Skocz do zawartości
IGNORED

Klub Infinity Classics

Rekomendowane odpowiedzi

Jest wystawiony na allegro za dobre pieniądze i waham się pomiędzy parasound 1200 II i właśnie nakiem. Doradzcie coś ludziska !!!

Marka Parasound ma wykop i dynamikę, ale może być trochę ostro na górze. Taki przynajmniej jawi mi się obraz tych klocków, po przeczytaniu recenzji i opisów użytkowników.

Odnośnie Nakamichi - podobno lipny bas, słabo kontrolowany, ale reszta niby super, tylko że to dotyczyło bodajże połączenia z Kappa 9.2, więc tamte mogą być cholernie wymagające względem mocy.

Kolega wyżej dobrze pisze. Parasound bardziej do dynamicznej muzyki choć spokojnej też można słuchać bo Nakamichi ma taki miękki lampowy ciepły bas przez co efekt może być beznadziejny w dynamiczniejszych utworach. Kwestia gustu.

Z ciekawości przejrzałem allegro i znalazłem takie coś jak onkyo-m-5890. Co do wydajności prądowej to nie mam wątpliwości no bo 31 kilo to poprostu nie może nie mieć prądu tylko jak ma tu sie sprawa grania?? Czy ktoś ją kiedykolwiek słyszał bo z chęcią bym co nieco dowiedział o niej. Tak samo jest Yamaha pc-2602 też nie ma o niej za dużo informacji a wygląda na potężną. W środku ogromne trafo wiec z wydajnością również nie powinno być problemów tylko znowu jak ona gra bo wygląd to nie wszystko. Jak to by grało tak jak wyglądało to malina by była :)

Z kupnem czegoś mocnego, co ma dobry bas nie powinno być problemu. Tylko nie zawsze moc idzie z dobrym dźwiękiem, taki jak nam odpowiada. Najważniejsze to dobrać coś fajnego na wyższy zakres, zwłaszcza jeśli ktoś nie lubi ostrego i nachalnego brzmienia, tutaj Sansui i Nakamichi (chyba, bo tylko o nich czytałem) - będą ok. Więc lepiej kupić takiego klocka i ewentualnie w razie problemów coś dodatkowo na bas, nie odwrotnie, zawsze przecież można zrobić bi-amp :)

Hmmm muszę więc spróbować bo obecnie na basie mam Sansui a na średnie/wysokie aracama 8p (bo sansui mocniejszy). Muszę sprawdzić odwrotną konfigurację.

Powrót po dłuższej przerwie...

Marka Parasound ma wykop i dynamikę, ale może być trochę ostro na górze. Taki przynajmniej jawi mi się obraz tych klocków, po przeczytaniu recenzji i opisów użytkowników.

Odnośnie Nakamichi - podobno lipny bas, słabo kontrolowany, ale reszta niby super, tylko że to dotyczyło bodajże połączenia z Kappa 9.2, więc tamte mogą być cholernie wymagające względem mocy.

Podobno, niby i bodajże?

Nakamichi (te które słuchałem i słucham) mają super bas.

Zresztą, tu nie ma rozbierania na części pierwsze. Jest MUZYKA:)

Pozdrówka!

"Measurements can provide a measure of insight, but are no substitute for human judgment. Why are we looking to reduce a subjective experience to objective criteria anyway? The subtleties of music and audio reproduction are for those who appreciate it. Differentiation by numbers is for those who do not".--Nelson Pass

pisałem - dotyczyło to Kappa 9.2 więc to mogło być ekstremum :)

w ogóle ten gość ciekawie pisze, mała kopalnia wiedzy nt ampów do Infinity

http://www.audioreview.com/cat/speakers/floorstanding-speakers/infinity-systems/kappa-9-2-i-series-2/prd_119662_1594crx.aspx

Next was a NAD 218, and it worked very well for the price with good woofer control. From this amp on I have enjoyed the speakers 100 %.My first hi end amp was a Nakamichi PA-7 mk2.(225 watt 8 ohms/ 30 kg) This was really beautiful, the speakers were singing like never before, this amp opened up the speakers and both mail and female voices came out in the room with a presence I had never heard before. Only problem was that they could not control the woofers. Their powersupply is only 700 VA, so together with some more powerful amp to drive the woofers its the perfect amp to use in biamp mode.

pisałem - dotyczyło to Kappa 9.2 więc to mogło być ekstremum :)

w ogóle ten gość ciekawie pisze, mała kopalnia wiedzy nt ampów do Infinity

http://www.audioreview.com/cat/speakers/floorstanding-speakers/infinity-systems/kappa-9-2-i-series-2/prd_119662_1594crx.aspx

"Mój brat ma parę 801, ale nawet zasilany z jego Chord 1200 C ust 10.000 USD/315 watów przy 8 Ohm) nie może przynieść pożądaną SPL kiedy imprezę."

"Zagraj w Pearl Harbor czy Gwiezdne Wojny 2 i można zrobić całą drgań dom jak szalony! I o wiele więcej niż subwoofer slam daje. Jego szkoda, że ​​nigdy nie były sprzedawane w Stanach Zjednoczonych. Ten tydzień mam buing parę renesansu 90. Będę wracać po porównaniu."

Mistrz dyskoteki i kruszenia murów! Choć "kruszenie" także mnie się podoba:)

Do tego pewno ma niemały, amerykański salon. Sądzę, że min. 50 m. Więc tu potrzebna jest "spawarka", a nie wzmacniacz grający muzykę

Rozumiem jego "zarzuty".

Zresztą. Co kto pożąda i lubi:)

"Measurements can provide a measure of insight, but are no substitute for human judgment. Why are we looking to reduce a subjective experience to objective criteria anyway? The subtleties of music and audio reproduction are for those who appreciate it. Differentiation by numbers is for those who do not".--Nelson Pass

Moze kogos zainteresuje ...do sprzedania mam infinity rs 6001,okleina drewniana ..stan zewenetrzny prawie ideal(mala dziurka w maskownicy) maskownica jasna.w niskotonowych byly wymieniane zawieszenia ,zrobil to przemyski majster od glosnikow ,nazwiska nie wymieniam bo nie wiem czy sobie tego zyczy.do zainteresowanych wysle zdjecia szczegolowe .najlepszy bylby odbior w przemyslu ..sprzedaje z powodu zakupu glosnikow niskotonowych do rs III .ktore zakupilem na allegro i teraz zamierzam uruchomic ...niestety kasa jest mi potrzebna...przesylka z usa kosztuje

Gość Gosc

(Konto usunięte)

Moze kogos zainteresuje ...do sprzedania mam infinity rs 6001,okleina drewniana ..stan zewenetrzny prawie ideal(mala dziurka w maskownicy) maskownica jasna.w niskotonowych byly wymieniane zawieszenia ,zrobil to przemyski majster od glosnikow ,nazwiska nie wymieniam bo nie wiem czy sobie tego zyczy.do zainteresowanych wysle zdjecia szczegolowe .najlepszy bylby odbior w przemyslu ..sprzedaje z powodu zakupu glosnikow niskotonowych do rs III .ktore zakupilem na allegro i teraz zamierzam uruchomic ...niestety kasa jest mi potrzebna...przesylka z usa kosztuje

A ile dałeś za niskie tony do rs III?

à propos onkyo m-5890 - jako fanatyk duzych wskaznikow wysterowania sam czekam na jakies wiazace opinie. 3500peeleenow za ta koncowke to nie jest duzo - jeli trafimy na egzemplarz nie grzebany i w ogolnie w dobrym stanie

przyznam jednak ze nie slyszalem o nikim kto by takie polaczenie zastosowal. a wujek gugl tez milczy - swoja droga ciekawa sprawa... bo grzebalem na ten temat swojego czasu

moim zdaniem to jest jednak brak muzykalnosci nowszych koncowek onkyo ale chcialbym to zweryfikowac organoleptycznie...

Edytowane przez mateuszek

Hmmm muszę więc spróbować bo obecnie na basie mam Sansui a na średnie/wysokie aracama 8p (bo sansui mocniejszy). Muszę sprawdzić odwrotną konfigurację.

jak sprawdzisz, to napisz jakie efekty :)

Czasu nie ma na sprawdzenie, pobawię się w weekend pewnie.

W międzyczasie zastanawia mnie następujące rozwiązanie: czy ktoś testował, czy infinity warto napędzić następująco:

1) pre

2) 2 x monoblok / końcówka mocy w trybie mono do zasilenia basowców

3) końcówka mocy stereo (standardowa) do zasilenia średnich i wysokich?

Zastanawiam się, czy dodanie drugiej końcówki Arcam 8p (50W przy 8ohm w trybie stereo, w trybie mono 85W) do zasilenia basowców by coś pomogło? Nie wiem tylko jak wówczas z pre wyprowadzić sygnał mono do basowca kolumny prawej i lewej...?

Czy to ma sens? Wtedy każdy głośnik basowy miałby osobny wzmacniacz o mocy 85W przy 8ohmach, a 140W przy 4 ohmach - to już chyba byłoby nieźle biorąc pod uwagę, że reszta głośników zasilana byłaby z osobnego wzmaka.

Powrót po dłuższej przerwie...

Gość Gosc

(Konto usunięte)

No i dla wymagających:

http://allegro.pl/genesis-iii-nastepca-kappa-9-high-end-i2352676836.html

Czasu nie ma na sprawdzenie, pobawię się w weekend pewnie.

W międzyczasie zastanawia mnie następujące rozwiązanie: czy ktoś testował, czy infinity warto napędzić następująco:

1) pre

2) 2 x monoblok / końcówka mocy w trybie mono do zasilenia basowców

3) końcówka mocy stereo (standardowa) do zasilenia średnich i wysokich?

Zastanawiam się, czy dodanie drugiej końcówki Arcam 8p (50W przy 8ohm w trybie stereo, w trybie mono 85W) do zasilenia basowców by coś pomogło? Nie wiem tylko jak wówczas z pre wyprowadzić sygnał mono do basowca kolumny prawej i lewej...?

Czy to ma sens? Wtedy każdy głośnik basowy miałby osobny wzmacniacz o mocy 85W przy 8ohmach, a 140W przy 4 ohmach - to już chyba byłoby nieźle biorąc pod uwagę, że reszta głośników zasilana byłaby z osobnego wzmaka.

Skoro tak to może jeszcze inaczej.

Chodzi mi po głowie taki pomysł. Skoro nasze zabawki są czterodrożne to zastosowanie aktywnego bi-ampingu jest kłopotliwe. Ale już oddzielenie dołu nie, bo na dolnych zaciskach pracuje tylko głośnik niskotonowy.

Gdyby kupić crossover z podziałme pasma tak jak w naszych zwrotnicach( 180-200Hz w zależności od modelu) to można by góre zasilić tradycyjnie przez zwrotnicę a dół z jej ominięciem z osobnego pieca. To by mogło przynieśc dobre rezultaty.

Maszyna wygląda porządnie!

Przynajmniej z 8.2i nie powinno być problemów. Chyba, że ma być kanonada...

Wielki MAC u Piotra Visto nie ma żadnych problemów z Epsilonami.

Tu jest mniejszy, ale też prawie 3 x mniejsze i łatwiejsze Infinity:)

Lecz wiadomo. Jeśli jest okazja - nie ma lepszego wyjścia jak wypróbować.

Pozdrówka!

• 2 tygodnie później...

Witam po krótkiej przerwie. Przez ostatni okres cały czas czytam, rozmyślam itd na temat tych Infinity Kappa 7.2. Na myśl mi przyszła taka rzecz jak kupno jeszcze niższego modelu a mianowicie 6.2 z tym że do pokoju około 12 metrów kwadratowych o długości 4.20m i szerokości 2.70m. Wcześniej wspomniane 16 m2 to były plany dla 7.2 z tym że zawsze był to i jest właśnie pokoik 12 m2 ale bardzo dobrze wytłumiony i jakich kolumn bym nie miał czy małe czy duże to właśnie w tym pokoiku brzmią najładniej. Teraz pytanie czy to ma sens ponieważ model 7.2 w 12m2 to już nieporozumienie by było według mnie. Kappy 6.2 to już dużo mniejszy koszt bo około 1000-1300 zł i ponad drugie tyle był bym w stanie wydać na odpowiedni piec do nich. Mam tylko jedną wątpliwość co do tego basu z 8'' woofera. Kappy ogólnie słyną z potężnego basu ale jednak nie ukrywam że przeraża mnie ta mała średnica bo jednak lubię solidną podstawę basową i nie lubie sie wsłuchiwać aby usłyszeć bas tylko chciał bym aby było go wyraźnie słychać.

bas z dwóch osiemnastek jest wystarczający i wysokiej jakości (np. węglówki scan-speaka w proac).

więc nie masz się czym martwić, 8 cali jest ok.

nie zakładaj nic z góry; bądź nieskazitelny w słowach; nie bierz nic do siebie; rób wszystko najlepiej jak potrafisz.

Jeśli jesteś zdecydowany, to nic tylko brać:) (się za szukanie)

Chciałem wkleić linka, ale na ebay.de są sprzedawane po jednej sztuce, a w dodatku druga do pary ma uszkodzonego emita-r:(

Lecz osobiście brałbym kolumny bez dziury.

Kapa 6 /6A, RS 4 do 7 lub nawet Reference 60 ( 2x20 cm) - skoro twierdzisz, że pomieszczenie GRA:)

Używam 2x25 cm w 16 metrach z okładem (do tego podwójna cewka na basie!).

I mniejsze nie wchodzą w rachubę...

Pozdrawiam!

Edytowane przez zukzukzuk

Sądze że do mojej muzyki czyli dynamicznej rock pop czasami jakiś trance to lepsze będą z dziurą. Narazie sie nie rozglądam bo brak pieniążków i serce mnie będzie bolało ale mam troszke gratów nie potrzebnych na sprzedaż itd wiec ładna sumka sie uzbiera. Licze na minimum 2500 zł. Kurcze naprawde nie wiem za którym modelem sie rozglądać bo strasznie kuszą mnie te 7.2 bo obawiam sie że 6.2 to jak dla mnie za mało basu bedzie.

zukzukzuk :

Propo szukania to wyczytałem niejednokrotnie że ogłaszasz sie pomocą w znalezieniu infinity i masz tani transport z niemiec bodajże tak więc moje pytanie brzmi. Czy to aktualne bo w za odrą wiekszy wybór w klasycznych infinity i ceny też niższe wiec nawet po odtrąceniu kosztów podróży i tak powinno wyjść sporo taniej niż w polsce. Czy miał byś ochote również mi pomóc w sprawie infinity? Byłbym niezmiernie wdzieczny i wtedy już bym napewno wpadł na odsłuch rennaisance do ciebie :)

@ kajojek<br />

jakbyś chciał to mogę rozważyć sprzedaż moich 7.2i, są w idealnym stanie wizualnym i technicznym, nie mają żadnego zadrapania<br />

nie mam ciśnienia na zmianę i ta kwestia w grę wchodzi, jeśli droższe 8.2, które mam na oku są także w idealnym stanie technicznym i bardzo dobrym wizualnie, wtedy jakby dopłata z 7.2 do 8.2 była znośna to bym się chyba zdecydował<br />

kolumny ewentualnie byłyby do odebrania 20km od Kielc w stronę Krakowa<br />

<br />

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.