Skocz do zawartości
IGNORED

SONY XA5ES, XA7ES czy X555ES - który?

zafop

Rekomendowane odpowiedzi

Witam wszystkich ponownie - zwłaszcza tych zainteresowanych opinią nt mojego najnoweszego nabytku czyli SONY CDP X555ES.

Niektórzy koledzy prosili o porównanie 555 do 930QS (Stelmach on board + Piotrek 608 upgrade).

Pobawiłem się w porównania obydwu klocków. Do odsłuchu wykorzystałem wzmacniacz lampowy Ming Da MC368 B90 (jugosłowiańskie EI KT90, Electro Harmonix 12AX7), który pracował w trybie ultralinearnym.

Nie ukrywam, że z dosyć dużą dozą niepewności zabierałem się do tego odsłuchu, ponieważ z jednej strony miałem jedną z legend (555) a z drugiej strony sprawdzony i bardzo lubiany przeze mnie 930QS.

Odsłuchu dokonywałem przy muzyce Dead Can Dance, Dire Straits, Roxy Music, Hołowni, Tony Braxton, różnej klasyki (ale kameralne składy).

Zacząłem od 555.

Po kolei "wrzucałem" różne kawałki i z każdym kolejnym nie dowierzałem - nagrania, które wydwało mi się, że znam naprawdę nieźle - odkrywałem na nowo. Zwłaszcza w przypadku ROXY MUSIC (remaster AVALON) oraz Hołowni słychać było dokładnie co działo się w trkacie nagrywania materiału. Instrumenty wybrzmiewają fantastycznie.

Muszę powiedzieć, że zacząłem przypominać sobie brzmienie Lektora III, który co prawda grał odrobinę cieplej, ale absolutnie nie potrafił przekazać tylu szczegółów i takiego analogicznego brzmienia (!!!) jakie oferuje 555-ka, i nie jest tak muzykalny.

Przyszła kolej na 930.

Odtwarzacz, który bardzo lubię, grający naprawdę bardzo dobrze - bliski analogu - tak przynajmniej mi się wydawało.

Podłączyłem go - ten sam materiał odsłuchowy i zdębiałem...

Niestety, musiałem natychmiast zrewidować moje uwielbienie dla 930-tki. Do 555-tki dużo mu brakuje. Nie potrafi zagrać tak szczegółowo i tak dokładnie jak 555. Nie potrafi tak budować sceny wszerz i w głąb. Nie jest też tak muzykalny, ale np DIRE STRAITS brzmi dla mnie lepiej właśnie na 930-tce. No i bas w 930-tce jest zdecydowanie mocniejszy.

PODSUMOWANIE 1:

555 to znakomity odtwarzacz (przy okazji dziękuję Piotrkowi608 za pomoc i wyrozumiałość w wyborze modelu) i prawda jest taka, że 930 choćby ze Stelmachem na pokładzie nie jest w stanie się zbliżyć do tej klasy brzmienia jaką oferuje 555 (nietunningowany). Z drugiej strony trzeba pamiętać, że zdobycie takiego egzemplarza jaki mi się udało nie jest już takie proste, a i z laserami jest też problem (mimo wszystko trudne do zdobycia i bardzo drogie).

PODSUMOWANIE 2:

W moim systemie zostanie:

- i jeden i drugi odtwarzacz, choćby ze względu na solidność wykonania obydwu odtwarzaczy, obecnie niespotykaną (w "ludzkiej" cenie), jak i również dlatego, że oferują trochę inne brzmienie, a czasami warto poeksperymentować (no i 930 ma ten Fixed Up Mechanism).

PODSUMOWANIE 3:

Już wiem jaki kupię kolejny odtwarzacz - SONY XA 7 ES (jakby ktoś wiedział gdzie można kupić, to byłbym wdzięczny za info).

Mam nadzieję, że nie zanudziłem swoimi "wypocinami".

Saczek XRTM,

do 555 raczej nie da się "przełożyć" Stelmacha.

Poza tym, cd-ka tego kupowałem z założeniem, że nie będzie poddawany ŻADNEMU tuningowi. I naprawdę jestem zadowolony z tego, że ten klocek bez żadnych zmian gra właśnie TAK.

Dodam może tylko jeszcze, że 555 świetnie gra z interkonektami molibdenowymi - naprawdę rewelka!!!

Przetwornik Stelmacha to przecież cały kompletny DAC - nie ma większego znaczenia w jakim CD siedzi - czy będzie to CD za 3K czy za 200 zł. Istotne jest tylko to czy Stelmach korzysta z zegara z CD czy z zewnętrznego. Oczywiście zewnętrzny jest lepszy.

W kwestii cena/jakość Stelmach jest nie do pobicia.

BTW za ile można wyrwać ES 555 ???

pzdr

Fanless PC + Roon ROCK -> WiFi -> Arcam SA30 (Gigawatt LC-2 mk2) DIRAC! -> QED Silver Anniversary XT -> Fyne Audio F500SP

Piopio,

jesteś w błędzie. Przetwornik Stelmacha to nie jest zewnętrzny DAC - przynajmniej taki na razie nie jest dostępny. A w 555 nie ma możliwości jego zainstalowania (o ile się nie mylę, to Pan Andrzej to sprawdzał, i taka informacja znajduje się na jego stronie) - zresztą nawet bym tego nie robił.

Co do jego stosunku ceny do jakości to rzeczywiście trudno znaleźć coś lepszego - ale niestety, 555 jest lepsza - przynajmniej taka jest moja opinia i ocena.

555 ES można kupić od 200 EUR w górę.

>Zafop

Wiem co to jest Stelmach ;-) - mam go w moim CD. Chodziło mi o to, że ten przetwornik nie wykorzystuje nic z elektroniki CD w którym siedzi - CD służy tylko jako transport i ewentualnie zegar (przetwornik ma nawet własne zasilanie). Owszem lepsze CD mają lepszy zegar ale jak się instaluje Stelmacha to warto zainwestować w nowy zewnętrzny zegar i wtedy CD jest tylko transportem. W takim przypadku nie ma kompletnie znaczenia jako CD zastosujemy jako transport - czy będzie on kosztował 100 zł czy 3k zł. Oczywiście pod względem brzmieniowym - bo im droższe CD tym bardziej nizawodny laser - więc pod tym względem jakość wsadowego CD ma znaczenie.

pzdr

Fanless PC + Roon ROCK -> WiFi -> Arcam SA30 (Gigawatt LC-2 mk2) DIRAC! -> QED Silver Anniversary XT -> Fyne Audio F500SP

• 1 miesiąc później...

Witajcie. jestem tu nowy i od razu problem - kto z Was i gdzie zakupił kss 271 a - zabrałem sie za czyszczenie i nie wyszło, oj nie wyszło.Dzwoniłem do różnych serwisów ale tam - nie ma i nie będzie. Żal mi nieco 555es. Gdzie to laserstwo zdobyć i za jaką kasę?

• 3 miesiące później...

Szanowni,

dzisiaj rano włączyłem sobie jak codziennie rano moją 555-tkę,a tu przykra niespodzianka. Nie chce wczytać płyty, jak wczyta to przeskakuje i dźwięk jakiś taki dziwny jak zza mgły.

Czy ktoś się orientuje o co chodzi?

Laser czy coś innego - jak laser to pół biedy mam nowy na ewentualną wymianę. A może warto przeczyścić tylko szkiełko lasera?

• 3 miesiące później...

Odświeżę wątek. Czy jest sens pakwoac się w CDP-XA 7ES jako nastepcy do Pioneera PD-75 ?

Czy KSS-273A jest w ogole do niego dostepny ?

Czy on faktycznie ma wyjscie zbalansowane ? Czy jest na nim regulacja, czy tylko na jednej z par cinch ?

Najlepszy cedek Sony z serii XA...ES. Wyjście regulowane jest.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Znane są tysiące sposobów zabijania czasu, ale nikt nie wie, jak go wskrzesić.

Z tego co pamietam regulowane jest jedno RCA, XLR niby "balance" ale nie jest to wyjscie zbalansowane.

Znane są tysiące sposobów zabijania czasu, ale nikt nie wie, jak go wskrzesić.

witam.

chciałbym prosić o namiary na laser "SONY CDP-X559ES KSS272A"

Czy ten

Ukryta Zawartość

namiar jest aktualny?

Jeśli nie, to czy są inne (Azja)?

Ukryta Zawartość

• 2 tygodnie później...

Niestety pod tym adresem "www.ersatzteil.justone-schnepel.de" nie ma juz laserow kss272a ani kss271a. Ja tez szukam intensywnie i narazie wszedzie to samo slysze "wycofane z produkcji". Moze komus sie udalo sprowadzic wyzej wymienione lasery?

POMOCY!!!

właśnie przeczytałem wpis Piotrka608 w innym wątku. Nie daje żadnej nadziei. Ponoć są (a raczej będą) jednak możliwe pewne zabiegi dostosowujące...... Pożyjemy, zobaczymy.

• 2 tygodnie później...

Witam

Od kilku dni poszukuję jakiekoś CD z serii ES Sony. I moje spostrzeżenia są negatywne. A to dlatego, że większość sprzedawców wg mnie sprzedaję nie w pełni sprawne CD ES-y. Na pytanie o stan laseru pewien niemiecki handlarz odpowiedział, że w jego wiedzy lasery te można wyregulować i wszystko będzie ok. Wg mojej z kolei wiedzy, handlarze ci podkręcają lasery i taki CD podziała jeszcze miesiąc i pada, a wtedy sprzęt nadaje się na złom. Co możecie powiedzieć o tej aukcji:

Ukryta Zawartość

albo tej:

Ukryta Zawartość

Sprzęty zacne ale sprzedawcy to handlarze sprzętu wyrzuconego przez Niemców.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

• 4 lata później...

Witam wszystkich ponownie - zwłaszcza tych zainteresowanych opinią nt mojego najnoweszego nabytku czyli SONY CDP X555ES.

Niektórzy koledzy prosili o porównanie 555 do 930QS (Stelmach on board + Piotrek 608 upgrade).

Pobawiłem się w porównania obydwu klocków. Do odsłuchu wykorzystałem wzmacniacz lampowy Ming Da MC368 B90 (jugosłowiańskie EI KT90, Electro Harmonix 12AX7), który pracował w trybie ultralinearnym.

Nie ukrywam, że z dosyć dużą dozą niepewności zabierałem się do tego odsłuchu, ponieważ z jednej strony miałem jedną z legend (555) a z drugiej strony sprawdzony i bardzo lubiany przeze mnie 930QS.

Odsłuchu dokonywałem przy muzyce Dead Can Dance, Dire Straits, Roxy Music, Hołowni, Tony Braxton, różnej klasyki (ale kameralne składy).

Zacząłem od 555.

Po kolei "wrzucałem" różne kawałki i z każdym kolejnym nie dowierzałem - nagrania, które wydwało mi się, że znam naprawdę nieźle - odkrywałem na nowo. Zwłaszcza w przypadku ROXY MUSIC (remaster AVALON) oraz Hołowni słychać było dokładnie co działo się w trkacie nagrywania materiału. Instrumenty wybrzmiewają fantastycznie.

Muszę powiedzieć, że zacząłem przypominać sobie brzmienie Lektora III, który co prawda grał odrobinę cieplej, ale absolutnie nie potrafił przekazać tylu szczegółów i takiego analogicznego brzmienia (!!!) jakie oferuje 555-ka, i nie jest tak muzykalny.

Przyszła kolej na 930.

Odtwarzacz, który bardzo lubię, grający naprawdę bardzo dobrze - bliski analogu - tak przynajmniej mi się wydawało.

Podłączyłem go - ten sam materiał odsłuchowy i zdębiałem...

Niestety, musiałem natychmiast zrewidować moje uwielbienie dla 930-tki. Do 555-tki dużo mu brakuje. Nie potrafi zagrać tak szczegółowo i tak dokładnie jak 555. Nie potrafi tak budować sceny wszerz i w głąb. Nie jest też tak muzykalny, ale np DIRE STRAITS brzmi dla mnie lepiej właśnie na 930-tce. No i bas w 930-tce jest zdecydowanie mocniejszy.

PODSUMOWANIE 1:

555 to znakomity odtwarzacz (przy okazji dziękuję Piotrkowi608 za pomoc i wyrozumiałość w wyborze modelu) i prawda jest taka, że 930 choćby ze Stelmachem na pokładzie nie jest w stanie się zbliżyć do tej klasy brzmienia jaką oferuje 555 (nietunningowany). Z drugiej strony trzeba pamiętać, że zdobycie takiego egzemplarza jaki mi się udało nie jest już takie proste, a i z laserami jest też problem (mimo wszystko trudne do zdobycia i bardzo drogie).

PODSUMOWANIE 2:

W moim systemie zostanie:

- i jeden i drugi odtwarzacz, choćby ze względu na solidność wykonania obydwu odtwarzaczy, obecnie niespotykaną (w "ludzkiej" cenie), jak i również dlatego, że oferują trochę inne brzmienie, a czasami warto poeksperymentować (no i 930 ma ten Fixed Up Mechanism).

PODSUMOWANIE 3:

Już wiem jaki kupię kolejny odtwarzacz - SONY XA 7 ES (jakby ktoś wiedział gdzie można kupić, to byłbym wdzięczny za info).

Mam nadzieję, że nie zanudziłem swoimi "wypocinami".

stan wzorcowy 6000zł 694 351 276

Szanowni Koledzy,

noszę się z zamiarem zakupu jednego z wymienionych klocków.

Po zapoznaniu się z różnymi wypowiedziami na forum zdecydowałem się na założenie tego wątku ponieważ mam następujące wątpliwości:

- XA7ES jest chyba najlepszym z tych cd-ków, ale też i najdroższym - na niemieckim forum znalazłem info, że lasery do tego modelu jak i XA5ES są niedostępne (!?)

- X555ES jest najbardziej popularnym cdkiem z w/w i raczej nie ma problemu z laserem do niego (gdyby "padł")

- czy decydując się na kupno XA7ES, który jest ponad dwa razy droższy od X555ES uzyskam dźwięk, który jest wart tych pieniędzy?

Zaznaczam, że chcę kupić taki model, który nie będzie poddawany żadnemu tuningowi.

Z góry dziękuję za wszelkie sugestie.

witam. posiadam xa5es i xa7es. różnica jest zasadnicza. xa5es to bardzo dobry cd, mechanika, docisk itd. gra analogowo i dobrze sobie radzi z kiesko nagranymi płytami, jest niesamowicie szczegółowy, bardzo zrównoważony, delikatny i dynamiczny kiedy trzeba. co do xa7es to już inna liga, przepaść jest znaczna, przede wszystkim scena. scena jest tym co od razu się słyszy porównując te dwa cd. xa7es jest pełnym audiofilem, w muzyce dzieje się więcej, instrumenty są bardziej namacalne i bardziej wiarygodne. xa7es jest łagodniejszy, a za razem o wiele wyraźniejszy. jeżeli chodzi o moje odczucia to xa7es to już liga audiofilska, powyżej 12tys na dzisiejsze standardy. xa5es jest mniej dojrzały i aksamitny. porównywałem kilka 7ek do 5ek i zawsze różnica była podobna. 7ki grają przestrzenią, spokojem, głębią i mnóstwem szczegółów i mikro szczegółów. 5tki są bardziej...nie pod żadnym względem nie są bardziej, ale to już wysokie loty, szczególnie lata 88-97. jeżeli chcemy coś na tym poziomie z nowych cd to w przypadku 5tki zaczynamy od 7-8tyś.

* Aktualności

o Lokalne

o Ogólne

Qrde, przekopałem net, ale nigdzie nie znalazłem miejsca gdzie można byłoby się zaopatrzeć w laser, ani do 5ES ani do 7ES ani do X555ES...

Zobacz jaki masz laser i wyślij pytanie nawet po angielsku na: [email protected] tam mają różne dziwactwa, ja tam znalazłem laser ponoć nieosiągalny do Yamahy CDX-2000, choć mój jest ok to cedek z racji swojej rangi zagości u mnie na dłużej i rozważam zakup zapasowego na wypadek gdyby mój padł.

w życiu podobno dwie rzeczy są nieuniknione: śmierć i podatki, ja dorzucam trzecią - Greegi też cię dopadnie, nawet po 6 latach ;)))

On to napisał wczoraj :)

Jeżeli coś jest głupie ale działa, to nie jest głupie...

panowie ja nie sprzedaje. za żadne pieniądze. te cd są już tak rzadkie że są inwestycją. za kilka lat osiągną absurdalne ceny, nie ze względu za dźwięk, ale we względów kolekcjonerskich. nie myślcie jak przeciętny polak który chce wszystko wyśmiać co jest dla niego nieosiągalne, zaobserwujcie rynek cd i zobaczcie jaki przesiew jest. to już ostatnie chwile żeby kupić coś jeszcze po przyzwoitych cenach. znalazłem na ebay za podobną kase. są też zatyrane za 3500zł, ale one nie pomnożą kasy. wystarczało zadzwonić i zapytać dlaczego taka cena, a nie "myśleć" po polsku.

Ukryta Zawartość

co do daty......to co tu robicie?

Ukryta Zawartość

stan wzorcowy 6000zł 694 351 276

panowie ja nie sprzedaje. za żadne pieniądze

CD jest ładne, imponująco zbudowane, działa z gracją, miło się go obsługuje ale na tym koniec. Gra tak sobie, ma wady konstrukcyjne i niedostępny laser. Wołanie za niego 6kzł to żart lub prowokacja...

Jeżeli coś jest głupie ale działa, to nie jest głupie...

A orientujecie się może jaki czytnik laserowy jest zaimplementowany w kompakcie Cambrigde Audio 840 C ?

Wiem , że jest to jednostka Sony-ego ale nie wiem jaki model a chciałbym kupić z dwa czytniki na wszelki nigdy na przyszłość .

DZIĘKI ZA INFO !

Piotr

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.