Skocz do zawartości

Klub otwarty  ·  271 członków

Paradigm Klub
IGNORED

Klub zwolenników PARADIGM

Rekomendowane odpowiedzi

37 minut temu, jwaldek napisał:

ze sub mi wędruje po  mojej podłodze (płytki)

Docisnąć płytą kamienną, a najlepiej zmienić położenie przetwornika przekładając nóżki dając go do przodu.

Edytowane przez kerikawon
9 minut temu, kerikawon napisał:

Docisnąć płytą kamienną, a najlepiej zmienić położenie przetwornika przekładając nóżki dając go do przodu.

czy ustawienie głosnikiem do przodu nie jest dedykowane do mniejszych pomieszczeń? Tak przynajmniej zrozumiuałem czytając instrukcję.

4 godziny temu, kerikawon napisał:

Kupiłem gumową wycieraczkę, złożyłem na pół, postawiłem sub z kolcami i stoi w miejscu, skończyło się to wędrowanie 🙂

Na skutek poruszania samego kabla (podczas sprzątania) rozkręcają mi się czasami gniazda i pogarsza kontakt i kolumna przestaje grać.

Aktualnie, goły kabel (końcówki zalutowane WBT-0845) mam zakręcony bezpośrednio w gniazdach.

Jakie wtyk polecacie w mojej sytuacji? Są 2 rodzaje bananów - klasyczne i takie "falowane". W mojej sytuacji nie mogę ich włożyć w otwór, gdyż są one u mnie zaślepione. Pozostaje mi przełożyć banan przez otwór w trzpieniu i dokręcić.

Kątowy nie zmieści się tak, aby kabel zwisał swobodnie ku dołowi, więc kupię prosty.d4dcd81cd375f0ede32cad87b4e8c620.jpg3e47b23445246e535010b11d9b5c7ca6.jpgb4cc31917ebce0821e0a78f4d64bf795.jpg11f48f33f077937f6903c543aa2ccb3c.jpgb95d93088fd333177ce5219a372d1519.jpg

P.S.
Zajarzyłem, że te 2 zaślepki można wyjąć.
Tak więc mogę je wcisnąć od góry :)
Pewnie lepszy będzie w takiej sytuacji klasyczny banan kątowy?

W dniu 17.03.2021 o 22:07, blackromek napisał:

Sprosta wymaganiom w sensie mocy i czy jakości dźwięku ?

CAV poradzi sobie z każdymi kolumnami. Nie martw się opisem - ma odpowiednią moc i radiatory. Ponadto przetestowałem go :-))

Jeśli chodzi o jakość... 1/ Możesz oczywiście dać lepsze, bardziej detaliczne lampy (od razu coś np. z Siemens, jeśli ma być odczuwalnie lepiej), 2/ Dla niego Paradigm nie jest odpowiedni, tu znowu w coś lepszego musisz celować, grającego bardziej rozdzielczo i z większą ilością powietrza - sugeruję coś Z JM LAB / FOCAL z serii 900 Electra (926, 936, 946) - wówczas połączysz najlepsze z najlepszym (dynamika i potęga wzmacniacza z wyrafinowaniem kolumny).

Edytowane przez Wuelem
.
CAV poradzi sobie z każdymi kolumnami. Nie martw się opisem - ma odpowiednią moc i radiatory. Ponadto przetestowałem go :-))
Jeśli chodzi o jakość... 1/ Możesz oczywiście dać lepsze, bardziej detaliczne lampy (od razu coś np. z Siemens, jeśli ma być odczuwalnie lepiej), 2/ Dla niego Paradigm nie jest odpowiedni, tu znowu w coś lepszego musisz celować, grającego bardziej rozdzielczo i z większą ilością powietrza - sugeruję coś Z JM LAB / FOCAL z serii 900 (926, 936, 946) - wówczas połączysz najlepsze z najlepszym (dynamika i potęga wzmacniacza z wyrafinowaniem kolumny).

Dzięki właśnie tak myślałem , lampy zmieniłem na takie E88cc golden lion genalex. Tylko czy Focale zagrają ostrą muzykę

Dopisałem, że te oznaczenia dotyczą serii Electra.

Czy zagrają? To są bardzo dobre kolumny. Więc - Tak. Ewentualnie jest pytanie, jak głośno chcesz grać. Z pewnością w ich przypadku sprawią się do poziomu normalnego odsłuchu. Dla nadzwyczajnych wybryków musisz poszukać czegoś innego.

Ewentualnie uważnie dobierz do Paradigm wzmacniacz w tzw. klasie D. Akurat one mają złagodzone wysokie (zależy przy ilu omach podłączonej kolumny) oraz dobra kontrolę dołu, co pomaga kolumnom z podkręconymi skrajami. Osiągniesz spokój (w całym paśmie) bez utraty żywiołowości. Ale mimo to... postawienie na kolumny z odpowiedniej klasy dźwiękiem może bardziej się opłacać. Bo gdyby chodziły tylko o dynamikę, to zawsze można dostawić sub i odciążyć kolumny główne od męczenia się z najniższym basem.

Ostra muzyka wymaga zejścia bardzo nisko bez utraty energii i nie lubi nadmiernie wydelikaconego skraju na górze pasma. Rodzaju szumu wysokotonowego zamiast energii. Na ile jesteś daleko od tych cech teraz - na odległość nikt nie wie. To tylko wskazówka.

Ale na pewno masz wzmacniacz mocarny. To nie brak mocy z jego strony stoi na przeszkodzie. Najprościej przesuń trochę kolumny - 10 cm w tył-przód i 10 cm na boki (szersza-węższa baza). Czasami zejście z modów czyni cuda. Życzę cudownego dźwięku...

Koledzy, przepraszam za spam, ale już długo szukam i trochę się frustruję. Gdyby ktoś chciał się pozbyć pary Studio 20 albo 40, v4 albo v5 to bardzo proszę o kontakt na PW. Jest jedna para 20 v5 na Olx, ale cena... 😐 a poza tym dosłownie nigdzie nic.

Edytowane przez bartleby
Dopisałem, że te oznaczenia dotyczą serii Electra.
Czy zagrają? To są bardzo dobre kolumny. Więc - Tak. Ewentualnie jest pytanie, jak głośno chcesz grać. Z pewnością w ich przypadku sprawią się do poziomu normalnego odsłuchu. Dla nadzwyczajnych wybryków musisz poszukać czegoś innego.
Ewentualnie uważnie dobierz do Paradigm wzmacniacz w tzw. klasie D. Akurat one mają złagodzone wysokie (zależy przy ilu omach podłączonej kolumny) oraz dobra kontrolę dołu, co pomaga kolumnom z podkręconymi skrajami. Osiągniesz spokój (w całym paśmie) bez utraty żywiołowości. Ale mimo to... postawienie na kolumny z odpowiedniej klasy dźwiękiem może bardziej się opłacać. Bo gdyby chodziły tylko o dynamikę, to zawsze można dostawić sub i odciążyć kolumny główne od męczenia się z najniższym basem.
Ostra muzyka wymaga zejścia bardzo nisko bez utraty energii i nie lubi nadmiernie wydelikaconego skraju na górze pasma. Rodzaju szumu wysokotonowego zamiast energii. Na ile jesteś daleko od tych cech teraz - na odległość nikt nie wie. To tylko wskazówka.
Ale na pewno masz wzmacniacz mocarny. To nie brak mocy z jego strony stoi na przeszkodzie. Najprościej przesuń trochę kolumny - 10 cm w tył-przód i 10 cm na boki (szersza-węższa baza). Czasami zejście z modów czyni cuda. Życzę cudownego dźwięku...

Dzięki to 100% prawdy co piszesz akustyka i ustawienie kolumn to podstawa od dawna jeżdżę z kolumnami i myślę że złapałem odpowiednie miejsce tak odsłuchowe jak i dla kolumn , ale w ramach eksperymentu i tak co jakiś czas coś kombinuje . Chciałem iść po prostu krok dalej i rozważam co wymienić wzmak czy kolumny z wskazaniem na kolumny

@blackromek jeśli będziesz szukał swojego dźwięku zmianą kolumn (a nie wzmacniacza jak sugerowałem) - daj znać jak będziesz sprzedawał te 100 v.5

dzięki !

Szukam kontaktów w Elblągu i okolicach !

• 4 tygodnie później...

Jeśli odpowiada ci sposób prezentacji, całkiem rozsądny wybór. Oczywiście jeśli masz w okolicy sklep który nimi dysponuje możesz jeszcze aby się upewnić, wypożyczyć takie głośniki aby sprawdzić realnie w miejscu pracy. Oczywiście warunkiem że głośniki sa przepracowane minimum 200 godzin. Zawieszenia w Paradigm są bardzo sztywne. 

U mnie 18m2 i podobne realia. Mam i jestem zadowolony. Kupiłem po odsłuchu w salonie. Nie bawiłem się w testy w domu, bo nie mam na to czasu.
Moje preferencje: wszystkie odmiany rocka. Jest bas (pod kontrolą) i jest moc.

W dniu 28.04.2021 o 09:11, kerikawon napisał:

Jeśli odpowiada ci sposób prezentacji, całkiem rozsądny wybór. Oczywiście jeśli masz w okolicy sklep który nimi dysponuje możesz jeszcze aby się upewnić, wypożyczyć takie głośniki aby sprawdzić realnie w miejscu pracy. Oczywiście warunkiem że głośniki sa przepracowane minimum 200 godzin. Zawieszenia w Paradigm są bardzo sztywne. 

dziękuję, 3000f przyjechały. Pytanie: czy jakbym w miarę "budzetowo" chcial podkręcić ich dzwięk, to czy 6000f nie bylyby za dużo rowniez basowo na to moje 15m ? Czy po porostu dojdzie trochę basu, ale reszta zostanie taka sama?

Grają z yamahą as701, na razie nie planuję upgradu chyba że cos w okolicach 3 za uzywkę warto..

Widzę że skok na serię wyzej to okolice ceny x2, są jeszcze na sprzedaż uzywki poprzedniej serii 7v7 ale to konstrukcja 2,5 drozna i nie wiem jak brzmienie i detalicznosc ma się do 3000f (ktora mi się podoba). Reasumując- podoba mi się, więc chcę lepiej ale "lepsze wrogiem dobrego".

I drugie pytanie - czy jest możliwe ze glosniki w P 3000f  po jakimś czasie i wygrzaniu stana się męczace dla uszu ("ostro z cisnieniem i nieustajacymi sybilantami")? Tak mi ktoś zasugerował, a ja nie mam miesiąca na testy.

Czego mogę spodziewać się po brzmieniu wraz z upływem godzin grania?

Też myślałem o 6000, ale basu byłoby za dużo jak na klitkę o takim metrażu. Po 2 tyg niczego nie zauważyłem, ale ja nie słucham na linii, gdyż takie brzmienie jest dla mnie suche i bez wyrazu.
Mam je od końca lutego i nadal brzmienie jest wyraziste i z charakterem.

Sam jestem handlowcem i wiem, że sprzedawcy (aby wyrobić targety narzucone przez szefostwo z excelem na ekranie) - zawsze znajdą łatkę, aby sprzedać produkt 10 razy droższy. Tak robi 90%. Ci kierujący się innymi zasadami, tracą pracę. Takie są realia...

• 4 tygodnie później...

Panowie , od nowości mam Paradigm monitor 9v6 , 65% kino 35% muzyka , w okolicach 70 km odemnie jest klient ktory ma na sprzedaz Paradigm studio 60 V3 czy warto robic przesiadke ? czy zbytnio nie zyskam w  porownaniu do 9v6 ? 

Oczywiście że zyskasz. Nawet stare Refernce Studio to ogromny skok jakościowy. Pamiętaj jednak ze to starsze głośniki i mało jest już serwisowych przetworników gdyby co. 

pamiętam,  miałem kiedyś od was zastawik xindaka  w połączenie z paradigm studio 40v4////bardzo miło go wspominam....dobre granie......z przewodami ultralinka i albedo... 

taki tylko z innego sklepiku:

https://archiwum.rms.pl/zestaw-stereo-z-odtwarzaczem-cd-xindak-xa-6950v-muse-2-0-kolumny-paradigm-studio-40-v-4

Ja tych głośników używam do dnia dzisiejszego. Ale już są przerobione zwrotnica strojona pod moje gusta przez Arka Ogrodnika. Oraz grają w zestawie z dwoma subwooferami MartinLogan Dynamo 700. Zacnie, Rozrywkowo, Koncertowo.  

rozrywkowo i koncertowo to fakt.....nakręcałem się na signature s4 ale wtedy to były kolumienki po za moim zasięgiem....ciekawa jaka byłaby różnica oczywiście na plus:)

http://www.highfidelity.pl/artykuly/0610/paradigm.html

15 godzin temu, mztv napisał:

rozrywkowo i koncertowo to fakt.....nakręcałem się na signature s4 ale wtedy to były kolumienki po za moim zasięgiem....ciekawa jaka byłaby różnica oczywiście na plus:)

http://www.highfidelity.pl/artykuly/0610/paradigm.html

mozna je gdzies dorwac w dobrej cenie? i czy a dobrze dociazone oczywiscie jak na podstawki 😄

studio 40v4 były ok basu na pewno nie brakowało...podejrzewam, że w signature s4 będzie podobnie tyle,że lepiej.....jak na monitory to był kawał dobrego, szybkiego grania 

https://www.hifishark.com/search?q=paradigm+signature+s4

Cholernie szybkiego i bezpośredniego. Co do basu, pozornie w stosunku do Studio -20 czy Signature s2 było mniej ale był dokładny i zróżnicowany. A to wielka zaleta. Ja przenoszę system do większego pomieszczenia, dlatego dodaje stereofoniczne subwoofery, dla wspomożenia tego systemu. 

W dniu 24.05.2021 o 09:26, kerikawon napisał:

Oczywiście że zyskasz. Nawet stare Refernce Studio to ogromny skok jakościowy. Pamiętaj jednak ze to starsze głośniki i mało jest już serwisowych przetworników gdyby co. 

i tego sie troche boję bo moje 9v6 znam od nowosci kupowałem je w 2010 roku nie katowane uzywane raz na 2 tyg po kilka godzin maks , a te 60v3 to jednak moga byc zestawy z 2003 roku ? kiedy Paradigm  własciwie zaczął produkcje tych modeli ? 2002 czy 2003 ? no i druga sprawa czy 3,2 tys zl to nie przesadzona cena za prawie 20 letnie kolumny ?  szkoda ze marki takie jak Paradigm nie mają mozliwosci sprawdzenia daty produkcji według numeru seryjnego , duzo by to pomogło przy zakupie , taka polityke stosuje np apple 

Edytowane przez KARAWAN290

Paradigm Reference Studio/60 v.3 loudspeaker | Stereophile.com

Wygooglaj jak dla mnie 2004 i potem kontynuowane do 2008

9 godzin temu, kerikawon napisał:

Paradigm Reference Studio/60 v.3 loudspeaker | Stereophile.com

Wygooglaj jak dla mnie 2004 i potem kontynuowane do 2008

wedlug mnie koncowka 2002 lub początek 2003 roku Studio v3 weszło do produkcji  swiadczy o tym reklamowka z polpaku oraz kilka postów forum usa znalazlem gdzie ludzie juz w 2003 roku zastanawiali sie na wymianą studio v2 na v3 , takze mimo fajnych kolumn mam stracha przesiadac sie z 10 letnich monitorów na prawie 20 letnie studio 

Edytowane przez KARAWAN290
  • 2 tygodnie później...
W dniu 3.02.2019 o 11:09, Bassoholik777 napisał:

Polecam  koledze odkręcić ten głośnik i zobaczyć.

NA 100 % to nie wina cewki . tak mi się wydaje 😉 prowdopodobnie  odkleiła się membrana od karkasu   już  co najmniej  kilka razy  miałem z tym problem  . W serii Signature oraz Studio . W niższych seriach jest ten sam problem .Ostatnio w S 8v3   Nawet najwyższe modele  są  wyprodukowane z wadami ktore po jakimś czasie wychodzą przeważnie  jeżeli ktoś słucha  bardzo  głośno  lub przeciągnie z mocą . Albo kupi już wytłuczone .Za duży wychył membrany doprowadza do oderwania się membrany , puszcza klej  czasami  rozwywa  dolne zawieszenie  w skrajnych przypadkach  . Cewki  są solidne  prawie nigdy nie  przepalają się   są nawinięte grubym drutem,  problem leży w  słabej jakości kleju  . Paradigm  używa słabej jakości klej. Głośnk gra  tak jakby cewa  ocierała a w rzeczywistości  karkas  szoruje po membranie  jak tłok .Miałem ok  20 par  podłogowek wiekszość to Signatury 8V1 V2 V3  ale serie studio tez i miałem  i ten problem czasami  wystepował  .Tą usterkę można naprawić  samemu  

czy problem jest faktycznie spory ? na dniach wybieram sie po Studio 100 V3 glosniki maja okolo 14 lat 

W moich starych Altusach 140, klej trzymał blisko 30 lat. I będzie trzymał dalej, bo użytkuje je kolejny user. Rzecz jasna w tym reneneracja samych głośników (po 20 latach) , gdyż zawieszenia się rozpypały w proszek ze starości.
Pomijam fakt brzmienia, choć niejeden z nas się na Tonsilu wychował. Prawda jest jednak taka, że współcześni producenci zakładają już w fazie projektowania "datę śmierci" produktu. Excel musi się zgadzać...
Za takie coś, producenci powinni płacić kosmiczne kary.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.