Skocz do zawartości
IGNORED

jeszcze raz projektor

sherlock

Rekomendowane odpowiedzi

Witam,

Forum czytam juz dość długo i w końcu dojrzałem do zakupu projektora (obecnie TV 32''). Ponieważ kryterium była rozdzielczość 720p to przy funduszach ograniczonych do 5k PLN wybór padł na LCD Sanyo Z4 (m. in. dzięki temu forum). DLP w tej rozdzielczości były zdecydowanie droższe. I dosłownie w przeddzień zakupu trafiłem na ofertę Optomy HD 72i w podobnej cenie.

I pojawił się dylemat - może jednak Optoma?

Czy ktoś z forumowiczów miał możliwość porównać obraz Z4, TW620, AE-900 lub podobnego z tą właśnie Optomą (ew. z HD 70)?

Jak takie porównanie wypada pod względem jakości obrazu i głośności urządzeń (dla mnie istotne, bo będę miał projetor nad głową)?

No i czy efekt tęczy jest faktycznie mniejszy przy kole 7/4x, bo taki np. z BenQ MP610 jest dla mnie nie do przyjęcia.

Z góry dzięki za wszelką pomoc.

https://www.audiostereo.pl/topic/29701-jeszcze-raz-projektor/

Optoma HD72i za 5000 brutto? Podejrzana sprawa, bo nawet model demo wrocławski Cinematic sprzedaje (sprzedawał?) za 8000 zeta.

72i generuje zdecydowanie lepszy obraz od wspomnianych projektorów LCD. Ale jak dla mnie ma pewne wady - generuje stosunkowo mały obraz z zadanej odległości i bodajże nie posiada lens shiftu.

Wiem, że to może zabrzmieć jak slogan, ale efekt tęczy podobno nie jest mu obcy. Oczywiście ten efektnie występuje zawsze, ale tylko przy sporadycznych scenach - głównie mocno oświetlonych. Więc wg mnie ten problem można pominąć.

Do 5000 rozwałbym możliwość zakupu Mitsubishi HC910 (HC1000). Jeżeli zależy Ci tylko na jakości obrazu kupowałbym DLP. Jeżeli cenisz funkcjonalność to dobrym wyborem mogą być model LCD.

Jak chcesz mieć cicho to Z4/z5 są najlepsze. Optoma(czy epson) nie bedzie tak cicha. Dodatkowo kolory w DLP są nakładane w mózgu człowieka (wyswietlane na ścianie są tylko pojedyńcze kolory). U wielu osób takie działanie powoduje zmęczenie i inne dolegliwości - musisz sam sprawdzić poprzez obejrzenie jednego filmu na DLP (w 5 minut sie nie przekonasz).

Uważaj na podejrzanie tanie projektory. Zanim kupisz sprawdz jak działa. Kolega z tego forum sie właśnie nadział na trefną 900-tkę, a była podejrzanie tania.

Potwierdzam.

DLP z samej swojej zasady "oszukiwania" narządu wzroku (wykorzystuje bezwładność receptorów siatkówki i pól odbiorczych w płatach potylicznych mózgu) może generować różne nieprzyjemne efekty jak np. bóle głowy i oczu, czasem nawet zawroty głowy i nudności.

Wbrew pozorom problem ten dotyka dużą część populacji bo około 20% - pogadajcie sobie z ludźmi jak się czują po długiej prezentacji biznesowej na projektorze DLP, z dużym prawdopodobieństwem część z nich zgłosi złe samopoczucie nie kojarząc nawet tego z oglądaniem obrazu z projektora. A przecież film ogląda się z większą uwagą i stale patrzymy w ekran!

Dlatego uwaga powyżej, że każdy musi sam sprawdzić swoją wrażliwość na DLP przy dłuższej projekcji wydaje mi się bardzo sensowna.

Interesuję się tym problemem gdyż sam należę do tej pechowej grupy 20% i DLP po prostu nie toleruję. Moje dotychczasowe doświadczenia ze sprzętem prezentacyjnym (różne ceny i klasy) pokazały że ilość segmentów w kole barwnym i jego prędkość wirowania nie mają tu znaczenia. Chodzi o samą zasadę działania DLP.

UWAGA: nie chcę dyskredytować DLP. Ten problem nie dotyka każdego. Jest to po prostu m. in. mój pech - nadwrażliwość. Nikt jednak nie powinien wydawać ciężkich pieniędzy w celu fundowania sobie bólów głowy po projekcji, dlatego sprawdzenie zawsze jest zalecane. pamiętajcie też, że nie oglądacie sami. Sprawdzenie przeprowadźcie z osobami które będą z projektora korzystać.

Jeśli nikt po projekcji nie zgłosi zastrzeżeń - brać! Bo DLP jest też dla ludzi... :)

Szkoda że nie dla wszystkich. :(

Powyższe nie dotyczy LCD. Nie napiszę że LCD jest zdrowsze (to byłoby nadużycie i jawna bzdura) ale problem jakiejkolwiek nadwrażliwości w przypadku tej techniki projekcji nie istnieje.

Jeśli DAC - to NOS-DAC z buforem lampowym, jeśli wzmacniacz - to Pure Class A.

Ja napisze inaczej:

Kolega chcial wiedziec jaka jest roznica miedzy Epsonem , panasonicem , optomą itp.

To ja powiem ,ze dla jednego człowieka moze podobac sie Epson. Dla innego moze podobac sie Panasonic itd...

Kazdy oceni te projektory wg. wlasnych upodoban.

Zeby kazdy mogl ocenic tak samo projektor to kazdy musialby byc bratem blizniakem i miec taką samą wade wzroku. A kazdy jest przeciez inny.

Z drugiej strony dzisiaj moze podobac ci sie Epson. A za tydzien w innej sali testowaj z innym ekranem i nawet moze z innymi ustawieniami moze podobac ci sie Optoma. To wszystko zalezy , zalezy i jeszcze raz zalezy.

Wszystkie są w podobnej cenie. Obraz maja podobny. Jesli nie miales nigdy projektora to prawdopodobnie bedziesz kazdym z nich zachwycony tak samo w 100%.

Dlatego przed wyborem zwroc szczególną uwage na:

-cene - najwazniejsza.

-gwarancja . Punkty serwisu w twoim miescie (Sanyo ma 3lata ,a Panasonic 2 lata gwarancji)

-zoom

Jesli chodzi LCD vs DLP. To powiedziales ,ze przy Benq 610 widziales tęcze. To ja ci powiem ,ze masz bardzo dobry wzrok!!! i w zwiazku z tym kupuj LCD. Na pewno powinienes zwrocic uwage na widoczne pixele. W Panasonicu są najmniej widoczne - dlatego go polecam. Ale z drugiej strony ktrotsza gwarancja.

Takze wybór nalezy do ciebie!!!

Witam

Koledzy maja racje jesli chodzi o efekt tęczy jesli jestes na niego wrazliwy to będziesz go po prostu widział, ja tez go czasem widze w moim projektorze (Infocus SP 4800) alle bardzo rzadko,i powiem ci tak jesli nie jestes wrazliwy na efekt teczy to zdecydowanie polecam ci DLP, lepsze kolory, wyraźniejszy obraz i przede wszystkim czerń - nie szaroś tylko czerń,iestem po bezposrednim porównaniu Panasonica AE 900, Optomy HD 70, i mojego Infocusa, poprzednio miałem Panasonica AE 500, więc także zaczynałem od LCD, Z tej grupy zdecydowanie najlepszy obraz ma OPTOMa, na drugim miejscu Infocus i Panasonic z lekkim wskazaniem na Infocusa za czernie mimo auto Iris w Panasonicu AE 900 i na ostatnim miejscu i to sporo z tyłu AE 500, według mnie oczywiscie bo ktos inny może sadzic inaczej . Dlas mnie wielkośc obrazu nie jest tak istotna,mój ekran ma tylko 95", poza tym uważam że wszystko zalezy od odległosci od ekranu i zbyt duzy zoom tez nie jest dobry, oczywiście wybór należy do ciebie , ja kupiłbym zdecydowanie Optomę , tylko sprawdz czy widzisz tęcze ,pozdrawiam

Nikt nie pisze o smużeniu. Ciekawe jestem jak to jest w nowych DLP

np. miedzy Benq 5120 ,a Panasonicem Ptae700 widziem spora roznice. Na korzysc Panasa.

Czytalem ,ze LCD mają 20ms ,a DLP 40ms.

Niedawno przewijałem strony internetowe na Panasonicu PTae900 oraz na monitorze LCD 12ms. I na projektorze obraz byl z deczka płynniejszy. Wiec mozliwe ,ze było ponizej 10ms! a to juz naprawde komfort ogladania filmów.

DLP znacznie szybciej reaguje niż LCD. W DLP nie wyraża się response time w mili- tylko w mikro-sekundach.

Ze strony DLP.com:

The unparalleled, 16-microsecond response time of the all-digital DLP® chip delivers the fastest motion video performance of any HDTV and makes it the best choice for watching dynamic content like movies and sports.

Szanowni Forumowicze

Nareszcie dobry wątek w tym temacie.Również przymierzam się do któregoś z tych projektorów, z przewagą dla Optomy HD70 ze wzgl.na cenę. Jedyne co mnie powstrzymuje to "offset". Chciałbym podobnie jak kolega zamocować projektor pod sufitem i rzucić obraz 100" na przeciwległą ścianę, ale tak żeby górna krawędź obrazu pokrywała się z krawędzią sufitu.Taka Optoma ma offset 33% i czy to znaczy,że obraz będzie ok.40cm poniżej sufitu i nie będzie można tego skorygować np.przy pomocy uchwytu lub optyki projektora.Jak sobie z tym poradzić także przy innych projektorach (Panas700,SanyoZ4)Może ktoś ma doswiadczenia z takim zastosowaniem?Prosze o poradę.

Dzięki Meloman

Z tego co widzę to niektóre DLP też mają Lens shift, ale czy to załatwia problem? Moja odległość od ekranu to 3.7m gdzie mam do dyspozycji 1.2m x ponad 2.5m.Muszę dość precyzyjnie skalkulować możliwości projektora aby się w ten wymiar zmieścić.Sam Lens Shift też ma swoje ograniczenia w zależności od tego czy się zmienia H czy V.

Większość kalkulatorów nie pozwala na sprawdzanie tych dodatkowych danych (są tylko zmienne wymiary ekranu).

Stąd moje pytanie: czy w takim razie Optoma odpada? (nie da się wyświetlić żądanego obrazu w takim ustawieniu).

Jesli LCD , to jak skalkulować potrzebne parametry projektora? Czy należy zacząć od długości ramienia mocowania podsufitowego i wyznaczyć punkt centralny obiektywu a następnie spróbować przeliczyć mozliwość korekcji przy pomocy Lens Shift-u ? Bardzo chciałbym uniknąć sytuacji gdy zakupię już projektor a zaraz potem się okaże,że mam obraz "na podłodze".Przeglądam dużo materiałów na ten temat i porównuję rózne parametry, ale generalnie wciąż jestem "zielony" gdyż zawsze zostaję z pytaniem; no dobrze, ale jak to się robi? Może ktoś ma dobry link do info.?

Pozdrawiam

Dlaczego pod sufitem? Poprostu jest to jedyne miejsce gdzie się da wyswietlić obraz (dół jest zajety przez A-V ,a ekran nie wchodzi w rachubę).

Mnie nie przeszkadza pierwszy rząd a odbicia od sufitu przeżyję. Jedno pragnienie to jakikolwiek obraz (no może przesada) z projektora na ścianie.Tylko właśnie jak to zrobić? Czy np.Panasa700/900 da się dostroić do takiego ustawienia? Będę wdzięczny za wszelkie sugestie.

>sherlock

troche szperałem i udało mi sie znalezc ciekawą recenzje Optomy HD70/

Pochodzi z tego forum:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

"Od kilku dni testujemy projektor Optomy HD70 i mogę podzielić się kilkoma spostrzeżeniami. Mały, ładny, łatwo ukryć w domu. Niestety ma to swoją cenę w postaci głośnej pracy. Projektor jest zdecydowanie głośniejszy od wielu popularnych modeli LCD/DLP. Jeśli zdecydujemy się na uaktywnienie funkcji AI (automatyczna regulacja kontrastu, a co za tym idzie mocy lampy) to nie możemy regulować poziomu jasności lampy. Projektor pracuje wtedy dość głośno. Jeśli zrezygnujemy z tej funkcji (a szkoda bo efektywnie działa) to nawet po redukcji jasności lampy projektor wciąż jest stosunkowo głośny. Jest za to jasny, tak więc nawet w dzień można pooglądać filmy. Obiektyw dobry, lecz nie tak dobry jak w HD72i. Tu widać różnicę. Obraz jest ostry jednak nie jest to ten sam poziom. Projektor rzuca obraz wysoko, położenia obiektywu nie da się regulować. Jakość obrazu naprawdę niezła, lecz znów np. głębia czerni wyraźnie słabsza niż w HD72i. Oczywiście oba urządzenia mocno różnią się ceną, jednak sądziłem, że HD70 będzie po prostu tańszy i równie dobry Nasycenie barw, prawidłowość barw bardzo dobre, ilość dostępnych opcji konfiguracyjnych na przyzwoitym poziomie. W swojej cenie jeden z najlepszych jeśli nie najlepszy tani projektor DLP. Ma jednak ostrą konkurencję LCD. Modele te są moim zdaniem bardziej dopracowane i lepsze do kina w domu."

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

prawda jest taka że ilu testerów tyle opinii --wystarczy poczytac angielskie i amerykańskie strony internetowe poświęcone projektorom do kina domowego, nawet w polskiej prasie specjalistycznej każdy chwali inną markę, jest co prawda kiklka modeli LCD czy DLP które w kazdym niemal miejscu wymieniane sa jako najlepsze --jednak do końca tak naprawdę nie ma jedynego tego naj naj (mówie o przedziale do 6 tys zł) bo kazdy z nich ma zalety ale tez i wady. Zresztą tak samo jest w innych kategoriach np samochody.

Dlatego tez uważam że zakup któregoś z najcześciej wymienainych jako te najlepsze --okaże sie dobrym zakupem i prawdopodobnie większość z nas i tak nie zauważy dużej róznicvy pomiedzy tymi najlepszymi poszczególnymi egzemplarzami. No chyba że ktos ma wzrok sokoli i słuch nietoperza no to wtedy klops :))

Dziękuje wszystkim za uwagi. W sumie jednak chyba pozostanę przy Sanyo. Obraz, tak myślę, będzie i w Z4 i w Optomie porównywalnie dobry (w dodatku, że nie zamierzam oglądać dwóch obok siebie ;) za to jeśli jednego bardziej słychać od drugiego, to będzie jednak różnica. Nie wiem tylko, czy uda się jeszcze "zaimportować" Z4, bo ostanio widać już Z5 (ale cena jednak nie dla mnie).

Przy okazji - ceny tych modeli Optomy na Allegro zaczynają sie od 4000 (dwie oferty) choć może faktycznie jest coś "nie tego" bo są i za 9000 :)

A czemu nikt nie pisze o:

Panasonic PT-AX 100 ???? cos wiadomo o nim?

Jest drozszy okolo 500zl od PAEt900.

Jedynie co sie rzuca w oczy to 2000ANSI. W ciemnym pokoju nie powinno mi to przeszkadzac. A przy swietle dziennym nigdy nie ogladam.

Na stronach zagranicznych duzo piszą miedzy PT900 ,a PT-AX 100. Moze ktos zna ang. i moze podzielić sie to co juz wyczytał.

Wtrącę jednak swoje 3 grosze, bo mam wrażenie, że w tym prowadzonym wątku wdarło się wiele przekłamań, które wg mnie mogą wymusić błędne decyzję u potencjalnych kupujących.

Od prawie sześciu lat użytkuję projektory. Pamiętam moje pierwsze krucjaty z tym związane. Na początku - słowo "projektor" praktycznie nie istniało na rynku oraz oczywiście grupach dyskusyjnych. Co niektórzy zachwycali się wtedy plazmami, ale chyba tylko z racji ceny (60 tysiaków i więcej).

Dzisiaj, kiedy projektory spowszedniały, głównie dzięki postępowi technologii, no i oczywiście spadkom cen o opinię w internecie nietrudno.

Pomimo, że sam od początku użytkuję LCD, to nie ukrywam, że w droższym sprzęcie DLP wygrywa.

Oczywistym jest, że DLP w cenie 3-5 tys. to zabawki, o słabej jakości optyce i parametrach.

Jednak tak naprawdę ta technologia pokazuje swoją jakość od 8-9 tyś. zł.

Nie wiem jak na konkurencyjnym forum prowadzili testy, ale wg mnie Optoma HD72i jakościowo góruje nad projektora LCD 5 generacji.

Jakie są wady LCD? Jak dla mnie wciąż niedoskonała czerń, czyli sztuczki z automatyczną przesłoną.

Doskonale się sprawdza, kiedy cały wyświetlany obraz jest ciemny. Zdecydowanie gorzej - kiedy w ciemnej scenie pojawiają się inensywne, jasne, punktowe powierzchnie. To oczywiste, że tak się dzieje - przesłona działą dla całego obrazu, nie dla wybranych fragmentów.

Czarny na DLP nazwałbym prawdziwym. A praktyce skutkuje to lepszą dynamiką w ciemnych scenach.

Z kolei biały jak dla mnie lepiej wypada na LCD. Jest zbliżony do tonacji spotykanych w kinie.

LCD są praktyczniejsze w użytkowaniu, co też nie jest bez znaczenia.

Posiadaja lens shift oraz potrafią wygenerować większy obraz z zadanej odległości.

Mój absolutny faworyt - Mitsubishi HC3100 niestety jest ubogi i nie posiada takich możliwości. I pomimo, że jakościowo jest ponad modele LCD musiał wypaść z kręgu moich zainteresowań (ze względu na moje aktualne warunki lokalowe).

Można by również podyskutować o tzw. efekcie trójwymiarowości obrazu, który wg mnie lepiej wypada w modelach DLP. I nie mam tu rzecz jasna na myśli żadnej technologii IMAX na myśli, czy czerwono-niebieskich okularków. Chodzi o efekt, który można uzyskać na tradycyjnych źródłach obrazu - dobrej jakości materiał DVD czy jeszcze lepiej próbki HD.

mam takie nietypowe pytanie (mam bardzo wrazliwe oczy) :

Ktory obraz jest bardziej przyjazny dla oczu (zdrowszy) DLP czy LCD (Otpma HD70 vs PanasonicPtea900)

Wczesniej przy Benq5120 po obejrzeniu jednego filmu odczówałem ból oczu. Czasem lekkie pieczenie czasem tylko chwilowe albo nic nie czułem. Teczy mozna powiedziec ,ze nie widzialem wiec na pewno to nie jest jej wina.

Monitor LCD 17" wyswietla mniejszy obraz przez co moge spedzic kilka godzin dluzej przy nim niz przy obrazie z projektora.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.