Skocz do zawartości
IGNORED

pilnie potrzebna pomoc JBLe100 i denon

giersz

Rekomendowane odpowiedzi

wczoraj dotarły do mnie kolumny JBl e100 , zdjołem zwory zebu mozliwa była praca w bi-amping w denonie 1906 ,

Tony wysokie podłaczyłem pod wejscie front A , niskie surround back , W opcjach zmieniłem na bi-amp i właczyłem płytke z muza . Bas chodzi strasznie jest bardzo twardy i bardziej utrzymuje sie na tonach srednich niz niskich. Nie mam jeszcze dobrych kabli połaczeniowych , w chwili obecnej testowałem na kablach miedzianych

3 zł za mb przekroj 2,5 . JAke kable zastosowac aby bas sie poprawił i zszedł nizej , moze dokupic korektor graficzny technics SH-GE90 i za pomoca korektora podbic tony niskie ponizej 100HZ . Z gory wielkie dzieki za pomoc

pozdrawiam

https://www.audiostereo.pl/topic/30182-pilnie-potrzebna-pomoc-jble100-i-denon/

Aha - widzę że ma .... i nic to nie daje ? Może skoryguj proponowane nastawy ( czesem ampli ucina niskie częstotliwości nawet jeśli nie ma "gór" ponad średnie natężenie.

nic z tym raczej nie zrobisz, denon ma szybki i twardy bas, JBL tez podobny charakter basu (przynajmniej e90 bo ich słuchałem, e100 możliwe że mają troche bardziej "miękki" bas)

nie wspominam już o tym że ten amplituner to totalna "padaka" mocowa (mocniejszy 2106 nie wysterował dobrze Paradigm 7v4, a co dopiero jbl e100), dokup lepiej porządną końcówkę mocy a zobaczysz co to bas

te kolumny na pewno mają duże możliwości basowe, na mocnym wzmacniaczu porządny czyli dynamiczny i kontrolowany bas usłyszysz już przy niezbyt dużej głośności a nie przy maksymalnej (i to nie będzie bas tylko buczenie)... To, że teraz brakuje Ci basu to jest oznaką właśnie słabego wysterowania kolumn i tego nie zmienisz, zresztą odsłuchiwałęm Denona 1706 na mniejszych JBL e90 i tak samo były problemy z basem

nie wiem po co sie pakowałeś w takie ogromniaste kolumny, no chyba że masz pomieszczenie z 50m albo robisz dyskoteki w remizie :P

wiem, że to problem dokupic nowy klocek, człowiek chce kupic jeden uniwersalny sprzęt i chce żeby to grało ale niestety czasami tak sie nie da, także jedyny kupic porządny wzmacniacz, ze 100W/8 ohm realnej mocy, kombinacje z tym Denonem i kablami na nic się nie zdadzą, wierz mi

Denon 1906 ma już wyjście pre-out więc nie będzie problemu

pewnie chodzi o ten pomiar z jednego miesięcznika audio ? wątpie żeby to był do końca miarodajny test, jedna yamaha miala tam zdaje sie 2x 139W :D

moze i ten Pioneer faktycznie przy jakichś specyficznych pomiarach daje 100W tylko co z tego, jeśli dobry wzmacniacz stereo z 50W realnej mocy zagra zdecydowanie lepiej od niego :)

dla przykladu - moje dwa klocki - Denon 2106 (7x 125W niby :P) i PMA 260 (podobno 2x 36W/8 ohm, kupiony na próbę za 150zl :P), zgadnij który mocniejszy i daje porządny bas ? :P

Yamaha RX-V559 ma 2x 129W, przy 5 kanałach moc spada do 5x64W.

Co do Denon 2106 to wątpię aby miał 7x125W skoro wart 7300 PLN Harman Kardon ma 125W ale przy 5 końcówkach ( w tym denonie 2106 spodziewał bym się czegoś pokroju ~7x60W ).

mocnieszy bas da pewnie PMA 260

A teraz ja mam dla Ciebie zagadkę:

Co da mocniejszy bas ( i ogólnie większy "wykop" ) Unitra Amator 2 2x10W czy Yamaha RXV 350 o mocy niby 100 W na kanał ?

ok zgadłeś z tym PMA 260 :)

ten kinowy Denon oczywiście że nie ma tych 125W, dlatego napisałem (125W x7 niby), zresztą pobór mocy 450W mówi wszystko

>Co da mocniejszy bas ( i ogólnie większy "wykop" ) Unitra Amator 2 2x10W czy Yamaha RXV 350 o mocy

>niby 100 W na kanał ?

hehe zgaduje że ta Unitra ? :P ale chyba tylko przy niezbyt dużej głośności ?

don111, 14 Gru 2006, 19:57

>ok zgadłeś z tym PMA 260 :)

>

>ten kinowy Denon oczywiście że nie ma tych 125W, dlatego napisałem (125W x7 niby), zresztą pobór

>mocy 450W mówi wszystko

>

>>Co da mocniejszy bas ( i ogólnie większy "wykop" ) Unitra Amator 2 2x10W czy Yamaha RXV 350 o mocy

>>niby 100 W na kanał ?

>hehe zgaduje że ta Unitra ? :P ale chyba tylko przy niezbyt dużej głośności ?

Przy większej głośności ta unitra chyba by wypluła kavlarowe mambrany podstawkowych 100W kolumn ..... a Yamaha w stereo nawet przy większej głośności nie potrafiła nimi tak mocno ruszyć .... dziwne ..... bardzo dziwne.

Unitra pobiera z sieci 60W max a ta Yamaha jeśli dobrze pamiętam ( sprzedałem złoma ) jakieś 240 W !!! Więc ma mocniejsze zasilanie ....

Być może nie ma to znaczenia, ale zamieniłbym na Twoim miejscu połączenie. Sekcję basu podłącz pod Front A, zaś sekcję wysokich pod Surround Back. Jak to nie pomoże, załóż zworki i podłącz kolumny pod Front A. Wtedy będzie przynajmniej wiadomo, jak to zabrzmi.

Zakładam, że do testów wykorzystujesz tryb stereo? W przeciwnym przypadku odcięcie basu dla subwoofera może wprowadzać przekłamanie. W kinie warto ustawić opcję Main + LFE na włączone i głośniki frontowe ustawić, jako Large.

ArtS :)

1 czy HK 970 nadawałby sie jako koncówka mocy do denona 1906 i e100 ?? 2 A czy jak bede miec podłączone E100 do HK 970 a EC35 i e20 do denona , to podczas filmow dzwiek nie bedzie opózniony na e100 ? 3 CZY ten wzmak da sobie lepiej rade z JBL E100, bo budzet mam ograniczony do około 2000zł ? z gory dzieki za pomoc pozdrawiam

Witam

Przede wszystkim zrób tak jak radzi Arts i wtedy posłuchaj, chodzi mi założenie zwor, możliwe też że masz w ustawieniach ampli włączonego suba więc wzmacniacz na niego podaje sygnał.

I jeszcze jedno to co robiłeś to bi-wiring.

Pozdrawiam

zwory załozyłem ale dalej dołu nie mam bas jest bardzo twardy , i trzyma sie tonow srednich. wyłaczenie suba tez nie pomogło wiec zdecydowałem sie raczej na kupno końcówki mocy ktora ma zasilac E100 . Tylko czy na tym wzmaku bas bedzie bardziej miękki i namacalny ??

miałem HK 3380 i tam bas był obszerny i dosyc "miękki", troche obluzowany (niezbyt dobra kontrola) więc myślę że powinno byc w porządku (HK 970 powinien grac podobnie), co do mocy raczej ok, ew. możesz pomyślec nad HK 3480, ma 2x 125W 8 ohm

miałem Denona AVR 2106 i męczyłem się też z kolumnami E 100, to połączenie nie miało sensu. Denon jest jakościowo niezły tylko przy koncertach nagranych w DTS i z dobrym subwooferem gra fajnie, ale już na pewno nie z tymi kolumnami. Do niego do max jakieś małe monitorki. Jego moc nie ma znaczenia jeśli nie posiada on odpowiedniej rezerwy prądowej. Nawet gdyby miał 200W a małe wydolność prądową to zagra gorzej niż NAD 50W z odpowiednim apmerażem. Żaden amplituner do 5 kzł nie ma potężnego potencjału prądu. Co innego ROTEL, H/K 7300, NAD 763, ARCAM AVR 350

norwidos, 20 Gru 2006, 00:05

>miałem Denona AVR 2106 i męczyłem się też z kolumnami E 100, to połączenie nie miało sensu. Denon

>jest jakościowo niezły tylko przy koncertach nagranych w DTS i z dobrym subwooferem gra fajnie, ale

>już na pewno nie z tymi kolumnami. Do niego do max jakieś małe monitorki. Jego moc nie ma znaczenia

>jeśli nie posiada on odpowiedniej rezerwy prądowej

no zgadza się, jak ten amplituner padł przy Paradigm 7v4 to o czym wogóle mowa w przypadku takich lodówek jak e100 :)

Don, Denon 2106 padł Ci na jednym kanale chyba raczej z innego powodu (z powodu pecha). Grałeś jeszcze po naprawie na tych Paradigmach?

Swoją drogą E100 słyną z tego, że są trudne do wysterowania.

ArtS :)

giersz

nic z tym nie zrobisz , denon za slaby pradowo, hk970 tez nic nie da bo przede wszystkim jbl e100 maja brak basu samym dolem, nie o kopa tu biega a o charakterystyke jbl. jedynie to koncowka jakas np. 970 jesli musi byc komplet + sub. ten denon za wała nie pociagnie e100 + sub. koledzy z dzialu stereo juz to przerabiali.

ArtS007, 20 Gru 2006, 07:37

>Don, Denon 2106 padł Ci na jednym kanale chyba raczej z innego powodu (z powodu pecha). Grałeś

>jeszcze po naprawie na tych Paradigmach?

>

>Swoją drogą E100 słyną z tego, że są trudne do wysterowania.

>

>ArtS :)

No z powodu pecha chyba również bo nie przeholowałem z głośnością na pewno a mimo to poszła jedna końcówka. Ale to tylko świadczy o tym, że amplituner był bardzo obciążony jak na swoje możliwości. Po naprawie pograłem delikatnie ze 2 tyg. czasu i dokupiłem tani wzmacniacz Denona (teraz chce go zmienic już na jakiś porządny) :)

Co do JBL e100 przypuszczam że z racji większych głośników od e90 (je akurat słyszałem jak grają) powinny miec nieco bardziej obluzowany bas, bo e90 mają mocny ale raczej szybki twardy, bas, nisko nie za bardzo chciały zejśc (testowane na 3 wzmacniaczach). Ale myślę, że troche pomóc mogłby wzmacniacz typu HK, który ma sporo takiego niskiego, "mięsistego" basu

nigdzie nie moge znalezc czy do hk-3480 moza w bi-wiring podłaczyc kolumny w moim wypadku JBL E100 . BO jak do denona podłaczyłem 1 kablem do jednej kolumny dzwiek był strasznie zmulony a bi-wiring znacznie go poprawiał ( Własciwie to bi-amping)

Witam

Ja bym zwrócił waszą uwagę na pierwsze słowo wypowiedzi "wczoraj".

Jeżeli kolumny dotarły wczoraj to z pewnością są niewygrzane, wszystkie membrany są sztywne i dlatego nie ma basu.

Niech popracują 200-300 godzin i wtedy trzeba by sorawdzić. No i oczywiście ustawić na kolcach.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.