Skocz do zawartości

Klub otwarty  ·  271 członków

Paradigm Klub
IGNORED

Klub zwolenników PARADIGM

Rekomendowane odpowiedzi

radoslavm, 26 Cze 2009, 13:02

Tym bardziej, że ten dzielony Rotel na pewno by je uciągnął........... no i Studio gra dużo lepiej w górze. Fakt są droższe ale to inna klasa. Lepsza. Dlatego Rotela bym nie ruszał. Ten dzielony jest pewnie fajny jak mój :)

Rotel A14, RCD-971 & Dynaudio Focus 140.

->achristo

Niestety, ten Rotel nie jest do tanich, metalowych tweeterów, bo gra dość ostro i jasno, też nie lubi krzykliwego okablowania. Wiadomo, można ratować się kablami i przede wszystkim źródłem, ale jestem zdania że Rotel którego masz zasłużył zdecydowanie na lepsze kolumny od tych Titanów. Proponuję poszukać gdzieś używanych Studio v2, a z czasem jeśli poczujesz taką potrzebę, zmianę na... wyższą lub dokupienie drugiej, takiej samej końcówki Rotela ;P

I love the sound of crashing guitars

>>> Micke 13

Wszystko ok. Powiem szczerze ze poziom cenowy tych kolumn (ok. 1500 PLN) to moje granica w tym momencie i chociaz wiem ze mozna znalezc cos lepszego to w chwili obecnej pozwolilem sobie na akurat ten model. Powiedz lepiej czy zmiana z RB-971 na np RB - 970BX cos pomoze (kwestia krzykliwosci). Dlaczego pytam? Bo czytalem sporo opinii ze modele xx-971 graja za bardzo krzykliwie i generalnie odstaja od reszty wynalazkow Rotela.

->achristo

Jak już zmieniać to na wyższy model. Ewentualnie można pokombinować coś z przedwzmacniaczem, może jakieś DIY na lampach by się sprawdziło. Nie wiem jak te niższe pre Rotela, moje mocno słodzi i dociepla dźwięk.

A starsze Studio 20v2 już za 1500zł powinieneś kupić, kiedyś widziałem poszły za tyle.

I love the sound of crashing guitars

Rotele były dobre ale do starszych wersji Monitorów, bo te grały miękko a z v5 i v6 nie będzie już tak fajnie... owszem Rotel może mieć precyzyjniejszy dźwięk od reszty tanich używek ale muzykalność na tym ucierpi... barwa dźwięku jest w takim połączeniu nieco osuszona, na basie brak mięcha, którego przecież tym kolumnom nie brakuje z właściwie dobranym piecykiem

w tym przypadku lepiej by się sprawdził np jakiś starszy NAD czy właśnie ten wyśmiewany HK (nowe modele)...

ale zależy co komu pasuje

-----> don111

Ok. Wiec abym mogl zaczac polowania na nowy wzmacniacz - co szanowni zwolennicy paradigmów mogliby mi polecic do Titanitorów v.5 zeby zapierdzielały mocne uderzenia? Bo mowie - kolumny kupiłem nowe i nie bede ich na razie wymieniał bo mnie WAF z chałupy wygna :)Poszukałbym sobie lepiej jakiegos uzywanego wzmaka ale juz mi rece opadaja jak czytam czasem skrajne opinie. Please doradźcie koledzy jakieś konkretne modele do 1000 PLN. Nie musi byc rewelacyjnie - ma być po prostu dobrze.

ja do paradigmów złozylem zestaw

ta-f670es sony i pd-8500 pioneer

i powiem ze bardzo milo sie slucha pionek niema tendencji do ostrych tonów a sony zarazem ma zrownoważoną srednicę i fajny bas,całość tworzy miły dla ucha dźwięk

jednak są to klocki wiekowe mają 20 lat niektórzy sie boją takich zabytków

>achristo

wiesz to trochę ciężka sprawa z decyzją, bo ten zestaw Rotela który posiadasz jest fajny np z takimi Dynaudio by zagrał zapewne pięknie...

jeśli wymiana wzmacniacza to jedyna opcja i byłbyś zdecydowany to może (chyba w takiej kolejności):

http://allegro.pl/item662184885_harman_kardon_hk_6800_kolos_top_model.html

http://allegro.pl/item667857191_super_wzmacniacz_nad_3300.html

http://allegro.pl/item670691363_denon_pma_925r_czarny_dual_mono.html

to nie są audiofilskie wzmacniacze ale powinny mieć (zwłaszcza HK i NAD) o wiele lepiej pasującą, cieplejszą barwę dźwięku do tych Titanów, basu na pewno będzie więcej i nie powinien być też taki twardy jak z Rotelem

• 2 tygodnie później...

kerikawon

10 Lip 2009, 21:22

sittek

10 Lip 2009, 22:43

ooo!nie sądziłem, że ktoś się odezwie...kolumn nie miałem zbyt wiele...tannoy, canton, elac i altus 140 :-)....najbardziej z tych wszystkich pasowały mi altusy, bo mogłem na nich kwiatki postawić...na Paradigm-ach już nie bardzo, tzn. też stabilnie na nich stały, ale jak pomyśle ile kosztowały to mi szkoda na nich kwiatków stawiać, chociaż, przyznam, że z kwiatkami chyba grają lepiej :-)Zresztą te kolumny bardzo mi się spodobały, więc i eksperymenty szybko się skończyły...

• 4 tygodnie później...

Głośnik średnio-niskotonowy w Studio20v3 najpierw zaczął trzeszczeć a potem przestał grać , gra tylko jak wcisnę membranę do środka jak puszczę to przestaje grać . Głośniki mają ponad 2 lata więc gwarancji już nie ma. Czy miał ktoś taki problem w Paradigmach ? Co mogło się stać?

Już naprawiłem. Przełamał się przewód który łączy cewkę z zaciskiem gdzie są podłączone przewody. Całe szczęście że przełamał się przy tym zacisku i był na tyle długi że mogłem go trochę skrócić .Teraz działa bez zarzutu. Jestem wielkim zwolennikiem tych głośników i nie zamieniłbym je na żadne inne ale dla mnie to trochę dziwne że w głośnikach za prawie 3kzł po dwóch latach grania przełamuje się drucik. Dla porównania to kiedyś miałem Altusy 300 które grały co najmniej 10 razy tyle (na imprezach) i nie było żadnej awarii! Wielki minus dla firmy PARADIGM !!!

maciej26, 14 Sie 2009, 12:23

oj Macio czepliwy jesteś. drucik jak drucik-jak się powygina to pęknie. jesli jesteś pierwszym właścicielem to znaczy ktoś grzebał w sklepie ( displeje) albo w fabryce jakiś nerwowy technik.

a po co tam grzebać? sam przecież grzebałeś :)

ze w sklepie nie znaczy ze nowe:)) klient ma prawo na oddanie towaru w ciagu 10 dni

laik w sklepie tego nie zauwazy a sprawny klient ktory ma choc troszke pojecia z odkrecaniem srubek moze powymieniac przez te 10 dni polowe wewnetrznych podzespolow a ktoz to na to patrzy w sklepach gdzie pelno laików i krawaciarzy

Nie sądzę żeby ktoś tam wcześniej grzebał, może po prostu fabrycznie był źle przylutowany i zginał się w jednym miejscu zamiast na całej długości. Najważniejsze że udało się naprawić i że mogę dalej słuchać. Mam nadzieję że więcej problemów nie będzie.

Jorkers, 14 Sie 2009, 16:12

>ze w sklepie nie znaczy ze nowe:))

o kruca fux. od dzisiaj będę sobie kazał rozbierać w sklepie wszystko. do rosołu.

• 2 tygodnie później...

A ja mam już wiele lat Paradigm studio 20v2. Słucham często i głośno...nic jeszcze się nie urwało i nie odpadło..a są grzebane przeze mnie...(nie mógłbym usnąć w nocy gdy bym nie upchał w nich grubego druta za 4 stówki :-) według mnie to bardzo solidnie zbudowane głośniki

Jorkers, 14 Sie 2009, 20:29

będę zgadywał... MM,Saturn, itp?

wystarczy popatrzeć na te kilometrowe ściany z codziennie grającymi TV?

i potem jak? oczywiście w karton i jako nowy.

dlatego tam się nie kupuje . to przecież sklep dla idiotów?.

• 1 miesiąc później...

Czy koledzy z klubu Paradigm moga odpowiedziec na takie pytanie:

- Jakie wzmacniacze są polecane do serii Monitor v.5 (konkretnie Titan monitor v.5) przez wspomnianego producenta głośników?

- Czy ktos z kolegów na forum ma takie głośniki (Titan monitor v.5) i słucha łomotów i cężkich klimatów? Jeżeli tak to z jakim wzmakiem?

Pozdrawiam

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.