Skocz do zawartości
IGNORED

Klub Infinity Classics

Rekomendowane odpowiedzi

• 2 tygodnie później...

Albo tu:

Przewody głośnikowe

2 komplety 3,5 m przewodów głośnikowych: Klotz Twinax i Cordial ( 2x4 mm). Konfekjonowane widłami (od strony wzmacniacza) i bananami( kolumny). razem lub osobno. Klotz - 240 zł Cordial - 260 zł

kontakt: Jacek - 606 332 958

ogłoszenie dodano: 29-05-2007

• 5 miesięcy później...

Witam Wszystkich !

Mam nadzieję, że po bardzo długiej przerwie uda mi się „ożywić” wątek, w którym dyskutujemy o klasycznych kolumnach Infinity i nie tylko. Na początku tygodnia odwiedziłem w Bytomiu mego wspaniałego Kolegę – Bogusława (bogszar). Powodem była reaktywacja końcówki Metaxasa , w której między innymi zostały wprowadzone „zabezpieczenia”, umożliwiające w miarę „miękki” i bezpieczny start. Poprzednio, podczas włączania, często wywalał bezpieczniki (główne, swoje i nie tylko). Chyba się udało. Urządzenie załącza się znacznie ciszej i nawet nie było efektu przyćmienia światła !

Oczywiście nie obyło się bez krótkiego odsłuchu, połączonego z niewielką degustacją trunku rodem z północy. Słuchaliśmy i słuchaliśmy do późnej nocy… W gruncie rzeczy wykorzystaliśmy Jego cały system oprócz interkonektu Sonus Oliva (pre-amp) . Ach – bym zapomniał. Najsłabszym ogniwem systemu były zwykłe miedziane kable głośnikowe po 4 złote za metr !

Dlaczego ? Bo nie chciało nam się przepinać Jego przewodów głośnikowych. Wiadomo – emeryci ! A i tak zagrało pięknie. Najpierw płyty CD. A potem słuchaliśmy kilku zdecydowanie nieaudiaofilskich płyt z leciwego gramofonu za kilkaset dolców. Niektóre nagrania brzmiały super ! Kolejny raz odniosłem wrażenie, że analogi grają więcej „środkiem”. W porównaniu do CD mniej jest rozdzielczości dźwięku. Płyta gramofonowa nie odtwarzała też najniższych i najwyższych częstotliwości pasma akustycznego. Wszystko było zaokrąglone i brzmiało „miękko”. Nie mniej – wyraźnie odczuwalna jest owa przyjemna (nie ukrywam) „analogowość” dźwięku – brak zer i jedynek ! Jest w tym jakieś ciepło i trudno wytłumaczalna „normalność” i naturalność dźwięku…

Tyle ja… Może nie wiele było na temat kolumn Infinity, ale to One były kolejny raz bohaterami wieczoru !

Zresztą – zobaczcie sami .

Bogusławowi serdeczne dzięki za gościnę !

Drodzy Forumowicze !

Piszcie jak najwięcej o swoich kolumnach Infinity. Podzielcie się problemami, nadziejami i sukcesami. Zapewne wielu czeka na spostrzeżenia czy porady.

Pozdrawiam.

Jacek

post-7648-100000857 1194033935_thumb.jpg

post-7648-100000858 1194033935_thumb.jpg

post-7648-100000859 1194033935_thumb.jpg

"Measurements can provide a measure of insight, but are no substitute for human judgment. Why are we looking to reduce a subjective experience to objective criteria anyway? The subtleties of music and audio reproduction are for those who appreciate it. Differentiation by numbers is for those who do not".--Nelson Pass

zukzukzuk,

brawo za reaktywację !

Co jest w tle, stawiam na końcówki Pioneer'a (M-90?), CD Pioneer'a (PD-75?).

Jak końcówki pionka w odniesieniu do metaxasa?

pozdrawiam

A witam !

Raczej zgadłeś !

Coż... o Metaxasie już wiele napisano ! Potwierdzam !

"Measurements can provide a measure of insight, but are no substitute for human judgment. Why are we looking to reduce a subjective experience to objective criteria anyway? The subtleties of music and audio reproduction are for those who appreciate it. Differentiation by numbers is for those who do not".--Nelson Pass

CD - bardzo dobry odtwarzacz, zresztą uznana marka !

Mimo lat - nie ma problemu z odtwarzaniem nawet żadnych CD-rów !

• 2 tygodnie później...

No to niech mi bedzie wolno sie powtorzyc (inny watek na forum)

Jesli szukasz "napedu" dla swoich Infinity Kappa a nie boisz sie "chinszczyzny" posluchaj Vincent SP 991 plus.

Maja wystarczajaca ilosc pradu,nie boja sie niskiej impedancji......a jak graja to juz kwestia gustu.

Posluchalem u siebie z 9a i podobalo mi sie - jesli znajde wystarczajaca ilosc kasy - kupie.

Fajny to byl kiedys watek a teraz jakby zapomniany....to moze "odgrzejemy" go troche...?

Dzięki za radę i wpis.

Troszeczkę się boję. W dotychczasowych "bitwach" zwyciężała Ukraina nie China...

Wyglądają nieźle, no i są czarne... Myślę, że w tej cenie znalazłoby się kilka "poczciwych" ...letnich końcówek Brystona, czy Krella.

Możesz dać trochę danych technicznych ?

Na ebayu w Niemczech jest obecnie para takowych (2600 euro) oraz monoblok za 1990 E. Nie wiem - czy to te same modele, czy jednak inne (nie znalazłem siedmiu szczegółó, którymi się różnią) ? Dlaczego taka różnica w cenie ?

Przeglądając dane tego monosa, aż strach się bać: 40 kg wagi, 1,5 KW trafo, 120000 mf pojemności kondziów... Nono.

Swoją drogą - ciągle po głowie chodzą mi Omak Jewel Three ( po dorbych doświadczeniach z Jewel One). Połowę tańsze i też zagrają przy 1 omie...

Z czym grają teraz 9A ?

Pozdrawiam.

Zagladnalem na niemiecki eBay - zobaczylem obydwa ogloszenia 991+ , tansze dotyczy poprostu sprzetu uzywanego - drozsze to nowki z 2 letnia gwarancja.Obie ceny atrakcyjne w stosunku do polskich ofert (nawet uwzgledniajac duze koszty przesylki - pewnie ponad 100 Eur).

Jesli chodzi o parametry - pod tym linkiem (po francusku niestety....) mozna cos wyczytac....w kazdym razie podaja,ze przy 2 ohm koncowka oddaje 1200 W....jest kilka zdjec,rowniez wnetrza.

http://www.vincent-audio.com/modemploi/SP-991%20OK.pdf

Nie mialem okazji ogladac zbyt wielu markowych klockow od wewnatrz,ale odnosze wrazenie,ze "chinole" podkradli komus projekt...

Brzmienie jest zaskakujaco dobre,neutralne i co dla mnie istotne z dobra srednica.No i piec ma wykop...naprawde nic sobie nie robi z przebiegu impedancji Kappy - wydajnosc pradowa na 5.

Wykonanie - bardziej niz solidne......no poprostu chcialoby sie napisac na pudle np. Mark Levinson zamiast Vincent (choc to pewnie rodzaj profanacji.....)

W kazdym razie jest to jakas alternatywa dla uznanych i bardzo drogich konstrukcji....a czy jest to kompromis....hmm no sam nie wiem - jesli zdecyduje sie zakupic i posluchac dluzej napisze jak to wg mnie jest.

Napewno posiadacze "ampkillerow" jakimi sa w wiekszosci modele Infinity ( te z przed lat) powinni wziac pod uwage ten klocek i przynajmniej posluchac w swoim zestawieniu.Sadze,ze sporo ludzi nie bedzie juz dalej szukac a ile kasy w kieszeni zostanie.......

Byc moze ma ktos wiecej doswiadczenia z klockami Vincent'a......ciekaw jestem np jak awaryjnosc wyglada...psuja sie czy nie...?

Oprocz nazwy nie mialem zabardzo do czego sie przyczepic......

Witam,

mi również polecano Vincent 991plus. Nigdy nie słuchałem tych końcówek z parametrów wyglądają solidnie. Uprzedzeń nie mam, miałem lampowe chińczyki i to były znakomite wzmaki.

Dzięki za link.

Wygląda to naprawdę porządnie !

Jakby nie było - 2,5 tys. euro to na dziś ok. 9 tys. zł

A tu np.

http://www.allegro.pl/item265884312__krell_ksa_200_b_.html

miałbym większą chrapkę - ma podobne osiągi i chyba co nieco zostałoby w kieszeni...

Jakoś nie mam przekonania do tych nowych sprzętów.

Dzięki za radę !

Brzmieniowo - nie wiem. A "wydolnościowo" - raczej pomyliłeś klasy...

Słuchałem kiedyś równie potężnej końcówki AX-1000 i muzycznie - to była porażka, natomiast dużo mniejsza Yamaha MX-4 zabrzmiała bardzo dobrze z lampowym pre . Tylko te sprzęty nie są w stanie zagrać na dole z Epsilonami tak szybko i głęboko, jak chciałby twórca. Nie ma się co oszukiwać. Po cholerę w teście zaprzęgali monosy Classe M-700 ? I jeszcze pisali, że zdałoby się lepiej i więcej.

A sądzę, że tu jest pies pogrzebany.

Chociaż - może to jest jakieś "tymczasowe" wyjście. I na razie wygląda, że tak u mnie będzie zawsze....

Pozdrawiam.

AX-1000 tego to nie znam. Może A-1000 integra pierwsze 10 Watt w klasie A. O MX-4 nie słyszałem w ogóle, może pomyliłeś nazwy?

Co do MX-1000 to kompletnie inna liga. Pokazała co potrafią Re90 na basie! Dźwięk czysty jak łza.

Pewnie Classe M-700 byłyby lepsze :-)

Osobiscie tez wole starsze sprzety......u mnie np. bas napedzaja Denon 6600a......bardzo pieknie zachowane w idealnym stanie.....no coz musze przyznac,ze daleko im do high endu ale do tej pory spisywaly sie fantastycznie w swojej roli....do tej pory.. tzn do momentu gdy chinol nie pokazal pazurka....

SP 991 wygral to zestawienie z ogromnym zapasem.... :-( :-(

Gość maciejk

(Konto usunięte)

zukzuk ->

To ja napędzałem K9A Parasoundem HCA2200II i nawet kiedyś chciałem kupić od ciebie IRS Sigma. Później mi przeszło, bo odkryłem magiczny McŚwiat. Jak dla mnie to nawet i lepiej.

Parasound to wg mnie najlepsze zestawienie w tej cenie. Ma ok. 90A w szczycie, także 0.8 Ohm K9A nie robi na nim najmniejszego wrażenia. Poza tym odpowiednio odnowiony (o tym kiedy indziej) gra naprawdę nieźle, jak na konstrukcję z połowy lat 90-tych.

Kappa 9A to kolumna, której modyfikacja zajęła mi najwięcej czasu, ale dostarczyła niezapomnianej frajdy i zabawy. Po zmianach okazała się ZUPEŁNIE innym zestawem. Można powiedzieć, że nastapiła transformacja, szczególnie z zakresie basu (obwód rezonansowy RLC poprawiający przetwarzanie) i średnich (po wymianie kopułek Polydome). Jak chcecie się bawić to mogę trochę pomóc, o ile pamięć będzie słuzyła. No i popatrzcie na te zwrotnice (w trakcie modyfikacji) ! I zagadka, czy ktoś z was zna domowy sposób na przywrócenie przeźroczystości i elastyczności Polydome ?

W każdym razie, zawsze chciałem mieć K9A, jak jeszcze stały niedostępne w Pewexie. Potem udało się z K6A, a dużo później spełniłem marzenie z młodości i kupiłem K9A. Piekne głośniki, prawdziwe American Dream z tamtych czasów.

post-4809-100009941 1194897368_thumb.jpg

Gratulacje, że udało Ci się znależć "nirwanę" !

Nie znam się na elektronice nic a nic. Ale ta zwrotnica wygląda na rozbudowaną... Możesz opisać, na czym polegała modyfikacja oraz odnowienie Polydomów ? Czy to tajemnica?

Jak będę kiedyś otwierał Epsilony (wolałabym nie) - wrzucę zdjęcie tamtejszej zwrotnicy - może da się coś poprawić ?

Również słyszałem o Parasoundzie. Tylko skąd się bierze ta moc i wydajność z przecież nie bardzo ciężkiego pudełka ? Dla mnie - im większe trafo, większa poj. kondów - tym lepsza wydajność wzmacniacza. Choć wiem, że to do końca chyba tak nie jest.

Pozdrawiam.

Dzięki za odzew !

PS.

Odezwę się na pw. - mam sprawę.

Sposob na Polydomy to gorace powietrze........Np. suszarka do wlosow .. :-)

Ten sposon byl skrytykowany na www.infinityclassics......innego nie znam. :-) U mnie graja matowe - jakos mi to nie przeszkadza.

Gość maciejk

(Konto usunięte)

Ta "nirawana" to już nie z Infinity - K9A sprzedałem jakieś 3 lata temu. Ale zawsze będę miał sentyment do tych głośników.

Modyfikacja obejmowała zwrotnicę, wymiana starych (ponad 15 lat) elektrolitów na Soleny lub elektrolity Mundorfa (w obwodzie rezonansowym głośników basowych 2000 uF). Wbrew pozorom jest to wyczynowa zabawa z uwagi na ogromne pojemności i konieczność rozplanowania przestrzeni zwrotnicy (elementy mocowane z obu stron PCB) na nowe pojemności. Na zdjęciu powyżej widać gotową zwrotnicę (ta wielka "beczka" to kondensator filtru Polygraph) tuż przed zamontowaniem elektrolitów obwodu rez. głośników basowych. Ciekawy jest eksperyment z odłączeniem tego obwodu, wtedy basu z K9A nie ma prawie wcale ! W sumie jest to interesujący patent na polepszenie przetwarzania basu, ale okupiony spadkiem impedancji do 0.8Ohm dla 32Hz. Właśnie dlatego K9A nazwywane są "niszczycielami wzmacniaczy", mało który daje sobie radę z takim obciążeniem. Dlatego tak ważne jest przy doborze wzmacniaczy do K9A sprawdzać wydajność prądową, a nie tylko moc wyjściową.

Kilka uwag o Parasoundzie. Moc i wydajnośc prądowa w istocie bierze się z zasilacza, który w HCA2200II jest doprawdy imponujący. Dwa trafa po 1500VA każde i 4 elektrolity po 27000uF wraz z, bodaj z 12-ma parami tranzystorów na kanał daje 50A ciągłe i 90A w szczycie. I wierz mi, ten piecyk nie jest lekki ! Ja napędzałem nim K9A w 60m2, bez problemów słuchając muzyki na naprawdę wysokich poziomach. Mam gdzieś fotki z refurbishu mojego HCA2200II, jak będzie ktoś ciekawy mogę podesłać.

Wracając do K9A, wymieniłem też kopułki w Polydome aby przywrócić "blask średnicy". Jest to bardzo ważne, z uwagi na starzenie się tworzywa, z którego wykonany jest Polydome. Z czasem kopułka ta staje się twarda, pofałdowana i żółknie. Wszystkie te problemy dramatycznie odbijają się na jakości średnicy. Co ciekawe, podobny problem nie dotyczy Polygraph, tu nie dzieje się nic, ale jakby w zamian głośniki te są wybitnie delikatne, węglowa siateczka pęka niezwykle szybko.

Jak szybko i tanio naprawić Polydome ? Otóż suszarką do włosów ! Należy zapuścić suszarkę na najwyższy bieg i okrężnymi ruchami zbliżać do głośnika. Mniej więcej w odległości 10-15cm przytrzymać, nadal wykonując okrężne ruchy, aby równomiernie rozgrzać kopułkę. Po kilku chwilach kopułka zacznie blaknąć i stawać się przeźroczysta, wyrównają się też wszelkie fałdy i zagięcia, a materiał nabierze sprężystości. Po zabiegu wystarczy odczekać kilka chwil na ostudzenie materiału i zapuścić ulubioną płytę. Różnica jest KOLOSALNA, średnica nabiera zupełnie innego wymiaru. Oczywiście nie zastąpi to wymiany kopułek na nowe (są jeszcze do kupienia w Orange County Speaker), ale jest to kosztowniejsze i dużo trudniejsze do zrobienia - wymaga sporego doświadczenia. Szanse na uszkodzenie Polydome nie są duże, o ile nie użyjemy opalarki zamiast suszarki do włosów.

Po tych zmianach K9A odzyskała dawny blask, jeszcze tylko olejowanie obudowy i głośniki jak nowe. Zaryzykuję tezę, że większość aktualnych opinii o K9A bierze się ze słuchania głośników starych i nieodnowionych. Po 15 latach elektrolity juz dawno wyschły, zwrotnice nie trzymają parametrów, a głośniki mają sparciałe zawieszenia (basy) i nie trzymają parametrów. Jak macie zacięcie DIY to modyfikacja i odnowienie K9A powinny być na topie listy priorytetów, nawet przed zakupem nowego CD-ka lub wzmacniacza.

Pozdrowienia dla członków klubu klasycznych Infinity !

ufff troche sie ucieszylem Twoja informacja,ze polydomy sa dostepne w Orange County.......

niestety nie sa..... ;-( - pod tym linkiem przynajmniej : http://www.orangecountyspeaker.com/services.html

Sa dostepne glosniki,ktore odpowiadaja rozmiarami Polydom'a....ale oryginalow (glosnik lub kopolka) juz nie ma.........jesli masz pojecie gdzie je mozna kupic bede bardzo wdzieczny za informacje.

A zabieg z suszarka ma rozne opinie.....tutaj gosc wyraznie przed nim przestrzega... :

http://www.infinity-classics.de/infinity/technik/index-technik.htm

ponoc jedyne co sie zyskuje to ladny wyglad....ale zachodza zmiany w strukturze materialu z jakiego jest wykonany Polydome i ostatecznie moze dojsc do pekniecia kopolki na jej "resorowaniu"..........

Napewno warto pomyslec o wymianie elektrolitow.Byc moze nie pracuja w wysokich temperaturach ale czas robi swoje.

Chociaz..... w moich koncowkach (Denon POA 6600a) zlecilem pomiar pojemnosci kondkow filtrujacych napiecie.

Trzeba bylo je wymontowac (sporo pracy) po to tylko zeby dowiedziec sie,ze sa O.K (maja 16 lat)

Jesli dobrze pamietam to ich parametry byly ok.10-15 % ponizej wartosci podanych przez producenta....ale ich tolerancja to +/- 20 %.......calosc odbyla sie w serwisie Denona w Wa-wie.Co ciekawe maja jeszcze sporo czesci do w/w monoblokow,a firma zachowala sie bardzo profesjonalnie - umowiony termin,mozliwosc "rzucenia" okiem na pomiary....tylko cena......jesli dobrze pamietam wybulilem 250 stuwy......

Gość maciejk

(Konto usunięte)

Cóż, w moim przypadku zabieg z suszarką mocno poprawił średnicę, jakkolwiek i tak skończyło się na wymianie kopułek. Szkoda, że nie są już dostępne w OCS, faktem jest, że sam kupowałem dość dawno i nie jestem na bieżąco z ofertą.

Jeżeli chodzi o elektrolity to IMHO nie tylko czas robi swoje, ale i technologia. Te, produkowane 15-20 lat temu znacząco ustępują parametrami (o ile je trzymają), od produkowanych aktualnie. Sama pojemność to nie wszystko.

Za 250 zł można chyba kupić nowy zestaw kondów do twojego wzmacniacza. Ja zapłaciłem, z przesyłką, ok $80 za komplet do Parasounda, czyli 4x27000uF/80V. Oczywiście nie liczę zabawy z wymianą, ale to było przy okazji całego refurbishu wzmacniacza (wymiana wszystkich elektrolitów, dorobienie stabilizowanych stopni zasilających, odkurzanie, myjka ultradźwiękowa, poprawa lutowań, drobne modyfikacje wg Johna Curla, itd).

• 3 tygodnie później...

Dla maniaków !

IRS BETA + 4 monobloki SOVEREIGN !!!

Cena OKAZYJNA ! Cóż to jest nieco ponad 50 tys. zł ?

I zagra to chyba "nieco" lepiej od NAJLEPSZYCH na tym forum !!!

http://hifi4me.de/de/Lautsprecher-Infinity-IRS-Beta---4-Sovereign-First-Class-DET6043HIFI-248bfc24056c2585a274ea8cbe072652HIFIde

Tylko trzeba troszkę (> 40 m kw.) audiofilskiego saloniku...

Pozdrawiam.

post-7648-100008136 1196467447_thumb.jpg

Wbrew pozorom.

Lampkami też można popchnąć...

post-7648-100008135 1196467773_thumb.jpg

Stare Infinity to znakomite kolumny. Dla wielu problemem może być ich napędzenie, zresztą sam tego doświadczyłem na własnej d.....ie :-(.

Chcąc poszerzyć grono wielbicieli tych głośników podaję przepis na "napęd", który sprawdził się w 101% z moimi Renaissance 90 :

wzmacniacz mocy Yamaha MX-1000

przedwzmacniacz Yamaha CX-1000

koszt ca 4.000PLN

Oczywiście można zawsze lepiej tylko $$$ :-)

pozdrawiam

Możesz "naskrobać" kilka słów o zestawie Yamahy?

Co się poprawiło, uległo zmianie w porównaniu do lampek ? Jak z przestrzenią, planami dźwiękowymi ? Czy jest równie dobra, a może lepsza od tej z lamp ?

Jakieś parametry, fotki ?

Pozdrawiam.

Witam, zakladalem juz watek na ten temat ale nie bylo zbyt duzo wpisow. Mam kolumny Infinity Reference 61mk II z niedzialajacymi glosnikami wysokotonowymi. Czym moge je zastapic? Chcialbym uzyskac ten sam dzwiek jaki dawaly przedtem wiec jakie zamienniki? Skad? Co moglo byc przyczyna 'padniecia' tych glosnikow?

ps. bardzo fajne kolumny za niewielkie pieniadze. z gory dzieki za pomoc.

Witam

Sprzedaje swoją kolekcję Infinity - są to modele RS III , RS 6000 , ES-103 oraz RS 2.5 Wiem że może forum to nie miejsce na ogloszenia ale widze że na tym forum są fani Infinity wieć może ich to zainteresuje. Wiekszość ludzi na tym forum dyskutuje o Infinity a miało lub słuchało najwyżej 2-3 pary kolumn tej firmy - można teraz poszerzyć swoje wiadomości i nabyć jakąś dodatkową parę. Telefon do mnie 0602335989 Pozdrawiam

Przez ponad rok używałem do napędzania Re90 dwóch wzmacniaczy Spark 530 i 710. Świetne wzmacniacze, bez dwóch zdań. Szczególnie 530, która potrafi stabilnie się zachowywać pod obciążenie 1Ohm, oddając 90W mocy. Co trzeba przyznać jest rzeczą niezwykle rzadko spotykaną.

Jednak słuchając tej konfiguracji ciągle miałem niedosyt. Przetestowałem kilka końcówek mocy i nic. Na forum dyskusyjnym Infinity poradzono mi końcówkę Moscode. Niestety po pierwsze drogi ale to jeszcze mogłem przełknąć, po drugie wysoki koszt transportu i wiszące w powietrzu 4% cła + 22% VAT, po trzecie przeróbka zasilacza. Poddałem się.

Po jakimś czasie odezwał się do mnie inny forumowicz z yahoo i podpowiedział, że skoro ma być tanio i europejsko to proponuje w ciemno Yamaha MX-1000. Szczerze powiem, że się uśmiechnąłem. Miałem, kiedyś Yamahe AX-930 grała całkiem całkiem ale gdzie jej do Re90? Lata świetlne.

Zacząłem więc czytać w necie, trafiłem też na forum dyskusyjne Yamahy. Znakomite recenzje. Więc kupiłem.

Wzmacniacz gra 260W na 8Ohm w klasie A. Inżynierowie wprowadzili patent o nazwie HCA, który powoduje, że wzmak tak strasznie się nie nagrzewa, jest gorący ale nie parzy. Potrafi dynamiczne oddać moc 1000W przy 1Ohm. Jest to konstrukcja dual mono z 650VA transformatorami.Waży 20kg, obudowa mogłaby być solidniejsza (jakieś aluminium szczotkowane) wtedy wyglądałaby jak Krell :-)

Jak gra? No cóż, jak dla mnie fenomenalnie. Trzyma głośniki na wodzy, prawdziwa bestia. Dźwięk bardzo otwarty, czysty jak łza, żadnych preferencji zakresu czy podbarwień, bas kontrolowany w sposób perfekcyjny. Scena szeroka jak przy lampie ale wydaje mi się, że nie tak głęboka. Bez znaczenia jak mocno jest odkręcona gałka wzmocnienia, cały czas ten sam czysty dźwięk.

Niczego w dźwięku mi nie brakuje. :-)

Oczywiście można z pewnością jeszcze lepiej a drożej, że hoho :-)

post-11148-100007926 1196697066_thumb.jpg

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.