Skocz do zawartości

Klub otwarty  ·  271 członków

Paradigm Klub
IGNORED

Klub zwolenników PARADIGM

Rekomendowane odpowiedzi

Witam.

Poszukuję kolumn podłogowych do mojego Rotela RA11. Czy Paradigm będzie się nadawał do rocka, hard rocka i metalu? Pokoj 20m. W dotychczasowych MA BR6 brakuje mi przestrzeni, basu i separacji instrumentów w tych gatunkach muzycznych. Momentami wszystko zlewa się w jedną całość.

Oprócz Rotela posiadam Dune HD, Dvd Samsung hd950 i Matrix Mini I.

Raczej zapomnij o P przy tej muzyce.

Niektóry rock brzmi dobrze, ale przy muzyce metalowej te kolumny bardziej krzycza niż grają.

Z kolei na nich dobrze słuchać klasyki, bluesa, czy jazzu, elektroniczną też dość dobrze znoszą, ale brakuje najnizszego basu zeby calościową się uzupełnić.

Dzięki za odpowiedzi.

Wciąć się zastanawiam i tak jeszcze drążąc temat Monitorów 9tek.

Jak to jest z 9v7, producent podaje 8 Ohm, a w rzeczywistości do ilu schodzą?

Ktoś może ma jakieś informacje na ten temat?

Zanim zdecyduję się na jakiekolwiek odsłuchy, chciałbym przynajmniej wyłonić sobie grono potencjalnych kandydatów, gdyż z odsłuchami i tak będzie problem.

A jak się mają do siebie 9v7 i 9v5 w kwestii ogólnego wykopu, ilości basu i jego jakości?

Zastanawia mnie zwłaszcza te 8 Ohm

Panowie napiszcie jakie macie doświadczenia z podłączeniem kabla głośnikowego do kolumn pod względem konfekcji. Wydaje mi się, że widełki wpięte do dołu dają lepszy efekt niż robią to banany. Słychać to przede wszystkim na basie - jest większy i bardziej sprężysty.

Kolego "ar_w" wlasnie o to chodzi w muzyce gitarowej zeby dzwiek gitar porywal sluchacza i wywolywal dreszcze! Mialem Monitor Audio BX5 i jak przy nocnym graniu byly znosne tak podczas glosniejszego odsluchu koncertow nie wyzwalaly zadnych emocji-takie flaki z olejem. Do symfonicznych plumkan to moze i sie nadaja ale do zywiolowej muzyki to w zyciu bym ich nie polecil i tu wlasnie uklon w strone Paradigma gdzie dynamiki nie brakuje. Sluchalem jeszcze ELAC-ow FS147 z Rotelem tez niezly czad ale cena kolo 5kzl

No nie wiem, mam inne odczucia.

Rocka jeszcze te kolumny znoszą, bo średnica gdzieniegdzie jest stłamszona i przez to barwowo dobrze wybrzmiewają przy tego rodzaju muzyce,

ale muzyka metalowa, w której jest MNOGOŚĆ dzwieków a ich harmonicznych jeszcze wiecej, wrzaskliwe kolumny sprawiają wrażenie jazgotu, przerzucania gwoździ, które wyraźnie męczą ucho i po chwili zniechęcaja do dalszych odsłuchów.

Przy tego typu muzyce kolumny muszą średnice odtwarzać miekko, nadając tej muzyce soczystości a nie wrzasku, bo dopiero wtedy czujesz separacje poszczególnych dzwiekow.

Moze kazdy ma inne preferencje, ale najlepiej metalu sluchało mi się - uwaga - na kolumienkach z GD16/40 + GDW9/60, średnicę odtwarzały przepieknie, mieciutko, delikatnie, GDW znosnie odtwarzały talerze, w przeciwienstwie do altusowych tubek, a totalny brak basu uzupełniał wielki subwoofer grający "sprężyście".

I uwaga, kazdy kto wchodził do pokoju komentował "łaaał, fajnie to gra!", w przeciwienstwie do obecnych 60v4, które poza fajnym ponadczasowym wyglądem grają jedynie przeciętnie, nie wypowiedziawszy żadnej superlatywy. Nie mam tu na myśli imponowania ludziom swoimi nabytkami, bo nie po to sie je kupuje, ale to dla mnie informacja zwrotna, że ci ludzie potwierdzają moją własną opinię nt. przeciętnego wybrzmiewania tych kolumn.

Nie twierdzę tym, że wyroby tonsila są lepsze, absolutnie, ale daje po prostu do myślenia a raczej skłania do refleksji nad odpowiednim zastosowaniem kolumn i ich brzmienia do swojej ulubionej muzyki

Edytowane przez ar_w

Nie sluchalem 60v4 ale jesli maja tak cofnieta srednice jak monitory serii v.6 to faktycznie przy muzyce gitarowej moze byc lekkie rozczarowanie.

Edytowane przez rydziu81

Ja tam słucham power metal na moich paradigm studio 20v5(wymieniłem tylko wewnątrz kable, te zworki z tyłu i dodatkowo wygłuszyłem obudowy filcem)+sony 770es+audio gd nfb 3.33 i gra jak dla mnie elegancko! poprzednio porównywałem do głośników diy na vifa xt25 i aurum cantus ac 130mkII i te drugie nie miały takiego "pazura" jak paradigmy studio.... subwofer do metalu chyba jest zbędny.... choć taki mały Velodyne SPL–800 ultra kusi mnie.... - ale czy będzie nadążał za paradigmami? - może kiedyś uda mi sie przetestować to.....

?

Nadaza ja mam od wtorku spl 1200 ultra :-) co prawda jeszce nei wygrzany ale sluchalem takiego na odsluchu ktory mial juz okolo 150-200 godzin to szalal normalnie :-) warty grzechu ten sub i generalnie cokolwiek z veldoyna sie kupi to kazdy bedzie zadowlony, a przy wyzszych seriach zachwycony.. jeszcze rela mozan sprawdzic tez zacny sub,I tez nie narzekam na moje paradigmy studio 60v5 ..

"Przyszłość należy do tych, którzy wierzą w piękno swoich marzeń."  Eeleanor Roosvelt

Ja nie twierdzę, że Studio to fatalne kolumny.

Po prostu podchodzę do nich z wysoką krytyką jak prawie do wszystkich wyrobów, które zakupiłem.

Moge ująć, ze te kolumny grają dobrze, ale jakbym miał je kupić w rynkowej cenie (6000zł), to jednak człowiek spodziewałby się więcej, stąd te słowa krytyki wyżej.

Byc moze jak zmienie piec, bede jeszcze bardziej zadowolony, a w szczegolności akustykę pomieszczenia

PS. A widzisz lolek.... i zakupiłeś suba, a ja nie muszę, bo 60v4 daja wystarczająco głęboki bas, hyhy :)

basowe 18-tki i spora kubatura rządzi, fizyki nie oszuka.

Edytowane przez ar_w

Witam jakbym mial kolumny nawet z 18 -ami to i tak bym kupil suba :-) dla mnie sub to podstawa i na moich 25 m. Nawet 60v5 spokojnie dla normalnego czlowieka nie potrzebuja suba tak to mi powiedzieli moi kumple jak przyszli do mnie i posluchali muzyki jak i po obejrzeniu filmu... ale ze ja jestem taki a nie inny i dla mnie sub to podstawa do kina domowego to sub bylby z kazdymi kolumnami jakie bym nie kupil... dla mnie seria v4 gra za duzo basem i odnioslem wrazenie ze jeszcze bardziej wycina na srednice jak seria v5, dlatego dla mnie jest fajniejsza seria v5 - zreszta gdyby cos w tym nie bylo to nie zmniejszali by kolumn i nie doszliby do wniosku ze generalnie Europa to nie USA czy Canada i ze tutaj ludzie maja mniejsze salony... chocby jak u mnie, niby dom ale salon ma 25m plus wiadomo jest to otwarte na jadalnie i na kuchnie tak jak to jest teraz w domach wiec w sumie jest metrow ale sam jakby salon jest znacznie mniejszy jak to w wielu wypadkach za oceanem... Do tego jak dobrze wiesz 60v5 glosnik ich srednio tonowy to nie jest taki zwykly srednio tonowy tylko on przenosi rowniez pelne pasmo glosnika niskotonowego wiec naprawde basu nie brakuje mysle do 30m w salonie.... czego dowqodem byly testy tych glosnikow i pod tym wzgledem nawet wygraly z jakims modelem Dali gdzie glsoniki byly 18 -tki... oczywiscie nie twierdze ze sa to super hiper kolumny ale za swoja cene wzgledem jakosci jak dla mnie spelniaja sie... a jak jeszcze podlacze je do bi-ampingu to bedzie jeszcze lepiej... A bas z velodyna to taki jest kolego, ze wiele kolumn wysiada w kinie jakby sie chcialo tylko z kolumn podlogowych uzykac taki bas jak daje sub.... i chyba sie z tym ze mna zgodzisz... a jesli nie wierzysz to zapraszam do sklepu na odsluch takiego czy podobnego suba np Rela i sam sie przekonasz naocznie....

Zreszta tak jak mowie nie samym kinem czy muzyka sie zyje , jest tyle fajnych "hobby", ktore czlowiek ma a przynajmniej ja mam, ze jest na co kase wydawac i miec po trosze z roznych dziedzin swoich zainteresowan... na odpowiednim poziomie...nizej link ci podaje jak masz chec to zobacz sobie zdjecia z mojego kina domowego : post nr 2543 i 2546 - dwa posty bo w tym pierwszym deko nakrecilem i czesc tych samych zdjec sie wkleila...:-)

http://www.audiostereo.pl/nasze-instalacje-kd-niech-nas-zobacza_23296.html/page__st__2520

Edytowane przez lolek126

"Przyszłość należy do tych, którzy wierzą w piękno swoich marzeń."  Eeleanor Roosvelt

Ładnie masz w salonie odsłuchowym, muszę przyznać. Mi by tam brakowało jakiejś leżanki, coby sobie puścić muzyczkę i przyciąć komara.

Co do moich V4, obecnie grają zdecydowanie lepiej, nie ma tego zmulenia na średnicy jak wczesniej.

Dobrze to slychac gdy przyjde z podwórka, w którym zewsząd otacza hałas i przygłuszone ucho jest mniej wówczas wyczulone na tego typu tony.

Po powrocie do domu miałem wrazenie, ze moje kolumny grały głucho, jakby ktoś kocem owinął dookoła. Teraz tego nie ma i jestem w szoku, jako że to moje 1-sze NOWE kolumny, że faktycznie musza się wygrzać.

Słyszę to nawet po wysokich tonach, że grają choć wyraziście, to bardziej miękko, średnica zresztą też.

Niestety całościowo moge ocenić, że mam zbyt mały pokoj do tych kolumn (18mk2), ale na szczescie tylko tymczasowo i docelowo beda grac w 25-30mk2

Hej jest sofa taka sama jak i fotele na boku stoi pokoju tylko na zdjeciach nie widac :-) To faktycznie maly ten salonik dla tych kolumn masz ale jak mowisz ze docelowo bedzie wiecej to juz bedzie git.. Pozdro..

Witam jakbym mial kolumny nawet z 18 -ami to i tak bym kupil suba :-) dla mnie sub to podstawa i na moich 25 m. Nawet 60v5 spokojnie dla normalnego czlowieka nie potrzebuja suba tak to mi powiedzieli moi kumple jak przyszli do mnie i posluchali muzyki jak i po obejrzeniu filmu... ale ze ja jestem taki a nie inny i dla mnie sub to podstawa do kina domowego to sub bylby z kazdymi kolumnami jakie bym nie kupil... dla mnie seria v4 gra za duzo basem i odnioslem wrazenie ze jeszcze bardziej wycina na srednice jak seria v5, dlatego dla mnie jest fajniejsza seria v5 - zreszta gdyby cos w tym nie bylo to nie zmniejszali by kolumn i nie doszliby do wniosku ze generalnie Europa to nie USA czy Canada i ze tutaj ludzie maja mniejsze salony... chocby jak u mnie, niby dom ale salon ma 25m plus wiadomo jest to otwarte na jadalnie i na kuchnie tak jak to jest teraz w domach wiec w sumie jest metrow ale sam jakby salon jest znacznie mniejszy jak to w wielu wypadkach za oceanem... Do tego jak dobrze wiesz 60v5 glosnik ich srednio tonowy to nie jest taki zwykly srednio tonowy tylko on przenosi rowniez pelne pasmo glosnika niskotonowego wiec naprawde basu nie brakuje mysle do 30m w salonie.... czego dowqodem byly testy tych glosnikow i pod tym wzgledem nawet wygraly z jakims modelem Dali gdzie glsoniki byly 18 -tki... oczywiscie nie twierdze ze sa to super hiper kolumny ale za swoja cene wzgledem jakosci jak dla mnie spelniaja sie... a jak jeszcze podlacze je do bi-ampingu to bedzie jeszcze lepiej... A bas z velodyna to taki jest kolego, ze wiele kolumn wysiada w kinie jakby sie chcialo tylko z kolumn podlogowych uzykac taki bas jak daje sub.... i chyba sie z tym ze mna zgodzisz... a jesli nie wierzysz to zapraszam do sklepu na odsluch takiego czy podobnego suba np Rela i sam sie przekonasz naocznie....

Zreszta tak jak mowie nie samym kinem czy muzyka sie zyje , jest tyle fajnych "hobby", ktore czlowiek ma a przynajmniej ja mam, ze jest na co kase wydawac i miec po trosze z roznych dziedzin swoich zainteresowan... na odpowiednim poziomie...nizej link ci podaje jak masz chec to zobacz sobie zdjecia z mojego kina domowego : post nr 2543 i 2546 - dwa posty bo w tym pierwszym deko nakrecilem i czesc tych samych zdjec sie wkleila...:-)

http://www.audiostereo.pl/nasze-instalacje-kd-niech-nas-zobacza_23296.html/page__st__2520

Bardo ladnie masz to urzadzone. Nie wiem czy mi sie wydaje ale TV nie jest chyba idealnie posrodku miedzy kolumnami? No i ta firanka (ale ja jestem uprzedzony). Poza tym b. fajny 'stand' no i ten Sub! Gratuluje!

Witam tak nie jest na srodku ( na zdjeciach ) ale to kwestia ustawienia... przed zdjeciami jeszcze z kablami się bawiłem i nie został stolik przestawiony na swoje miejsce... sub jest niezły i to naprawdę rzecz godna polecenia w 100% bo wiadomo kolumny i elktronika jeden lubi to a drugi tamto, a tutaj jesli chodzi o suba to naprawde ciezko się czegos czepnac... chyba ze ktos robi sobie sale kinowa w domu z 50 m to wtedy wiadomo ze trzeba czegos mocniejszego np. seria DD szukac ale to już inna bajka... i inne pieniądze. U mnie na 25 m plus otwarty salon na jadalnie i kuchnie ( takze w sumie jest tych metrow ) a sub pracuje na 50% a bywa czesto ze i mniej i jest juz szal :-)

Edytowane przez lolek126

Co do moich V4, obecnie grają zdecydowanie lepiej, nie ma tego zmulenia na średnicy jak wczesniej.

Dobrze to slychac gdy przyjde z podwórka, w którym zewsząd otacza hałas i przygłuszone ucho jest mniej wówczas wyczulone na tego typu tony.

Po powrocie do domu miałem wrazenie, ze moje kolumny grały głucho, jakby ktoś kocem owinął dookoła. Teraz tego nie ma i jestem w szoku, jako że to moje 1-sze NOWE kolumny, że faktycznie musza się wygrzać.

Słyszę to nawet po wysokich tonach, że grają choć wyraziście, to bardziej miękko, średnica zresztą też.

Paradigm zaczyna grać "tak jak powinien" po około 90-ciu godzinach grania. Z moimi Studio 20 v.4 było to samo :)

Witam tak nie jest na srodku ( na zdjeciach ) ale to kwestia ustawienia... przed zdjeciami jeszcze z kablami się bawiłem i nie został stolik przestawiony na swoje miejsce... sub jest niezły i to naprawdę rzecz godna polecenia w 100% bo wiadomo kolumny i elktronika jeden lubi to a drugi tamto, a tutaj jesli chodzi o suba to naprawde ciezko się czegos czepnac... chyba ze ktos robi sobie sale kinowa w domu z 50 m to wtedy wiadomo ze trzeba czegos mocniejszego np. seria DD szukac ale to już inna bajka... i inne pieniądze. U mnie na 25 m plus otwarty salon na jadalnie i kuchnie ( takze w sumie jest tych metrow ) a sub pracuje na 50% a bywa czesto ze i mniej i jest juz szal :-)

Fajnie to wygląda :)

Eksperymentowałeś z większym oddaleniem kolumn od tylnej ściany (nie wzbudza Ci się bas z powodu tylnego bassreflexu)?

Jak Paradigm Monitor 7 zgrywa się z MF A3 ?

Ktoś przerabiał takie połączenie?

DAPHILE, Arcam irDac, Musical Fidelity A3, Paradigm studio 40.4 + REL T5,ibasso DX120,DX100, Iriver H140 eph100 HD650. 

Paradigm zaczyna grać "tak jak powinien" po około 90-ciu godzinach grania. Z moimi Studio 20 v.4 było to samo :)

Fajnie to wygląda :)

Eksperymentowałeś z większym oddaleniem kolumn od tylnej ściany (nie wzbudza Ci się bas z powodu tylnego bassreflexu)?

Witam one w tej chwili stoja 60 cm od rogu tylnej sciany i powiem tak jak slucham bardzo glosno muzyki tak ponad 70 co zdarza sie zadko to czasem sie wzbudza bas , ( ale wtedy jest wyjscie zatkac tylny bas reflex :-) a i tak bas jest odpowiedni po zatkaniu tylnego bas reflexu przy takiej glosnosci ) ale to tez kwestia jaka muza jest ale generalnie jest juz przy glosno jak na 25m nawet jesli jest odkryty salon na kolejne pomieszczenia. Przy kinie nie ma nic takiego nawet przy 70 co tez zadko ustawiam bo balbym sie ze cos ze sciany by pospadalo przy sciezce dzwiekowej np DTS HD MA :-) oczywiscie w pewnych momentach w czasie ogaldania filmu... A tez mozna oddalic na 1m i jest spoko ale caly czas u mnie nie moga na odl. 1 m ze wzgledow bezpieczenstwa:-) wiec jak sie slucha glosniej muzy to albo oddalam kolumny albo zatykam tylny bas reflex ale zadko to robie bo generalnie na maxa daje 60 na ampie i to juz w zupelnosci wystarcza w domu :-)

No różnica jest na tyle znacząca, że o ile początkowo dość rozczarowany chciałem je sprzedać, tak teraz ani o tym myślę.

Poki co, nad zmianą pieca i źródła.

paradigmy bardzo lubia zeby sie je wygrzac, jak rowniez lubia podwojne drutowanie jak ja to mowie :-)

Witam was!

Ja chciałbym się spytać czy duże/słyszalne znaczenie ma zmiana interkonektu/kabli głośnikowych na dźwięk w waszych paradigmach? Jakie macie interkonekty/kable i czy są jakieś niedrogie , które poprawiają w zauważalny sposób dynamike, szybkość basu?

http://wireessence.com/realizacje/kabel-2rca-2rca/

czy taki byłby lepszy niż mój: klotz ac110

czy macie jakieś ciekawe propozycje kabli głośnikowych lepszych niż klotz twinax?

czy warto się wogóle "bawić" w zmiany kabli?

Edytowane przez szymek20

?

Zabawa kablami to zawracanie głowy, gdy chcesz uzyskać zwiększenie dynamiki czy zmianę charakteru bas. To tylko drut, dynamiki nie poprawi, co najwyżej może tylko w lekkim stopniu szlifować brzmienie w zakresie wysokich tonów czy innych subtelności. W każdym razie jak gra słabo, to nowe druty tego nie zmienią.

I do tego nie pytac sie a samemu odsluchiwac dany kabel bo kazdy z nas ma inne odczucie... i to co dla mnie moze byc ok lub nawet bardzo fajne dla ciebie moze byc juz tylko srednie...

Zgadzam się a mczajem i lolkiem.

Drutem można zmieniać niuanse, ale charakteru brzmienia (raczej) nie zmienisz.

No i tylko Ty będziesz w stanie ocenić, które kable zagrają dobrze w Twoim systemie dla Ciebie.

A tak przy okazji, to w ankiecie na stronie About.com Paradigm został wybrany przez czytelników jako najlepsza marka głośnikowa :)

Tsamo Anthem w kategorii producentów amplitunerów i MartinLogan w kategorii soundbarów - to wszystko grupa Paradigm :)

About,com - Link do strony z wynikami głosowania.

Edytowane przez Zikkon

A jak się mają do siebie 9v7 i 9v5 w kwestii ogólnego wykopu, ilości basu i jego jakości?

Zastanawia mnie zwłaszcza te 8 Ohm

Więcej basu niższego, bardziej tłustego - v7. V5 szybszy bas, bardzo kopiący, twardy, musisz mieć dobrze wytłumione pomieszczenie bo inaczej zadudni. 8 ohm to ściema w v5 :)

Średnica mocniej nasycona, bardziej ciepła w v7, góra bardziej dźwięczna ale nadal bardzo ostra. V5 grają bardziej sucho i mniej soczyście, też ostro, choć tutaj bardziej narzuca się wyższa średnica. Generalnie jak jesteś wrażliwy na agresywny dźwięk, z kłującą górą, to sobie odpuść i jedne i drugie. Jest kupa innych kolumn ze świetnym basem, a to chyba nie tylko o niego tutaj chodzi.

Ja tam zamawiam na przyszly czawrtek do odsluchu drugie kabelki do bi-amingu i przez weklend je pomecze zobacze na ile lepiej bedzie ... z moim onkyo 5010 ..

Edytowane przez lolek126

A tak przy okazji, to w ankiecie na stronie About.com Paradigm został wybrany przez czytelników jako najlepsza marka głośnikowa :)

Tsamo Anthem w kategorii producentów amplitunerów i MartinLogan w kategorii soundbarów - to wszystko grupa Paradigm :)

About,com - Link do strony z wynikami głosowania.

Ostatnio się na forum bardzo uaktywnili "miłośnicy" marki definitive technology i oni twierdzą, że to ich soundbary są najlepsze :) a paradigm to się od nich uczy :))

Ostatnio się na forum bardzo uaktywnili "miłośnicy" marki definitive technology i oni twierdzą, że to ich soundbary są najlepsze :) a paradigm to się od nich uczy :))

Nie ma to jak agresywny forumowy marketing ;P

Nie mam zamiaru polemizować, kto od kogo się uczy, ale w ankiecie, którą zlinkowałem w kategorii soundbary marka definitive technology się nie pojawiła...

don111 - bardzo Ci dziękuję! Takiego porównania właśnie szukałem.

Ogólnie don111 całkiem dobrze scharakteryzował różnice pomiędzy v5 i v7. Chociaż moim osobistym zdaniem w v5 cała średnica była wyraźnie wycofana. V7 grają zdecydowanie bardziej wyrównanym dźwiękiem i osobiście nie określiłbym ich jako kolumny grające ostro/kłująco (a już na pewno nie są takie w porównaniu do wersji v5).

W połączeniu z ostro grającym wzmakiem mogłoby być za ostro, ale raczej tylko wtedy.

Ostateczną decyzję i tak musisz podjąć Ty po odsłuchu.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.