Skocz do zawartości
IGNORED

Czy maskownice maja wpływ na dzwiek??

Blady99

Rekomendowane odpowiedzi

A moze sie okazać ze Twoj kot jest wrazliwszy na audiofilski dzwiek, i poprostu daje Ci do zrozumienia ze maskownice cholernie psuja jakosc odsłuchu...zaufaj mu!

Gość jamówię

(Konto usunięte)

W przypadku Twoich kolumn zdecydowanie maskownice powinne wylądować za szafą.graaf pisał że są takie kolumny których dzwięk jest projektowany z uzyciem maskownic,Twoje do tej grupy nie należą jak z reszta wszystkie Bowersy

Przyjmuje się (akustyka, ustalenia między producentami kolumn, a producentami materiału na maskownice), że przepuszczalność akustyczna musi wynosić minimum 50%.Ta wartość traktowana jest jako standart.

Czym droższe kolumny, tym teoretycznie tłumienie maskownic mniejsze, bo powinny być użyte droższe materiały. Stosunek otwór- nieotwór jest ograniczony wytrzymałością mechaniczną użytego tworzywa.

Nie wiem jakie obecnie jest maksymalnie możliwe do uzyskania zmniejszenie tłumienia maskownic, ale tłumią na pewno. Pytanie co lepsze kilkanaście procent stłumienia, czy niszczenie głośników przez słońce, kurz. O młodych kochających wystające kopułki i kotach nie wspominając.

Część drogich kolumn jest sprzedawana bez jakichkolwiek maskownic, a nawet nie przewiduje się możliwości montażu takowych.

Inne od razu mają podane, że powinny grać z założonymi maskownicami i tak były produkowane.

W każdym razie da się usłyszeć różnicę, choć zapewne nie każdy i nie na każdym sprzęcie ( coś jak z kablami :P )

Ja próbowałem z ALR Jordanami Entry 5 - różnica olbrzymia. Maskownice kastrowały połowę pracy gwizdka.

Próbowałem również z 20v3 - różnica minimalna. Słyszalna, ale naprawdę niewielka. A że te kolumny "na golasa" wyglądają tak, jak wyglądają, maskownic nie ściągam. ;-)

na niektóre koty skuteczny jest ..... ocet :)

zalety:

- odstrasza kota

- działa długo

wady:

- nie na każdego działa

- ŚMIERDZI :(

ja tak swojego oduczyłem szczać w rogu pokoju

Witam.

A moje głośniki mają maskownice na stałe... Czyżby to było rozmyślne?

Pozdrawiam.

"Measurements can provide a measure of insight, but are no substitute for human judgment. Why are we looking to reduce a subjective experience to objective criteria anyway? The subtleties of music and audio reproduction are for those who appreciate it. Differentiation by numbers is for those who do not".--Nelson Pass

w moich harbethach lepiej brzmi muzyka, w moim pokoju, bez maskownic, mimo iż kontsruktor - Alan Shaw - twierdzi, że powinno się stosowac maskownice. Ja uzywam na codzień maskownic ze względu na 1,5-rocznego syna:)

• 1 miesiąc później...

z maskownicami jest jak z rosołem - duże oka to dobrze,małe - oj lichutko... :)

Denon PMA 925R, Sony TA F690ES, ST-S590ES, NuBERT NuBox 360, AKG K550, Graham Slee Solo klon, BCL.

"Doświadczenie jest ostatecznym kryterium prawdy".

Tak maskownice mają (zwykle negatywny) wpływ na dźwięk. Potwierdzają to pomiary w miesięczniku Audio. JA też ten wpływ słyszę ( też w moim przypadku niestety negatywny ). Ale czasem się zdarza że z maskownicą gra lepiej ( też pomiary to potwierdzają ) .

Skibus>>>

>>>Inne od razu mają podane, że powinny grać z założonymi maskownicami i tak były produkowane.

"Measurements can provide a measure of insight, but are no substitute for human judgment. Why are we looking to reduce a subjective experience to objective criteria anyway? The subtleties of music and audio reproduction are for those who appreciate it. Differentiation by numbers is for those who do not".--Nelson Pass

• Redaktorzy

Dokładnie, degradacja dźwięku przez maskownice w Tethysach porównywalna jest do owinięcia ich kocem, lub ostrego zapalenia zatok u słuchacza.

Fr@ntz

---------------------------------

"I am an audiophile"

Skibus, 15 Sty 2007, 10:37

>maskownice działają jak tłumik, więc wolisz słuchać z tłumikiem czy bez ?

Jeśli maskownica jest dobrze dobrana do charakterystyki kolumn to tłumi góry w charakterystyce wyrównując pasmo - zwykle nie jest .

to już kwestia słuchu i indywidualnego odbioru. Wydaje mi się, że na pytanie z tytułu watku odpowiedź jest jednoznaczna. A czy pozytywny czy negatywny to już musi sam słuchacz ocenić

Podchodząc do sprawy filozoficznie - są maskownice które mają wpływ i takie które nie mają. Ostatnio Fr@ntz przeżył szok zakładając maskownice na swoje kolumny - myślał, że mu uszy wysiadły ;)

Kris

Star trekkin' across the universe; Boldly goin' forward, still can't find reverse...

Więc jakiś cel musi w tym być, że producent założył maskownice na stałe.

Mniemam, że nie deprecjonuje to dźwięku (jak stwierdzają niektórzy).

Może jest podobnie jak w Avalonach ?

Choć w modelu o nr niższym maskownice były montowane na popularne wciski i można je było zdjąć bez problemu.

Ciekawe...

Możesz mieć pretensje do Tego, który go założył...

Powinien był sprawdzić...

A skąd mam wiedzieć, że to już było ?

OK.

Wcale nie mam zamiaru...

Pozdrawiam.

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.