Skocz do zawartości

Klub otwarty  ·  271 członków

Paradigm Klub
IGNORED

Klub zwolenników PARADIGM

Rekomendowane odpowiedzi

20 godzin temu, KARAWAN290 napisał:

czy problem jest faktycznie spory ? na dniach wybieram sie po Studio 100 V3 glosniki maja okolo 14 lat 

Nie ważne czy v3, v4, v5. W głośniku nic się zwykle nie psuje przez kilkadziesiąt lat normalnego użytkowania, jak nie przeciążysz i nie spalisz cewki to jedyne pozostałe opcje, nie licząc fizycznych uszkodzeń - że guma w zawieszeniu sparcieje lub zdarza się że "wyrobi" się dolne zawieszenie (ta siateczka) co może powodować inne skutki np niecentryczność i zniekształcenia. To wszystko, łącznie z cewką spaloną w razie czego jest do naprawy za bardzo małe pieniądze w dobrym serwisie, który się tym zajmuje. Nie jest tak, że od razu głośnik wtedy trzeba kupić nowy za sporą kasę, co jest najczęściej kompletnie nieopłacalne biorąc pod uwagę cenę używanych starych kolumn. Zresztą i tak takowych głośników zamiennych będzie prawdopodobnie brak. Kolumny w razie awarii głośnika, który nie jest dostępny, nie muszą iść na śmietnik lub na sprzedaż za bezcen, ani nie trzeba koniecznie kupować nowego jednego głośnika (o wartości często blisko połowy całych kolumn) ani polować na inne używane kolumny aby wyjąć głośniki, tak jak się każdemu błędnie wydaje. Każdy głośnik można normalnie oddać do serwisu i będzie grał jak nowy, chyba że mu fizycznie uszkodzisz membranę.

W dniu 28.05.2021 o 23:28, KARAWAN290 napisał:

wedlug mnie koncowka 2002 lub początek 2003 roku Studio v3 weszło do produkcji  swiadczy o tym reklamowka z polpaku oraz kilka postów forum usa znalazlem gdzie ludzie juz w 2003 roku zastanawiali sie na wymianą studio v2 na v3 , takze mimo fajnych kolumn mam stracha przesiadac sie z 10 letnich monitorów na prawie 20 letnie studio 

Z nową wiedzą możesz będziesz już mniej bojaźliwy. U mnie grają kolumny z 1968r, głośniki w oryginalnym stanie, bez śladu zużycia. Z Paradigmów miałem Studio 60v1, prawie 30 letnie, też grały bez problemu.

W dniu 13.06.2021 o 12:35, don111 napisał:

Nie ważne czy v3, v4, v5. W głośniku nic się zwykle nie psuje przez kilkadziesiąt lat normalnego użytkowania, jak nie przeciążysz i nie spalisz cewki to jedyne pozostałe opcje, nie licząc fizycznych uszkodzeń - że guma w zawieszeniu sparcieje lub zdarza się że "wyrobi" się dolne zawieszenie (ta siateczka) co może powodować inne skutki np niecentryczność i zniekształcenia. To wszystko, łącznie z cewką spaloną w razie czego jest do naprawy za bardzo małe pieniądze w dobrym serwisie, który się tym zajmuje. Nie jest tak, że od razu głośnik wtedy trzeba kupić nowy za sporą kasę, co jest najczęściej kompletnie nieopłacalne biorąc pod uwagę cenę używanych starych kolumn. Zresztą i tak takowych głośników zamiennych będzie prawdopodobnie brak. Kolumny w razie awarii głośnika, który nie jest dostępny, nie muszą iść na śmietnik lub na sprzedaż za bezcen, ani nie trzeba koniecznie kupować nowego jednego głośnika (o wartości często blisko połowy całych kolumn) ani polować na inne używane kolumny aby wyjąć głośniki, tak jak się każdemu błędnie wydaje. Każdy głośnik można normalnie oddać do serwisu i będzie grał jak nowy, chyba że mu fizycznie uszkodzisz membranę.

Z nową wiedzą możesz będziesz już mniej bojaźliwy. U mnie grają kolumny z 1968r, głośniki w oryginalnym stanie, bez śladu zużycia. Z Paradigmów miałem Studio 60v1, prawie 30 letnie, też grały bez problemu.

kolumny kupione graja pieknie w porownaniu z monitor 9v6 to przepaść jakosciowa 

9 godzin temu, negatyw napisał:

@ don111:
Mówiąc o serwisie, masz na myśli autoryzowane, czy niekoniecznie?
Możesz podać kilka Tobie znanych i zaufanych? Przydadzą się na zaś...

Oczywiście nieautoryzowane, chyba że taką samą pracę chcesz mieć wykonaną 3x drożej albo i wcale, bo oni w naprawy często się nie bawią, tylko wymieniać na nowy głośnik potrafią. Dobrych serwisów jest kilka, np Audiofil z Dzierżoniowa lub Acoustic-24

2 godziny temu, KARAWAN290 napisał:

kolumny kupione graja pieknie w porownaniu z monitor 9v6 to przepaść jakosciowa 

Stanęło na Studio 100 v3 ? 

• 2 miesiące później...

Macałem i słuchałem nowe Paradigm Founder. Widać że z powrotem wracamy na dobre tory. Wygląd i brzęczenie naprawdę w klasie Reference Studio v4. Oczywiście bierzemy te kilkanaście lat poprawki ale uważam to jedna z najbardziej interesujących serii obecnie na rynku. Testowałem 40 i 80. 

• 3 tygodnie później...

Chciałem poinformować Wszystkich fanów marki Paradigm (obecnych i przyszły) że noszę się z zamiarem sprzedaży swoich praktycznie nowych, bo pół rocznych (NOS) kolumn Paradigm 60 v5 w wyjątkowych wykończeniu - piano black high gloss.

Dla aktualnych posiadaczy kolumn tej marki nadarza dobra okazja do poznania innych jej produktów - a dla osób jej ciekawych ażeby się z nią w końcu zmierzyć u siebie w najlepszym wydaniu.

Pozdrawiam, Adam.

Szukam kontaktów w Elblągu i okolicach !

• 2 tygodnie później...

witam, od kilku tygodni mam paradigm premier 700f. jeszcze sie wygrzewają z zestawem denon 1510. jeden zonk się przytrafił, otóż jeden głośnik miał nóżki gumowe i kolce a drugi nie. czekam na dosłanie od sprzedawcy ale on pewnie musi to od dystrybutora załatwić. szukam zatem 4 nóżek tych gumowych podkładek bo na kolcach nie chce póki co stawiać głośników. wiecie moze gdzie można to załatwić ?

• 1 miesiąc później...
  • 1 miesiąc później...
W dniu 23.08.2021 o 12:14, kerikawon napisał:

Macałem i słuchałem nowe Paradigm Founder. Widać że z powrotem wracamy na dobre tory. Wygląd i brzęczenie naprawdę w klasie Reference Studio v4

Wyglądają bardzo dobrze, szkoda tylko, że cena jest wywalona w kosmos. 20K zł za najmniejsze podłogówki 80F to jest zdecydowanie za dużo. W tym samym rozmiarze podłogówki z serii Prestige kosztują poniżej 10K zł.

Ja cały czas czekam na odnowioną serię Studio i Signature. To dopiero byłby hit.

projektor: Epson LS10000; procesor/blu-ray: Cambridge CXU; końcówka mocy: Arcam FMJ P7; kolumny: Polk Reserve R700 + Paradigm CC-590 v4 + Studio 10 v5; sub: Paradigm Seismic 110; DAC stereo: Topping dx9

• 1 miesiąc później...

Witam po dłuższej przerwie.

Stoję przed zmianą sprzętu audio.

na dzisiaj seria podstawkowa monitor plus xindak a06, generalnie od zawsze miałem Paradigm różne serie. Najwyższa to studio 10 v5.

Źródło to PC i pliki flac lub tidal po USB do wbudowanego w a06 dac.

Szukam kolumn podstawkowych. Zależy mi na większej integracji ze źródłami typu tidal. Najchętniej już z pominięciem PC jako źródła.

Przyznam, że się pogubiłem w dostępnych liniach produktowych.

Jest premier, founder, prestige itp

Proszę o radę w co celować ?

• 1 miesiąc później...

Panowie czy ktoś stosował  IsoAcoustics Gaia II pod kolumny myślę dać pod Studio 100V5 ,przy okazji czy nie orientuje się ktoś jaki jest gwint w studio 

• 8 miesięcy później...

Szanowni.

Chciałbym jako gorący Fan,  Wam czyli zwolennikom Paradigm zaoferować dwa (2), jednodniowe i jednoosobowe dla dwóch niezależnych osób, zaproszenia na AVS 2022. 

Sam jestem podczas AVS w Skybox 103 na Stadionie czyli w pokoju Paradigm gdzie będzie można zobaczyć

Founder F-120 nawet podobno grające 😉 

Liczy się kolejność zgłoszeń, z prawidłową odpowiedzią kto jest największym fanem Paradigm w Polsce i dlaczego założył Klub Paradigm na tym forum. Dobrze zbadajcie sprawę.  Odpowiedzi na  [email protected]. Zaproszenia na uznane odpowiedzi w wiadomości zwrotnej. Czas start.... Zaproszenia mogę wysłać do godziny 15 dnia 27.10 potem już nieaktualne niestety. 

Edytowane przez kerikawon
  • 4 tygodnie później...

Panowie mam pytanie problem z moimi Studio 100v5 kolumny maja już pare lat nigdy nie było z nimi żadnego problemu aż wczoraj zaczęło być słychać zakłócenia w prawej kolumnie i nawet przestawała grać dzisiaj to samo tylko częściej milkła , zamieniłem kable bez zmian , wyczyściłem terminale i kable kontaktem zamieniłem kolumny stronami i teraz jest dobrze , kable z bananami i zworki banany i blaszki czy możliwe jest że to było po prostu zabrudzeniem 

• 2 tygodnie później...
W dniu 18.11.2022 o 19:51, blackromek napisał:

czy możliwe jest że to było po prostu zabrudzeniem 

Możliwe choć mało prawdopodobne. Proponuje przyjrzeć się pracy głośników przy wiekszym obciązeniu. Dobrze też spojrzeć na zwrotnice, czy jakiś element się nie przegrzewa. 

24 minuty temu, kerikawon napisał:

Możliwe choć mało prawdopodobne. Proponuje przyjrzeć się pracy głośników przy wiekszym obciązeniu. Dobrze też spojrzeć na zwrotnice, czy jakiś element się nie przegrzewa. 

Dzięki wielkie , ale ulżyło mi to raczej nie kolumny zamieniłem stronami a problem został po prawej stronie

• 10 miesięcy później...
  • 3 tygodnie później...
  • 3 miesiące później...

Witam mam pytanie do posiadaczy lub byłych posiadaczy  Studio 100v5 , jak mocno macie/mieliście skręcone kolumny na słuchacza , walczę z tematem od dłuższego czasu wiem że podstawa to na ucho ale chciałem też wysłuchać waszych opinii 

Wiele zależy do Pana odległości od głośników. Generalnie Paradigm przy tamtych modelach zalecał najpierw ustawienie równoległe głośników Jesli odległosci słuchajacego od głośników była wieksza niż miedzy głośnikami. Zakładamy że minimum odległosci miedzy osiami głosników dla poprawnej bazy stereofonicznej powinna wynosić 210 cm wtedy odległoś słuchającego powinna wnoscić od lini odsłuchu około 3 metry. I  wtedy dla przetworników które mają najlepszą propagacje w kącie 30 stopni od osi, wszystko powinno byc znakomicie słyszalne, oraz baza stereofoniczna poprawna. Oczywiście dochodzi wiele zmiennych jak układ pomieszczenia dodatkowe odbicia, jednak zaczynamy zawsze od ustawienia bazowego jak podałem. Proszę pytać, rozwieje kolejne watpliwości.         

Edytowane przez kerikawon

Dziękuje bardzo za szybką odpowiedzi . Pokój 4,60 x 5,20   kolumny ustawione na krótszej ścianie baza stereo 2.24 mierzona między twiterami , miejsce odsłuchowe 2,80 m . Teraz mam kolumny skręcone bardzo ( prawie nie widać ścianek wewnętrznych ) jest niestety ale niektóre kawałki grają dobrze ale niektóre brzmią słabo jak skompresowane zlewają się , tak bardzo doginałem kolumny aby uzyskać takie soczyste analogowe mocne brzmienie ( bas , perkusja ) gdy zmniejszałem dogięcie scena robi się większa ale dźwięk robi się taki matowy , aha pokój to normalny salon ale dosyć mocno zagracony i wymuszone na żonie gruby duży dywan , zasłony . Jestem ciekawy jak inni mają skręcone 100v5 

Matowe brzmienie to raczej znak że średnica nam ginie. Tu bym wiecej upatrywał w kablach, może źródle, bo wzmacniacz jak pamietam Pan posiada CAV, wiec nie powino byc problemów z zasilaniem.  

Tak Cav , kable chord odyssey , tak mi barwy nie brakuje tylko nie mogę uchwycić tego punktu , wydaje mi się że za bardzo skręcam kolumny na słuchacza i tracę dużo z sceny i szczegółów nagrania 

Dzisiaj po pracy po eksperymentowałem , odgiąłem kolumny o 1 cm i było jakby lepiej szczególnie w dobrze zrealizowanych nagraniach w tych gorzej brzmiących ( ostry metal ) gorzej , wtedy zrobiłem jak w instrukcji odgiąłem jeszcze o 1 cm ( widoczne całe wewnętrzne boki ) i jest w wszystkich nagraniach zdecydowanie lepiej zginął wreszcie dudniący bas . Na razie słucham

Chyba dusiłem te paczki

• 4 miesiące później...

Cześć, dawno tu nie zaglądałem, ale gdzie mam szukać, jak nie tu 🙂 Posiadam studio 60v4, a chodzi za mną od jakiegoś czasu zamiana. Celuję w Signature 40v2. Czy ktoś  z zacnego grona miłośników Paradigm ma owe kolumny do sprzedania?

Edytowane przez spaniard
  • 2 tygodnie później...
W dniu 21.07.2024 o 12:33, spaniard napisał:

Cześć, dawno tu nie zaglądałem, ale gdzie mam szukać, jak nie tu 🙂 Posiadam studio 60v4, a chodzi za mną od jakiegoś czasu zamiana. Celuję w Signature 40v2. Czy ktoś  z zacnego grona miłośników Paradigm ma owe kolumny do sprzedania?

Znaczy Signature s4 v2 🙂

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.