Skocz do zawartości
IGNORED

Studio v4 i Signature v2 - info?

Snajper

Rekomendowane odpowiedzi

Jaro4444 szkoda, ze nie posluchales wygrzanej Opery z usherem, pewnie byloby duzo lepiej. Ciekawy jestem Twojej opinii zwlaszcza, ze na codzien sluchasz na glosnikach usher.

Twoj xindak z pewnoscia jest dobry, ale nie ma co przekreslac denona czy powiedzmy opery, przeciez to ta sama polka.

W przypadku innych kolumn byc moze, denon bylby lepszy od xindaka itd.

Z wydajnych pradowo (trafo 600VA) wzmacniaczy w tej cenie jest jeszcze:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Pozdr.

Ukryta Zawartość

• Redaktorzy

A ktoś już wogóle słuchał tego MAP305? Wygląda na prawdę świetnie (przynajmniej na zdjęciach), tylko jak to się przekłada na brzmienie?

Fr@ntz

---------------------------------

"I am an audiophile"

Jest tez recenzja, ze zdjeciami srodka:

Ukryta Zawartość

kondy polipropylenowe, rezystory metalizowane i modulowa budowa:)

Ukryta Zawartość

eMiL ja nie przekreślam innych wzmacniaczy, stwierdzam jedynie, że w moim konkretnym zestwie Xindak gra ok, co może potwierdzić paru kolegów z forum, którzy go słyszeli. Dla ciekawośtki podam, że w zestawie sypialniamym (CD 63 SE z flakami KI i po tuningu McG oraz kolumnami na M18WH by Dali i Seasie KT28F) lepiej zagrał A-9000 Grundiga i tam zamieszkał na stałe ;)

Wzmak wygląda zacnie szkoda tylko, że nie ma dwóch toroidów i pełnego dual mono.

kerikawon, 25 Lis 2006, 17:46

> Tak Snajper ,jak zwykle mnie nie posłuchałeś.Mówiłem żebys posłuchał S-20 i S40 na Xindaku XA-6950V

Hihihi... No, cóż... Ja już taki jestem niesubordynowany. Jak nie zobaczę, nie usłyszę, to nie uwierzę. :) Opinie innych są dla mnie cennym źródłem informacji, ale tylko tyle. Weryfikacją muszą zająć się moje własne uszy.

> Wtedy byś zobaczył co znaczy przestrzeń i dynamika w wykonaniu Paradigm a tak straciłes czaś bo nie

> wszystko sprawdziłeś !!!!

Nie uważam posłuchania sobie dobrej muzyki na dobrym sprzęcie, wzbogaconego o interesującą konwersację z uroczą panią Kasią (ha! w końcu wiem, jak ma na imię! :-))), za stratę czasu. Wczorajszy odsłuch miał mi przynieść odpowiedź na pytanie o kolumny. I chyba przyniósł, choć jeszcze muszę się przespać z problemem.

Xindaka podpiąłem tak trochę przypadkowo. I może w sumie lepiej, gdybym tego nie robił? Żyłbym sobie w błogiej nieświadomości... ;-)

> Co do twojego Denona jak widzisz miałem racje !!!!!!

Z racjami to jest tak, że każdy ma swoją. Ty masz rację, Fr@ntz ma rację, pani Kasia ma rację. Z tego, co zdążyłem się zorientować, Xindak w wersji "V" różni się brzmieniowo od wersji bez "V". Odsłuch dwóch Xindaków na pewno zrobię i wtedy będę miał swoją rację. :)

I na koniec jeszcze pytania techniczne:

1) Jaka jest różnica konstrukcyjna pomiędzy 6950 a 6950v? Zarówno stronka Polpaku, jak i samego Xindaka jakoś niespecjalnie obfituje w szczegóły... ;)

2) Jaka jest różnica brzmieniowa pomiędzy tymi wzmakami?

3) Na stronce Xindaka zoczyłem coś, co się nazywa DAC-3 MKII. Wygląda to interesująco. Jest jakoś dostępne u nas? Jak wygląda cena?

Tak jak zwykle pospiech czyni że wypowiadam sie za bardzo zwięzle i gubie częśc sensu zdania .

Chodziło mi o to żebys zobaczył jakie możliwości drzemią w tych głosnikach .!!!!!

Xindak Xa 6950 jest jednym z niewielu wzmacniaczy które graja w sposób zblizony do lampy .Jego sposób wystrojenia , blizniacza wrecz charakterystyka w stosunku do wzmacniaczy lampowych ( wybitna druga harmoniczna ) oraz Specyficzne sprzężenie zwrotne daje włąsnie taki dzwięk .Niby duzy prąd ale , takie granie raczej grzeczne żeby nikogo nie urazić. Zwracam uwagę na twoje uwagi względem dynamiki ze Studio 40 !!!! Całkiem inaczej sprawa sie ma z XA-6950V .Ze słów mojego zacnego kolegi Konrada Tomaszka (Techcom )jest to kopia któregos z Gryphonów czyli dzwięk mięsisty ze sporą rezerwą dynamiczną i enargią . Ja sam osobiście znacznie bardziej cenie ten wzmacniacz ze względu na możliwosci kreowania zjawiskowej wręcz przestrzeni . Warto tego doświadczyć !!!! Co do reszty pytań odpowiem w następnym poscie .

kerikawon, 26 Lis 2006, 11:04

> Chodziło mi o to żebys zobaczył jakie możliwości drzemią w tych głosnikach .!!!!!

Bardzo chętnie to zobaczę. :)

> Xindak Xa 6950 jest jednym z niewielu wzmacniaczy które graja w sposób zblizony do lampy

Tak, trochę takie właśnie wrażenie miałem. Zresztą, on chyba tam ma jakąś lampkę w środku, nie?

> Całkiem inaczej sprawa sie ma z XA-6950V. (...) Warto tego doświadczyć !!!!

Na pewno obadam tego wzmaka.

> Co do reszty pytań odpowiem w następnym poscie .

Nie wiem, czy nie lepiej na priv. Zaraz będą gorzkie żale, że przydałoby się wątek sponsorowany wykupić... ;]

Tak sobie poszperałem na stronkach Xindaka, potem poszperałem sobie trochę po eBay'u...

Kurcze... Coraz ciekawsze sprzęty te żółtki robią.

Na przykład mnie serce mocniej zabiło na taki oto widok:

Preampek:

Ukryta Zawartość

Monobloczek:

Ukryta Zawartość

Zestaw złożony z preampa i dwóch monobloków można z HK wyjąć za 6kPLN wraz z przesyłką lotniczą...

Jakieś pytania...? :-0

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Rafal a to?

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Wszyscy myślą tylko o sobie. Tylko ja myślę o mnie.

kaszanka7, 27 Lis 2006, 13:30

>Rafal a to?

AFAIR za 450USD znalazłem...

Oj, można poszaleć, można... Trzeba by tylko znaleźć sposób na ściągnięcie tego bez opłat. ;-)

Może jakieś mienie przesiedleńcze...? :-P

>Preampek:

Ukryta Zawartość

>Monobloczek:

Ukryta Zawartość

Wszytko fajnie tylko Nie posiadają CE ........i w tym problem ,pomijam indywidualnego odbiorcę.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

kerikawon, 27 Lis 2006, 15:30

> Wszytko fajnie tylko Nie posiadają CE

No, tak. Gdzieś musi być haczyk... ;-)

BTW - Czekam grzecznie na odpowiedzi na pytania z poprzednich moich postów. :)

• 2 tygodnie później...

Snajper, 27 Lis 2006, 15:37

> BTW - Czekam grzecznie na odpowiedzi na pytania z poprzednich moich postów. :)

Jakoś nie mam farta do zdobywania informacji o sprzętach, które wpadły mi w oko/ucho... I znów muszę się sam wszystkim zająć. Cóż... ;)

Dzisiaj, korzystając z przedświątecznej gorączki, która zmusiła Polpak do pracy również w niedzielę, urządziłem sobie odsłuch Xindaków. Oczywiście w parze z 20v4 i 40v4.

Na początek kiepska informacja - Paradigm prawdopodobnie zrezygnował z koloru sycamore. :( WAF znacznie spadł, ale na szczęście pozostał na poziomie większym od zera. Ech...

Na rozgrzewkę poszedł xa-6950 z 20v4. Ten zestaw już słyszałem, więc nie było żadnego zaskoczenia. Kilka kawałków, ustalony punkt odniesienia i podpinamy 40v4. Od poprzedniej wizyty pograły trochę, więc stopień wygrzania nieco inny. I rzeczywiście. Zaobserwowany wcześniej większy stopień uporządkowania dźwięku pozostał. Basu również zrobiło się więcej. Nie tak dużo, jak w 20v4, ale nie miałem już wrażenia, że czegoś zdecydowanie mi brakuje. Pojawiła się stopa perkusji. Może nie tak energetyczna i drapieżna, ale już wyraźnie słyszalna. Największy postęp dokonał się jednak w średnicy. W sumie brzmiało to naprawdę bardzo przyzwoicie. Czy to gitara akustyczna, czy "brudna", przesterowana elektryczna, czy wokal damski, czy męski - wszystko ma klasę, odpowiednią moc i jest dobrze kontrolowane. Podkręcenie potencjometra nie powoduje żadnej kompresji, nic dziwnego się nie pojawia. Prędzej skapitulują uszy, albo szyby w oknach ;), niż ten zestaw.

Następnie do 40v4 podpięto model xa-6950v. Sądząc z opinii dotyczących tego wzmaka, oczekiwałem, że dźwięk będzie mi się bardziej podobał. Ale niestety (a może "stety") tak nie było. Basu minimalnie więcej, ale moim zdaniem gorszej jakości, barwa nie tak wciągająca. Dźwięk ogólnie mniej zrównoważony, trochę bałaganiarski. Scena wcale nie lepsza. Dodatkowo, w "No Leaf Clover" Metalliki odniosłem wrażenie, że wzmak ma problem z rozdzielczością. Orkiestra, która na xa-6950 była fajnie odseparowana od zespołu i rozmieszczana w odpowiednich miejscach, teraz brzmiała trochę jak odtwarzana z wielkiego głośnika stojącego na środku.

W sumie odniosłem więc wrażenie, że model xa-6950v w połączeniu z 40v4 jest takim półstopniem pomiędzy moim Denonem, a modelem xa-6850. Ogólny pomysł na dźwięk wzięty od droższego brata, natomiast skłonność do bałaganiarstwa i problemy z równowagą tonalną to bardzo zbliżone do Denona.

Teraz muszę się z tym wszystkim przespać. Na dzień dzisiejszy najbardziej interesującym zestawem wydaje się być xa-6950 i 40v4. Oczywiście, zupełnym przypadkiem, jest to zestaw najdroższy...

Tia...

>Snajper Mam tego Xindaka i moje wrażenia podobne są to Twoich .Gra on u mnie z Usher-ami X-719 i CD1 Ushera i nie mam do dzwięku większych zstrzeżeń. Też na pierwszym odsłuchu XA-6950V zrobił na mnie większe

wrażenie ale po podaniu mu bardziej zróznicowanego repertuaru zaczął się trochę "plątać w zeznaniach"

tak jak opisałeś to wcześniej.Wybrałem XA6950.

JarlBjorn, 10 Gru 2006, 15:55

>Tzn. Snajper chcesz zrezygnować z denona na rzecz Xindak

No jeśli w ogóle się zdecyduję na zmiany, to tak. Muszę się jeszcze naradzić z portfelem... ;)

Fr@ntz, 10 Gru 2006, 17:41

> przesiadka z danonka na Xindaka to krok w dobrym kierunku, jeszcze będą z Ciebie ludzie ;)

Nie mogłeś mi tego, cffaniaczq, powiedzieć pół roku temu? ;-P

tadeo, 10 Gru 2006, 18:10

> Wybrałem XA6950.

I ja tak zrobię, jeśli wejdę w tę rzekę.

• Redaktorzy

Snajper - ależ mówiłem, mówiłem, tylko byłeś mądrzejszy i uznałeś że danonek to jest to co Cię uszczęśliwi. Jak widać miesiąc miodowy szybko się skończył i królowa balu zamieniła się w dziumdzię w rozdeptanych kapciach, wytartej podomce, papilotach na głowie i z petem w zębach.

Fr@ntz

"I am an audiophile"

Fr@ntz, 10 Gru 2006, 21:06

> Jak widać miesiąc miodowy szybko się skończył i królowa balu zamieniła się w dziumdzię

> w rozdeptanych kapciach, wytartej podomce, papilotach na głowie i z petem w zębach.

Bez przesady. Gdybym dobierał wzmaka do 20v3, nadal wziąłbym Denona. Słuchałem 20v3 z Xindakiem i to był dobrze znany mi dźwięk. A że wzmak droższy sporo od 1500 AE, nie miałbym wątpliwości.

Seria v4 to po prostu zupełnie inne głośniki. I stąd potrzeba zupełnie innego wzmacniacza.

Kiedy kupiłem pół roku temu Xindaka i pisałem o jego wyższości nad japońską i europejską konkurencją (w tym przedziale cenowym) to się Szanowne Grogono nabijało ze mnie.

Jak widzę po czasie głuchy jednak nie jestem ;)

jaro4444, 10 Gru 2006, 22:32

>Kiedy kupiłem pół roku temu Xindaka i pisałem o jego wyższości

Ja bym aż tak odważnie nie pisał, że to wyższość. Sam wzmacniacz to może stać i ewentualnie migać diodkami. Liczy się wrażenie z zestawu grającego.

Jestem pewien, że można znaleźć kolumny, w przypadku których Denon zdmuchnie Xindaka. W przypadku Studio v4 jest akurat odwrotnie.

I tyle. Żadnych więcej wniosków nie da się wyciągnąć z tej sytuacji.

Obawiam się że sie mylisz , żeby nie wiem jaki to nie był denon tego Xindaka który ma jaro4444 nie przeskoczy beż względu na głosniki .

Ostatnie Denony które grały były produkowane w 90 tych latach .Poza tym są to typowe niskoprądowe japońce .Więc z żadnymi sensownymi głosnikami (oprócz robionych i strojonych pod konkretny wzmacniacz DIY) nie zagrają.

=> kerikawon

Nio faktycznie niskoprądowe te nowe Danonki - po 200 W na kanał przy 4 ohm, a współczynnik tłumienia ponad 200 i to nie wdanych technicznych a pomiarach "Audio" :)

kerikawon, 10 Gru 2006, 23:07

>Obawiam się że sie mylisz , żeby nie wiem jaki to nie był denon tego Xindaka który ma jaro4444 nie

>przeskoczy beż względu na głosniki .

Możliwe. Wypowiadam się o tym, co słyszałem. Za krótko siedzę w temacie audio, żeby rzucać jakieś autorytarne twierdzenia.

> Ostatnie Denony które grały były produkowane w 90 tych latach .Poza tym są to typowe niskoprądowe

> japońce .

Heh... Pozwolę sobie na małą złośliwość: szkoda, że nie udzielasz tylu informacji w odpowiedzi na moje pytania o budowę Xindaków... ;-)))

E tam zwróc uwage na jakich końcówkach jest robiony denon na jakich Xindak , poza tym sytacja z parametrami Denona zywcem mi przypomina i tu przepraszam wielbicieli Technicsa którego parametry biły na głowe wszystko co sie narodzilo na ziemi efekt ni hu.... nie grało . Tak samo jest z Denonem co z tego ze ma taki współczynnik tłumienia , wiecie papier wszystko zniesie gorzej gdzy dochodzi do konfrontacji face to face, i widzimy kto dopiero ma naprawde małego ))) Oczywisci to nie do was koledzy. Dlatego ja raczej słucham i stwierdzam , reszta mnie nie za bardzo interesuje a że na co dzięn mam do czynienia z róznymi konstrukcjami wiec jakis ogląd sytuacji posiadam .

=> kerikawon

Te dane nie są z instrukcji, tylko z laboratorium "Audio" - gadanie o niskiej wydajności pradowej Denona PMA 1500 AE nie ma nic wspólnego z rzeczywistoscią :)

Snajper zapomniałem może dodać zwrotu "wyższości w moim systemie" ;)

Z tym zdmuchiwaniem by się też tak nie rozpędzał ;)

Choć przyznam, że u mnie na łatwych do napędzenia kolumnach na M18WH + Seas KT28F lepszy od Xindaka był Grundig A-9000 i dlatego grundig ostał się w sypialni i gra tam wyśmienicie.

Tak nie wdając się w dyskusje nad wyższością blondynek nad brunetkami lub odwrotnie stwierdzam, że odbiór muzyki jest cholernie subiektywny i to co mi się podoba często dla innego człowieka jest jazgotem. Dlatego czasem zastanawiam się jaki sens mają nasze subiektywne opinie...

Nie chcę już wspominac nawet o opiniach co niektórych redaktorów pism audio bo jak je czytam, to zastanawiam się czy tych panów nie trzeba do laryngologa posłać...

• Redaktorzy

dobra Chłopaki, nie róbcie zadymy , lepiej looknijcie na to:

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Fr@ntz

"I am an audiophile"

Fr@ntz, 11 Gru 2006, 20:00

> dobra Chłopaki, nie róbcie zadymy , lepiej looknijcie na to:

Już jakiś tydzień temu spytałem gościa, czy może sprzedać te klocki osobno. Nie mógł... :(

kerikawon, 11 Gru 2006, 18:52

> E tam zwróc uwage na jakich końcówkach jest robiony denon na jakich Xindak

Z chęcią. Pokaż mi tylko, gdzie mogę sobie to porównać. Z miłą chęcią dowiem się w końcu czegokolwiek o szczegółach konstrukcji Xindaka.

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.