Skocz do zawartości
IGNORED

jak i czym ukulturalnić dźwięk?

Bartol

Rekomendowane odpowiedzi

Mam pewien problem dotyczący zbyt mocnego górnego pasma.

Chciałbym ten dźwięk nieco ukulturalnić, ocieplić. Bas jest w twardy, jednak w bardzo niskich rejestrach nieco się rozpływa. Ale mimo wszystko wolę ocieplony charakter dźwięku, oby tylko zachować szeroką scenę.

Myślę o zmianie kabli. Tylko teraz pytanie: głośnikowe, czy interkonekt. Jeśli IC, to który? Tylko od źródła, czy też łączówkę pre z amp? Biorąc pod uwagę koszty mojego systemy, nie chciałbym kupować kabli o wartości przewyższającej cenę cd :) Dlatego, jeśli będzie ktoś miał sugestie, proszę mieć na względzie cenę zmian... :)

Konfiguracja systemu w "o mnie"

Mam jeszcze jedno pytanie dotyczące połączenia pre i amp...

Otóż końcówka ma 2 pary wejść chinch. Obecnie podłączona jest do przedwzmacniacza 1 parą interkonektów. Czy dodanie drugiej pary może, hmm... wzbogacić dźwięk? A co ważniejsze, czy taką próbą czegoś nie uszkodzę, spalę, czy cokolwiek....

Pozdrawiam

Dzięki wielkie. Nawet nie myślałem o pierścieniach...

Cóż one dadzą?

Właśnie idzie do mnie listwa od SO :)

Co do sieciówek, to do końca tygodnia będę miał już DIY (lapp 2,5mm + Wtyki Bals i IEC Shurter'a)

Tutaj nie spodziewam się jednak złagodzenia wysokich tonów.

Pierścienie:

Problem w tym, że żona może wejść w paradę. jako, że nie używam maskownic, estetyka wyglądu głośników zdecydowanie będzie nieakceptowalna....

Absolutnie się nie zgadzam. Dlatego ich słucham :)

A pierścienie już zamówiłem.

Macie jeszcze jakieś propozycje dotyczące zmian okablowania (prób).

Czy ktoś zna odpowiedź na pytanie dotyczące połączenia pre-amp ? Strasznie mnie to nurtuje.

Pierścienie wyglądają super ! Ja przykleiłem je blue-tackiem, tak więc można bez problemu sciagnąć, ale nie zrobiłem tego, bo daja to o czym pisze Pan Andrzej :)

Bartol, 4 Sty 2007, 13:26

>Absolutnie się nie zgadzam. Dlatego ich słucham :)

>A pierścienie już zamówiłem.

>Macie jeszcze jakieś propozycje dotyczące zmian okablowania (prób).

>Czy ktoś zna odpowiedź na pytanie dotyczące połączenia pre-amp ? Strasznie mnie to nurtuje.

Spróbuj kable XLO.

Pre - nic Ci to nie da.Dwa wejścia w końcówce służą do łączenia końcówek ze sobą

Witaj , możesz spróbować listwy sieciowej ja sam mam Furutecha T- 80 i bardzo z niego jestem zadowolony , pomysl też o stoliku antywibracyjnym albo o jakis podstawkach antywibracyjnych pod CD .Masz Atole czyżby kupiione w Audio Forte w Wawie ? , ja u nich kupiłem podstawki pod CD złozone z dwóch płytek i sprężynek między nimi .

Dziękuję za wszystkie porady.

Listwa SO, pierścienie już w drodze, kolce też :) (pod cd), półka antywibracyjna w planach (już dość długo).

Wniosek z tego taki, że na dzień dzisiejszy nie ma sensu wymieniać kabli. Poczekam na zmiany po zmianie listwy, założeniu kolców pod źródło i obręczy na wysokotonówki.

Atoli słuchałem w AF, natomiast kupiłem w Studio Pro. Był to sprzęt demo, więc i cena była okazyjna. Diony kupione przez AF.

Problem z wymianą głośników będzie taki, że okleina robiona była na zamówienie (sprawka żony). Kolor obudów musiał być identyczny do koloru mebli :)

Oczywiście, nie wspomnę o finansach, czy konfrontacji argumentów (za i przeciw) :D

Tak, czy owak, dziękuję za wszystkie porady.

Napiszę w przyszłym tygodniu o zmianach, jakie poczyniły w/w modyfikacje.

Małe uaktualnienie tematu. Zmonotowałem 2 dodatkowe kable sieciowe (Lapp 2,5mm + Bals). Mocowałem się z tym ponad 3 godziny :)

I teraz efekty.

Po zamianie komputerowych kabelków na sieciówki w pre i amp, dżwięk znacznie się ocieplił. W sumie sam byłem zaskoczony, bo po zmianie siecwki komputerowej na PAL-a w żródle, nie odnotowałem aż tak druzgocących różnic. Jak wspomniałem, dźwięk się ocieplił, co niestety w efekcie daje bardzo "wycofaną górę". Klawisze Diany Krall zniknęły gdzieś w głębi sceny, a jej głos nadal przewodzi... Tak jest ze wszystkimi instrumentami grającymi dość wysoko. Mam cichą nadzieję, że jak podłączę listwę SO, to wszystko wróci do normy, ale "kulturalnej normy" :) Jak na razie wpięte to ustrojstwo jest do listwy kompuetrowej i wierzę, że to ona teraz muli dźwięk. Ostała mi się ino wiara :)

>Bartol,

Ja gram na zwykłych białych przedłużaczach i kablach komputerowych. Nie w tym rzecz. Pewnie, że z lepszymi sieciówkami będzie lepiej ale sieciówki zostaw sobie na deser...:)))

Po pierwsze dobry wzmacniacz. Taki, który gra muzykę!

DNMa nie ruszaj - "graaf upadnie na kolana". Jak nie gra to możesz wpiąć coś innego ale DNMa się nie pozbywaj. Przyjdzie na niego odpowiednia pora.....:)))).

Pozdrawiam.

A co Ty, mozesz zrobić dla Vectora?

Lapp kable tylko Ci to jeszcze wysterylizują a nie ocieplą. Ja proponuje albo zrobić, albo sobie zamówić buforek na ECC8x i pozamiatane. Jedno wejście , jedno wyjście, bez jadnych potków, wstawiasz w tor i masz więcej kulturki. Sprawdzony i nie drogi sposobik.

Inną sprawą jest to że dione to monitory, a monitory nie do każdego pomieszczenia się nadają. Wg. mnie musisz sobie odpowiedzieć na jadno, ważne pytanie ... zajebiście. Co Ci w dzwięku przeszkadza. Chy to, że jest za dużo góry, czy to że za mało dołu. Ucięcie jednego, i podbicie drugiego (ale nie równocześnie) sprawi wrażenie ocieplenia, ukulturalnienia. Niestety ... o ile z góra problemu nie ma, o tyle z dołem może być. Przemyśl i napisz.

Vector - źle trafiłeś. Ja należę do obozu wyznawców "kable czynią cuda" :)

A co do Resona, to nie byłbym tego taki pewien - że jest idealny. Potestuję z kilkoma innymi produkcjami, wtedy się okaże, czy zmieniać głośnikowy, czy nie. Podobnie ma się do IC Phobosa. Potestujemy inne wynalazki i zobaczymy... :)

Właśnie dotarła do mnie przesyłka z SO! Jutro podzielę się wrażeniami. Listwa i kolce budzą respekt. Listwa jest wielka, porządna niemiecka robota :) Kabel, na szczęście, elastyczny, gruby zakończony i solidnym wtykiem. Kabel jest na stałe przymocowany do listwy - brak IEC.

Kolce natomiast, są solidne, wielkie, ciężkie (co się chwali oczywiście) i na szczęście niezbyt ostro zakończone. Do każdego z kompletu dodano 2 podkłądki (jakby filcowe?) "antywibracyjne", samoprzylepne. Jedna ma klej po obu stronach, druga - tylko po jednej. Czy ktoś, jakiś człowiek dobrej woli, zechciałby mi poradzić, gdzie najlepiej przykleić każdą z tych podkładek?

Pierścienie antydyfrakcyjne... z wyglądu - koszmar. Wygląda, jak kawałek wycięty nożyczkami ze starego włochatego materiału... Zobaczymy, czy faktycznie ma taki wpływ na dźwięk i przestrzeń.

Vovo - Za dużo góry. Zdecydowanie. Ale jak pisałem, tak było do piątku :) Teraz jest jej zdecydowanie za mało. A lapp właśnie mi ocieplił. Wrażenie bardzo mocno odczuwalne.

Pokój ma 18m2 i Diony idealnie się wpasowały w pomieszczenie. Może mam ciut za duże odbicia od tylnej ściany, (za słuchaczem) ale jak na razie nie zanosi się na żadne rozpraszacze... Nie żyję sam :))) Podobnie jest z brakiem dywanu. Ale tak to jest - wżyciu konieczne są kompromisy :)

Dot. zmiany wzmacniacza. Nie popadajmy w paranoję. Pisząc o kablach, listwach, czy kolcach - jestem świadomy wprowadzania kosmetycznych poprawek. A ni całkowitej zmiany brzmienia. Skupię się na pierdółkach :)

Wydaje mi się, że więcej osiągnąłbyś pracując nad akustyką pomieszczenia, a nie wymieniając kable.

Odbić masz znacznie więcej niż tylko od tylnej ściany, a najbardziej destruktywne są te bezpośrednie od podłogi - dywan zmieniłby u Ciebie dźwięk diametralnie, tzn. bardzo by go ocieplił.

No właśnie sprocket... to samo chciałem napisać ... kolejny raz pier**limy kotka za pomocą młotka. Jakieć voodoo wprowadzamy, zmieniamy ch-ki głośników, wsadzamy podgrzewające lapp-kable (nie kłuce się :P ), a zapominamy o tym że pokoik to 60% sukcesiku ... kup dywan, zaproś 4 kumpli na odsłuch to sie posiekasz mistrzu bo nie będziesz miał wysokich w ogóle :)

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.