Skocz do zawartości
IGNORED

Lustrzanka cyfrowa czy cyfrówka?

adamfreliszka

Rekomendowane odpowiedzi

Jeśli możesz poczekać i chcesz mieć coś lekkiego i zgrabnego jak kompakt ale z wymienną optyką + inne bajery, to ciekawą propozycję stanowi nowość Olympusa lustrzanka E-400 z nowej linii 4/3. Krótka charakterystyka: 10 mpikseli, 1600 ISO, czas od 1/4000 s do 60 s, LCD 2,5", karta xD, USB 1.1

Dzieki za Wasze odpowiedzi.

Zdecydowalem sie jednak na EOS 400D gdyż w nikonie musialbym dodatkowo dokupic oprogramowanie ( RAW) a w canonie jest juz ono w komplecie Po za tym Canon jest mniejszy i podobno latwieszy w obsludze.

Slyszalem ze zmiana miedzy 350D i 400D jest baardzo mala. Czy to prawda?

Zamierzam kupić CANONA z takim obiektywem

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Czy na początek to wystarczy? Jakie ewentualnie obiektywy proponowalibyscie ( jakiś zoom np )

Dziekuje i pozdrawiam

Ukryta Zawartość

Myslac o fotografii nie mozesz myslec, ze kupujac aparat XXX bedziesz robil dobre fotki. Trzeba zmienic podejscie. Kup dobry obiektyw i dokup do niego body na jakie bedzie Cie stac. Dobry obiektyw + srednie body zrobi lepsze zdjecie niz najlepsze body z denkiem od sloika.

kup kit - zestaw canona body + prosty obiektyw. zaloze sie ze wystarczy, a jak kiedys zaczna cie draznic pewne rzeczy to zmienisz obiektyw. i nie czytaj zbyt duzo dyskusji profis na roznych forach, oni maja zupelnie inne wymagania i potrzeby :)

miedzy 350D a 400D sa bardzo niewielkie roznice, m.in. wiekszy, 1 ekran zamiast 2 odrebnych, czyszczenie matrycy z pylkow (gadzet?), matryca 10 zamiast 8 mpx. kit 350D kupisz z gwarancja za 2400-2500zl w sklepach internetowych, 400d za ok. 3000.

jezeli jednak nie lustrzanka, to tzw hybrydy to tez swietny pomysl na Twoje potrzeby :)

dobrej zabawy z foto :)

Co do obiektywow do Canona to bym kupowal zdecydowanie L-ki - bardzo dobra jakosc no i kiedys bedziesz je mogl uzyc z aparatem o pelnej matrycy. Jak bym mial wybierac 400d + kit lub 350d + lepszy obiektyw to kupilbym 350d. Roznica 2mpx to zadna roznica, malo tego roznica miedzy 5mpx a 10 tez nie jest duza - no chyba, ze chcesz robic odpitki A4 i wieksze.

Co do obiektywow do Canona to bym kupowal zdecydowanie L-ki - bardzo dobra jakosc no i kiedys bedziesz je mogl uzyc z aparatem o pelnej matrycy. Jak bym mial wybierac 400d + kit lub 350d + lepszy obiektyw to kupilbym 350d. Roznica 2mpx to zadna roznica, malo tego roznica miedzy 5mpx a 10 tez nie jest duza - no chyba, ze chcesz robic odpitki A4 i wieksze.

Doman

o mnie | ignoruj | PW

stat: 719 / 258 / 0 6 Lis 2006, 19:18

Co do obiektywow do Canona[...]

Doman

o mnie | ignoruj | PW

stat: 719 / 258 / 0 6 Lis 2006, 19:19

Co do obiektywow do Canona [...]

19:18, 19:19 - jak Ty to zrobiłeś na bocznicy???

a jakby spojrzeć na porównanie:

canon 400d vs nikoś D80?

chodzi mi o porównanie bardziej praktyczne, obsługa (przyzwyczajony jestem do nikona ale to nie problem), jakość fotek.

różnica w cenie ok. 1kzł.

Zacytuję IMHO bardzo mądre spostrzeżenie kolegi z mojego zaprzyjaźnionego forum w temacie dylematu lustrzanka vs. cyfrówka (hybryda):

Hej.

Na wstępie chciałbym zaznaczyć, że lustrzanka to taki okrojony kompakt. Nie nagrywa filmików choć jest szybszym aparatem od niejednego kompaktu, również przykra wiadomość dla lubiących "pozycję na zombie" nie da rady kadrować za pomocą planelu LCD.

Zastanawiając się nad kwotą, którą chcemy wydać na pierwszą/kolejną zabawkę cyfrową trzeba wziąć pod uwagę również to iż akcesoria do puszki niejednokrotnie wyrywają więcej sałaty z portfela niż tulejki pierścienie i filtry w kompaktach.

Tak więc decydując się na zakup lustrzanki przyjmujemy to iż jest to początek naszych wydatków. Budżet początkowy/startowy który przeznaczymy na nasze wymarzone body okaże się szybko niewystarczający aby zaspokoić nasze potrzeby. Dlaczego?

Systemy [CANON, NIKON, PENTAX, MINOLTA ......... ] lustrzanek dają "nieograniczone" możliwości realizowania swoich zainteresowań fotograficznych i są jedynie "ograniczone" przez brak sałaty w naszej kieszeni patrząc od strony możliwości zakupu akcesoriów, obiektywów, sprzętu pomocniczego.

Wiele ludzików kupując nową lśniącą puszeczkę - ich wymarzony prezent fundowany przez połowę rodziny zakupiony na 20rat - często taki ludzik dopłaca kilka zielonych listków sałaty za full-plastic-fun-fantastic lans-lens zwany potocznie "kitem"

po napisaniu kilku postów na mniej lub bardziej spersonalizowanym forum fotograficznym zaczynających się mniej więcej tak:

Kupiłem [puszkę z kitem] kto ma instrukcję........

Cześć to mój pierwszy post tutaj jestem Roman co to jest ISO........

Mam problem .........

W kompakcie były lepsze kolory mam [puszkę z kitem] ...... co zrobić ......

Dochodzimy do sedna sprawy że z zakupem lustrzanki nie jest wcale tak prosto jakby się mogło wydawać.

IMHO [EN]/ MZ [PL] Zastanawiając się nad zakupem "lustrzanego modelu kompakta" warto zastanowić się czy chcemy inwestować dość znaczne środki finansowe potocznie zwane kieszonkowymi, rentą babci, własną kasą zarobioną w napadzie na bank czy chcemy kupić aparat dający nam przyjemność bez ponoszenia w bliskiej/dalszej przyszłości wydatków związanych z rozwojem swojego hobby czy zakupem kolejnych obiektywów i akcesoriów.

Warto jeszcze zastanowić się nad możliwościami, które posiadamy czyli umiejętność podstawowej obróbki zdjęć, i czy chce nam się przy tym siedzieć.

Tak, zdecydowaliśmy że kupujemy lustrzankę.

pominę cały wątek wyboru systemu gdyż nie chcę rozpętać rozmowy nad wyższością świąt .... .

Pomyśl dlaczego chcesz posiadać tego typu aparat i dlaczego stać Ciebie na aparat niższej/średniej klasy?

Dlaczego nie wybrałeś bardzo dobrej hybrydy z dobrymi szkłami?

Tak wiem, wiele osób odpowie "bo to lustrzanka", "bo daje możliwość rozwoju", "bo tak", "lepsza jakość"

Są to wasze odp. które się powszechnie słyszy i chciałoby się w nie wierzyć jednak patrząc i obserwując osoby posiadające niższej/średniej klasy body strzelające fotki na zielonym zaczynam rozumieć chęć posiadania lustrzanki choćby najtańszej. [LANS] czy to dobre sformułowanie? dla osoby mającej Canona 5D i używającej programu zielonego?

Wiem również że wiele osób kupując lustro zaczyna pracować nad swoim warsztatem poprawiając swoje efekty i inwestując w dobrą optykę.

Kupując puszkę musisz liczyć się prędzej czy później z kolejnymi wydatkami, czy to będzie filtr, czy torba na sprzęt, kolejna karta czy lampa zewnętrzna.

Jeśli ktoś ma ochotę poczytac całą dyskusję na ten temat to podaję link

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Luxmany i winyle 

Viniu ma niestety rację. Ja wszedłem dawno temu w system Canona (jeszcze analogowy), więc zostało mi kilka szkiełek, więc nie miałem problemu z wyborem. Obecnie często pstrykam 350D z pierśceniem-adapterem i używam dość tanich i często b. dobrych szkiełek M42. Potestowałem kilka Jupiterów, Biometarów, Heliosów, a zostawiłem sobie w końcu jedną portretówkę Mamiya i jednego Mayera. Super zabawa dla ludzi, którym nie przeszkadza zabawa w trybie preselekcji przesłony i ręczne ostrzenie. Oczywiście na szybko używam również kitowego Canona (i kilku innych) ze względu na najkrótsze ogniskowe (cholerny crop).

O jakości fotki decyduje zawsze pomysł i dobre szkło. Często kompaktem właśnie ze wzgledu na łatwe skadrowanie i wychylany ekranik da się zrobić lepszą fotkę niż z lustra. Najważniejszy pomysł - reszta jest tylko narzędziem.

Do body Canona mogę polecić na początek jakąś Sigmę EX DG ze stałym światłem 2,8 i zakresie 17/18-40/50 i jako uzupełnienie jakiegoś Cannona 75-300. Na początek wystarczy. Później warto pomysleć o stałoogniskowych do portretu i pejzarzu(z tym ostatnim najgorzej). ja uzupełniłem to jeszcze o obiektyw lustrzany MTO o ogniskowej 1000mm (udaje m się nim pstrykać ostre fotki w słoneczny dzień - z ręki :).

Canon ma tą wadę, że dość kiepsko działa WB w trudniejszych warunkach - wszystko jest poczerwienione, ale RAW i obróbka, albo nawet ze zwykłego jpg-a da się to poprawić. Nikon ma lepiej dopracowany ten element.

Lustro daje duże możliwości pod warunkiem, że wie się co chce się osiągnąć.

Muszę sprawdzić jak działa mój Canonik na trybie zielonym, bo jeszcze go nie użyłem - podobnie jak programów tematycznych - dla mnie są zbędne i najchętniej kupiłbym maszynkę bez tych "udogodnień" a za to np. tańszą.

>Zdecydowalem sie jednak na EOS 400D gdyż w nikonie musialbym dodatkowo dokupic oprogramowanie

To nieprawda, znajdziesz programy za friko (Adobe, Rawshooter,...)

>Po za tym Canon jest mniejszy i podobno latwieszy w obsludze.

To ze mniejszxy to sie zgadza, ale to raczej wada niz zaleta - Nikon lepiej siedzi w rece. Sam koncept obslugi Nikona (D80) tez jest lepszy niz 400D. Jedyny problem z Nikonem to wyzsze ceny dobrych objektywow o duzej ogniskowej (w dolnym zakresie znajdziesz dobre alternatywy Tamrona albo Sigmy).

>Slyszalem ze zmiana miedzy 350D i 400D jest baardzo mala. Czy to prawda?

Wystarczajaco duza by zapomniec o 350D

>Zamierzam kupić CANONA z takim obiektywem

Ukryta Zawartość

Czy na początek to wystarczy?

jedyna zaleta tego objektywu to IS i stosunkowo wielki zakres ogniskowej (niestety okupiony jakoscia). Nie jest to dobry wybor.

>Jakie ewentualnie obiektywy proponowalibyscie ( jakiś zoom np )

Standartowa, najbardziej rozpopularyzowana na zachodzie alternatywa to Tamron 17-50/F2,8 (dostepny dla Canona i Nikona) - bardzo jasny (F2,8) , ultraostry, bardzo tani, znakomitej jakosci i majacy sensowny zakres ogniskowej (od 17mm -> wazne dla DSLR z panelem APS) :

Ukryta Zawartość

drugi stadard/klasyka to Canon 40-200/F4 L uznany wszedzie za nonplusultra za male pieniadze

Ukryta Zawartość

to najlepszy objektyw jaki mozna kupic za "male pieniadze"

trzeci standard/klasyka to Tokina 12-24/F4 (dostepny dla Canona i Nikona)

Ukryta Zawartość

jesli nadal masz wolny wybor i mozesz sie pogodzic z trudniejszym wyborem Zooma powyzej 70mm to wybralbym Nikona D80 + Tamron 17-50 i poczekalbym na Zoom Tokiny >50mm ktory ma wyjsc lada dzien

xajas

www.jaschiks.com

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

sorry za OT ale właśnie wygrzebałem dziadkową Praktice Super TL z dwoma obiektywami (50/1.8 i 135/3.5) i masą filtrów.

pytanko:

da się jakoś organoleptycznie sprawdzić czy wszystko z nią ok?

niby działa (nawet światłomierz) ale czy będę musiał wkręcić film żeby sprawdzić czy żyje?

w poprzedniej odpowiedzi mialem oczywiscie na mysli 70-200/F4 L a nie 40-200/F4 L

>a jakby spojrzeć na porównanie: canon 400d vs nikoś D80?

chodzi mi o porównanie bardziej praktyczne, obsługa (przyzwyczajony jestem do nikona ale to nie problem), jakość fotek.

jakosc fotek porownywalna, ale obsluga i organoleptyka Nikona zdecydowanie lepsza i bardziej intuicyjna

>właśnie wygrzebałem dziadkową Praktice Super TL z dwoma obiektywami (50/1.8 i 135/3.5) i masą filtrów. pytanko: da się jakoś organoleptycznie sprawdzić czy wszystko z nią ok?

otworz tylna pokrywe magazynu na filmy i zacznij cykac przy roznych czasach naswietlania, wtedy mozesz zobaczyc czy lustro sie podnosi i czy migawka sie porusza

xajas

www.jaschiks.com

Nikon D80 ma troche wieksze szumy przy Canon przy duzych ISO - ale szum nie jest kolorowy takze na odbitkach nawet bez obrobki przy ISO1600 jest akceptowalny. Jak miales Nikona bierz Nikona. Ja ostatnio szukalem zamiennika dla Nikona D100 - bralem pod uwage wlasnie D80 i Canona 400d - jak wzialem do lapy Nikona to od razu wiedzialem, ze to jest to:). Za jakosc zdjec w 90% odpowiadaja szkla (pomijam kwestie umiejetnosc fotografujacego).

>>> ... ale obsluga i organoleptyka Nikona zdecydowanie lepsza i bardziej intuicyjna

hehe wg mnie jest dokładnie odwrotnie.... no ale ile ludzi tyle opinii

A po drugie:

- cale zycie bylem Canonowcem. W pewnym momencie po namowach znajomych Nikonowcow dokupilem D70. Uzywalem przez 2-3 m-ce i ..... musialem oddac do serwisu. Nie ma to jak niezawodny sprzet ! Nota bene ich Nikony tez byly bywalcami serwisu. Moj "trabancik" nie slyszal nawet takiego slowa jak "serwis" ;)))

- wszyscy moi znajomi Nikonowcy maja juz Canony. Jeden z nich miał D200 z calym systemem obiektywow, lamp i konwerterow. Teraz ma 5D z 28-80/f2.8 L USM , jest wlasnie na etapie kompletowania reszty i jest w koncu najszczesliwszym z ludzi. 2gi z nich przechodzil, w poszukiwanie Swietego Grala, przez Canony, Nikony, Leiki aby w koncu kupic Canona 30D z 17-40/f4 L USM.

Bron Boze, nie twierdze, ze Canon jest lepszy ale dla mnie jest bardziej "user friendly".

You can Canon ;)))))

A na sam koniec cytat:

"Nie pokazuj mi swojego aparatu. Pokaz mi swoje zdjecia"

witam

tak czytam wasze wpisy i sie zastanawiam dlaczego nikt nie proponuje koledze OLYMPUSA E-500, Jestem fotografem z zawodu mam taki aparat i robie nim bardzo duzo zdjec, przeruznych, wszyscy zachwalaja nikona canona zgadza sie sa to bardzo dobre aparaty ale ludzie nie mozna sie ograniczac, sam mam dwa canony co prawda analogowe ale jednak, polecam OLympusa za maly pobur baterii i filtr czyszczacy matryce, ktos kto ma lustrzanke cyfrowa domysla sie ze to nie w kij dmuchal funkcja, druga sprawa to cena aparatu i jego sprzedasz na rynku w zestawie z dwoma obiektywami. polecam ten test

Ukryta Zawartość

olympus nie od dzisiaj robi przeciez niezawodne lustrzanki

pozdrawiam

Ukryta Zawartość

>adamfreliszka

16 listopada Nikon pokaze D40 (dostepnosc pewnie od 2 pol. grudnia !

Warto poczekac i zobaczyc co to warte !

Cena ~ 1500 zl.

Karty SD

Psie pieniadze, lustrzanka, pobawisz sie, sprzedasz, kupisz D80 albo D300 ! :)

A jak zabawa Ci sie spodoba, to w kwietniu 2007 - D3X !

Ja na razie kupuje - D80.

Gość rochu

(Konto usunięte)

Od roku mam dwie puszki Bessaflex TM

http://www.cameraquest.com/voigtFlexTM.htm

i jestem baaaaardzo zadowolony.

Mam tez kilka szkiel Voigtlandera do tego.

Niedawno sciągnąłem sobie cos takiego:

http://www.cameraquest.com/voigrf.htm

z 4 szkłami Bessy / w tym Heliar 15/4.5 z praktycznie wyelimowana aberacja sferyczna /.

Mam kilka cyfrówek a jednak częsciej uzywam analogu.

Jakos nie mam serca do cyfry.

zgadza sie jednak co analog to analog a do tego sredni format to wogole. ja choc robie cyfra troche to najwieksza przyjemnosc sprawia mi robienie zdjec PENTACONEM SIX choc stary i wysluzony to nie zastapiony.

pozdrawiam wszystkich milosnikow analogowej fotografii

Vlad... możesz powiedzieć coś więcej o wspominanej przez ciebie lustrzance Nikona D40?? Masz może jakiś link do opisu.. specyfikacji czy czegokolwiek??

Luxmany i winyle 

Witam,

O nikonie d40 mozesz sobie poczytac np tutaj

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) polecam strone www.kenrockwell.com.

Michał

Ukryta Zawartość

>Viniu

Wiem tylko tyle, co i Ken Rockwell !

Poprzednio nie podczepilo mi sie foto, chcialem zaraz dolaczyc,

ale wpisy CO GODZINE !!! Pozniej musialem wyjsc !!!

Co za - SKONCZONY KRETYN i SADYSTA wymyslil w swym - CHORYM MUZGU te - GODZINNE ograniczenie ???!!!

Ukryta Zawartość

post-12188-100003710 1170304072_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Benjamin się dziwi,ze nikt nie poleca Olka a ja się dziwię ,ze nikt nie poleca Pentaxa.Jak dla mnie same plusy,np:

*jedyna firma która przez wiele lat nie zmieniłam standartu mocowania obiekywów (bagnet K)

*a więc pasują bardzo dobre choc wiekowe szkła (np pentax 50 mm o jasności 1,4!!-sprawdź ceny np.nikona o takich parametrach)

*istD i istDS mają prawdziwy pryzmat pentagonalny (inne budżetówki mają system luster przez co ma najlepszy wizjer w klasie)

*weszły nowe modele k100 (stabilizacja obrazu w body) k110 przez co starsze modele są w dobrych cenach

*no i ma się pojawić k10d, aparat z obiektywem w cenie 999$ a mozliwościach klasy wyższej

Sam używam "dziadka" czyli pentaxa k1000,rewelecyjnie prosta lustrzanka analogowa w obsłudze porównywalna do zenita (taki garbus wśród analogów,produkowany przez 23 lata)

Jesli jednak szukasz nadal kompakta to polecam panasonic fx01.Ma to czego oczekuję od kompaktu:

mały,szybki,energooszczędny,szerokokątny obiektyw leicy(28mm,czyli całkiem nieźle jak na kompakt),duzy jasny wyswietlacz.Towarzysz dnia,narzędzie do dokumentacji codzienności (dzieci,praca,imieniny u cioci.....)

A w ogóle to polecam artykulik:

Ukryta Zawartość

fragment:Jedyną wartościową rzeczą, którą może nam zaoferować aparat są zdjęcia, ale jeśli nie ruszymy się z domu, żeby pofotografować, nic z tego. Niech kamera będzie waszym stałym towarzyszem, jak wierny pies. Najlepszy aparat to ten, którym zrobiliśmy najlepsze zdjęcia, który sprawił najwięcej radości podczas fotografowania. Bo tak to już jest z tymi aparatami - w ich wypadku kochać znaczy używać. Pod tym względem nic się nie zmieniło.

Ukryta Zawartość

Gość rochu

(Konto usunięte)

Tu sie nie zgodze.

Jest cała gama szkieł oznaczonych jako SMC TAKUMAR - jedne z bodaj najlepszych szkiel na M42 w historii. Bardzo czesto porownywane do Zeissa /tego prawdziwego z RFN/.

Sa jeszcze:

SMC FA 31/1.8 AL. LIMITED SILVER

SMC FA 43/1.9 AL. LIMITED SILVER

SMC FA 77/1.8 AL. LIMITED SILVER

To bardzo wysoko oceniane szkla.

Jest jeszcze optyka do 6x7. Też niczego sobie.

Pentax miał i ma świetną optyke. Drogą i trudno u nas dostępną.

Nie ma natomiast od początku lat 80-tych szczęścia do puszek.

Z firmy bardzo inowacyjnej jak w latach 60-tych i przez połowe lat 70-tych Pentax stał sie w zasadzie producentem niszowym.

Cud że nie podzielil losów takich tuzów jak Topcon, dawny Voiglander czy Rollei z których pozostały tylko brandy pod którymi sprzedaje dzisiaj np Cosina.

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.