Skocz do zawartości
IGNORED

Odtwarzacze CD Technics

zbynio5

Rekomendowane odpowiedzi

SL-PG 4 był następcą SL-PG 490 . Natomiast nastepca SL-PG 590 był model "5" . Co do różnic : lepszy zasilacz i w przypadku modeli "jednocyfrowych" nowe oprogramowanie napędu które powodowało odczyt -rw. W brzmieniu nie widziałbym różnic.

I jest jeszcze jeden argument za kupowaniem audio-systemów: w przypadku ewentualnego rozwodu rzadko się go traci na rzecz partnera: jacht przepadnie, dom przepadnie, dzieło sztuki przepadnie, prawa rodzicielskie przepadną - ale sprzęt na pewno będzie ci towarzyszył na nowej drodze życia. Nawet lichwiarz powinien to docenić.

napisze inaczej:

znalazlem na Allegro takie odtwarzacze i prosiłbym o rade co jest warte uwagi, a co lepiej

od razu odrzucic:

KENWOOD DP-2060

SONY XB-630

MARANTZ CD-38

SONY CDP-XE220

Technics slp-777

TECHNICS SL-PG

Z gory dzieki za podpowiedzi

napisze inaczej:

znalazlem na Allegro takie odtwarzacze i prosiłbym o rade co jest warte uwagi, a co lepiej

od razu odrzucic:

KENWOOD DP-2060

SONY XB-630

MARANTZ CD-38

SONY CDP-XE220

Technics slp-777

TECHNICS SL-PG

napisze inaczej:

od razu odrzucic:

KENWOOD DP-2060

SONY XB-630

MARANTZ CD-38

SONY CDP-XE220

Technics slp-777

TECHNICS SL-PG

napisze inaczej:

od razu odrzucic:

KENWOOD DP-2060

SONY XB-630

MARANTZ CD-38

SONY CDP-XE220

Technics slp-777

TECHNICS SL-PG

Jesli to ma byc koniecznie Technics to kup se jeden z tych, które wymienił zyzio, ale ten pierwszy z nich jest dosyć rzadko spotykany na allegro, ale za to jest najlepszy z cdeków tej firmy. Natomiast tego drugiego dorwiesz bez problemu.

Osobiscie niemam wiele szacunku dla soniaków ( nawet tyc serii QS ) ale z wyzej wymienionych najlepszy sie wydaje własnie Sony 630. Z tej listy tak bym wybrał.Oczywiscie subiektywnie

I jest jeszcze jeden argument za kupowaniem audio-systemów: w przypadku ewentualnego rozwodu rzadko się go traci na rzecz partnera: jacht przepadnie, dom przepadnie, dzieło sztuki przepadnie, prawa rodzicielskie przepadną - ale sprzęt na pewno będzie ci towarzyszył na nowej drodze życia. Nawet lichwiarz powinien to docenić.

• 6 miesięcy później...

Dzisiaj szukałem po komisach jakiegoś CD który miałby zastąpić Technicsa SL-PG490. W jednym z komisów usłyszałem ciekawą opinię, że Technicsom nie można nic zarzucić, nic... oprócz dźwięku ;) Czuję niedosyt w tym co prezentuje mój technics dlatego staram się go czymś zastąpić... ale chyba wybiorę inną markę...

SL-PS770A to bodajże lata 92-94. Ja wtedy jako piętnastolatek "doradzałem" ojcu zakup (dla mnie) modelu o jeden wyżej - SL-PS840. Różni się tym, że ma inaczej rozwiązane zasilanie i 8 przetworników zamiast 4. Powiem tak - mam za kiepski sprzęt, żeby mu zarzucić coś więcej oprócz dobrego wypełnienia basu. Z decka Sony bas jest jak trzeba. Poza tym od paru miesięcy testuję na tym Sl-PS840 różne wzmaki słuchawkowe, głównie własne konstrukcje i im dłużej go słucham, tym mniej mam ochotę go przerabiać. Potrafi grać i ładną barwą i na prawdę bardzo przestrzennie, tylko trzeba mu dobrego towarzystwa w postaci odpowiedniego wzmacniacza, kolumn lub słuchawek, no i interkonektu. Nie musi być sklepowy, może być DIY, tylko nie z byle czego, i niekoniecznie od "znanych i lubianych" producentów kabli audio. Ostatnio na koncentryku Conducfil i wtyczkach Neutrik wyszedł mi lepszy interkonekt niż zakupiony dobre kilka lat temu IXOS 104, który jest sporym upgrade'm w stosunku "sznurówki" od kompletu.

cd technics: kiszka kiszka kiszka kiszka kiszka kiszka kiszka kiszka kiszka kiszka kiszka kiszka kiszka kiszka kiszka kiszka kiszka kiszka kiszka kiszka kiszka kiszka kiszka kiszka kiszka kiszka kiszka kiszka kiszka kiszka kiszka kiszka kiszka kiszka kiszka kiszka kiszka kiszka kiszka kiszka kiszka kiszka kiszka kiszka kiszka kiszka kiszka kiszka kiszka kiszka kiszka kiszka kiszka kiszka kiszka kiszka kiszka kiszka kiszka kiszka kiszka kiszka kiszka kiszka kiszka kiszka kiszka kiszka kiszka kiszka kiszka kiszka kiszka kiszka kiszka kiszka kiszka kiszka kiszka kiszka kiszka kiszka kiszka kiszka kiszka kiszka kiszka kiszka kiszka kiszka kiszka kiszka kiszka kiszka kiszka kiszka kiszka kiszka kiszka kiszka kiszka kiszka kiszka kiszka kiszka kiszka kiszka kiszka kiszka kiszka kiszka kiszka kiszka kiszka kiszka kiszka kiszka kiszka kiszka kiszka kiszka kiszka kiszka kiszka kiszka kiszka kiszka kiszka kiszka kiszka kiszka kiszka kiszka kiszka kiszka kiszka kiszka kiszka kiszka kiszka kiszka kiszka kiszka kiszka kiszka kiszka kiszka kiszka kiszka kiszka kiszka kiszkav

denon.dcd.2560, 24 Maj 2007, 21:13

>cd technics: kiszka kiszka kiszka kiszka kiszka kiszka kiszka kiszka kiszka kiszka kiszka kiszka

>kiszka kiszka kiszka kiszka kiszka kiszka kiszka kiszka kiszka kiszka kiszka kiszka kiszka kiszka

>kiszka kiszka kiszka kiszka kiszka kiszka kiszka kiszka kiszka kiszka kiszka kiszka kiszka kiszka

A czy chociaż wiesz jak on wygląda?

conan, 25 Maj 2007, 06:52

>Niestety ale w latach 92-94 był model SL-PS740A. Model SL-PS770A i blizniaczy SL-PS770D są

>pózniejsze.

No, co prawda to prawda. I zdaje się ten SL-PS770 był co najmniej nie gorszy od 840.

Ja miałem - i mam -- Technicsa 770D. Ma bardzo poprawny dźwięk, aż mnie rozczarowało, że Marantz dwa razy droższy tylko ociupinkę lepiej brzmiał. Dźwięk nie jest natarczywy, można słuchać godzinami. Ogromna zaleta: nie tylko cichy napęd, ale mało której płyty nie czyta. Okrutnie zarysowana płyta nie do przejścia przez inne CD na Technicsie daje słabe pyk pyk.

Mam do tej pory 770D Technicsa po przeróbkach ale go nie słucham;)

Od wersji A różnił się zastosowanymi kondensatorami przy przetworniku (wersja D miała OsCony) oraz ogólnie kilka drobniejszych różnic w elementach (D ogólnie lepiej brzmiała i mniej szumiała). Co do SL-PS7 to może będę wyjątkiem ale albo trafiłem na NÓWKĘ (brałem z Allegro używanego ponoć) albo po prostu jej brzmienie mi nie odpowiadało. Grał jak dla mnie mułowato, bez energii i tego co mi się w Technicsach wtedy podobało czyli tempa, żywiołowości.

840 nie słuchałem osobiście ale słyszałem,że faktycznie brzmiał ten CD dość przyjemnie i dało się z niego coś dobrego wyciągnąć. Podstawą jest jak zwykle zasilanie, pojemności przy przetworniku, OP itp.

Wraz ze zdobytą wiedzą przychodzi świadomość jak wielu rzeczy jeszcze nie wiesz...

Slyszalem kiedys opinie pana z serwisu technicsa, ktory mowil, ze najbardziej trwale byly japonce SL-PS70 i SL-PS50. Podobno w ogole nie pojawialy sie w serwisie. Poza tym tez ciekawy sprzet.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Są jeszcze 700 i 900 (jedna 900 wystawiona jest aktualnie na Allegro).

Co do awaryjności to były dobrze wykonane cedeki ale jak już laser padał to zaczynały się schody.

Wraz ze zdobytą wiedzą przychodzi świadomość jak wielu rzeczy jeszcze nie wiesz...

No to wam coś opowiem .

Mamy zwyczaj spotykać sie z kumplami na odsłuchy róznych fajnych wzmacniaczy ,odtwarzaczy .Jeden z naszych kolegów obraca starymi Technicsami na Allegro i nie tylko (wszytkie w stanie fabrycznym ) Pewnego razu po takiej sesji poprosilismy go o podłaczenie do najlepszego zestawu jaki w tym czasie złożylismy (jak dobrze pamietam wtedy do wyboru było z 10 wzmacniaczy i z 5 odtwarzaczy za niemałe pieniążki ) Odtwarzacz Technicsa chyba SL-P540 (jeszcze kwadratowy) . Jakie było nasze ździwienie gdy okazało sie ze bije on na głowe jakoscią współczesne odtwarzacze uznanych firm nawet za 3 tysie !!!!

Panowie trochę pokory .Stare sprzęty ze złotego okresu Stereo są niejednokrotnie lepsze niż niby nowoczesniejsze współczesne konstrukcje .Jak tłumaczyc powrót do starych 16 bitowych i jedno bitowych przetworników , oraz kopiowanie przez rózne firmy starych sprawdzonych rozwiązań w budowie wzmacniaczy .Nikt na razie w tej dziedzinie nic nowego nie odkrył więc patrzmy z szacunkiem na starych mistrzów .

SL-PS840 gra tak, jak to ktoś napisał o innym modelu - nie męczy, ale nudny też nie jest. Brakowało mi czasem zdecydowania w basie, ale może to była wina niezgrania ze wzmacniaczem, skądinad też Technicsem SU-VX820, który dawał bardzo dobry bas w duecie z deckiem Sony TC-K611S. Na razie siędze głównie ze słuchawkami i dłubię wzmacniacze do nich, ale im dłużej to robię i lepiej mi wychodzą, tym mniej chce mi się modyfikować tego CD-ka, bo się boję, że go mogę spaprać zamiast poprawić. Gdybym coś wymieniał, to głównie zasilanie, ale przede wszystkim diody i wszelkie elektrolity. No i jeśli ktoś by mi polecił dobrego kwarca 33.8688MHz. Op-ampów boję się ruszać, gdyż pracują w tej mostkowej klasie AA, a nie wiem jak inne op-ampy lubią takie połączenie. Wymiana przetwornika raczej też nie wchodzi w grę, bo to by oznaczało przebudowę wszystkiego. Mam na pokładzie 8x 1bit MASH, który ma wbudowany filtr FIR, a to wymusza odpowiednią architekturę filtrów analogowych. Op-ampy są Mitsubishi, nie ma żelków w stylu JRC lub LM833.

Ten Sony TC-K generalnie gra dosyc poteznym basem, jak wiekszosc deckow tej firmy. A co do samych Technicsow, to faktycznie te z okresu 90-95 potrafily niezle zagrac. Mialem dosc dlugo SL-PS50, ale laser szybko zaczal padac. Gral bardzo przyzwoicie i przyjemnie. A teraz mam m.in. SL-P777 i uwazam, ze bije wszystkie pozniejsze na glowe. Oczywiscie poza dwuczesciowym i dwutysiaczka (skadinad znakomity CD, ale rzadki i dosyc drogi).

Nie chodziło mi o wygląd w sensie dosłownym, ale o to, że wystarczyło powiedzieć TECHNICS a już jest "kiszka". Dardzo często skazuje się coś z góry nawet niewiedząc jak wygląda, niemówiąc już o odsłuchaniu klocka.

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.