Skocz do zawartości
IGNORED

Lampowe schematy, problemy, rozwiązania

pawcio

Rekomendowane odpowiedzi

Jakie źródło prądowe zastosujesz zależy od Ciebie. Od biedy możesz dać rezystor (patrz tekst do schematu), ale CMRR spadnie diametralnie. Masz mieć lampy odpowiednio spolaryzowane i to najlepiej czymś o dużej rezystancji wewnętrznej. Można zrobić na tranzystorze JFET o Idss>10mA i nie będzie potrzebne zewnętrzne napięcie.

ok docztałem... ale jednak wolał bym jakiś tranzystor już w Katodzie, tak jest w BATach i innych preampach.. w Audionote sie nie spotkałem..

Muzg, jakby ci się udało machnąć preamp tak bym chciał.. WK + White ;) pierwsza lampa rodzina 6922 lub inne.. trim do ustawienia punktu pracy.. i wtórnik White'a na 6H30 ;D

dziękuję ;)

Ale w piątek, ok?

Nie znalazłbyś jednak jakiegoś zewnętrznego źródła napięcia. Chodzi mi po głowie dobre źródło, ale potrzebne jest ujemne zasilanie.

poczekam..

no chciałem coś na prędce sklecić coby mieć i słuchać z tego co mam za dużo nie wydając..

mam trafo 2x170V po prostu i tak musi pozostać.. ;)

Panowie mam problem z brumem w moim wzmaku na 2A3.

Wzmak nie jest podłączony do CD/Pre. Bolec uziemiający nie podłączony do masy układu. Obudowa drewniana. Słuchać wyraźny brum w głośnikach. Zbliżenie ręki do lampy sterującej pogarsza sytuację. Dotknięcie terminala głośnikowego + lub - eliminuje problem. Zweryfikowałem już chyba wszytsko brakuje mi pomysłów co posprawdzać. Może to kwestia piętrowej obudowy ?

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

cypher, 19 Paź 2009, 20:23

>Panowie mam problem z brumem w moim wzmaku na 2A3.

>Wzmak nie jest podłączony do CD/Pre. Bolec uziemiający nie podłączony do masy układu. Obudowa

>drewniana. Słuchać wyraźny brum w głośnikach. Zbliżenie ręki do lampy sterującej pogarsza sytuację.

>Dotknięcie terminala głośnikowego + lub - eliminuje problem. Zweryfikowałem już chyba wszytsko

>brakuje mi pomysłów co posprawdzać. Może to kwestia piętrowej obudowy ?

Spróbuj (jeżeli nie masz) "umasić" jedną końcówkę po wtórnej stronie trafa głośnikowego. Mi raz pomogło.

McGyver, 19 Paź 2009, 21:28

>Jedną końcówkę trafa głośnikowego podłączyć do gleby.

To raczej oczywiste.

cypher, 19 Paź 2009, 20:23

>Panowie mam problem z brumem w moim wzmaku na 2A3.

>Wzmak nie jest podłączony do CD/Pre. Bolec uziemiający nie podłączony do masy układu. Obudowa

>drewniana. Słuchać wyraźny brum w głośnikach. Zbliżenie ręki do lampy sterującej pogarsza sytuację.

>Dotknięcie terminala głośnikowego + lub - eliminuje problem. Zweryfikowałem już chyba wszytsko

>brakuje mi pomysłów co posprawdzać. Może to kwestia piętrowej obudowy ?

Mysle ze problem lezy miedzy krzesłem a lutownicą.

Brencik jestem pod wrażeniem ;-) tak odkrywczej myśli..

Praktycznie zawsze problem jest po stornie ludzkiej...

Do kolegów sugerujących rozwiązania dzięki za podpowiedzi ale już wszystko zostało sprawdzone.

Począwszy od lajałtu układu po masę.

W tym tygodniu przełożę to na płaską deskę i jeszcze raz pobawię się układem. Nie zrobiłem tysiąca wzmaków ale kilka układów mam już na koncie i tylko w tym wypadku dostałem lekcję pokory.. ;-)))

Jak rozwiążę problem choć by był banalny będę miał większą satysfakcję ;-)

Tak czy inaczej całkowicie z innej beczki. Może ktoś był by mi w stanie podpowiedzieć pojedyncza triodę o parametrach zbliżonych do ecc81 ??

• 1 miesiąc później...

Cześć

nie chce zakładać nowego wątku,mam trafa tomury sot-850 czy można je wykorzystać do budowy tego wzmacniacza z tej strony

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) o tym sądzicie?

Ukryta Zawartość

Było już na forum jak mierzyć nieznane trafa.

Co do samych traf jakiś rodak już szukał porady:

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Prostownik jednopołówkowy w postaci diody krzemowej lub próżniowej (np .EAA81), filtr CRC. Czasem osobny, znikomej mocy transformatorek toto zsilający a czasem bias uzyskuję z zasilacza anodowego.

Gra.

A jak nie ma odczepu, można zrobić coś takiego:

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Czyli mam rozumieć, że układy typu:

Ukryta Zawartość

są bez sensu i nie wnoszą nic do prawy dźwięku ?

Ukryta Zawartość

toptwenty, 1 Sty 2010, 18:18

>Skąd taki wniosek?

To nie jest żaden wniosek, raczej pytanie zaczepne ;-).

Z jednej strony całkowity minimalizm prezentowany w dwóch postach powyżej oraz w bardzo wielu schematach widocznych w internecie ;-) Z drugiej strony zaawansowane układy stabilizujące napięcie.

Staram się dociec gdzie leży prawda i jak zaprojektować układ stabilizacji aby nie popadać w "przesadyzm".

W "normalnych" wzmacniaczach lampowych poprawa pewnie będzie mało słyszalna, natomiast w super-duper, któż to wie?

Może GOOGLE pomoże? Ktoś tę nowość kupił, zaaplikował i już wie. Ja nie.

Najlepiej zaprząc do pilnowania polaryzacji komputer. Niech się komunikuje ze wzmacniaczem na lampie 300B sprzed 70 lat przez Bluetooth.

Czego to się nie robi żeby sprzedać SWOJE produkty.

• 2 tygodnie później...

mam trafa tomura sot-850,impedancja to ok 5k,co śądzicie o shematach ze strony singlevalve.web.fc2.com/2a3se.htm,i według was kty z nich jest potencjalnie najlepszy?

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.