Skocz do zawartości
IGNORED

Charakter brzmienia - Vifa M18WH

lete

Rekomendowane odpowiedzi

Witam,

Od chwili, kiedy dokonalem modyfikacji swoich starych kolumn zastepujac oryginalne przetworniki srednioniskotonowe wlasnie Vifa M18WH, nurtuje mnie pytanie, jaka tak naprawde jest 'barwa' i charakter tych przetwornikow. Pytanie jest o tyle istotne, gdyz zdaje siebie sprawe, ze w moich 15l obudowach nie sa w stanie pokazac wszystkiego, na co je stac (zwlaszcza w kontekscie basu). Mniejsza jednak o to... Zasadnicza dla mnie kwestia to barwa i charakter M18WH. Czy jest to przetwornik reprodukujacy dzwiek 'neutralny', moze jednak nieco ocieplony lub po prostu o chlodnym zabarwieniu?

Wiem, ze macie spore doswiadczenie w aplikowaniu M18WH (zwlaszcza McGyver), zatem moze uda sie troche o nim napisac. Interesuje mnie to, poniewaz zauwazylem pewne niedostatki w srednicy, ktora jest moim zdaniem nieco uboga w 'kolory' i 'cieplo' - przetwornik ten gra rowniez z pewnym charakterem, ale na pewno nie jest to naturalna reprodukcja 'barw' dzwieku (mam tu glownie na mysli dosyc 'rowne' i jednolite odtwarzanie instrumentow detych drewnianych, czy po prostu vocali). Zdaje sobie sprawe z faktu, ze za barwe w istotnym stopniu odpowiada rowniez kopulka wysokotonowa, ale czy to ona zasadniczo dererminuje ta skladowa dzwieku? Watpie w to, stad moje pytanie... Lubie sluchac muzyki o lekkim zabarwieniu, cieplo i za razem z odpowiednim 'drive' (reprodukcja punktualna i dynamiczna) - slowem klimat. Czy zatem M18WH stac na taka prace, czy raczej powinienem rozgladac sie tu za innym przetwornikiem srednioniskotonowym? Jezeli innym, to ktory daje owa 'magie' w barwie dzwieku i sprawia, ze sluchanie staje sie prawdziwa przyjemnoscia, opowiescia muzyczna, nasycona kolorami...?

Licze na wasze sugestie - jak "ocieplic" i poprawic na basie (zeby byl bardziej gleboki i troche go bylo rowniez w okolicy srodka - zaznaczam, 15l). Obecnie slucham mocno zmodyfikowanych Eltax Liberty 5+ (z oryginalnych podlogowcow zostala tylko kopulka wysokotonowa ktora traktowana jest pasmem z oryginalnej zwrotnicy, a na srednioniskotonowcu siedzi M18WH i sekcja podzialu dla tego glosnika zaczerpnieta dokladnie wg projektu zwrotnicy z ESA Ostinato 2000). Co moge zrobic z taka modyfikacja DIY, aby uzyskac zmiane charakteru w kierunku o ktorym tu wspomnialem? Moze zmiana tweetera i jego zwrotnicy wystarczy (na jaki)?

Lubie sluchac cieplego jazzu, troche rocka, ale i symfonika tez sie trafia, rzadziej pop lub inne gatunki.

Zalezy mi na 'kulturce' brzmienia, duzej klasie i kolorach dzwiekow (zastepczo 100% naturalna reprodukcja, ktorej obecnie nie doswiadczylem).

Pozdrawiam,

Lete

https://www.audiostereo.pl/topic/29837-charakter-brzmienia-vifa-m18wh/

To teraz wiem skąd u Ciebie wrażenie niedostatku barwy. Wywal to badziewie które Eltax zwie zwrotnicą i daj tam całą zwrotnicę z ESA Ostinato 2000, a przekonasz się w jakim stopniu kopułka wpływa na barwę.

Można to uczynić bezpiecznie, bo kopułka od Eltaxów to bardzo podobna Vifa, tyle że z innym frontpanelem.

-> McGyver

Mam w zasadzie dwie kompletne zwrotki tam wsadzone... :) Poniewaz nie potrafilem dostroic L-pada (raz bylo zbyt glosno, raz zbyt cicho i tak przez 3 dni prob i... tak naprawde jedynie bledow), na tweeter wrzucilem oryginalna zwrotke z Eltaxow i wtedy jakos to "do kupy" zaczelo grac.

Szczerze mowiac, to chcialbym pojsc krok dalej, niz tylko dostroic w pelni zwrotnice O2000. Mysle o wymianie Tweetera na cos bardziej szczegolowego, detalicznego i zarazem cieplego... Jaki tweeter bylby w tym kontekscie juz istotnym postepem? Cos z Seasa, czy moze jednak Vifa, Scan Speak? Oczywiscie, nie moze to byc przetwornik bardzo drogi (wystarczy, aby jakosciowo dorownywal M18WH).

Innymi slowy, zwrotke z O2000 zostawie, ale kopulke chce zmienic (nalepiej aby pracowala z oryginalnym projektem zwrotki O2000 :) ).

Pozdrawiam,

Lete

Tak dobrze to nie ma. Inny tweeter będzie wymagał innej zwrotnicy.

Aby było lepiej niż z Vifą tekstylną to już trzeba pójść wyżej. Jeżeli ma być stosunkowo niedrogo, a jednocześnie dobrze, to polecam tweetery Ushera. Seasy są trudniejsze w aplikacji, a Morele nie będą pasować do istniejącego wyfrezowania (a szkoda, świetne tweetery).

Ja natomiast nie będę zakładał nowego wątku i podepnę sie pod ten, wrócę do kwestii obudowy.

Więc z moich wyliczeni w konstrukcjach DALI co siedziały w nich M17WH objętości były około 21L zakładając że nie miały osobnej komory na tweeter, nie wiem czy dobrze liczyłem ale po odjęciu ścianek takie objętości mi wychodziły. McGyver zaleca 15L ale jak to się ma do tych 21L, rozbierał ktoś takie konstrukcje dali i patrzył ile tam jest tych litrów. Wszyscy są przekonani, że ostinato 2005 ma mniejszy litraż, po czym wnoszą nic konkretów obudowa dalej jak miała 21x90x38 tak ma ale nie ma skosu a na fotce widać pionową przegrodę tylko.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) (zdjęcie zjechać w dół). Ja kupiłem głośniki od ESA wysłałem także maila ile dać litrów obudowy jeżeli w ostinato 2000 było 30 L to ile jest w ostinato 2005 odparli "były zbliżone" tyle odpowiedzi. Czytałem że 30 L zamulenie 15 L twardo a czy 21-24 nie jest akurat? Cały czas stoję przed wyborem ile dać bo mdf już się klei.została kwestia środka czyli przegród i zmniejszenia litrażu. Bo obudowę mam jak standard 21x90x38cm przednia 30mm reszta 25mm. Jak wkońcu z tą obudowa czy takie 22-23 L to nie będzie taki półśrodek między twardością a muleniem. Jak wykonać środek (przegrody). która wybrać wersję załączam rysunek 1 czy 2 czy 3 a może inaczej?

post-9392-100002524 1170305677_thumb.GIF

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Moja strona audio - kondrax.mayhem.net.pl

Możesz zrobić obudowę z kilkoma wieńcami wzmacniającymi umieszczonymi tak, by dało się do nich przymocować przegrodę. W ten sposób zapewnisz sobie możliwość eksperymentowania z objętością. Proponuję przygotować wieńce do przegród na 22l, 18l i 15l. W zależności od akustyki pomieszczenia wybierzesz najodpowiedniejszą opcję. Pamiętaj tylko, że im mniejsza objętość tym dłuższej rury wymaga dla właściwego strojenia. Kształt komory w zasadzie nie ma znaczenia. Wprawdzie korzystne jest umieszczenie ukośnej przegrody, ale wystarczy jeżeli ukośną przegrodą oddzielisz tweeter, dolna może już z powodzeniem być prosta, tak jest łatwiej kombinować z jej przestawianiem.

P.S. o jakim modelu kolumn Dali piszesz? Dali450 miały 2xpo 15 litrów, a Evidence 470 już miały 2 x po 21. W ocenie użytkowników często pojawiały się opinie że 470 mają nieco misiowaty bas.

Adamie, moze nieco uproszcze kwestie. W mojej aplikacji najbardziej przeszkadza mi "gardlowosc" brzmienia. Porownujac brzmienie z innymi markowymi duzymi podlogowcami mam wrazenie, ze moje kolumny wypadaja w tym starciu tak, jakby porownac solistke operowa spiewajaca z rekoma zacisnietymi na gardle (spore zubozenie tak w sensie otwartosci jak i 'barw' dzwieku) oraz solistke spiewajaca glosem otwartym, pelnym i z ciekawa barwa... Chodzi wlasnie o to 'obciecie' i 'scisniecie', ktore widze w mojej aplikacji... Stad pomyslalem o kopulce, ale to chyba nie bedzie takie proste...

Pozdrawiam,

Lete

Kondrax:

Zdecydowanie rys 3. jest IMHO najlepszy jeżeli nie lubisz podbarwiania falami stojącymi.

Co do objętości - niestety dopasowane do własnych preferencji oraz pomieszczenia.

Z tego co znalazłem w internecie (wymiary):

DALI Evidence 470 oryginalne 97x22x32 zakładając 25mm ścianki 9,2dm x 1,7 dm 2,7 dm = 42,228 głośnik dwa więc dzielimy na /2 =21,114 L

DALI 470 oryginalne 96x22x31,4 zakładając ścianki 25 mm w drugim przypadku 22mm wskazywało by te 31,4 bo 22mm+22mm=44mm

dla 22 mm 9,16x1,76x2,7dm=43,528/2=21,76 L

dla 25 mm 9,1x17x26,4dm=40,84/2=20,42 L

Nie wiem czy dobre ale takie wnioski wyciągnąłem z tych danych. Czyli średnio 21L w obu kolumnach.

Więc zdaje się na was wybiorę wariant 3 obudowy. Pokój to 14,7m2. 4,2mx3,5m. Docelowo subwoofer na BSW 124II z 300W wzmakiem na mosfetch. Basu nie zabraknie. Wiem że nie lubicie subów ale ja kocham.

Objętość wewnętrzna zawsze może zostać zmniejszona przez wydzielenie objętości czynnej za pomocą przegrody. W drugą stronę się niestety nie da. Lepiej więc mieć za dużą obudowę (bo da się ją zmniejszyć) niż za małą.

Tak tyle to wiem :) dlatego wymyśliłem tak, że zrobiłem to na szybko, wymyśliłem, zobaczę jak w obliczeniach mi wyjdzie. Tam gdzie jet to niebieskie pod spód dam wieniec na to mogę dawać "dechę" aby z 22L robić 16,5.

Zapomniałem dać rysunku :)

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

No i wygląda OK. Może skoryguj to jeszcze lekko, bo 16,5 litra gra prawie tak samo jak 15, i może Ci nieco brakować "mięcha" na basie. Ja uważam że przyzwoitym kompromisem między "miechem" a szybkością jest objętość 18 litrów. W 22 litrach już mi się nie podoba, mięcha nie jest jakoś dramatycznie więcej, za to szybkość zauważalnie gorsza. Proponuję sprawdzić opcje 22l i 18l.

Wiesz nie wiem jaki ty widzisz problem ale ja widze to tak: na początek trochę wiedzy i do tego winISD a potem jig II i speakerworkshop. Rurkę mam piątkę czyli tą kanalizacyjną do wody i profil b-r też piątka prawie. Kuchenka gazową odpalam, nagrzewam i nasuwam a potem skracam i słucham :) Jak pasuje zostawiam. Tyle problemu nie widzę. Wzorcowo wyjdę od winISD potem zobaczę jak na wykresie impedancji jest faktyczne dostrojenie, popróbuję kilka wariantów i zostawię jak będzie mi pasowało. Wstępnie powiem jak 22L to 38Hz czyli coś jak dali a dla 18L też 38Hz tylko oczywiście że ta pierwsza przy 47 mm będzie miała z 13 cm a ta druga z 17 cm to tak na szybko. A zrobię kilka wariantów np. 30, 32, 35, 38, 40, 45 Hz Rurki tej mam 1 m. Także wystarczy :)

Od siebie dodam, że mam M18WH w 18litrach i jest to za mało, jest szybkość ale nie schodzi za nisko, słyszałem M18 w 22 litrach i grał lepiej. Musisz sam sprawdzić jaka buda Ci bardziej bedzie odpowiadała.

Panowie McGywer dobrze radzi sprawdzić trza "organoleptycznie". Ja mam pokój ok 15 m i u mnie 9 litrów i 15cm midiwoofer robi tyle basiora że mam z tym niezły problem (pare osób nie wierzyło że to się wydobywa z tak małych monitorków). Więc jak się buduje dla siebie to trzeba uwzględnić swoje środowisko a nie to jak u kogoś gra.

Słucham tylko muzyki.

Zrobilem wczoraj maly test. Zwrotnice owiniete mialem w wate stosowana do wygluszania kolumn. Wczesniej lezaly one w swego rodzaju 'paczce' na przegrodzie pomiedzy komorami. Zmienilem to. Wyrzucilem wate owijajac zwrotnice zwykla tasma izolacyjna i przenioslem je nad otwor bass-reflexu, mocujac do gornej scianki obudowy.

Efekt? Pojawilo sie wiecej porzadnego, konturowego basu. W moich 18-19m ow bas jest bardzo przyzwoity. Faktycznie, byc moze nie schodzi do poziomu 'sejsmicznego' (nie ma tych najnizszych wartosci), ale za to jest swietnie kontrolowany.

W chwili obecnej jeszcze bardziej zarysowal sie kontrast pomiedzy doskonalej jakosci basem, a zupelnie srednia gora i dosyc malo 'kolorowym' srodkiem... Wyglada na to, ze kopulka tekstylna Vify z Liberty 5+ nie jest w stanie grac w tandemie z dobrej jakosci glosnikiem M18WH. Zastanawiam sie, jak to zrownowazyc...

Pozdrawiam,

Lete

Ja też nie bardzo wiem jaki wpływ na dźwięk ma owijanie zwrotnicy czymkolwiek może to że jak nie ma w obudowie wytłumienia i w końcu się jego choć troszkę da to coś to zmienia. Wracając do moich pytań z tą 3 wersją obudowy to trochę się na główkuję bo tak pobieżnie liczyłem i strasznie duży litraż wychodzi z dwoma skosami a mam przecież ma być 22L. Chyba będę musiał b-r dać wyżej o te 4-5cm niż w oryginale.

A teraz wracając do kwestii zwrotnicy czy jak dam rezystor 6,8 ohm drutowy na 10W zamiast metalizowanego to będzie duża różnica? Bo innego nie dostałem na 10W a nie mam zamiaru kupować na greltonie czegoś co warte 5 zł a przesyłkę 12 zł płacić. Rezystor ma niby 6,7 ohm firmy monacor resztę elementów mam jak oryginał mundorfy itp.

>pietro4

Odnosnie zwrotnicy owinietej w material wytlumiajacy, to mialem na mysli ze w ten sposob zmniejszylem istotnie objetosc komory i dlatego basu bylo moim zdaniem sporo mniej... :) Absolutnie nie mialem na mysli tego, ze owinieta zwrotnica pracuje 'mniej basowo' :P

W Twoim przypadku jaki masz litraz komory i czy korzystales ze zwrotki Ostinato 2000 modyfikujac pod D25AG? Mysle o jak najlatwiejszej aplikacji, stad pytanie... Jezeli warunki Twoich skrzynek sa zblizone do moich Eltaxow, to moze pojde rowniez Twoim sladem? :)

Pozdrawiam,

Lete

:) lete

Odetchnąłem z ulgą hehe.

Moja zwrotka leży wciśnięta w ciasno upchniętą watolinę poza objętością czynną , pod skośną dolną odgrodą . Do niczego nie przymocowana - dobrze jej tam i mięciutko. Co do Twoich dośiwadczeń ... jeśli słyszałeś różnicę w basie po owinięciu zwrotnicy to musiałeś zrobić ładne kulfony i zużyć po wiadrze waty na każdą :D

Czekaj ... ja mam takie kulfony naprzeciw magnesów M18 na tylnych ściankach. Muszę kiedyś zobaczyć jak się układ zachowa po takim zmniejszeniu tłumienia. Zaznaczam , że w tej chwili na brak basu wcale nie narzekam.

O ile pamiętam pozostałem gdzieś na 20-21 litrów obj. czynnej dla M18.

Zwrotka O200 jest po małej innowacji bardzo dobra do D25AG.

Witam

A ja mam taki problem, chodzi o podfrezowania otworów na głośnik od strony wewnętrznej obudowy. Wiemy że m18wh ma piękną ażurową konstrukcję kosza. Czy aplikacja w grubej płycie czołowej kolumny nie spowoduje tłumienia ciśnienia wywoływanego przez drgającą membranę.

Jaki ma wpływ na dźwięk taki frez, jak rozwiązaliście to w swoich konstrukcjach?

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.