Skocz do zawartości
IGNORED

Pierwsza publiczna premiera Lektora V

jar1

Rekomendowane odpowiedzi

Dzięki uprzejmości P. Jaromira z Ancient Audio, po AS został na 2 tygodnie w KAiM - Lektor V. Ze względu na krótki czas jego pobytu w Klubie proponuję najbliżą sesje klubową poświęcić temu CD.

Będzie to krajowa premiera tego urządzenia. Na AS P. Jaromir grał tylko na Lektorze Prime, aktualnym topowym CD tej firmy, Lektor V jedynie stał. Teraz będzie go można posłuchać.

Żeby sprawdzić, co się zmieniło w stosunku do poprzedniego modelu, proponuję przeprowadzenie testu porównawczego Lektor IV (klubowego), a Lektor V.

Prezentacja dla klubowiczów w dni klubowe (czwartek i piątek), dla sympatyków klubu dzień otwarty w najbliższą sobotę (18.11.06) w godzinach 10 - 16.

W przypadku dużego zainteresowania dzień otwarty powtórzymy w kolejną sobotę.

Sprzęt towarzyszący - przedwzmacniacz by Jar1, wzmacniacz Ugoda by Jar1, kolumny by Twonk i Pentagony, okablowanie jak zawsze.

https://www.audiostereo.pl/topic/29521-pierwsza-publiczna-premiera-lektora-v/

>Czy ma on regulowane wyjście?

Jak oglądałem jeszcze prototyp, to widziałem że miał (na PGA). Powiem szczerze, ze nie mieliśmy jeszcze czasu na obejrzenie egzemplarza, jaki dostalismy bezposrednio na AS ;-)

Nie wiem jak Lektor V może zagrać jeszcze lepiej od IV ;-)!!!

Pamiętam że IV-ty w klubie poprostu mnie oczarował, tak pięknej średnicy napewno nie słyszałem na AS w Sobieskim. Trochę żałowałem że Lektor się nie znalazł w pokoju DIY, z Pre Walerego , Kolumnami Twonka i kablami Sapra.....ehhh:-)

stempur,

nie mogę sobie wyobrazić jak zmulony sprzet może grać ładnie - albo jedno albo drugie. Radzę posłuchać np. odtwarzacza CEC-a to dopiero usłyszysz zmulenie. Wszystko można zarzucić Ancient Audio ale nie zmulenie. W zeszłym roku na AS Lektory IV grały w wielu zestawach i to jest najlepsza rekomendacja. Poza tym radzę sie wybrać na dobrze nagłośniony koncert w dobrych warunkach akustycznych i tam też usłyszysz "dzwięki rozsypujące je samodzielnie nookoło" cokolwiek to znaczy, bo właśnie AA doskonale odtwarza akustykę realnych przedstawień

no za 145zl bo doszla cena wysylki 20zl i czesci do nowego bufona wyjsciowego. Ale to i tak nie zmienia chyba sytuacji ze chyba mi odbilo. A swoja droga jesli dvd z bufonem zagralby lepeij to nikt by juz nic nie dostarczyl do kaim lub mnie by zakazano wejscia. No nie?

audiofil123 -->

O którym modelu CEC piszesz?

Bo jest ich kilka na rynku!

Poproszę o więcej precyzji i mniej uogólnień.

Bo jeśli model 5100z to się zgodzę :)

Stempur ma niestety rację ... Lektor przymula :) i to nie jest tylko moja opinia :)

zdezi

senicz, 17 Lis 2006, 13:55

no za 145zl bo doszla cena wysylki 20zl i czesci do nowego bufona wyjsciowego. Ale to i tak nie

zmienia chyba sytuacji ze chyba mi odbilo. A swoja droga jesli dvd z bufonem zagralby lepeij to nikt

by juz nic nie dostarczyl do kaim lub mnie by zakazano wejscia. No nie?

... ty tyle nie wypisuj tylko weź te DVD i przyjedź do KAIM .... obejrzymy najwyżej jakiś film ;) jeśli ten bufon pozwoli rzecz jasna ;)

zdezi

audiofil

Lektory odrobinkę mam osłuchane: w KAiM i u znajomego. Poczytaj sobie na naszym forum opinię o nim. Szczególnie wśród niektórych ludzi z KAiM pojawiały się określenia o "muleniu" Lektorów. Dla mnie nie jest to cecha negatywna, po prostu sposób prezentacji charakterystyczny dla tych konstrukcji, i tyle. Wolę nawet to "mulenie" lektora od nienaturalnej, męczącej i wynaturzonej prezentacji całego najdroższego systemu AA. Choć nie wykluczone, że główną rolę w takim brzmieniu mają te monitor Holograph.

Pozdrawiam, Stempur

PS. O cholera jasna, spojrzałem w Twoje "o mnie"! Cofam wszystko co wyżej powiedziałem:-)

no właśnie Panowie - ja mam najprawdopodobniej tę przewagę, że porównywałem Lektora IV z Cec-em, również z wyższymi modelami i niestety nie ma o czym mówić - szczegolnie w rozdzielczości i przestrzeni. Oczywiście na CEC-u 5100 słychać to w szczególności. Radzę porównania 1-1 bo one jedynie są miarodajne. Lektor IV dopiero został pobity przez Linna 12, ale nie była to porażka - a porównująca ceny to wręcz przeciwnie, dlatego jestem ciekawy porównania Lektora Prime z Linnem

Pozdrawiam

->audiofil

CEC muli?! Mój także nie muli, chyba zaszło nieporozumienie związane z niejasną interpretacją pojęcia 'mulenia'. Rozumiem Cię o tyle, że skoro odpowiada Ci hiperszczegółowy dźwięk systemu AA, to muzykalne, łagodne i jednocześnie dostatecznie szczegółowe brzmienie CECów z serii TL51X może Ci się wydać "zamulone". Moim zdaniem one grają naturalnie.

->zdezi

A na co wymienisz swojego CECa, jeśli można zapytać?

stempur,

a to już wszystko jasne - słuchałeś tak naprawdę Holographów a nie całego systemu. Odsyłam do watku na temat "Wrażenia po AS 2006" i mojej mało pozytywnej opinii na temat tych kolumn. To może będzie jakiś mały dowodzik że staram się być obiektywny. Zaręczam - a jestem po 2- letnich odsłuchcach AA w różnych konfiguracjach - że o zmuleniu nie ma mowy

Pozdrawiam

inżynier, 17 Lis 2006, 14:31

>->audiofil123

Ależ bezpośrednie, 1:1 porównanie odbyło się jak najbardziej! I to w szerokim gronie. Poszukaj na

forum opisów z KAiM.

... a może to mulenie wynika z niedostatecznej dynamiki Lectora, dla mnie subiektywnie on jest taki trochę "ospały" jakby nie miał siły grać :)

zdezi

inżynier,

masz rację dla mnie dobry sprzęt to taki który gra dobrze w skali mikro i makro. Zmulenie kojarzę z obcieciem skrajnych pasm i wtedy właśnie dzwięk wydaje się "bardziej przyjazny", a zatem masz mniej informacji w skali mikro. Jednak wówczas nie ma mowy o neutralności. Ja to szczególnie ćwiczyłem na instrumentach perkusyjnych gdzie dzwięk jest czasami przeszywający. Dla mnie jeśli słyszę perkusję czy ogólnie górę jak przykrytą kocem, to jestem na "nie".

Pozdrawiam

No to co robimy te testy z lektorem cycem czy jak mu tam i z moim bufonem na kilku tranach? na kilku a dokladnie na dwoch. Bo po jednym na kanal jako wtorniki. Chyba? juz nie pamitam co tam siedzi? dla przypomnienia na mojej prezenatacji bufon popier....... i jakos nikt o muleniu nie pisal. Teraz to nawet zaluje ze tak drogiego panaslonika kupilem bo manty chodza po 30zl!

Ani Lektor IV, ani CEC nie "muli". Oba CD grają bardzo naturalnym dźwiękiem. Oba są bardzo dobre i w swojej klasie cenowej lepsze od konkurencji. Ogólnie koledzy "złotousi" wydziwiacie:)

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.