Skocz do zawartości
IGNORED

zdezoranciłem głośnik

adam-wwa

Rekomendowane odpowiedzi

...przed chwilą. zamiast skierować wylot dezodorantu w porządane miejsce, to ja skierowałem w stronę głośnika. nie dokładnie w głosnik, trochę nad nim, ale na pewno sporo tego opadło na membrany. nie zbyt mnie pociesza ze pachną teraz emporio armani:> wiem, że zagadnie trochę głupie, ale audiofile przejmują się takimi wypadkami. czy coś się mogło stać moim dynaudio? może lepiej jednak zakładać maskownice. :>

https://www.audiostereo.pl/topic/3008-zdezoranci%C5%82em-g%C5%82o%C5%9Bnik/

jeśli rzeczywiście "nie dokładnie tylko trochę nad nim" to raczej opad nie zrobi im większej krzywdy... przeciętne membrany powinny być na takie "jaja" przygotowane, i nie powinny tego aż tak wchłonąć... jeśli nie widać wyraźnie zatłuszczenia albo temu podobnych wyraźnych przebarwień to raczej efekt soniczny będzie znikomy - mam nadzieje :)

jeśli rzeczywiście "nie dokładnie tylko trochę nad nim" to raczej opad nie zrobi im większej krzywdy... przeciętne membrany powinny być na takie "jaja" przygotowane, i nie powinny tego aż tak wchłonąć... jeśli nie widać wyraźnie zatłuszczenia albo temu podobnych wyraźnych przebarwień to raczej efekt soniczny będzie znikomy - mam nadzieje :)

a nawet jesli przebarwienia będą, nie świadczy to o wchłonięciu substancji przez memnbrane, jedynie o cienkiej warstwie pokrywającej jej powierzchnię... spokojnie :)

Kumpel kiedyś rozpylił piwo prosto na membrany. Błyskawiczne położenie chustki nie dopuściło do wchłonięcia się płynu - zmian w brzmieniu nie zaobserwowano (a dobrze mu się chlusnęło)

moim zdaniem powinieneś dokładnie zmierzyć gęstość oraz lepkość tej perfumy, następnie zważyć głośnik nie olany oraz olany. z różnicy wyliczysz ile płynu wylało się na membranę. koniecznie uwzględnij też szybkość parowania i odpowiednią ilością armaniego spryskaj drugą membranę. odczekaj chwilę i zważ oba głośniki. muszą ważyć tyle samo. po przystąpieniu do odsłuchów powinieneś stwierdzić znaczącą poprawę brzmienia ponieważ znacząco zwiększyło się tłumienie wewnętrzne.

jeśli zmiana charakteru brzmienia ci odpowiada spryskaj również obudowę.

:-):-):-):-)

to się nazywa upgrade! nie dość że głośniki porządne to jeszcze pachną.

pozdrawiam

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.