Skocz do zawartości
IGNORED

Tuning Denona DCD 860 prosze o pomoc

LunaticAllegro

Rekomendowane odpowiedzi

Jeżeli czujesz się na siłach zrobić to sobie samodzielnie, to zamkniesz się w kwocie poniżej 200zł za wszystkie części, plus ze dwie dniówki roboczogodzin ;-))

Trzeba jednak uważać na napięcia, lampy są zasilane napięciami 250V i więcej, a to już może zabić, i trzeba sobie z tego zdawać sprawę.

• 9 miesięcy później...

Witajcie.

Mam kilka pytań do szanownych forumowiczów.

Ostatnio trafił mi w ręce Denon DCD-660. Nie jest to główne moje CD, ale jakoś tak nie powstrzymałem się i troszeczka stuningowałem go. Zwłaszcza, że jest tyle opisów tuningu tych Denonów. Głównie korzystałem ze wskazówek Piotrka.

Musze wyznać, że dźwięk, tego CDeka, dosć lekko poddaje się poprawie co czyni to CD wdzięcznym w tuningu. Jednak jakiejś bardzo wysokiej klasy dźwięku z tego CD, jak na razie uzyskać mi się nie udało. Rzeczy które zostałe zrobione:

1.Osobny zasilacz (TT według projektu Bodo_z) ustawiony na +/- 9v dla przetworników i dla wzmacniaczy operacyjnych.

2.Wymienione wzmacniacze operacyjne.

3.Ceramiczne kondensatory w filtrze zostały wymienione na foliowe.

4.Elektrolityczny kondensator separujący został wymieniony na MKP.

5.Diody zamienione na szybkie plus zostały zbocznikowane styrofleksowymi kondami o wartości 3900pf.

6.Główne kondensatory w filtrze zostały zamienione na Panasonic FC 2200mkf/25v.

7.Kilka drobnych poprawek poprzez dodanie kondensatorów MKP 0,1 w strategiczne miejsca.

Pytania:

1. Zauważyłem, że zasilacz -5v w tym CD zasila tylko przetworniki i oampy. Skoro mam osobny zasilacz to myślałem przeorganizować ścieżki zasilania tak, żeby mój dorobiony zasilacz zasilał tylko część analogową przetwornika i wzmacniacze operacyjne. A zasilacz fabryczny po dodaniu jednego dodatniego stabilizatora typu LM na +5v zasilał cyfrowa część przetworników. Pytanie jest następujące czy można zasilać część cyfrową DACa PCM 61 +/-5v a część analogową +/- 10v? Czy kto z was próbował?

2. Czy zrobienie konwersji I/V na zewnętrznym rezystorze 1kOm i poprowadzenie sygnału z tego rezystora do filtra i tym samym pominięcie wewnętrznego oampu da zadowalający rezultat? Czy raczej jak już robić konwersje na rezystorku zewnętrznym to trzeba dawać bufor prądowy przed filtrem?

3. Może kto z was posiada schemat do tego Denonu i był by chętny mi udostępnić? Bo chociaż prowadzenie ścieżek w tym CD jest dosć czytelne to jednak ze schematem zawsze lepiej.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

post-19185-100000329 1247424245_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Wymieniłbym też filtr cyfrowy na CXD2554 (pasuje bezpośrednio, choć też nie jest najlepszy) a najlepiej CXD1244, który da się tu na jakiejś przejściówce zaaplikować, jeśli możesz zdobyć gdzieś wyluty lub jakiś inny x8 np Yamaha.

Dziękuje Molibden za odzyw.

Konwersje najchętniej zrobił bym na rezystorku. Wiem, że jego wartość ma być około 1kOm. Piszesz, żeby uzyskać linjowy sygnał trzeba dać wzmocnienie oampem razy 5. Mam pytanie dla czego nie wystarczy buforek na dwóch mosfetach 2sk170? Taki jak jest w twym wątku PCM 56 NOS DAC. Ludzie piszą, że w tym miejscu sprawuje się doskonałe. Przecierz PCM 61 oprócz rozdielczości bitowej jest identycznie podobny do PCM 56.

Odnośnie wymiany filtra cyfrowego. To gdzie można znależć ten filtr jaki proponujesz? Bo z filtrami szczerze mówiąc mam pecha, od dłuższego czasu szukam SM5843 do dokończenia DACa na PCM 63 i niemogę nigdzie znaleźć.

O takim buforku myśłałem:

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Bufor jest dobry ale sygnał potrzebuje wzmocnienia, chyba ze Twój wzmacniacz ma wysoką czułość. Lepiej żeby miał taki sam poziom jak z innych źródeł - lub nieco większy. Z rezystora 1k uzyskasz ok 0.6V RMS przy konwersji pasywnej.

Filtry - tylko z wylutu z innych odtwarzaczy CD (jak wiadomo filtry Sony są w odtwarzaczach CD Sony, Yamaha - w Yamahach), raz że są trudne lub nie do kupienia, dwa, ceny są mało ekumeniczne.

• 5 miesięcy później...

LunaticAllegro, 24 Sty 2007, 17:51

>pozyjemy zobaczymy hihih jeszcze cos pozniej dopisze pozdrawiam

----------------------------------------------

Jak tam Denonek po wygrzaniu?, zaszły dalsze zmiany w brzmieniu?, jakies uwagi?

Pytam, bo kupiłem DCD960 i oczywiście też będę go modził.

Tak przy okazji - może ktoś ma i może mi podesłać schemat do DCD960?, nie wiem czy od DCD860 nie jest bardzo podobny, mail to kilukaw(małpa)wp.pl

Z góry dzięki. (:

> Jak tam Denonek po wygrzaniu?, zaszły dalsze zmiany w brzmieniu?, jakies uwagi?

> Pytam, bo kupiłem DCD960 i oczywiście też będę go modził.

Duze zmiany jak i najwieksza zabawa i frajda jest podczas zmiany opampow - na dobre - oryginalne BB badz AD.. Mozesz pokusic sie tez na pojedyncze na stoliczkach. Jest sporo mozliwosci...

Pozniej pobawilem sie kondensatorami wyjsciowymi..Poprawa jest ale juz nie tak znaczna jak na opkach...

Najwieksza poprawe - w tym modelu oczywiscie - przynioslo zamontowanie precyzyjnego zegara z dobrym kwarcem oraz stabilnym dobrym zasilaczem do niego....

Dzwiek zmienil sie radykalnie...Kontrola w basie gladkie wysokie wiecej detali i szersza scena... jednym slowem wszystko.

Mowie o tym modelu bo juz zamontowanie tego samego zegara w Marantz-u CD63se nie dalo tak znacznej poprawy choc gral duzo lepiej w standardowej konfiguracji niz moj DENON 860..

Obecnie denona wyparl marantz i tak wygladaja sprawy :)

Pozdrawiam LunaticAllegro

No to czekamy na wypowiedź Waldiego...

Czym tak na prawdę różni się DCD 860 od DCD 960?, są jakieś zasadnicze różnice w elektronice tych dwóch "braci"?

• 3 tygodnie później...

Ech, mam już oba schematy (do 860 i do 960) i teraz widzę różnice między nimi.

960 jest nieco bardziej rozbudowany i ma zupełnie inny filtr cyfrowy, reszta to szczególiki.

Pytanie czy filtr w 860 jest lepszy od tego w 960?

W DCD-960 jest SM5840AP a w DCD860 niestety mam nieczytelny symbol.

Cały czas zastanawiam się czy iść w analogówkę na lampach czy wymieniać op-ampy.

Jeśli op-ampy to na jakie?, by nie podnosić napięcia zasilania a przy tym uzyskać maksymalną poprawę brzmienia.

Na razie mój DCD-960 jest dziewiczy, 100% oryginał. Stan idealny, laser chyba też bo można dosyć mocno w niego stuknąć i nie przeskakuje podczas odtwarzania.

Czy ten filtr CXD2551M jest lepszy od SM5840AP?, bo może warto w 960-ce zrobić wymianę tego scalaka, z racji dużego podobieństwa obu odtwarzaczy nie powinno to być trudne.

Pytanie tylko czy CDM61 będą współpracować czy trzeba CDM56 zastosować.

Nie warto, poza tym SM5840 wymaga procka do konfiguracji, inaczej to raczej nie zadziała. CXD ma możliwość wyboru 16/18b na wyjściu.

Zrób najpierw zegar i osobny analog, np konwersję I/U (ten co jest nadaje się tylko do ominięcia) i wymień kondensatory.

Najlepiej byłoby też wymienić DACe na AD1865.

SM5840 będzie pracował bez procka, ale lepiej jest dopaść SM5841. Ten ostatni również pracuje samodzielnie, ale oczywiście nie ma możliwości konfiguracji deemfazy, sygnału wyjściowego itp. Za to parametry lepsze jak CXD2551.

Hmm, przed chwilką doczytałem, ze ogólnie to SM5840AP jest lepszy od CXD2551M, więc ta zamiana raczej odpada.

Oczywiście zrobię zegar albo wymienię przynajmniej kwarc na OMIG-a lub HKC - to takie minimum jeśli chodzi o kwestię kwarca.

Co do analogówki to jeszcze nie podjąłem decyzji czy op-ampy powymieniać czy lampizować sprzęt.

Lampizacja to już trochę więcej roboty a niestety nie miałem okazji słyszeć jak to brzmi po tym tuningu.

Jeśli wstawię lampki to pewnie E88CC w konfiguracji WK-WA - chyba, że ktoś mnie przekona, że ten układ nie działa tak dobrze jak inny.

Jak lampy to oczywiście konwersja rezystorkiem z pominięciem tego nieszczęsnego op-ampa w kościach PCM.

Czy wymiana daców na AD1865 to bardzo skomplikowany zabieg?, ktoś już to robił?, czy brzmienie zauważalnie się poprawia?

Muzg, czy SM5841 wymaga jakichś większych przeróbek w elektronice by wstawić go za SM5840? - co prawda pytam, ale zaraz rzucę okiem na oba datasheety. Tak na prawdę nie wiem czy mnie dobrze zrozumiałeś, otórz ja mam u siebie w DCD-960 SM5840AP, nie CXD2551M.

zrozumiałeś, (otórz) ja mam u siebie w DCD-960 SM5840AP, nie CXD2551M.

powinno być:

zrozumiałeś, otóż ja mam u siebie w DCD-960 SM5840AP, nie CXD2551M.

Przepraszam za błąd - późno już.

Wymiana samego kwarcu dokładnie nic nie daje.

Jaka jest domyślna konfiguracja wyjścia dla SM5840/41 bez CPU (dł. słowa)?

Gdybym miał AD1865 to bym je u siebie wymienił, te DACe to zupełnie inna klasa. Jeśli się wie co robi to wymiana jest prosta, choć oczywiście nie 1:1 (dwa pojedyncze vs podwójny DAC). Ale nic nie trzeba tam dorabiać, przerabiać itp, funkcjonalność ich jest taka sama.

Hehe, to jesteś wytrwalszy, bo ja nie mogłem coś znaleźć ;)

Oczywiście mam na myśli wersję BP(SM5841BP), którą można wydrzeć ze starych CD DENONa. Pracowała tam również z PCM61. AD1865 to wymaga wstawienia osobnej płytki, ale są kości Analog Devices, które są odpowiednikami PCM56 i 61.

Gdzie nabyć ten AD1865 w dobrej cenie?

w sumie widzę, że to dobry DAC, niestety u nas nie do kupienia - przynajmniej ja nie znalazłem go u rodzimych dostawców.

Tu:

Ukryta Zawartość

była fajna okazja, ale to już historia. ):

Molibden, czyli jeśli nie sam kwarc to jakiś zegar, co polecasz?

No i jak panowie radzicie? wymieniać op-ampy czy wchodzić w lampki, np WK-WA na E88CC?

CD-kiem będę pędził końcówki Ugoda.

Ukryta Zawartość

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.