Skocz do zawartości
IGNORED

Narzędzia ręczne, elektronarzędzia...

Barthez

Rekomendowane odpowiedzi

Grzegorz7

ciekawy ten stol wolfcraft , ogladalem filmiki

ale wczesniej zakupilem pilarke stolowa makita mtl 100 - polecam !!! , nie jest taka mobilna dlatego rozgladalem sie za pilarka reczna ,/ chociaz zbudowalem sam stolik do tej mtl 100 na kolkach i moge jezdzic z tym po garazu , z czego sie ogromnie ciesze /

co do pilarki recznej to zakup dokonany

ciesze sie juz z piekielnie precyzyjnej pilarko-zaglebiarki makita 6000 - polecam !!!

w sumie mam juz troche lat i mi sie naleza dobre markowe maszyny

:)

po dlugiej przerwie odbudowuje swoj domowy warsztacik

niektore stare niemarkowe sprzety pordzewialy i poszly na zlom , niektore dalo sie odczyscic i przywrocic do stanu uzywalnosci

przyznam sie , ze sprawia mi to ogromna przyjemnosc .

Ostatnim narzedziem , ktre chcialbym w przyszlosci zakupic do warsztatu jest frezarka

Nie mam zupelnie doswiadczenia z praca frezarka nie wiem na co zwrocic uwage przy zakupie

ponizej makita mtl 100 i sp6000

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

post-13141-012362400 1285410721_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

... co do pilarki recznej to zakup dokonany

ciesze sie juz z piekielnie precyzyjnej pilarko-zaglebiarki makita 6000 - polecam !!!

w sumie mam juz troche lat i mi sie naleza dobre markowe maszyny

po dlugiej przerwie odbudowuje swoj domowy warsztacik

niektore stare niemarkowe sprzety pordzewialy i poszly na zlom , niektore dalo sie odczyscic i przywrocic do stanu uzywalnosci

przyznam sie , ze sprawia mi to ogromna przyjemnosc .

Ostatnim narzedziem , ktre chcialbym w przyszlosci zakupic do warsztatu jest frezarka

Nie mam zupelnie doswiadczenia z praca frezarka nie wiem na co zwrocic uwage przy zakupie

> michal stabro

Gratuluję doskonałego wyboru. Z mojego skromnego doświadczenia wiem że najważniejszym narzędziem w warsztacie jest...

porządny przemysłowy odkurzacz! Polecam wszystkim taki zakup. Przy pilarce i frezarce taki odkurzacz to już konieczność.

Michal Stabro, prowadnica piły stołowej Makity, którą kupiłeś nie ucieka na boki podczas cięcia dużych i ciężkich płyt?

Używałem piły Dewalt'a, w której prowadnica zapinana jest także na końcu stołu i nie miałem problemów z cięciem np. płyty sklejki lub MDF o grubości 18 mm.

Do SP6000 pasuje listwa prowadząca o dł 1,4m

Ukryta Zawartość

Nie wiem tylko czy będzie potrzebny jakiś adapter. Ja na przykład do mojej 5705R musiałem taki adapterek dokupić. Od spodu listwa ma podkładki gumowe które w miarę skutecznie utrzymują ją na miejscu.

Ukryta Zawartość

Bardzo prozaiczne pytanie:Poszukuję dobrego statywu do wiertarki.Otwory raczej mikro-do 6mm ale wymagana dokładność...Wiertarki o średnicy mocownia 40-45 mm.

=>michal stabro

Do pilarki,frezarki,heblarki, ostrych remontów i innych prac wokół domu polecę nowszy model 50 litrowego odkurzacza Nilfisk-ALTO ATTIX 50-21 XC. ja jeszcze nabyłem odkurzacz tej firmy kiedyś występującej pod marką WAP . Cóż mogę powiedzieć, jeśli odkurzacz jest prawidłowo opróżniany z pyłu (to dla tych co oszczędzaja na workach papierowych i ich nie zakładają) odkurzacz jest nie do zajechania . Z zalet bardzo cichy silny możliwośc podpięcia nawet rury o średnicy 50mm. Taki mały sekret WAP-a (ALTO) to węże do niego, w środku maja idealnie gładką powierzchnie co zapewnia bardzo małe straty na ssaniu.

Dla czego przy elektronarzędziach? ano dla tego że oprócz małego zapylenia na stanowisku pracy narzędzia skrawajace się wolniej tępią no i widzimy co robimy :)

Duże osiągnięcia pojawiają się wyłącznie wtedy gdy oczekiwania są duże

Może koledzy by doradzili jaką można zakupić wiertarkę (z funkcją udaru) do 200zł żeby za szybko się nie popsuła przy domowych pracach.

A musi się w ogóle psuć? bo jeśli nie to nasza krajowa Celma PRCm13AEO-W za niewielką dopłatą powinna wystarczyć na lata.

Ukryta Zawartość

Celme o mniejszej mocy 450W używałem latami (warunek bez dołączanych przystawek np. szlifierka kątowa, wtedy lecą zęby przekładni na silniku w wypadku zablokowania tarczy szlifujacej)

Trzeba sobie skalkulować czy przez parę lat wyrzucimy na 4 wiertarki po 200 złotych czy jednorazowo te 285.

Ta jeszcze solidnie wygląda ale ciężko powiedzieć jakie materiały zastosowano w środku. mimo to cena 245zł i gwarancja 5lat  sugeruje że możesz być zadowolony.

Ukryta Zawartość

Aktualnie używam Makity HP 2070  http://www.makita.pl/index.php?page=katalog&produkt=23  to silna trwała wiertarka ale ciężka-2,6kg, podobnie jak ta DWT -3,1kg i w sumie do małych prac domowych trochę przewymiarowana :) Fakt średnie i duże długie dziury wierci się szybko i bez problemu (wierciłem 18mm w murze nawet 80cm głębokie) ale już przy wierceniu wiertłem 1-3mm za bardzo nie ma się wyczucia w rękach i przy braku wprawy można je złamać. Tak że musisz się zastanowić co tą wiertarką poza dziurami wykonanymi w betonie udarem chcesz robić. 

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Może koledzy by doradzili jaką można zakupić wiertarkę (z funkcją udaru) do 200zł żeby za szybko się nie popsuła przy domowych pracach.

Tylko Metabo, sprawdzona w bojach w naprawdę ciężkich warunkach, ale w tej cenie chyba się nie zmieścisz.

Jak udar to tylko pneumatyczny.

Za te pieniądze kupisz cos „niemarkowego” w Macro.

Używam czegoś takiego od kilku lat intensywnie. Wiertła wchodzą w beton bez zbędnego wysiłku z mojej strony.

Ot cała prawda o nie markowym sprzęcie ;).

Jedynie do prac precyzyjnych używam „normalnych” wiertarek (udar zbędny!).

Zaproponowany statyw do wiertarki na poprzedniej stronie również polecam.

Pozdrawiam.

Jak udar to tylko pneumatyczny.

Za te pieniądze kupisz cos „niemarkowego” w Macro.

Używam czegoś takiego od kilku lat intensywnie. Wiertła wchodzą w beton bez zbędnego wysiłku z mojej strony.

Ot cała prawda o nie markowym sprzęcie ;).

Jedynie do prac precyzyjnych używam „normalnych” wiertarek (udar zbędny!).

Zaproponowany statyw do wiertarki na poprzedniej stronie również polecam.

Pozdrawiam.

Nie kupisz wiertarki z udarem pneumatycznym za 200 złotych , tego typu elektronarzędzia zaczynają się przy wielokrotności tej kwoty i to wcale nie jest sprawa markowości sprzętu. Taka np. wiodąca firma jak FEIN dalej robi wiertarki tylko z udarem mechanicznym ale są to elektronarzędzia dla profesjonalistów szanujących narzędzia-wtedy są trudne do zajechania, zastosowane materiały są najwyższej klasy (firma ma ponad 180 lat). Udar pneumatyczny z racji dużego skoku wiertła-czytaj dużej energii kinetycznej ma większa wydajność i faktycznie udary mechaniczne działające na prostej "zębatce" przegrywają. W domu w ramach hobby czas wiercenia nie jest taki istotny i możemy to robić dłużej. Kiedyś liderem w udarach pneumatycznych była firma Hilti ale po połączeniu finansowym? z firmą de Walt w sumie są teraz takie same narzędzia jak innych firm. Często o przewadze danej wiertarki pneumatycznej decyduje zastosowany smar który zapewnia dłuższy czas międzynaprawowy :) I tego typu narzędzia warto przeglądać w serwisach fabrycznych. Mimo to czynnik ludzki też nie gwarantuje że na pewno będzie dobrze. Kiedyś bezmyślnie wymieniono mi w serwisie Boscha łożyska tylko na wirniku nie ruszając zębatego wałka współpracującego. Wyrobione łożyska na tym wałku szybko wytłukły łożyska na wirniku i następna wymianę łożysk zrobiłem sobie sam i pomogło na dłużej. 

W markecie budowlanym na literę C mają teraz ciekawe regały garażowe. Po raz pierwszy coś taniego i w miarę mocnego, to ciekawostka. Takie ciemno szare, nowy system, właśnie skręcam. Śruby bardziej się opłaca kupić na wagę ;) Taki regalik wysoki na 2m, pięć półek 120x40 wyniósł mnie 250zł. Nóżki z grubszych kątowników, bardzo mi się podoba, stare chuchro wywalam bo grozi obaleniem na auto :)

Nie kupisz wiertarki z udarem pneumatycznym za 200 złotych , tego typu elektronarzędzia zaczynają się przy wielokrotności tej kwoty i to wcale nie jest sprawa markowości sprzętu.

Fotka z dzisiaj...

Da się kupić wiertarkę udarową elektropneumatyczną poniżej 200zł.

Nie ulegajmy audiofilskim zabobonom ;)

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Za dwie stówki to skłaniałbym się ku jakiejś używanej DSR-ce boschowskiej,przeżyłaby spokojnie 10-15 takich wynalazków jak ten powyżej.Mowa oczywiście o codziennym katowaniu.Bo jak do domu raz na pięć lat do zawieszenia karnisza to faktycznie,jak znalazł.

l'enfant sauvage

Da się kupić wiertarkę udarową elektropneumatyczną poniżej 200zł.

Nie ulegajmy audiofilskim zabobonom ;)

A nie widziałeś czasem koparko spycharki na gąsiennicach w tej cenie? chętnie bym się czymś takim pobawił  ;)

Zasada „Musi wyjść na moje”?

Ale nie wyszło ;)

Pytanie było o dobrą (czytaj zdolna wywiercić otwory nawet w „wielkopłytowym” betonie) i tanią wiertarkę udarową.

Taka podobna do tej na zdjęciu wierci od 10 lat solidne otwory do fi12 bez najmniejszych problemów. Przy okazji skułem nią (tryb młota pneumatycznego) kilkadziesiąt m2 wylewki i kafli przy dwóch remontach mieszkań.

I nie jest to żadna wielokrotność kwoty 200zł.

I tyle.

Jakieś grzecznie podane kontrargumenty?

Zasada „Musi wyjść na moje”?

Ale nie wyszło ;)

Pytanie było o dobrą (czytaj zdolna wywiercić otwory nawet w „wielkopłytowym” betonie) i tanią wiertarkę udarową.

Taka podobna do tej na zdjęciu wierci od 10 lat solidne otwory do fi12 bez najmniejszych problemów. Przy okazji skułem nią (tryb młota pneumatycznego) kilkadziesiąt m2 wylewki i kafli przy dwóch remontach mieszkań.

I nie jest to żadna wielokrotność kwoty 200zł.

I tyle.

Jakieś grzecznie podane kontrargumenty?

Widze te tanie młotki w akcji na budowie. Jeśli ktoś nie pracuje nim 8h dziennie i nie dostanie go w łapy kretyn który ciśnie z całej siły to starcza na rok-dwa. Pewnie że można sobie kupić DUSS'a do domu i później patrzeć na niego przed snem i polerować, ale uzasadnienia ekonomicznego to nie ma. Sam mam takiego chinolka w domu i remont łazienki przebiegł bezproblemowo.

caveat emptor

Jak odpowiadałem wyżej,  nie ma takiej wiertarki za 200 złotych  którą można by jednocześnie wiercić zwykłe otwory jak i mieć jako dodatkowa funkcje udaru pneumatycznego.

Większość małych otworów wierconych w domu wymaga dla wierteł o niskich średnicach prędkości obrotowych ponad 2000/min (kłania się obróbka skrawaniem a nie para w rękach i burzenie ścian u klientów) 

Elektropneumatyczny młot Fair Line FBH 6205jak sama nazwa wskazuje odbiega funkcją od uniwersalnej wiertarki służącej do wykonywania różnych czynności i tylko dla takich konkretnych prac służy . Należy to podejrzewać choćby po niskich obrotach dochodzących max bez obciążenia do 850 obr/min !    Jak byśmy zauważyli to elektronarzędzie z młota to też dużo nie ma, bo maksymalna średnica wiertła wynosi sic 13mm! a moc zainstalowana młota (nie mylić z oddawaną) to TYLKO 620W. Sądząc po wymiarach ten "poręczny" dla pana operatora młota cud waży z +6 kilo tak ze dla małej średnicy wierteł jest wręcz idealny  :)

Należy jeszcze pamiętać że wchodząc w wiertła z uchwytem SDS  w puszczamy się w wyższe koszta niż z uchwytem walcowym to też jest istotne w domowym napiętym budżecie.

Temat uniwersalnych wiertarek z wszystkim do wszystkiego za 200 złotych uznaję z mojej strony za zamknięty.

Od Ciebie Panterka będzie się teraz wymagało rozsądnej decyzji bo Ty ryzykujesz własnymi pieniędzmi

Czy to dobra frezarka

, mial ktos do czynienia z tym narzedziem ?

Einhell RT-RO 55

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

• 5 tygodni później...
  • 2 miesiące później...

Szukam odpowiedniego narzędzia do następujących zadań. Mianowicie chcę wykonać własny stolik "audiofilski" z mdf'u/sklejki. Plan jest taki, by dociąć blaty na nadwymiar 5mm, ułożyć na płycie mdf szablon Alu? dzięki któremu precyzyjnie dotnę wymiary bazowe półki oraz otwory technologiczne do zaokrąglenia rogów promieniem (po powiększeniu również na nogi). Rozumiem, że będę potrzebował frezarki oraz cyrkla? Na koniec, gdy będę już miał eleganckie półeczki chciałbym dookoła blatu od góry zrobić ścięcie pod zadanym kątem. Nie chcę wydać więcej niż 1000zł, mogę polować na używkę i nie lubię sprzętu, który przy umiarkowanym użytkowaniu nie będzie w stanie służyć 10 lat (czyli marketowego badziewia).

Czego mam szukać, na co zwrócić uwagę, jakich frezów potrzebuję? O frezarkach nie mam żadnego pojęcia. Chyba jedno z ostatnich narzędzi warsztatowych oprócz tokarek, z którymi również nie miałem styczności.

Pozdrawiam, Maciek.

a ja z innej beczki jaka firma robi dobre

tarcze do pil , tj jest godna polecenia

do drewna , do alu , do mdf ?

i frezy do mdf ?

czytalem , gdzies , ze do mdf to trzeba uzywac najlepiej frezow do metalu

ps

warsztacik mi sie od ostatniego wpisu nieco wzbogacil

polubilem prace domowe , sprawia mi to majsterkowanie duzo frajdy !

w planach stolik na sprzet przypominajacy choc z zasady naimowski

pozdr

Od lat uzywam tych tarch:

Ukryta Zawartość

Sa dobre zarowno do aluminum jak i plastiku, drewna i mdf (oczywiscie do drewna budowlanego sie nie nadaje)

Ukryta Zawartość

Witam.

Zakupiłem frezarkę górnowrzecionową marki Silverstone (firma krzak?). Na frezarce napisane jest 1/2" Router. Więc rozumiem że muszę kupić półcalowe frezy. Tylko gdzie takie dostać?

Pozdrawiam

Wystarczy dokupic przejsciowke:

Ukryta Zawartość

Zwykle powinno to byc w komplecie z frezarka

Ukryta Zawartość

Jako ze bylo pytanie o tarcze do metalu, a wczoraj akurat troche cialem, zamieszczam zdjecia jak to w praktyce wyglada. Potrzebowalem 12 plytek o wymiarach 1/4 x 3 x 6" na panele do obudowy.

Na pile stolowej, i po obrobce na szlifierce paskowej, mozna to wykonac z dokladnoscia 0.003" (0.08mm). Koncowa obrobka na piaskarce.

Ukryta Zawartość

post-3442-097316800 1295195082_thumb.jpg

post-3442-045607900 1295195167_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.