Skocz do zawartości

Klub otwarty  ·  271 członków

Paradigm Klub
IGNORED

Klub zwolenników PARADIGM

Rekomendowane odpowiedzi

Kiedyś stosowano trójkątne poduszeczki w rogach pod sufitem ,ja jestem zwolennikiem wycięcia trójkatów z grubego styropianu o boku około 40 cm .Materiał tani można pomalować na kolor sciany ,a efekt murowany .

O, i bardzo się cieszę, że temat się pojawił. Jak znalazł przed nadchodzącym malowaniem :) Faktycznie zaczynałem poszukiwania panaceum na lekkawe zdudnienia pojawiające się czasami podczas grzmocenia Zeppelinami ;)

Irku, jakiej grubości polecasz ten styropian?

tiroy styropian jak najgrubszy tak żeby zapełnić wolną przestrzeń w rogu .Kiedyś u znajomego zrobiliśmy to na styropianie 6 cm i napchaliśmy waty szklanej w wolną przestrzeń .Straszna męka . Po tamtych doświadczeniach sądze że łatwiej i szybciej wyciąć wszystko ze styropianu a ewentualne braki zapiankować .Potem szpachlujemy ,malujemy i jest pieknie .

Pozdrawiam

Witam ,zamierzam kupic kolumny do pomieszczenia 16 m2.Słucham muzyki pop,techno,rock.Z tego jak opisywane jest tutaj brzmienie kolumn Paradigm mysle ze sa to kolumny dla mnie.Jednak w wiekszosci przypadkow dobrze oceniane sa modele duze-od 9v5 w zwyz.A 9v5 bylyby chyba za duze do 16 m2? Dlatego jesli faktycznie tak jest, to chcialbym zasiegnac waszej opinii o modelach 7v5 i PARADIGM TITAN MONITOR v.5.Czy sa warte zainwestowania ,jak sobie poradza w 16 m2 i jak wypada porownanie tych dwoch modeli?A moze jakies inne propozycje w kwocie do 3500zl?

najmniejszy model ''studio 20'' napewno poradzi sobie w 16m2 ,powiedziałbym nawet że jest to minimalna powierzchnia do tych kolumn ,ja swoje studio20 mam w 12m2 i bez dobrze wytłumionego pokoju była by kicha !

post-15560-100004346 1199616775_thumb.jpg

Zdecydowanie polecam M9 v,5 lub Studio 20 v4 . M9 da więcej czadu lecz będzie zdecydowanie mniej dokładne , studio 20 to wysoka kultura i wiarygodność .Polecam jak zawsze odsłuch .....

mam na 15m 9v5 i grają tam nieźle ale nie rozwijają do końca skrzydeł, w 2x większym pokoju byłoby na pewno dużo lepiej, dodatkowo musiałem zatkać jeden z tylnych bas reflexów... z 7v5 chyba już można by spróbować, ale może faktycznie lepiej dołożyć do monitorów z serii Studio

Wiec jak na razie pozostaja modele 9v5 i studio 20v4.Ze wskazaniem na te drugie jako lepsze do mniejszego pomieszczenia.A co sadzicie o TITAN MONITOR V.5? Jak na razie zadnej opinii, a jestem jej ciekaw bo sa to kolumny porownywalne gabarytowo z B&W DM602 ktore posiadalem i wiem co potrafia szczegolnie jesli chodzi o bas.

Dzieki za rady.Tak wiec do odsluchu zostaja studio 20v4 i monitor 9v5.Teraz jeszcze jedno:Z jakimi wzmacniaczami odsłuchiwac te kolumny zeby zagrały dynamicznie dołem ,z czytelnym srodkiem i czysta gora?

viktorrr1, 8 Sty 2008, 11:16

>do paradigmów potrzebny jest wydajny wzmacniacz tranzystorowy najlepiej taki który umozliwia

>podwójne okablowanie bi-wir ,ja mam strussa 140-2 ,który ma 140W

Polecam odsłuch Paradigmów Studio 20 z lampowcem na bezpośrednio żarzonych triodach single ended typu 845. Po takim odsłuchu światopogląd ulega wywróceniu do góry nogami, i na tranzystory zaczyna się spoglądać co najmniej sceptycznie. Serio.

Paradigmy powstały z myślą o kinie domowym potrzebują duzego kopa ,lampa odpada chyba że duzej mocy ,ale taka kosztuje mnóstwo kasy ,niemam nic do lamp sam chciałem zamienic strussa na lampe ale wtedy napewno zmieniłbym tez kolumny ,one poprostu niepasują do lampy .Paradigmy pod tranzystorowca i koniec...!!

To są uogólnienia, stereotypy, w dodatku szkodliwe.

Studio20 z lampowcem na 845 gra jak z niczym innym. Sprawdzałem, więc wiem. A ten lampowiec ma 20 watów mocy.

Sprawdzałem też z innym lampowcem, takim 60 watowym. I co? Mimo dużej mocy PORAŻKA.

paradigmy mam od ok 6 lat i wiem czego im potzreba ,a potzreba im wydajnego tranzystorowca ,niewszysto pasuje do lampy ,studio 20 moze zagrały by spoko ale na lampie za 10 koła ,rozsądniej było by sie skupic na tranzystorowcach 4x tańszych ,efekt bedzie ten sam ,i to niejest gdybanie tylko prawda o paradigmach ,a ty makgajwerku idz lepiej sobie zbudój czołg z pudełka zapałek

viktorrr1,Uważam że się mylisz dobra lampa gra z Paradigmem znakomicie .Jesli sie boisz ceny spróbuj Hybrydę .Dżwięk zblizony do lampy a włściwosci tranzystorowca .

viktorrr1, 8 Sty 2008, 12:44

>paradigmy mam od ok 6 lat i wiem czego im potzreba ,a potzreba im wydajnego tranzystorowca

>,niewszysto pasuje do lampy ,studio 20 moze zagrały by spoko ale na lampie za 10 koła ,rozsądniej

>było by sie skupic na tranzystorowcach 4x tańszych ,efekt bedzie ten sam ,i to niejest gdybanie

>tylko prawda o paradigmach

To powiedz czy słuchałeś Paradigmów z lampowcem na 845 czy tylko sobie gdybasz bo "wiesz czego im potrzeba"? A skoro nie sprawdziłeś, to skąd wiesz? Powtarzasz tylko obiegowe opinie.

Ja miałem Studio20 dość długo w domu, i przesłuchałem je dokładnie na kilku różnych lampowcach a także na mocnych tranzystorowcach znacznie lepszych od (całkiem niezłego) Strussa. Zapewniam Cię, że nie wiesz jak potrafią zagrać Studio20.

>,a ty makgajwerku idz lepiej sobie zbudój czołg z pudełka zapałek

Po pierwsze, sięganie po argumenty ad personam jak się kończą argumenty ad rem nienajlepiej świadczy o rozmówcy. Po drugie "zbuduj" się pisze przez "u" a nie "ó".

jasio -- Paradigmy nie powstały z myślą o kinie domowym ,tylko z myślą o dobrym dzwięku .A że większość firm lekceważy wielokanałowych odbiorców ....lub nie potrafi im nic sensownego zaoferować ....

Wracajmy do stereo - Studio 20 / Studio 40 badrzo dobrze grają z dobrymi lampami

poniewaz chcialem uswiadomic makgajwerka ze kolumny które powstały z mysla o kinie i które potrzebuja dużo prądu niepasują zbytnio do lampy ,paradigmy posiadają cechy ktore wogule niapasują do lampy ,czyli:podwójne okablowanie (wiekszosc lapm ma pojedyncze) , tytanowa kopółka (do lampy raczej jedwabna) ,paradigmy posiadają duze zdolnosci jezeli chodzi o bass i dynamike tania lapma moze to uniemozliwic ,metalowa kopółka raczej niepasuje do lampy ,wzm lampowe cechuje ciepły ,spokojny i niedrazniący dzwiek z niska dynamiką czyli zupełna odmiennosc paradigmów ,ciezko z metalowej kopółki uzyskac ciepły dzwiek ,awiec w skrócie kolumnu ktore cechuje duza dynamikai mikrodynamika ,ogromne mozliwosci w dziedzinie basu mega dokładne i precyzyjne wysokie tony (moze sie wydawac ostre ) niepasują do lampy ! przynajmniej w tej kategorii cenowej ,receptą na paradigmy jest dobry tranzystorowiec i dobrej jakości grube kable np kimbery

>>>>>>>>>>>,paradigmy posiadają duze zdolnosci jezeli chodzi o bass i dynamike tania lapma moze to uniemozliwic ,metalowa kopółka raczej niepasuje do lampy ,wzm lampowe cechuje ciepły ,spokojny i niedrazniący dzwiek z niska dynamiką

nie znam tych kolumn wiec nie bede na ich temat sie wypowiadal ale to co tu napisane o lampowcach to wielka BZDURA stereotyp i powielanie opowiesci !!

proponuje posluchac troche lampowcow, a strussa sluchalem -mocny dynamiczny wzmak pewnie napedzi wiele trudnych kolumn

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.