Skocz do zawartości
IGNORED

Lampowe schematy, problemy, rozwiązania

pawcio

Rekomendowane odpowiedzi

słyszałem dziś u Matthew jego NOS'a z lampkami na wyjściu, i przyznaję, że qurde dobrze gada, nawet na takich śmiesznych głośniczkach.

Maciek: gratulacje!

odkurzam swojego NOS'a...

no nie, 40W 9V, stab ma 1,5 A więc 4x300mA wystarcza na styk, radiatorek cieplutki ;)

czy to sonicznie "raczej" nie ma znaczenia ze żarzenie wszystkich lamp jest z jednego zasilacza?

• 3 miesiące później...
  • 2 tygodnie później...

teoretycznie to mogą być mniejsze przesłuchy między kanałami. Grzejniki są bardzo blisko katod.

Eliminujemy tym samym sprzężenia zwrotne, ale czy ma to znaczenie soniczne to już temat na analizę indywidualną schematu i w końcu odsłuchanie czy ma to wpływ w praktyce.

LT1084 regulowane nie daje rady mi utrzymać 6,3V na 4 lampy 6n6p .. miernik mi wskazuje max 5,3V ale możliwe to jest przez za małe napięcie na wejsciu stabilizatora? z trafa mam 7V po wyprostowaniu ok 10V czy to nie za mało?

no ale czego oczekiwać jak człowiek zrobił to jak kot nasmarkał z elementów z za biórka ;) to miała być najtańszy i najlepszy preamp jaki miałem ;)))

gra tak niemrawo, żeby nie powiedzieć koc, rez anodowy 750 Ohm Dale RN75B, drugi 15k AB.. na wyjściu kondy Boshe MP... no i to za słąbe żarzenie może by przyczyną lekkiego braku dynamiki? ogólnie kroczek w tył w każdym aspekcie oprócz przestrzeni...

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

post-5385-100007599 1185911835_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

znów sam pisze sobie posty ;)

pożyczyłem lampy od Magazyniera, ecc88 sq philipsa i 6922 EH, po prostu wymieniłem je, żarzenie się utrzymało na 6,3V, anodowe napięcie skoczyło do 190V więc chyba za dużo trochę jak na te lampy... ale zaczęło tak grać ze boje się cokolwiek ruszać..

• 4 tygodnie później...

A moze zlikwidowac to podforum tematyczne i zrobic forum - service ? bedzie chyba lepiej? tu na lampie nic sie nie dzieje a wpisy bylejakie. Co o tym sadzicie?

Dzień dobry ;)

Czy taki układ zbalansowany ma rację bytu? nie ma symetryzatora ale jest to trochę zmieniony preamp nr3, wspólna katoda dla pierwszego stopnia, ponieważ bardzo podoba mi się taki układ planuję zbudować już docelowy preamp w tej postaci, zostaje kwestia doboru lamp itp itd, zasilanie na prostowniku lampowym etc...

może ktoś z Was miałby jakies pomysły na wartości dla rezystorów, podobno dla lamp 6n6p najlepiej jest ustawić prąd 15-18mA, czyli dość sporo!

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

możesz w ogóle wywalić RC z katody i wstawić tam bateryjkę (aku 1,2V) albo LED'a.

wartości rezystorów musisz dobrać żeby Ci mA wyszły :)

pozdrawiam

• 2 tygodnie później...

Odświeżę trochę wątek bo mam problem ze wzmakiem według

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) (jest to moja pierwsza konstrukcja lampowa) , a problemem jest to że w obu kanałach mam mono (leci to samo dokładnie bo bawiłem się balansem na kompie), i w czym tu może tkwić problem (na pewno w tej lampie na którą jest podawany sygnał ze źródła). Czy wiecie co można z tym zrobić?? Próbowałem już zabaw z masami i żadnego skutku nie było :/. Zastanawiam się nad wstawieniem 4 lampy żeby dokładnie rozdzielić sygnał ze źródła (możliwe że jest jakieś przebicie?). Licze na szybką odpowiedź.

Ukryta Zawartość

>Basill

może kapkę jaśniej?

>leci to samo dokładnie bo bawiłem się balansem na kompie)

może się nie baw?

> i w czym tu może tkwić problem (na pewno w tej lampie na którą jest podawany

>sygnał ze źródła)

może ją podmień?

• 1 miesiąc później...

no, dwa takie kondensatorki są i czekają na ... gm70 ;D

zasilą stopnie wstępne

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

witam

mam pytanie dla znawcow, chce zbudowac wzmacniacz sluchawkowy otl, i najlatwiejsza do zrealizowania konstrukcja jest tutaj:

Ukryta Zawartość

ktos moze wypowie sie na temat tej konstrukcji? cz dobry projekt itd... ;)

z gory serdecznie dziekuje

Ukryta Zawartość

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.