigmami studio i nie będzie na pewno ostro. A Nada rozłoży w każdym aspekcie brzmienia.

Edytowane przez Ri.3236
Gość Kriss 73

(Konto usunięte)

Wejś kolego uzbieraj sobie na jakiegoś Xindaka, najlepiej PA-M. Może zgrać się całkiem dobrze z paradigmami studio i nie będzie na pewno ostro. A Nada rozłoży w każdym aspekcie brzmienia.

Ja Ciebie bardzo dobrze rozumiem, wiem że lampa czy hybryda zagra z Paradigm dobrze. Ale ja słucham ostrej muzy i potrzebuję wzmacniacz z kopem. Dotychczas bazowałem na Rotelach, ale nie zawsze sprawdzają się one w ostrej muzie. Więc spróbowałem z Nadem, no i niestety nie powiodło się. Więc Paradigm idzie na sprzedaż. Czasami tak bywa. Ale dzięki za info.

A jeśli miałbym zbierać na inny wzmak to na pewno to będzie coś w stylu starszych Primare.

Szkoda Paradigmów, bo to zacne kolumny.

Po prostu próbujesz je parować z najgorszymi propozycjami.

Miałem C356BEE i na serii monitor v7 była tragedia nie do opisania...

Nie wiem też na ile słuchasz sprzętów, a na ile czytasz o nich, bo czasem coś co powinno być łagodne wcale takie nie jest. Zwłaszcza że kolumny mają rockowy charakter :)

....a za darmo,czy 50zł za 1h?

Techcom i Salonie Polpak na pewno za darmo.

A tak przy okazji jeśli ktoś jest zainteresowany, w Olsztynie w salonie firmy LOCO przy ulicy Dworcowej można sobie posłuchać Paradigm Signature S-8 dla rozwiania powyższych wątpliwości co do jakości głośników z tej serii.

Także tam są w stałej ekspozycji najnowsze Paradigm Prestige 85F i 15F.

Edytowane przez kerikawon

Xindak jak najbardziej godny polecania. Zbudowane są zacnie i nie byłoby sie do czego przyczepić nawet gdyby ceny wzrosły o 100% a co najwazniejsze jeśli przypasują do systemu to grają w większosci przypadków również lepiej niz sugeruje cena. Sam z Paradigmami Monitor 3 uzywałem przez trzy lata modelu 6950 i musze przyznać ,że to nad wyraz udane połaczenie.

Ja Ciebie bardzo dobrze rozumiem, wiem że lampa czy hybryda zagra z Paradigm dobrze. Ale ja słucham ostrej muzy i potrzebuję wzmacniacz z kopem. Dotychczas bazowałem na Rotelach, ale nie zawsze sprawdzają się one w ostrej muzie. Więc spróbowałem z Nadem, no i niestety nie powiodło się. Więc Paradigm idzie na sprzedaż. Czasami tak bywa. Ale dzięki za info.

A jeśli miałbym zbierać na inny wzmak to na pewno to będzie coś w stylu starszych Primare.

Posłuchaj modelu 6950 . Nie zabraknie Ci niczego w tym dzwieku i do rocka nadaje się idealnie bo ma kopa na basie i jest bardzo dynamicznym , wydajnym wzmakiem. Zdecydowanie polecam.

Techcom i Salonie Polpak na pewno za darmo.

A tak przy okazji jeśli ktoś jest zainteresowany, w Olsztynie w salonie firmy LOCO przy ulicy Dworcowej można sobie posłuchać Paradigm Signature S-8 dla rozwiania powyższych wątpliwości co do jakości głośników z tej serii.

Także tam są w stałej ekspozycji najnowsze Paradigm Prestige 85F i 15F.

Zapraszam też do mnie na Sygnature S6v3 :) .
Gość Kriss 73

(Konto usunięte)

Xindak jak najbardziej godny polecania. Zbudowane są zacnie i nie byłoby sie do czego przyczepić nawet gdyby ceny wzrosły o 100% a co najwazniejsze jeśli przypasują do systemu to grają w większosci przypadków również lepiej niz sugeruje cena. Sam z Paradigmami Monitor 3 uzywałem przez trzy lata modelu 6950 i musze przyznać ,że to nad wyraz udane połaczenie.

Fakt szkoda tych kolumienek. Chciałbym się zapytać czy Xindak PA-M byłby odpowiedni do Reference Studio 10v.5. Czy zagra dynamicznie i z kopem?

Tak sie składa , że w necie znajdziesz recenzję z odsłuchu tego wzmacniacza miedzy innymi własnie z tymi kolumnami. Gość który to testował , napisał , że bez problemu poradził sobie z paradigmami , ale również z duzo wiekszymi skrzynkami więc ryzyko , że cos bedzie nie tak pod tym względem jest znikome. Recenzja jest na stronie STEREO I KOLOROWO.Polecam lekturę.

Gość Kriss 73

(Konto usunięte)

Dzięki dyzma, a powiedz mi jeszcze, on ma 20w na kanał przy 8Ohma to ile to będzie normalnie około 100w? Dobrze myślę?

Chodzi mi o to, że wzmacniacze w klasie A 20w to w porównaniu do tradycyjnych wzmacniaczy około 100w.

Pewnie powyżej 20W przechodzi do klasy AB i ma wtedy 100W

Tego zdaje się w informacjach o jego parametrach nie podają. XA 6950 którego miałem przyjemnosc uzytkować przez 3 lata , pierwsze 10 W miał w klasie A a powyżej pracował juz w klasie AB ale o tym mozna było wyczytac ze specyfikacji technicznej. Jeżeli nie ma takiej informacji w specyfikacji , to raczej nie liczyłbym na wiekszą moc niż podaje producent . Oczywiscie pewne odstepstwa od deklarowanych mocy często ma miejsce , ale zazwyczaj mowa jest o kilkuprocentowych rozbieżnościach.

Widziałem gdzieś w necie pomiary z jakiegoś testu PM-A lub jego odpowiednika o innej nazwie (sporo droższego, sprzedawanego na rynku niemieckim) i z tego co pamiętam to własnie koło 100W miał max. mocy

Widziałem gdzieś w necie pomiary z jakiegoś testu PM-A lub jego odpowiednika o innej nazwie (sporo droższego, sprzedawanego na rynku niemieckim) i z tego co pamiętam to własnie koło 100W miał max. mocy

No to już w ogóle nie ma o czym gadać. Napędzi wiekszosć konstrukcji na rynku, więc mozna powiedzieć , że pod tym względem wszechstronna maszynka. Xindaki mają solidnie rozwiązane zasilanie i to już od najtańszego modelu, a to zazwyczaj przekłada się na dobre walory dynamiczne jak i wydajnosc i łatwość wysterowywania wiekszosci modeli kolumn.

Pamiętam , że wspomniany i wykorzystywany przeze mnie XA 6950 w porównaniu z innymi konstrukcjami z jego przedziału cenowego , ale i niejednokrotnie z droższymi , pod tym względem dosłownie je miażdżył . Swoboda, dynamika , energetyczność , oddech , potęga w tym wzmacniaczu mocno odstaje od tego czego moznaby się spodziewać od wzmacniaczy z tego zakresu cenowego i przypomina raczej to czym dysponują konstrukcje duzo droższe. Zresztą co tu dużo gadać, w swojej cenie nie widzę dla niego konkurencji i smiało mozna go postawić na równi z konstrukcjami kosztującymi jakieś 2-3 tys więcej. Świetny sprzęt!Podejrzewam , że i opisywany przez kolege wzmak brzmi nieadekwatnie dobrze w stosunku do swojej ceny. To są urządzenia warte każdej wydanej złotówki a marka ta jest na naszym runku od wielu lat , więc łatwo potwierdzic wysoką jakość ich budowy i bezproblemową , bezawaryjną prace przez długie lata. Zresztą , wystarczy zaglądnąć do srodka by się przekonać , że są budowane bez kompromisów , z użyciem renomowanych , solidnym elementów, czasem wręcz zaskakują użyciem elementów które można zobaczyć zazwyczaj lub niemal wyłącznie w konstrukcjach highendowych.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.