Skocz do zawartości
IGNORED

Gdzie, kto naprawi NAD 514?

---jeRRy

Rekomendowane odpowiedzi

Od jakiegoś czasu posiadam CD NAD 514. Zaczął się przycinać, "jąkać" i padł zupełnie. Szukam kogoś kto podejmie się naprawy tego CD. Dość dobrze gra i ma wyjście cyfrowe - słowem jest mi potrzebny. Somebody help me?

https://www.audiostereo.pl/topic/31052-gdzie-kto-naprawi-nad-514/

Sam jesteś w stanie go naprawić. Wystarczy rozkręcić obudowę i przesmarować metalowe prowadnice lasera i ewentualnie plastikowe zębatki. Do prowadnic może być olej maszynowy. Troszkę by nie kapało, na plastik smar silikonowy.

Ewentualnie nowy laser z mechanizmem kolo 40zł, wymiana banalna. Stawiam jednak, że to smar wysechł i się zestarzał. Typowy problem nadów.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Pozdrawiam i powodzenia.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

dzięki 4kowal za rady i linki... Obawiam się że to będzie grubszy problem. Przez te kilka dni udało mi się wymienić laser na nowy (KSS210B), przesmarować wszystko i jest nawet gorzej - po zasunięciu tacy z płytą mechanizm nawet nie kreci płytą i po 3 sekundach wyrzuca no disc. Problem chyba nie leżał w laserze, on od początku wstrzymywał jakby obrót płyty i stąd brało się zająknięcie - to moja obserwacja. Co ciekawe, spróbowałem mu pomóc w "zakręceniu" płyty przy starcie - po prostu ją popchnąłem - podjął "walkę" ale zaraz przestał kręcić i znów no disc. Jakieś sugestie? Najlepiej pewnie byłoby wymienić cały napęd płyty, ale kupowanie drugiego CD dla napędu chyba mija się z celem tym bardziej że nie są one tanie. Może ktoś wie jaki CDek ma taki napęd żeby można było go przełożyć?

opteron, przepraszam za to pytanie i głośno się nie śmiej: że co?! Bardzo proszę, napisz coś bliżej. Teraz zerkam na płytę - owszem jest tu jakaś zwora, tylko czy mam ją zdjąć teraz, czy podczas wymiany coś z nią miałem zrobić?

posiedziałem jeszcze nad nim trochę teraz - jedna rzecz jest mocno dziwna - jeśli uda mu się zakręcić płytą, to płyta kręci się w jedną i za chwilę w drugą stronę, laser popuka kilka razy i znów wszystko leży. Dobra, nie będę się sam tu produkował, temat jest za ciężki, NAD ląduje pod szafą...

Mi w ogóle ten laser się wydaje podejrzany, może uda mi się zdobyć nowy z mechanizmem - podmienię i zobaczę czy coś się zmieni na lepiej - przy tym laserze ktoś coś grzebał bo ustawienie potencjometru przy laserze było kapnięte woskiem i widzę, że jest ruszone, a kręcenie nim w różne pozycje niewiele zmienia.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.